religie

 • wat goede raad

  de twaalf geboden

  ontwikkel het sterkere in jezelf

  tracht naar objektieve kennis

  overwin je negatieve emoties

  wees solidair met rechtvaardigen

  doe jouw deel van het werk

  neem de tijd voor stilte en natuur

  geld was een middel, geen doel

  ontdek de ware betekenis van trouw

  leef niet alleen om te werken

  overmatige konsumptie vervuilt jezelf

  ontdek de symboliek van de zin van het leven

  kunst brengt je dichter bij de kern van het leven

   

   

  http://www.youtube.com/watch?v=04YrD5InxzA

  http://filosofischverzet.skynetblogs.be/archive/2010/04/21/verdeel-heers-40-moderne-recepten.html 

   

   

   

 • to everyone who is open for 'it'

  http://bloctaafblogartist.webs.com/apps/blog/

  Engelse vertaling van mijn tekst 'aan iedereen die'

  100_2338.JPG

  link naar socio-politieke artikels filosofisch verzet per titel :

  http://filosofischverzet.skynetblogs.be/archives/category/politiek.html

  voor andere essays, filosofisch en zo meer, zie de link in posts hieronder of andere blogs hiernaast

  vervolg alle 15 ? blogs handig te vinden via de meeste blog-linken op

  http://voortijdigtestament.skynetblogs.be

  engelstalig vervolg filosofich verzet voortaan vanaf juni2011 via

  http://talespoemsessays.blogspot.com  en facebook

  maar vroegere Engelstalige blogs blijven bestaan (sorry voor hier een daar een taalfout op die oude blogs)

  groeten, de blogkunstenaar KnipogenLachen

 • Tuinbouwers, grote kunstenaars

  IMG_1115.JPG

  filoview pictures

  gastblog vandaag met artikel 'so there was life after dead anyway '

  http://bloctaafblogartist.webs.com/apps/blog/

 • Na de dood. Gedicht.

  109_1910

  filoview pictures : nu de bladeren in prachtige balletopvoeringen naar beneden zigzaggen, tijd voor een gedicht over vergaan en ontstaan :

  na de dood

  De stilte,

  is allen die niet meer bestaan

  is opkomen en overgaan,

  is terug naar onze essentie

  in stille beelden blijven we voor de levenden achter

  wat we onszelf wijsmaakten verdwijnt

  wat blijft, onze menselijke waarde;

  licht, schijnend in licht,

  met ook de lucht herademd door de nog ademenden                                 

   Licht,

  is ook die die er niet meer zijn

  Lucht,

  doet niemand pijn

  Tijdens de zwaarte van het leven reeds even

  stilte, lucht en licht zijn,

  we zijn wie de heengeganen waren.

   

  octo

  binnenkort op http://dichterbijdeziel.skynetblogs.be 

  "er was dus toch leven na de dood" ...fiktief... kortverhaal

  vandaag op http://filosofischverzet2.skynetblogs.be

  links naar nieuwsites, van mensen die om het leven geven

 • De 12 geboden :

  100_1840

  filoview pictures : een zonsopgang en de schaduw van een boom, voorbijglijdende momenten van licht en vormen, soms even bij stilstaan

  Mensen nemen pillen om ziek naar het werk te kunnen of benemen zich het leven omdat er teveel van hen wordt gevraagd of omdat dat ze geen voeling meer hebben bij de 'zinnen van het leven'. Of jongeren zitten aan de coke omdat het leven zo doelloos lijkt,gevangen in eigentijdse commerciële beelden over 'zijn', in uitzichtloosheid qua toestanden in de wereld, gebrek aan menselijke perspektieven, verwendheid...en noem maar op.

  Filosofisch Verzet pauzeert even :de 'winkel' blijft open, betalen hoeft niet, indien het geld een dag geen waarde meer moest hebben kunnen we ons mits de nodige discipline toch nog uit de slag trekken...haha !

  elke remedie begint met :

  de twaalf geboden

  ontwikkel het sterkere in jezelf

  tracht naar objektieve kennis

  overwin je negatieve emoties

  wees solidair met rechtvaardigen

  doe jouw deel van het werk

  neem de tijd voor stilte en natuur

  geld was een middel, geen doel

  ontdek de ware betekenissen van houden van

  leef niet alleen om te werken

  overmatige konsumptie vervuilt jezelf

  ontdek de symboliek van de zin van het leven

  kunst brengt je dichter bij de kern van het leven :

  zin van onzin scheiden

  octo

  extra extra, read all about it :

  Hoe gevaarlijk is de situatie in Pakistan ?

  Op http://filosofischverzet2.skynetblogs.be

 • Mijmeringen bij het afscheid van een pater

  youtube opname :jongeren zingen 'what if God had a name...just a stranger in a bus, trying to make his way home...'

  Mijmeringen bij het afscheid van een pater

  Pater Jozef was volgens menig oude dorpsbewoner een man van de daad, die midden de armsten der samenleving ging wonen en waar je al eens iets tegen kon zeggen dat je nomaal niet tegen een 'eerwaarde' zegt. Als hij eens vroeger vertrok, mocht je gewoon vragen of zijn vrouw soms op hem wachte of zo. Hij was ook iemand die niet van onenigheid tussen mensen hield.

  Buiten was het na de regen van vanacht veel gezonder dan binnenin de broeierige kerk, waarvan men het deurtje vooraan niet meer openzette, omdat men de voormalige pastoorswoning aan particulieren heeft verhuurd en hun tuin er op uitgeeft. Dit moet toch te regelen zijn met deze mensen.

  Buiten de kerk, speelden twee op de grond zittende jongens een spel met dinosaurussen, het leek wel een prehistorisch slagveld. Toen velen van de jaren vijftig en zestig hun ouderdom hadden, werd hun verteld over het aards paradijs en Adam en Eva, de appel en de slang. Al heeft de kerk al toegegeven dat de aarde rond is, zou men onder bepaalde theologen niet blij zijn met zo van die onderzoeksresultaten die willen bewijzen dat het geloof in de evolutieleer afneemt. Op basis van het feit dat 15% van de jongeren zegt er niet in te geloven (waaronder het grootste deel kinderen van ouders met moslim achtergrond), concludeerde een krantentitel onlangs in vette titels dat de evolutieleer op zijn terugweg was. Hoe kan het idee 2 plus twee = 4 op zijn terugweg zijn, denk ik dan ?

  Niet alleen qua formules die men in misvieringen gebruikt, maar ook qua inzichten in hoe de evolutie van ieder mens als wezen in mekaar zit, is de kerk aan een andere aanpak toe. Er zijn natuurlijk geweldige leefregels die niet stuk te krijgen zijn, zoals 'doe niet aan een ander wat ge zelf niet wil dat U overkomt'...maar de praktijk wijst al eens uit dat sommige mensen daarvan eerst iets snappen als het hen zelf overkomt...en soms is dat sterker dan onze beste bedoelingen. Assertief leren zijn, heet het nu, weerbaar leren worden, opkomen voor jezelf in relaties waarbij de emotioneel zwakkere kanten van anderen (of jezelf) één of meerdere anderen overschaduwen en domineren blijven. Soms is het dan al eens gedaan met geduld en medelijden en hebben de meestal veelal softer ingestelde mensen er soms danig genoeg van en begint er ergens een onderhuidse actie-reactie te broeden. Zonder alles al eens weg te zalven en vergeven, kom je er echter niet en zeker niet door overdreven eisen te gaan stellen aan je medemens...al zal dat in uitzonderlijke gevallen ook al wel eens nodig zijn. Emotionele dingen los je overwegend niet met cijfers op.

  Toch zijn sommigen op zoek naar strikte etische richtlijnen, die ze in woorden willen uitgeschreven zien...en sommige geleerde mensen onder ons, lukken daar in zeker mate in.http://www.kuleuven.be/cbmer/ bijvoorbeeld...maar uitzichtloos langurig vergaan van de pijn, is niet nodig, abortus zonder levensbedreigende of andere fundamentele reden (incest...) evenmin, embryo's 'kweken' om ze daarna te vernietigen en te gebruiken om mensen mee te genezen ? ...nee je mag daar niet lichtzinnig mee omgaan, als waren mensen koopwaar.

  Dat wat de dingen betreft waar weinigen mee in aanraking komen te staan. Menselijk-Filosofisch gezien is datgene wat een mens tot mens maakt, het geheel van verhalen die aan ons voorafgingen en die resulteerden in onze schepping...op deze creatie inspelen, dat zijn wij en dat doen wij, met een bepaalde evolutie in dezelfde of andere richtingen tot gevolg.

  Naarmate we opgroeien (h)erkennen we bepaalde karaktertrekken, energieën van onze ouders bijvoorbeeld in ons eigen of helemaal niet en leren we ons door ons eigen gedrag van hen te onderscheiden, onze eigenheid te zoeken. Soms zijn ze het helemaal niet eens met ons en begrijpen ze niet dat wij als anti-these eigenlijk hun onopgeloste tegenstellingen of conflikt geworden tegenstellingen op een andere manier aan het oplossen zijn. Hoe vlugger we het plaatje doorhebben, hoe effectiever onze beslissingen zullen zijn, hoe beter we ons in ons vel voelen en al wat daaruit volgt. Om dat plaatje door te hebben moet je soms wel in scenario's stappen waar je al het positieve in jezelf aanwenden moet om in interactie te gaan met bepaalde dingen die je in mensen ergeren.

  Dus, het leven is niet uitsluitend iets zoals een verkeerscode of een rechte weg zonder bochten. Schuld en boete, ongelukkig zijn, een mens doet het voor een stuk zijn eigen aan op emotioneel vlak althans,... het sociaal-economische is een wat ander terrein dat door multinationals wordt gedomineerd en door de politiek geärangeerd en in mindere mate, geregeerd. Octo 13/08/09

 • Aan onze nieuwe pastoor.

   octo's filoview productions : zingende kinderen in kerk Hoegaarden

  Bienvenido Padre !

  Nee, dit is geen mail vanuit je geliefde favellas in Argentinië van weleer, maar uit Aarschot. Uw allereerste mis, voordat je ingehuldigd werd nog, was ik de eerste die U buiten een hand gaf en U wou aanmoedigen door te zeggen dat U vele talenten had. En nu zal ik maar JE zeggen, en omdat je maar zeven jaar ouder bent dan ik, zal je het huidige tijdsklimaat wel beter aanvoelen dan de hele oude pastoors die de parochie nog verder versleten heeft. Alé, ik hoop dat je zin voor humor hebt en hier kunt mee lachen. Ik ben er nog voor een paar misdienaar geweest, een oudere misdienaar leerde me aan de wijn te zitten enzovoort. Ik onthoud vooral van U dat U schwung in de mis wil brengen. Vaak gaat U mij niet zien, daar ik nog weinig in mijn geboortedorp kom, gewoonlijk voor een mis van familie of iemand die ik gekend heb en meestal om mensen daar een plezier mee te doen.  Mijn filosofie is van af en toe, hier op een boogscheut van Scherpenheuvel-montaigue al eens een kaars te branden als ik veronderstel dat iemand dat nodig heeft. Als dat al werkt,  hier dan ook wel. Een oud nonneke die in China en Indonesië werkte, schreef me ooit dat ik me nog voor nobele taken zou inzetten, omdat ik als jong gastje in een brief naar haar missieadres veel geloof in de mensheid liet blijken. Ze schreef ook dat in haar tijd mensen zoals ik pastoor werden, maar dat zag ik helemaal helemaal niet zitten gelukkig.

  Ik heb boeken van alle godsdiensten en er zijn mooie teksten wel overal te vinden, evenzeer als zeer reactionaire. Wat de Bijbel betreft heb ik een voorkeur voor bijvoorbeeld sommige stukken uit Jesus van Sirach, wiens kleinzoon zijn teksten in Egypte vertaalde. De gnosis-werken zijn soms ook vaak poetisch verbluffend. Soms schrijf ik op mijn blog al eens iets over godsdienst zoals toen  ik bijvoorbeeld een vergadering over de authenticiteit van Dan Browns Magdalena-boek heb bijgewoond, je verneemt er altijd wel interresante dingen en leert de kwakkels ontmaskeren.  Maar in feite heb ik meer aandacht voor iedereen die NU binnen of buiten een godsdienst met geloof bezig is. Als leek of als ambtsbekleder van een kerk, doet er niet toe.  Daarom ook dat ik via mijn linken ondermeer de  homepage volg van MO (zie mijn linken) waar ontwikkelingshelpers van de verste uithoeken der aarde je op de hoogte kunnen houden van wat er zowat overal gebeurt. Dit zal je omwille van je missieverleden zeker ook interesseren.

  Ik schrijf je dus omdat je in elke bus een papiertje gestoken hebt, of laten steken, met de tijding dat je er klaar voor bent eigenlijk, daar komt het op neer. Nooit gezien, een pastoor die zijn beide telefoonnummers en mailadres én adres aan iedereen opgeeft...met de boodschap 'steeds welkom'. Vandaar dus.  Het zou wel eens kunnen dat je met die invitatie in de problemen gaat komen. Misschien staan alleen de hongerigen en daklozen binnenkort voor de deur, hoewel dat in onze kontreien minder waarschijnlijk is dan waar jij gewerkt hebt en vindt je na een tijdje dat er teveel van je karige salaris geprofiteerd wordt. Hopelijk staan er meer voor de deur die, om het in de woorden van U werkgever te zeggen...hongeren en dorsten naar het woord van 'de Heer'. Hoe ik over die terminologie denk, ga ik U niet uitleggen hier, JE kan altijd terrecht onder de categorieën filosofie en religie op mijn blog als je eens een artikel wil lezen. Ik wil U ook graag bij mij ontvangen als U daar ooit eens de tijd voor zal hebben, gezien er minder en minder collega's in de branche zijn. Als dat zo voortgaat, is de Camille van de Jehovah's vrijdags met hun vijven 'sterker' dan Uw aantallen, die, naar ik heb vernomen, door migratie van Uw vorige parochie eensklaps in mijn vroegere woonplaats verdubbelt zouden zijn. Van 25 naar 65 of zo. Ik hoop nog altijd dat je met mijn schrijfstijl kan lachen en mij niet op de lijst 'in de ban te slagen figuren 'gaat zetten, daarvoor bent U wel te modern denkend denk ik.

  Genoeg geschreven voor vandaag. Meer valt er niet te vertellen op dit uur. Je kan hetgeen waarin ik en anderen geloven terugvinden op mijn blog   http://filosofischverzet.skynetblogs.be  en nu ik toch zinnige publiciteit aan 't maken ben, ook via de hompage van skynet Belgacom, Nieuws en Sport klikken en dan helemaal onderaan, de columns. Wie weet kan U ook geen gastpreek posten via mijn blog...wie weet wordt U niet een dag de eerste Belgische Paus, die de hele kerk moderniseert of zo.

  octo 29-30/07/2009

  GASTADvertentie : even u aandacht voor het volgende evenement in Doel 

   "Doel, mijn stervend kind" op zaterdag 22 augustus om 20:00.

  Evenement: Doel, mijn stervend kind
         "poëzie en filmavond rond het bedreigde polderdorp "
  Wat: Listening Party
  Gastheer: vzw Symbiose en kunstentaverne De Kleine Notelaar
  Aanvang: zaterdag 22 augustus om 20:00
  Eindtijd: zaterdag 22 augustus om 23:00
  Waar: De Kleine Notelaar Vlassenbroek Dendermonde

  EVA VT

 • Vrij Zinnige Humanistische Leer

  100_0816

  hoe het mysterie van de eeuwigheid op een andere manier dan de klassieke religie, klassieke reïncarnatie uitleggen ?

  Vrij zinnige humanistische leer

  Teveel wordt over atheïsten gedacht dat ze geen geloof hebben.  Maar een klein gedeelte vindt het leven totaal zinloos.  De invloed van het Vaticaan neemt af, een trend die ook de andere grote godsdiensten nog een dag te wachten staat als de gewoontedwang omwille van maatschappelijke evoluties weg zal vallen.  Nu we  allen meer onze eigen gedachten over spiritualiteit hebben of zoeken, lijkt de taak van de leraars ‘zedenleer’ er daarom toch niet makkelijker op geworden.  

  Misschien maken ze wel gebruik van de zinnige gedeelten van de oude geschriften. Wat zouden ze de jongeren vertellen ? Hopelijk betrekken ze de huidige stand van wetenschappelijke kennis in hun uitleg over het aspect ‘eeuwigheid’ van het leven…straling, electronen…kan je immers niet vernietigen en ze staan aan de wieg van alle zijn, al sinds de eeuwigheid, nog voordat er een cel of atoom was.  Het zou wel eens kunnen dat we,’energie’, leven niet alleen via onze genen doorgeven.  Niemand weet de hoeveelste bigbang -cyclus de huidige is, of wanneer hij weer in mekaar klapt; net zo min als het uur van het eigen stoffelijk vergaan.  Vermits het bewustzijn een energetisch iets is, kunnen we eigenlijk gewoon niet ‘vergaan’…alleen van de ene vorm van energie in de andere overgaan…al is dat dan ook ‘maar’ een soort  ‘voorlopige’ straling met voorlopig geen zintuigen of cultuur meer.

  Hopelijk kunnen leraren ook doorgeven, hoe niet alleen de samenlevingen maar ook wij zelf als mensen, ons bestaan proberen boetseren.  Afrekenen met allerlei soorten collectieve en individuele onzin. Wat betreft de persoonlijke groei bestaan er momenteel een waaier aan initiatieven om mensen tot een soort niet kerkelijke bezinning over het leven te brengen.  Ondermeer de mooi gemaakte internet fotoreeksen rond een bepaald thema : landschappen, rozen, dieren, blije mensen, vergezeld van het in vele gevallen wijze en niet misbruikte woord.  Eén minpunt, meestal staat daar dan zo een muziekje opgezet, waardoor de boodschap totaal kitscherig of ‘onbeluisterbaar’ wordt.  Vele mensen laten zich een Dagelijkse Gedachte toesturen om wat bij stil te staan…want daar komt het in de eerste plaats op aan…dagelijks tijd vrijmaken om aan alle drukdoenerij te ontsnappen.  Vanuit zo een mentaliteit moet het, indien de klas er in geïnteresseerd is, niet zo moeilijk zijn om de sprong van de klassieke religieuze manier van geloven naar bijvoorbeeld Teilhard de Chardin te maken en aan te belanden bij een wereld met een alternatief ‘God’s beeld.

  Aangezien de jeugd verondersteld wordt nog met weinig financiële problemen te zitten, zal een leraar ‘moraal’ zich waarschijnlijk meer op relatieproblemen richten.  Moet niet makkelijk zijn. Hoe uit te leggen dat een hele reeks problemen gebonden kan zijn aan de familiale voorgeschiedenis of met de eigen positieve of negatieve reacties daarop ?  Hoe de verbanden met de sociale omgevingsfactoren ter sprake brengen ?  Het vak ‘zedenleer’ op zich volstaat niet om jongeren die echt naar diepgang zoeken aan een aantal inzichten te helpen…maar daarvoor zijn er natuurlijk nog de andere vakken als ‘psychologie’, ‘filosofie’, ‘geschiedenis’, ‘literatuur’…in zoverre ze al bestaan of ze nog niet naar de achtergrond zijn verdrongen ten gunste van de ‘praktische’ leerstof.  Men kan het ook eenvoudiger proberen aanpakken natuurlijk : themalessen over de zin van discipline, het belang van respect voor mekaars meningen of een rollenspel waarin jonge mensen leren van een aantal standpunten te verdedigen.  Denken jonge mensen wel na over bijvoorbeeld ‘abortus’ of hoe voelen ze zich bij de pornoficatie van een deel van het aangeboden ‘entertainment’ ?  Hoe staan ze tegenover de verschillende soorten vormen van samenleven ?  Het moet geen makkelijke opdracht zijn om jonge mensen daarover aan het woord te krijgen, vermits de vorige generaties daar in meer of mindere mate ook al niet in uitblonken.  Misschien is een les geven rond alles wat met ‘partnerkeuze’ te maken heeft een makkie… of een les rond de sexuele liefdebeleving in een relatie er één die altijd in hilarische toestanden uitmondt ?  Laten we maar voor al onze soorten opvoeders duimen en hopen dat ze er soms meer van bakken dan wij.

  Octo 23/04/09

   

   

 • Vertelsels uit oude geschriften

  Tora, Bijbel, Koran...voor een deel steunend op dezelfde profeten
  Drie godsdiensten met veel gelijkenissen en gemeenschappelijke profeten en toch nog al die ambras om theoretische verschillen rond geld, gebruiken en vrouw-man verhouding enz... . David's son, niet de compagnon van Harley maar de vader van Salomon (Soelayman voor de Arabieren) wilde de Joodse kultuur met een aantal andere kulturen verrijken en haalde ze naar zijn hof. De fundamentalisten onder de Joden vonden dat maar niks.


  Voor de Islamieten is Christus een hele belangerijke profeet, voor de christenen iemand die gekomen is om de zonden van de wereld op zich te nemen. Christus wordt in de Koran meer vermeld dan Mohammed. Voor Christenen is er een laatste oordeel (voor katholieke althans), voor Islamieten een laatste uur ('als sombere kamelenherders zich in paleizen misdragen'...slaat misschien op die duizend superrijke sjeiks dat voor de winning van petroleum herders waren(?) en als het slavinnenmeisje haar meester zal baren...(de volgende generatie die weer meer met echte spiritualiteit dan met wereldlijke macht bezig wil zijn...of slaat het op de Islamitische visie dat de profeet Jezus nog eenmaal terugkomt om het laatste profetisch rijk te leiden ?

  De Islam is qua richtingen zo verdeeld geraakt dat men vergeten is dat het als basisregel heeft dat het geloof niet met dwang mag worden opgelegd. In de Koran geeft 'God' 'Satan' de toelating de afstammelingen van de profeet Adam te beproeven (en men geeft toe dat de zondeval in het paradijs ook de schuld van Adam was)... en ook de beloning of straf heeft met het ongenuanceerde goed en kwaad te maken : hemel of hel. Genetische predestinatie of erfzonde, bestaat niet voor de Islam. Wel is men qua hoofdstromingen verdeeld in Soennieten (die niet noodzakelijk afstammelingen van de profeet willen laten regeren ...en Sijieten die daar wel een punt van maken.

  In zijn origine staat zowel de christelijke leer als de Islam dicht bij de Westerse aanpak van een systeem van sociale zekerheid...die volgens de teksten meer inbreng van diegenen die te rijk zijn vraagt. Woekerwinsten en rente zijn zelfs uit den boze. Als vrouw moet je in de Islam wel kunnen wachten tot je grootmoeder bent...dan heb je veel over familiekwesties te zeggen. De perfecte mens, 'Insan-al-Kamil', de gelijke aan Allah, is één van de jongste twistpunten. Wat er ons doet aan denken dat we daar als kind proberen naar te streven, maar hoe ouder men wordt,hoe minder haalbaar dit lijkt. Liturgie en Bijbel-of Koranteksten alleen maken iemand nog geen spiritueel mens...de dagelijks praktijk van het leven in al zijn facetten, van wat groeit en bloeit of vervalt tussen mensen in hun sociale omgeving zijn eerst na de inzichten die daaruit voortvloeien de inspiratie voor zo'n teksten. Waren en zijn en worden.

  Er staat vanalles in de Bijbel...voor de liefhebber van krijgskunst zowel als voor de liefhebber van gedichten en stichtende verhalen uit die tijd en tijdeloze dingen.
  Als je de Bijbel zo eens overloopt zijn de meeste dingen die de hedendaagse mens eventueel nog zouden aanspreken, naast het
  Nieuwe testament, vooral sommige passages uit de Psalmen van David en de spreuken van zijn zoon Salomon (2, 7...10, 22, 25 . Daarnaast ook sommige delen van Job en Prediker (wel aparte stijl...een debat met vrienden over hoe een rechtvaardig leven ook met nare dingen kan gepaard gaan) , Hosea 1,2, Sirach,2de deel vanaf 23, het Hooglied...en nog wel een deel. Vooral de wijsheidsliteratuur uit het oude testament. Vele dingen die als door en door negatief en onvergeefelijk bestempeld worden...zouden later na het leven van Christus milder en vergeefelijker omschreven worden. Gisteren de selektie gemaakt. Vandaag alles eens op m'n gemak BEGINNEN lezen.  Onder een grote aan-de-rand-van-de-weg boom op een pak palen die als bank dienstdeden. Ergens waar je de geluiden van het dorp beneden goed en toch niet-storend hoort.
  Hierbij valt nog te bedenken dat de teksten die wél de Bijbel haalden geselectioneed zijn door de toenmalige aartsbisschop van Alexandrie (Athanisus :'Ah da niet dus'295-373na Christus)

  octo

 • mekaar graag blijven zien

  in platonische zin, los van de volledige liefdesrelatie die je met iemand hebt : buren, famillie, kenissen, vrienden, mekaar een warm hart toedragen...de diepten van begrip leren doorgronden, zonder slaaf van iemands 'loeten' te worden...belangrijker dan kerstkado's...vandaaruit naar beleving van filosofie, kultuur, politieke stellingnamen, solidariteit toe, over de regio's en landsgrenzen...belangrijker dan kerstkado's...in deze wereld die georganiseerd is op ekonomieen die maar moeten blijven groeien opdat iedereen een inkomen zou hebben...een maatschappij zou moeten gestoeld zijn op het leren begrijpen waarom wij hier met z'n allen rondlopen, over de dood heen...prettig weekeinde

   

 • the twelve commandments

  1  take time for silence and nature

  2  overcome negative emotions

  3  long first for objective knowledge

  4 develop the stronger part in yourself

  5 discover the real meaning of 'faith'

  6 develop the solidarity with just and honnest people

  7 to much consumption spoils yourself

  8 discover the symbolism in life

  9 do your part of the work

  10 money was a means, not a goal

  11 do not live to have more and more wealth

  12art and philosohy and daily life bring one closer to the meaning of life :

  making sense of the part of non-sense in life

 • leren van mensen

   leren van mensen

  Is de lessen uit de strijd der emoties verheffen tot ideëen en gevoelens.

  De bedoeling ? De voorouderlijke domino's van het verleden begrijpen.

  Om op een zinnige manier door te kunnen gaan.

  Is uit het verkrampte vingerspel de verstriktheid aflezen.

  Welk kluwen ? Een energie van een breuk die niet doorging...

  omdat er in 't verre verleden 1 of twee samen niet sterk genoeg waren ?

  Omwille van de twijfel, het niet-loslaten...geld, passie, prestige, het lot ?

  Waarom het lot ? De liefde die de tegenstellingen tussen mensen gebruikt.

  Tot groei en vernietiging ook soms. De liefde gebruikt alles.

  Alcohol dan, dan wel, dan niet...tot niet meer nodig om te durven praten.

  We zitten soms toevallig naast diegenen wie we al lange tijd iets wilden zeggen.

  Rechttegenover, links of rechts van hen die soms stukjes mogen opvangen.

  Zoenen spreken een zeer duidelijke taal, ook niet altijd dezelfde.

  Soms geven ze een afkeer of voorkeur voor iets in iemand prijs.

  Soms wordt een stille mens een echte causeur.

  Of nog een andere iemand die mensen gedurfde vragen stelt.

  En dan nog niet zomaar rechtsstreeks abstrakt, maar heel praktisch verpakt.

  Of een ander die zeer strikt op het gebruik van dingen is...

  soms als reaktie op hetgeen er van welke hoek ook in de lucht hangt.

  Ook de doden worden al eens vermeld, positief door zij die hun echte wezen kenden.

  Veel levenden overstijgen niet de schrik voor mekaar, leren niet echt open zijn.

  Of leren het zo moeilijk. 't Lijkt met de evolutie van relatie-verhoudingen nu moeilijker.

  Ook simpelder tegelijk. Je moet de tips natuurlijk simpel uiten... .

  wat makkelijker is des te meer ervaring je hebt...maar dan wordt je vaak scheef bekeken.

  Prachtig wat mensen in situaties met woorden kunnen doen en ze toch zeggen wat ze niet wilden.

  Vaak op manieren waarvan ze de eigen symboliek niet snappen.

  Ze zijn groots en klein in hun eenzaamheid en groei.

  Ze zouden moeten blijven lijken op de energie van hun kinderfoto's destijds.

  Blijvend verwonderd over het leven...mekaar het leven gunnen ook.

  Al vertellen ze de buitenwereld over een geluk die vaak hun eenzaamheid verhult.

  Al geven ze mekaar raad die anders wordt ingevuld en heelder levens in andere richtingen stuurt.

  Al zien sommige op sommige momenten mekaar realistischer dan zij dat zelve doen.

  Al vraag ik me af in hoeverre je iemands leven ten goede veranderen kan, niet door meelijden, wel doorzien

  Al weet ik dat het van henzelf in hun eigen geboren worden moet.

  Al zijn zelfs op 't eerste zich 'saaie mensen' buitengewoon interressant.

  Al verlangt nuchter naar warm en heeft warm soms nuchter nodig.

  Die hier moesten komen kwamen en zijn bij mekaar, die nog moeten komen zullen wel komen.

  Levenden en ongeborenen. Komen er geen...heeft zelf zijn bijna ondoorgrondelijke redenen.

  De interpretatie van woorden, al ligt ze voor eenieder soms wat anders...

  ze is van de eerste keer raak en verschuift veel minder de dagen erna, bij het wijs geworden zijn.

  Weten van het moment en hoe te spreken en weten hoe te zien en horen.

  Niet dat men ooit alwetend worden kan. Vermoeden van 'wie dumpte wie' en waarom.

  Sommigen hebben het meer dan anderen al en dan ontdek je dat ze graag van je leren.

  Bescheiden blijvend, want jij bent ook hun proces en zij het jouwe.

  De perfekte persoon bestaat niet, anders zaten we hier niet samen op deze bol.

  Met de ene houw je het natuurlijk langer dan met de andere vol.

  Iedereen is een echte krack op zijn domein, welk beroep of mens je wel mag zijn.

  De ene interesseert zich meer dan een ander voor die of die. Fijn. Wie is wie ?

   

   

 • poezie en wetenschap tegen waanzin

  Raar nieuws uit het Midden Oosten.  Leiders van de drie grote godsdiensten aldaar KOMEN OVEREEN om de ene of andere homo-geaarde parade te verbieden in Tel Aviv. De klassieke godsdienst zit toch flink in de knoop met de lichaamelijke liefde als verbinding van wat er zich spiritueel en symbolisch tussen mensen afspeelt...ze zouden beter dagelijks omroepen dat men zou stoppen met mekaar uit te moorden.  Geef mij maar de carnaval lin Rio om naar te kijken, maar het verbieden van neefnichtoptochten is al zo dom onzinnig als dat van het verbieden van die hoofddoeken.  Is niet de hoofdreden van de zin van het bestaan, het doorheen allerlei verschillende wegen ervaren van zin en onzin van een aantal dingen ?  Ondanks sommige waardevolle filosofische uitspraken in de oude teksten waar godsdiensten zich op baseren ,is de wetenschap de dag van vandaag een handlanger van de filosofie die dat interreligieus gekibbel relativeren wil : bij wijze van praktisch voorbeeld een deel van een gedicht dat ik onlangs schreef : 

  Gedicht voor cellen & ga-meten

  15 miljard jaar geleden, na de jongste big-bang

  vanuit één punt, weer een explosie van belang

  stralingsdeeltjes herkenden, zochten mekaar

  die van jou en mij in mekaars buurt voorwaar

  ze werden vaste materie, ons eerste atoom was klaar

  onze stukjes verspreiden , op zoek naar 't eeuwig nieuwe 'waar'

  later kwamen we mekaar in groter combinaties, molekulen tegen

  we hebben zo op de duur sterren en planeten bij mekaar gekregen

  toen wilden we weer ergens met z'n tweetjes bijeenkomen

  zijn van de bouw van de eerste cel beginnen dromen

  weer wilden we ons in stukjes delen

  om uiteindelijk verspreid in planten en dieren te leven

  wat was dan daarna de zin van te leven als sapiens ?

  we gingen op zoek naar beschouwing, 'mens'

  via de verbonden genetica ook van anderen dan onzelf

  kwamen we vaak in de buurt van kennis, gevoel, hemels gewelf

  menige muze hebben we ondertussen overal doorgestraald

  doorheen het leven in stammen, dorpen, steden behaald

  octo

  We mogen ons dus niet laten verdelen in verschillende nationaliteiten, sexen, godsdiensten, rassen enz... .

  We mogen ons niet verdelen in of we nu al of niet getrouwd, gescheiden, of in welke soort relatie dan ook zitten.

  Is iemand vijftig jaar getrouwd ?  Feliciteer de mensen dan met bloemen of een gedicht... .  Gaan mensen vroeger uit mekaar ...het heeft allemaal een uitleg die uiteindelijk kort in de buurt ligt van het axioma dat iets zonder inhoud niet kan bestaan : kleiner of gelijk aan nul bestaat in de wetenschap niet..bij benadering spat zo'n situatie uiteen zoals bij de bigbang in de tijd.  Het vijftig jaar zonder inhoud uithouden kan in ieder geval niet gezond zijn. Het leven kan gewoon ook simpelder zijn zoals de volgende ode voor het jubileum van een koppel uit de straat probeert uit te drukken.

   vijftig jaar tezamen

  Ze bouwden een huis en een loods.

  Ze verdienden hun brood en wij waren tegelijkertijd geholpen.

  Ze sleurden met zakken meel, maïs, kolen...

  Ze schepten uit menige zak voor 't eten van ons duiven, kiekens enzomeer.

  Ze verkochten talrijke zaden en wij konden planten.

  Ze deden het met plezier en gaven ook dat verder.

  Ze dansten in de Gilde en hielden het verenigingsleven mee in stand.

  Ze wisten alles van hoe je op tijd een dochter moet maken,

  maar da's privé, niet ons zaken.

  Ze hadden een gezegende en fijne tijd, zo onder hun twee.

  Ze gingen met pensioen, wisten nog altijd wat te doen.

  Ze tegenkomen op een wandeling.

  Ze zien helpen waar ze konden...

  als maar meer mensen hun taal ook verstonden.

  Ze planten in de tijd een wilg, je kan hem van heinde en ver zien.

  Ze zullen er nog lang onder kunnen zitten...

  want ge zult zien, we vieren opnieuw...binnen een jaar of tien !

  octo