filmclub

 • Dit is ons Leven (gedicht)

   octaaf, filosofisch verzet, de blogfilosoof, blogkunstenaar;  about me : alle blogs :  https://about.me/octaaf_verzet

 • Spontaan feest van de solidariteit

 • wat goede raad

  de twaalf geboden

  ontwikkel het sterkere in jezelf

  tracht naar objektieve kennis

  overwin je negatieve emoties

  wees solidair met rechtvaardigen

  doe jouw deel van het werk

  neem de tijd voor stilte en natuur

  geld was een middel, geen doel

  ontdek de ware betekenis van trouw

  leef niet alleen om te werken

  overmatige konsumptie vervuilt jezelf

  ontdek de symboliek van de zin van het leven

  kunst brengt je dichter bij de kern van het leven

   

   

  http://www.youtube.com/watch?v=04YrD5InxzA

  http://filosofischverzet.skynetblogs.be/archive/2010/04/21/verdeel-heers-40-moderne-recepten.html 

   

   

   

 • zo fluit je de negende

  zo fluit je e negende :

  http://vimeo.com/4326262

  gast : 'Walden' , an artfilm by Kido Sjorre

  http://www.archive.org/details/Mediumhavare2010Walden 

 • Prachtig voorbeeld van populisme(filmpje)

  bron youtube : met dank aan de 'contrabas-assistent'

  Hoe jaag ik ze de stuipen op het lijf en hoe zet ik ze tegen mekaar op ?

   

 • Docville documentaire festival Leuven

  http://www.docville.be/ 

  Ruim aanbod alternatieve documentaires in ieder genre

  Van 1 mei tot 8 mei

 • De columns van Columbus.

  bron youtube: niet dit filmpje rond een bekroonde tekenfilm, maar de documentaire 'le clash des continents' (gisteren op Arte) zou je zeker moeten gezien hebben

  De Columns van Colombus

  Al meer dan 500 jaar geleden begon Christofel met geld bijeenzoeken voor een reis naar Indië, zo dacht hij. Vele brieven gingen er aan vooraf en toen hij met zijn drie schepen en zijn bemanning, die het vasteland liever kwijt dan rijk was, vertrok, hield hij nog een dagboek –‘blog’ bij van de reis, waarvan hij dacht dat ze zes weken zou duren. Het zouden drie maanden worden. Hij moest zijn bemanning voortdurend voorhouden dat er hen geweldige rijkdommen zouden wachten. Hij was er van overtuigd dat de aarde rond moest zijn, een appel was toch ook rond, had hij misschien gedacht toen hij reeds over de ontdekte werelddelen filosofeerde, net als Newton met zijn vallende zwaartekrachtappel.

  De ontbossing van Europa was al danig gevorderd, niet in het minst voor de vele houten schepen waarmee oorlog moest worden gevoerd en steenkool en olie kende men nog niet. Een  enorm percentage van de originele Amerikaanse bevolking bezweek nog eeuwen na Columbus dood aan oorlog, maar vooral aan allerlei geïmporteerde ziekten.                    Het Amerikaanse continent werd bevolkt met paarden, koeien, varkens, schapen, graan,appels,peren…allemaal dieren en planten die ze ginder nog niet hadden. De eerste honderden paarden kwamen aan met een vloot die na de aankomst van Columbus vertrok om zoveel mogelijk buit mee terug te nemen. Zo leerden ze hier ook patatten, tabak, tomaten,pompoenen…enz. kennen. Syfilis naar verluid ook.

  De tijd verstreek en de Indianen vingen de wilde mustangs uit de geweldige kudden paarden en ook hun leven veranderde. Niet alleen het Spanje, Portugal maar ook de Engelsen, Nederlanders…wilden geld verdienen aan de nieuwe gebieden…en ook zij maakten de oversteek met al hun voorraden zaad en dieren. De ontbossing van Amerika kon pas volop beginnen. Slaven uit Afrika werden geïmporteerd om allerlei projecten in het qua origineel bevolkingsaantal uitgedunde continent te bemannen. Later Aziatische mensen ook. Van separatie kwam integratie. Wouden werden grotendeels vervangen door wolkenkrabbers waarvan er op een zonnige elfde september twee door een groepje nieuwe imperialistische terroristen met een ijzeren vogel doorkliefd werden.

  Geschiedenis, een fascinerend iets.  Maar ja, wie heeft er nog aandacht voor ? Is er al  onderzocht hoeveel werknemers er onder de lezers van de grootste krant van Vlaanderen zijn ? Zeer velen waarschijnlijk. Een groot percentage. Waarom ? De dag na de staking voor wat meer respect voor de arbeidende bevolking stond er bij het willekeurig openslagen van de krant links een volledige pagina van een interview met een leider van een werkgeverssyndicaat, en de pagina rechts, één vijfde van de pagina een fotoke van de betoging en een klein artikeltje…en de rest van die pagina was zo een typerend kenschetsend artikel over veiligheid in de straten, als of op elke straathoek een boef met een machinegeweer zou klaarstaan om uw portefeuile af te pakken. Kwestie van de aandacht van het sociaal gebeuren af te leiden. Een mens kan al eens beter naar een goede documentaire kijken of een boek  lezen in plaats van alle duiding en sensatie te slikken. Op zoek naar kwaliteit, niet alleen bij wat je eet, heel gezond ook het voedsel voor de geest dat je in-neemt. Le Clash des continents op Arte gisteren, aan te raden.

  Octo 31/01/10   http://www.youtube.com/watch?v=2wm0EvTk8o4

  (arte : ‘le clash des continents’ doc)

 • Nu 22/1 aan piket Inbev draait men MichaelMoore

   

  bron youtube : 

  AANVANG 19UUR  Leuven, VuurkruisenlaannNEE VERANDERD MARTELARENPLEIN

  Morgen 22/1/10 om 19 uur vertoning van de film van Michael Moore 'Capitalisme a love story'
  trailer :
  http://www.youtube.com/watch?v=IhydyxRjujU

  Van een origineel initiatief gesproken.  Miisschien ook een goed idee voor de ploeg aan de poorten van Opel  : 2600 banen die sneuvelen en hoeveel in de toeleveringsbedrijven. Weldra een film over arbeiders die hun fabrieken terugvragen ?

  LATEST NEWS : ontslagen voorlopig ingetrokken

   bron yoube Pete Seeger , thanks RI

  octo

 • Geen speelpleinen ? Dan dansen we op 't dak !

  bron : filoview pictures via youtube

  http://www.youtube.com/watch?v=nH7rUq0uYFE 

  Onlangs, bij een bezoek aan het oude centrum van Porto, viel op hoe weinig speelruimte men soms aan kinderen gunt. De stad gonst van de bedrijvigheid. Iedereen druk met grote mensen dingen bezig. De twee jonge wezens op het filmpje dat ik daar opnam, lieten het niet aan hun hartje komen en met hun radio op het dak van hun huis, oefenden ze blijgezind hun pasjes. Een omheining hadden ze niet nodig. Een tuin, een speelplein, daar dromen ze waarschijnlijk soms van.

  octo 22/12/09

 • De schatten van de buur

  100_0829

  gastadvertentie

  Ondanks het niet onaardige peil van verenigingsleven weten we vaak niet waar veel van onze buren door zijn gefascineerd.  Eén van die buren, de man op de foto, heeft een hele grote collectie videofilms van uiteenlopende genres.             Een ellenlange lijst film, zowel films van Chaplin en andere grote nationale en internationale klassiekers als natuurfilms, films met inhoud, psychologische, geschiedkundige,...  Ook het horrorgenre is spijtig genoeg voor sommigen , waaronder mezelf, vertegenwoordigd...horror is er, naast schoonheid, al genoeg op de wereld...een verzamelaar wil nu eenmaal compleet zijn waarschijnlijk.  Bij wijze van buurtavond programmeert hij op 's maandags, laatavond, een film waarop iedere geïnteresseerde in zijn woonkamer is uitgenodigd, zolang de zetels niet ingenomen zijn. Je kan hem ook vragen van een bepaalde  film te willen spelen.  Toevallige geïnteresseerden kunnen me mailen en dan zullen we hem wel verwittigen van eventuele komst. PS. INDIEN ER EEN ORKEST EEN GOEDE DRUMMER NODIG HEEFT...DIT IS UW MAN

  PS.  VOOR DE LIEFHEBBERS VAN HET GROTE DOEK in een grotere locatie, zijn er natuurlijk nog altijd eenmaal de maand op dinsdag de altijd goed gekozen en deskundig ingeleide parels van filmclub 'de tijd', Cultuur, als iets onder buren ,moet kunnen.

   

  octo