Filosofisch Verzet VII p400-480

Present Stage of the world-cd

Niet uitgebrachte cd-compositie van Frank L., tekst octo (als ik hem weer op spoor kom, zal ik vragen of ik de door hem gecomponeerde muziek op de filosofisch verzet blog mag zetten…de woorden zijn door hem gekozen uit een meer dan twintig pagina’s tellende analyse, over een aantal lessen die ik meen dat de geschiedenis ons geeft, en was oorspronkelijk bedoeld als info voor enkele politiek geïnteresseerde mensen in het buitenland, vandaar dat ie in ’t Engels geschreven is) Ik kreeg de door hem gemaakte  cd toegestuurd, de dag na een mislukt aantal stakingsdagen; wat een oppepper ! Prachtige eigentijdse muziek, die in onze schuiven blijven liggen is.

*1.instrumentale intro

*2.consciousness

How can we learn to be more assertive (weerbaar) in a proletarian way ?

By taking intrest in philosophy, politics and history.

By studying our concrete living conditions, where we work and live.

By realizing that the emotional and psychological problems we are all confronted with, are being agravated (verergerd) by the current (huidig) system of production.

That ‘s what real ideology is all about

It’s a kind of spiritual matter that has little to do with the classic ideology of religion…interpretated in a conservative way

Human beings can get a lot of energy of being conscious of these things or they can make them sick

*3. Lessons from History

It is all so embarrasing (compromiterend, ambetant)

*4. Present Stage of the World

Ideology is a way to understand life

Consciousness is born from practical experience

Leading to theoretical thinking

Politics is a matching example of this

Sometimes illusions are necessary to get back On the road of realism

The same laws that guide history can also be found in our own emotional, psychological and intellectual development.

The present stage of the world

 has consequences on our global living conditions

Our first task is to understand the process of evolution :

The preservation (behoud) of the world

*5. Back to life : instrumental

*6.Dashboard

Life, the real film

To preserve your world today

Educate yourselve and others

Find your inner calm

Resolve your relation problems in a human way

Think before you speak

And every fight against colleagues, family, friends and lovers, is energy that cannot be used against the real exploiters

*7.Flatfields :instrumental

*8. Public opion :instrumental

Octo & Frank L. eind twintigste, begin 21ste eeuw

VOOR WIE DE PRESENT STAGE OF THE WORLD IN CIJFERS EN TELLERS WIL VOLGEN  : 

http://www.worldometers.info/  

de echte kunstenaars

wandel door onze steden en dorpen

wie bouwde alles wat staat en beweegt

wie zorgt voor winkels, scholen, kantoren enzomeer

wie onderhoud de akkers, plantages, weiden...

werkende mensen, zelfstandig of als loonkracht

mensen zorgen voor mensen,

niet uit drang tot bodemloze verrijking

octo

De politieke carrière als investering

Al verspreidt de media soms wat mist over 'onze' energie, die in de handen van de zuiderburen zou vallen, (de gewone Fransman heeft daar ook niets over in de pap te brokken)...over de verloning van de politieke kaste is ze vrij open en bloot. Al werd de altijd als prachtexemplaar voorgestelde Europese lijstrekker voor de CD&V (met zijn ontelbare cumuls in beheerraden) in het weekend nog uitgebreid gecoverd, één van onze grote kranten, die nergens politieke conclusies trekt uit wat ze schrijft, pakte uit met een uitgebreid verslag over de inkomens van onze verkozenen.

 

Wij leven in een land waar men nog niet zo lang geleden 2 miljoen Euro ontslagpremie betaalde voor een ex-ceo van onze nationale (hopelijk) spoorwegen. De man kreeg daar bovenop nog een prachtige plaats aan het hoofd van de CDV-Oost-Vlaanderen en 80.000 Vlamingen stemden op hem. Inmiddels is hij minister. Is een grote groep onder ons echt in een bepaalde fase van hun ontwikkeling blijven hangen,of worden de verkiezingen vervalst ? Kinderen kan men nog wijsmaken dat fabrieken ook 's nachts moeten blijven doordraaien omdat anders de machines stukgaan of dat leiders geweldige toplonen moeten hebben omdat ze anders het risico lopen van omgekocht te worden...zo zitten de huidige samenleving en de morele normen dus niet in mekaar. En dat zou dus de schuld zijn van 'onze' normvervaging ? Dat gaat toch maar voor een klein gedeelte van 'de' kiezende medemensen op...zou je denken...en toch blijven de zich verrijkende klieken aan de macht. Is dat omdat er altijd net vóór de verkiezingen altijd toevallig schandalen rond topwielrenners gelanceerd worden (zie de zogezegd Gezond Verstand Partij die al langer het grote gelijk en het vel van de toffe, maar weer domme T.Boonen en zijn ploegleider wil...of is de meerderheid onder ons 'volk' ook tof en dom of op 'handige' lieden en suksesstories van handige 'sjaggelaars' verzot ? Of speelt ons a-politiek willen zijn en ons foert-stemmen ons gewoon parten ?

 

We zullen na de verkiezingen misschien moeten vasstellen dat wanneer het 'volk' gesproken zal hebben dat dat dan gekozen zal hebben voor partijen die dat 'volk' in twee of drie stukken wil kappen...terwijl de overgrote meerderheid van de Belgen dit eigenlijk niet wil...probeer dat soort democratie maar eens te begrijpen. In de overgrote meerderheid van de landen van de wereld slaagt men er in om met verschillende 'volkeren' eensgezind samen te leven...godsdienst en politiek hebben het recht niet om de mensheid in 'volkeren' op te delen en zoals de Zwitserse militaire industrie die de eerste drie maanden van dit recessiejaar voor 136,9 miljoen Zwits.frank naar 54 landen wist uit de voeren (18°/o meer dan begin 2008). Ons land was de derde grootste afnemer. Ons land wordt geleid door de onbaatzuchtige heren en dames waarvan hoger sprake.

Totdaar dit artikel, zodat U nog even volgende links over de ernst van de situatie kunt doornemen :

 

over hoeveel de toppolitiek verdient én mag cumuleren :

http://www.socialisme.be/lsp/archief/2009/05/11/loon.html

 

over ergens een verkozen vakbonds (BBTK)- kandidaat , die al jaren tegen de privatisering van de gezondheidssector vecht op 1 van de 2,5 lijsten waar men met een gewoon loon content is :

 

http://www.socialisme.be/lsp/archief/2009/05/09/biest.html

 

...en een filmpje over een vrouw uit een 'ander' 'volk' die gewoon gezond wil bevallen zoals in de landen waar moederkesdag een feest is. (zie onderaan die tekst 'a path to sate motherhood)

 

http://www.care2.com/causes/womens-rights/blog/what-does-mothers-day-mean-if-you-dont-have-access-to-maternal-care/

 

 

octo 11/05/09

 

Paramilitair extreemrechts in Centraal Europa !

 

Weer een stapje achteruit met de wereld. Niet alleen elementen die vanzichzelf  denken tot de linkerzijde te behoren en in 2008 al meer dan 1100 auto’s in brand hebben gestoken, zorgen voor nodeloos geweld dat de gewone mens vervreemd van elk zinnig verzet.  In Tsjechië en Hongarije blijkt de jacht op zigeuners zoals ten tijde van het bourgeoisfascisme van de nazis weer te zijn opgedoken. In die mate dat zigeuners ook al tegenmilities vormen. In Tsjechië noemt één zo’n extreemrechtse paramilitaire groep zich ‘extreemrechtse arbeiderspartij’.

In Tsjechië noemt één zo’n extreemrechtse paramilitaire groep zich 'extreemrechtse Arbeiderspartij', dezelfde leugen als destijds in de afkorting van NSDAP van de nazis misbruikt.

 

 

http://mo.be/index.php?id=63&tx_uwnews_pi2[art_id]=23550&cHash=defdae392f 

 

Alsof dat nog niet genoeg was, is er ook een grensconflict tussen Kroatië en Slovenië in de maak en is Kosovo is nog altijd niet erkend door Servië.  Normaal gezien zijn het altijd een aantal jonge of oude heethoofden en verzuurde jonge en ouderen die geweld steunen als middel om grensproblemen (schijnproblemen) op te lossen.  Niet alleen in Centraal Europa steken oude barbaarse methoden het hoofd weer op.  Het ‘democratische’ Israël en Palestina hebben nooit iets anders gekend en slagen er nog altijd niet in van één gebied te vormen. In de zogezegde jonge democratieën in Afrika of Thailand en vele andere landen gaat men na elke verkiezing over tot moorden en plunderen onder het masker van etnicitieit of religie of omdat je tot een politieke groep behoort.  Onder het mom van nationale ‘democratische verkiezingen’ komen de grootste schurken hun termijn uitdoen. Hoog tijd om de wereld als één land te gaan regeren met een aantal programmapunten die het programma van de rechten van de Mens op een planetaire schaal kunnen verwezenlijken. Je kan het programma al op het internet lezen en er voor stemmen of jezelf opgeven als kandidaat voor één van de projekten-drietalig programma op :  

http://www.bloggen.be/conscience2008/ 

een filosofische oefening in een soort inspraak en democratie van een andere soort, in het licht van wat er na 1929 gebeurde, zeker geen overbodige luxe

Een heel typisch politiek voorbeeld van wat populistische en poujadistische partijen kunnen aanrichten ?

http://www.blokbuster.be/site/bb/htdocs/modules/news/article.php?storyid=213

octo

Artikellenreeks  2009,vervolg08 Why voting to keep madness in power ?

a.madness

All around us , stalking everyone

Education and commerce, honoring it

Media feed the killing of medicine against it

Relations being kept within the old economical rules and instincts;

Not often the old borders are overcome

For the Madness, making love is reduced to fucking;

not a soul that penetrates and receives

another soul with it’s sex .

For the Madness being spiritual is not about the connection between the elements that created us (earth, light, energy…)and our consciousness now… but all about making more money then your neighbor

For the Madness, working like robots is being stress free

For the madness underdevelopment is necessary

For the madness, no other society with free public services is possible

For the madness , it alone can guarantee discipline

For the madness unemployment and war and poverty are normal and qualitative food is to expensive for us

For the madness the only cure lies in medecine

Madness can buy us, and then we feed it; whatever victories we think we made.

b.voting

We vote for the ones with lots of money to spend on their campaigns

We vote to keep on producing inequality

We vote for further collaboration in wars and pollution

We vote to guarantee human rights for the few

We vote for less culture that touches our soul

We vote for keep on watching sensation

We vote for the ones who were in opposition before elections

We vote for the ones who did not make a difference in last election

We vote because our alternative isn’t organised enough

We vote because we believe some cheap promises ...

that die behind their negociation-desks

Wonder if there will come a day that the individual realises his power

Comes at work and starts to work slower the first day, slower the second,

slowest the third...starts talking with his fellow-workers about it all.

Wonder if there will come a day when workers start talking about their lives : 

Do they get enough holiday ?  Why do they pay to much for everything ? 

Wonder when they will realise that a lot of the work they are doiing is not necessary, and a lot is not beeing done.

Wonder why and when and how organisation will grow.

By demanding more money and by working less stressed ?

The money-system will die quicker, but will have to sack us even more.

Why not beiing one step ahead of this all : and demanding it’s abolition ?

Wonder if we can be disciplined enough to keep on believing in our new dream. Wonder if we get used to work out of solidarity instead of working because out of necessity.  I think in the end we will.

conscience invites you to vote for an international alternative on   http://www.bloggen.be/conscience2008

 

Paramilitair extreemrechts in Centraal Europa !

Weer een stapje achteruit met de wereld. Niet alleen elementen die vanzichzelf  denken tot de linkerzijde te behoren en in 2008 al meer dan 1100 auto’s in brand hebben gestoken, zorgen voor nodeloos geweld dat de gewone mens vervreemd van elk zinnig verzet.  In Tsjechië en Hongarije blijkt de jacht op zigeuners zoals ten tijde van het bourgeoisfascisme van de nazis weer te zijn opgedoken. In die mate dat zigeuners ook al tegenmilities vormen. In Tsjechië noemt één zo’n extreemrechtse paramilitaire groep zich ‘extreemrechtse arbeiderspartij’.

In Tsjechië noemt één zo’n extreemrechtse paramilitaire groep zich ‘extreemrechtse Arbeiderspartij’, dezelfde leugen als destijds in de afkorting van NSDAP van de nazis misbruikt.

 

http://mo.be/index.php?id=63&tx_uwnews_pi2[art_id]=23550&cHash=defdae392f 

Alsof dat nog niet genoeg was, is er ook een grensconflict tussen Kroatië en Slovenië in de maak en is Kosovo is nog altijd niet erkend door Servië.  Normaal gezien zijn het altijd een aantal jonge of oude heethoofden en verzuurde jonge en ouderen die geweld steunen als middel om grensproblemen (schijnproblemen) op te lossen.  Niet alleen in Centraal Europa steken oude barbaarse methoden het hoofd weer op.  Het ‘democratische’ Israël en Palestina hebben nooit iets anders gekend en slagen er nog altijd niet in van één gebied te vormen. In de zogezegde jonge democratieën in Afrika of Thailand en vele andere landen gaat men na elke verkiezing over tot moorden en plunderen onder het masker van etnicitieit of religie of omdat je tot een politieke groep behoort.  Onder het mom van nationale ‘democratische verkiezingen’ komen de grootste schurken hun termijn uitdoen. Hoog tijd om de wereld als één land te gaan regeren met een aantal programmapunten die het programma van de rechten van de Mens op een planetaire schaal kunnen verwezenlijken. Je kan het programma al op het internet lezen en er voor stemmen of jezelf opgeven als kandidaat voor één van de projekten-drietalig programma op :  

http://www.bloggen.be/conscience2008/ 

een filosofische oefening in een soort inspraak en democratie van een andere soort, in het licht van wat er na 1929 gebeurde, zeker geen overbodige luxe

Een heel typisch politiek voorbeeld van wat populistische en poujadistische partijen kunnen aanrichten ?

http://www.blokbuster.be/site/bb/htdocs/modules/news/article.php?storyid=213

octo

 

Benieuwd of SPA verkiesbare plaatsen geeft aan SPA-rood

De procedures om jezelf als SPA-lid verkiesbaar te stellen voor de verkiezingen van juni lopen reeds.  Zal de Spa de leden die bij de jongste verkiezingen met bijna 34%(in Antwerpen bijna 60%)voor een andere voorzitter dan Caroline Gennez kozen, toelaten op de lijsten en enigszins op verkiesbare plaatsen zetten ?  Welke gaat de reactie van de professionele politici binnen de SPA zijn op het boek van SPA-boegbeeld Eric  Debruyn dat in maart dit jaar uitkomt ? Zal er langs deze weg dan toch iemand met andere politieke voorstellen in het (Vlaamse)parlement geraken nu de noodzaak van staatsinterventie in 2008 na de euforie van het neoliberalisme werd aangetoond ? Tijd voor een interview, want de klassieke media doen alsof hun neus bloed.  Politici als Dedecker JM, destijds oppositionele figuur binnen de VLD werden voor minder te pas en te onpas opgevoerd.

http://www.sp-a-rood.be/Partijintern/301208.html

Onder dit vriesweer met zijn charmes en akeligheden gedijt ons landje in de ogen van wat we zien en lezen in de media, nu een nieuw premier met al reeds de nieuwe superlatieven toegedichte eigenschappen ‘het roer’ heeft overgenomen.  Graag hadden we meer gehoord over echt fiscaal rechtvaardige maatregelen en over overheidsgeld om banken te redden maar dan op een manier waarop de belastingbetaler ook iets te zeggen heeft.  Voorlopig is het wachten op een veroordeling van de aanval van Israël op Gaza en op een initiatief om te beginnen met Oost-Europa de lonen in alle sectoren te’ verwesteuropatiseren’…die van Bekaert die hun nieuwe machines bewaken voordat ze naar Slovakije zouden kunnen worden getransporteerd, zullen het graag horen.  Wachten is het ook op wat de minister van buitenlandse zaken nog wel alleen kan beslissen en wat de reactie van de werkende en werkeloze of studerende en gepensioneerde kiezers gaat zijn op wat er na het 1929-effect van 2008 nog allemaal op economisch gebied te verwachten zal zijn.   Ondertussen schrijven niet verkozen mensen van allerlei partijtjes of groepen of alternatieve media verhelderende artikels over wat er in de wereld gebeurd en bracht vrt-Canvas terzake gisteren een boeiende reportage over de enorme energievoorraden op de bodem van ‘onze’oceanen…in zoverre daar in de toekomst ook niet gevochten gaat worden.  Een mens zou zich gaan afvragen of die voorraden niet best ‘geïnternationaliseerd’ zouden worden.  Indien er ergens in het universum een beschaving bestaat die dat wel heeft gedaan, zal deze zeker alle oorlogen en armoede hebben overwonnen. ..en zal deze in het besluitvormingsproces dat daar naar leidde ook ooit eens vernieuwers hebben toegelaten.  Bedankt voor de aandacht in 2008 en op naar een 2009 met een beter einde, want zoals U wellicht ook al opgevallen is, de ploerten der aarde beslissen altijd tot oorlog na een opening van Olympische Spelen of een jaareinde, waar mensen altijd op beter gaan hopen.

Octo 3/01/2009    

FILOSOFISCH VERZET ‘VOEDSEL VOOR DE GEEST’ bijna alles voor mensen met interesse in : filosofie, geschiedenis, politieke actualiteit & analyse &links , samenleving, samenleven , psychologie,                      de zin van ‘t leven,  kunsten,reisverslagen.  modern systeem voor internationale verkiezingen

http://filosofischverzet.skynetblogs.be

 

 

Oorlogsverzet in Israël zelf uiteengeschoten

Het internet biedt de mogelijkheid om naast de klassieke berichtgeving die we hier in het Westen ontvangen, rechtstreeks in contact te komen met inwoners van oorlogsgebieden zelf, in dit geval oppositionele antiöorlogsgroepen  in Israël zelf.  Rudi Vranckx van de VRT zal er misschien lang na de oorlog verslag over uitbrengen, maar het is nu reeds dag na dag mogelijk om je over de toenaderingspogingen tussen Arabieren en Israëlieten en de houdingen van de vakbonden in Israël te informeren. Boeiend hoe men de eigen inwoners onderdrukt om ten oorlog te kunnen gaan.

http://www.socialisme.be/lsp/archief/2009/01/05/gaza.html

De oppositionele groepen in Israël hebben niet alleen een gedegen kritiek op hun onverantwoordelijke regering en ook op Hamas, ze hebben ook voorstellen om de problemen van het midden oosten eindelijk van de baan te krijgen.  Alle leiders van oorlogvoerende landen en anderen reizen weer over en weer om de zaak weer op te lossen en binnen een paar weken is het de beurt aan de nieuwe USpresident met én een Arabische  én een Hebreeuwse voornaam om vooruitgang te proberen boeken...maar bllijvende vooruitgang is verbonden met economische vooruitgang...en daar knelt het schoentje...vandaar dat de kritiek van de oppositie in Israël tegen de eigen regering en haar rechts-extremisten en tegen Hamas en de PLO zeer terrecht is.

Neem op tijd afstand van het neo-liberalisme. Hebben wij door onze ‘koopangst’ de crisis veroorzaakt ? Een bijdrage over de vraag of er een verschil is tussen onderconsumptie, een liberale term (niet genoeg (kunnen)kopen) en overproductie (een linkse term). Overproductie in de zin van dat er niet genoeg geld is om terug te kopen wat we hebben geproduceerd. Een bijdrage over waarom de aanpak van Keynes( staatsinterventionisme) een kans kreeg na de oorlog.

Kan de overproductie opgelost worden als de Staat ,al geld pompend in de economie, die overproductie opkoopt ?

Trouwens dat geld wordt momenteel vooral gebruikt om banken en bedrijven te redden en riskeert dus weer op de beurs in rook op te gaan. Een openbare bank met rigide regels zou een hoop klanten kunnen hebben de dag van vandaag.  Partijen die winsten van multinationals rechtvaaardig willen belasten, waar zitten ze, waar blijven hun kiezers ? Zou het geld als het naar onze koopkracht vloeit wel het overproduktieprobleem kunnen oplossen ...of is er structureel nog meer aan de hand ?

Wat met de contradicties dat de mensheid momenteel een productiecapaciteit heeft als nooit tevoren in de geschiedenis en er toch fabrieken moeten sluiten terwijl niet eens aan de vraag op wereldgebied kan worden voldaan…omwille van die economische term ‘overproductie’ dan nog, niet omwille van de technische productiecapaciteit ? Welke zijn buiten oorlogsvoering de alternatieven om de winstvoeten te herstellen ? 

Hoe zal de geschiedenis oordelen over al die dingen waar we nu als mensheid echt beschaamd zouden moeten om zijn…vanwege ons onvermogen om ons voldoende te interesseren om te begrijpen wat er aan de hand is…om te beginnen.  De veroorzakers van oorlogen en economische rotzooi wordt  heel weinig  in de weg gelegd.  Dat alles maakt het zicht van de wereldwijde slachtoffers des te ondraagelijker…voor sommigen althans, we kunnen ook doen of onze neus bloed.      octo6/1/9

http://www.socialisme.be/lsp/archief/2009/01/03/keynes.html

 

 

Dodendans voorhistorische marionetten

Net zoals het leven van eenieder dat hier rondloopt een bepaalde bedoeling heeft en de zin ervan afgemeten wordt aan ons levensverhaal en dat van anderen, net zo probeert onze collectieve voorgeschiedenis ons duidelijk te maken welke krachten echt menselijke vooruitgang dienen en welke krachten uit het verleden ons gezamenlijk ten gronde zouden kunnen richten.  Net zoals een kind dat mishandeld werd geen nut ziet in de agressieve communicatie van de mishandelaars, zo heeft de mensheid ook geen boodschap aan de uitleg van oorlogsstokers.  Hun uitleg stinkt en is gebaseerd op vergiftigde logica.

Zij die de zwaarden tot ploegen willen omsmeden staan eens te meer te roepen in de woestijn, alhoewel, indien er daar een referendum zou worden over gehouden, ze een absolute meerderheid zouden verwerven.  Diegenen die aan de touwtjes trekken van de wapenproductie en wapenhandel, trekken ook aan de touwtjes van het merendeel der regeringen die dan weer aan onze touwtjes trekken.  Zo komt het dat er alle dagen zonder verzet nog meer wapens en munitie en vlieg-en andere voertuigen voor oorlogsdoeleinden geproduceerd worden…elke dag leuk naar het werk.  Van die deze week nog gebruikte bommen die in kleiner bommetjes uiteenspatten en tegelijk uranium verspreiden zal je niet lang leven als je ze moet maken.  ‘Conscience’, bewustzijn, geweten…om het hebben van een lifestyle gewoon begraven en vergeten.  Daarom gingen soldaten naar Irak, het is niet alleen de fout van ondermarionet Bush.  Daarom zijn werknemers in Gaza en in Libanon en Israel de slaven van diegenen die het overheidsgeld of het geld van de olie beheren.  Hoe gaan ze het solidair leren zijn met hun eigen klassegenoten leren ?  Zie ze marcheren, chargeren, dansend hun eigen dood tegemoet. Boeren, arbeiders, winkeliertjes, vrouwen kinderen, niets is hun heilig…vleesgeworden ontheiliging van alle waarden…alles in dienst van hoe ze een minderheid superaandeelhouders decadent rijk kunnen laten blijven.  Onnodig ze te vervloeken, ze vervloek hun eigen wel dag na dag en de rest van hun dodendansleven.

Naast de oorlogen die al bezig zijn, worden de volgende al voorbereid zoals niet alleen het recentste voorbeeld in het midden-oosten leert.  De premier van India heeft zijn verslag van de Mumbai-aanslagen klaar en zegt bewijzen te hebben voor een rechtstreekse en onrechtstreekse betrokkenheid van een deel van de beruchte Pakistaanse geheime dienst en andere delen van het staatsapparaat.  Heeft de Indiase elite die net als Israël wel atoombommekes mag maken al voorstellen gekregen van de CIA om Pakistan samen aan te vallen indien het de Taliban niet kan uitschakelen ?  Alle niet-Nato hulp zal wel welkom zijn want er gaan toch enkele Nato-leden gaan dwarsliggen indien Pakistan op de grensoverschrijdingen van de NAVO gaat reageren.  Hoe zal het van vanalles verdachte maar toch massaal in zonneënergie investerende Iran dit jaar aangepakt worden en op de berekende waanzin van Israël reageren ?                 De monsters tekenen hun plannen verder uit en vegen hun voeten aan het feit dat energie opwekkende atoomcentrales bombarderen voor duizenden jaren radioäctieve ellende met zich meebrengt.  De monsters kunnen dit blijven doen omdat ze niet op voldoende assertiviteit, tegenstand, verzet…stoten…in Zuid-Amerika lijkt dit te veranderen en misschien raakt de gewone mens uit de Westerse landen met hun rijke sociale  ervaring wel uit zijn Bruto Nationaal Product-betovering terwijl Afrika de dagen afteld waarop het zich van zijn monsters kan bevrijden en eindelijk aan zijn echte toekomst beginnen kan.   Talloze mind-controlers moeten nog worden geneutraliseerd, kunnen dat worden indien steeds grotere groepen ,bijna gratis werkende slaven doorhebben dathun praatjes over godsdienst en vaderland en om ter goedkoopst werken hen wurgen.

Zeg nee tegen de afbouw van de vooruitgang die de mensheid al met veel bloed en tranen wist uit te bouwen.  Neen tegen scholen die worden gebombardeerd.

Indien het imperialisme de gewone mens weer kan verarmen en verder ontmenselijken qua kultuur en denken, zal het ons weer nog meer oorlogen kunnen injagen...op tijd de nodige ‘zetjes’ geven en weerbaar blijven om het af te remmen of in een nieuwe vorm van samenleven om te zetten

               octo 07/01/09   http://bloggen.be/conscience

want er is meer nodig dan de volgendemij door een vakbond toegestuurde  advertentie :Manifestatie aan de Israëlische ambassade – vr 9 januari 2009 – 12u30 – avenue de l’observatoire 40, Ukkel Nationale manifestatie – zo 11 januari 2009 – 14u - zuid-Station, Brussel

Stop de slachting in Gaza ! Het stilzwijgen doodt!

Stop het embargo tegen de Palestijnen

Stop het geweld tegen alle burgers

Stop de straffeloosheid

Opschorting van de akkoorden EU - Israël

 

 

Deze oproep gaat uit van: 11.11.11. Alliance for Freedom and Dignity, Artistes contre le Mur Assocation Belgo-Palestinienne, CADTM,  CNAPD, CNCD – 11.11.11, COCAB, CODIP, Collectif Présence Musulmane Belgique, Communauté Palestinienne de Belgique, Génération Palestine, Groupe Palestine – Santé, Intal, Ligue Islamique Interculturelle de Bruxelles, LSP-PSL, MCP, MIR – IRG, Oxfam Solidariteit-Solidarité, Oxfam Wereldwinkels, Présence et Action Culturelles, PJPO du Brabant Wallon, PVDA-PTB, Solidarité Socialiste, Une Autre Gauche, Vlaams Palestina Komitee, Vrede vzw

Lot & Tol en kinderen

Thermisch lang ondergoed maken voor alle arme bibberende mensen in koude landen, dat zou pas zinnig zijn.  Maar nee, er is voor Wallonië een bestelling van wapens voor het Iraakse leger binnengekomen.  Nog iets wat ik gisteren vreesde en waar ik gisteren ook over schreef, kreeg ook al een negatief verlengstuk : raketten worden nu vanuit Libanon op Israel afgevuurd.  De machtigen vinden het dus nog meer nodig van voor de verdere achteruigang van het  lot van de mensheid ons de tol van het geld ophoesten voor verkwisting en vernieling te laten betalen.

Het hoeft niet ons lot te zijn dat conflicten escaleren of meer en meer ingenieurs enz . werkloos worden in een wereld met nog zo veel te bouwen.  Gisteren toonde Canvas een prachtige documentaire van Kim Longinotto (Hold me tight, let me go) over kinderen met agressief en onhandelbaar gedrag waarvan men op drie jaar tijd andere jonge mensen van maakte. Per kind werd ongeveer 2,5 personeelslid ingezet en zelden heb ik mensen meer om hun inzet en aanpak kunnen bewonderen.  Dát is de weg vooruit voor de mensheid.  Investeren in mensen en voorkomen van ellende.  Nu investeert men in steeds meer oorlog en ellende.  Ik weet niet of hier ook vrijwilligerswerk aan te pas kwam, maar ik hoor de wettenmakers al in koor roepen dat daar geen geld voor is.  De kinderen leken aanvankelijk totaal hopeloos veroordeeld tot het vervallen in een patroon zoals ze dat misschien gedeeltelijk hebben overgeërfd en een patroon dat ook duidelijk door hun negatieve ervaringen met de buitenwereld bepaald was.  Hun vocabulaire kende alle lelijke woorden die  de boulevard cultuur onze kinderen aanleert en alle termen die je moet roepen als je een ander aanvalt.  Toch leerden het merendeel van hen zich te uiten en gingen ze anders communiceren en werden ze blijer door de dingen die men hen aanleerde.  Werk genoeg aan de winkel dus ook voor al die andere, rechtstreeks door oorlog getraumatiseerde kinderen die vaak al decennia niets dan waanzin hebben gezien.  Keep on producing the bullits oh dear stockholders (aandeelhouders), bijna schreef ik ‘ashholes’, dus ook bij mij dreigt de invloed van de echte Big Brother zich al eens te uiten.  We moeten ons niet alleen in onze persoonlijke leefwereld leren uiten, al ons iets dwarszit er over praten ; ook in onze sociale interakties kunnen we ons een mening leren eigen maken en die leren verdedigen en er in het verlengde ook steeds meer nefaste politiek mee leren veranderen.  Anders blijven we vrijblijvend ter plaatse trappen terwijl alle achteruitgang over onze hoofden wordt beslist .  Laat ons bijvoorbeeld eens een videoboodschap maken voor alle Bin Ladens en Bushen en trawanten en hén waarschuwen dat WIJ aan HUN iets gaan doen als ze met hun rotzooi verder gaan…en die kans zit er dik in !

Octo 8/1/2009

Mail van Bush in mijn mailbus :

De dag van vandaag circuleren er een aantal protestmails allerhande telkens het op de wereld de spuigaten uitloopt.  In de wetenschap dat de wereld bijna klaar is om zijn bevolking in belangrijke kwesties als oorlogsvoering of wapenproduktie een stem te geven, liet ik me uit sympathie voor de initiatiefnemers van dit kinderschoenprojekt in directe democratie, verleiden om te protesteren tegen de steun van de VS aan wat er in het slachthuis Gaza gebeurdt en zond een bericht aan de toch wel zeer lugubere minnaar van het begrip ‘vrijheid’in het Witte Huis.  De man liet een weinig zeggende mail terugzenden, te druk met verhuizen ?

“On behalf of President Bush, thank you for your correspondence.

We appreciate hearing your views and welcome your suggestions.

Due to the large volume of e-mail received, the White House cannot respond to every message.

Thank you again for taking the time to write.”

Eigenlijk zou ik hem willen uitnodigen om via de eerste link op mijn blog deel te nemen aan een zeer uitgebreid en in drie talen neergepend wereldreferendum over bijna alle andere rotzooi dat nog van de planeet moet worden geholpen.  Misschien eens doen nu hij binnenkort met pensioen gaat.  Wat me eraan herinnert dat ik vergeten ben,de eis dat alle oorlogsmisdadigers naar het internationaal gerechtshof in Den Haag moeten, in het referendumprogramma voor het project justitie op te nemen.  Ik zou hem willen schrijven, hem al en die ultrarechtse oorlogsstokers rond hem, dat het voorzekers  een verkorting van mijn leven en van miljoenen andere bewuste mensen is geweest van al die decennia al die oorlogsellende in de media te moeten aanzien en bijna machteloos moeten te verdragen.  Wie denken jullie dat jullie zijn…wel ik zal het jullie zeggen : geen presidenten maar een soort feodale keizers der kiezers die bijna niks te zeggen hebben en die vanuit hun ivoren torens medeplichtig zijn aan het slavenleven dat zeker die paar miljard armsten onder ons mensen hier op aarde moeten lijden.  Supermanagers van superwoekeraars en speculanten, dat zijn jullie want iemand met de functie van ‘president’ zou in mijn ogen veel nobeler doelen moeten nastreven.  Voor de voorzitter van een gewone sportclub of voor de voorzitter van het Olympisch Comité, een landgenoot van die soms dappere Belgen George W, voor zo een mensen heb ik waardering, niet voor jouw stommiteiten op grote schaal.  Indien jouw landgenoten echt vrij waren George, hadden ze jou nooit verkozen want weet je , de weg naar de top bij jullie gaat via de voorhoedegevechten van de economische top van de miljardairs en hopelijk laat B.Obama dat nu koud.  Michael Moore, diegene die je ooit toeriep dat hij  een echte job moest zoeken  had het twee keer van je gewonnen, ware hij jouw tegenkandidaat geweest.

Octo Belgium 9/12/09

Té dicht voor een dichter

toon microbeelden, winterse boomkristallen

dan wat kouwe zon met ze voor warme ogen doet

laser films, onderricht ons over hete vulkanengloed

dan over structuren  die stralen stoffen c-ellen schiepen

laat uit oergeluid, mild,  mooie mensenmuziek weerklinken

dan bijwijlen alles in stilte laten praten en geluidsloos bezinken

overdenk de vele kruiswegen van universeel gedachte gedachten

dan gedenk vóór hem te begraven, de wereld der gebrekkige interpretatie

aanschouw en begrijp oh panorama, het labyrint van menig mateloos mooi mens

dan ergert wat wordt verwenst al veel minder

volg de holbewoner naar nu op flat vijf hoog

dan , vat  het meeromvattende aan dit betoog

teken lijnen kleuren, resultaat van ons van jouw eeuwig scheppen uit bijna niets

dan voel de rust die komt, die leidt naar het freele spirituele oja gij muze

spreek na spreken met het zelf, de woorden die er echt toe doen

dan voel hoe ze worden begrepen, anders verwoord

geniet van de zin van het alles dat overkwam

dan reikt de helpende hand ten volle uit

negeer orders die medeplichtig maken

dan sterven barbaren en kannibalen

uit

octo 10/01/2009  

 

Over de toekomst van betogingen

Proficiat aan allen die zijn gaan betogen tegen de oorlog in Gaza zonder zelf vernielingen aan te richten. Bij elke oorlog is het echter doodjammer dat er eerst een oorlog moet uitbreken vooraleer de reactie van de straat op gang komt.  Preventieve betogingen met een eisenpakket in de richting van een wereldwijde reconversie van de wapenindustrie en een  verbod op de wapenhandel waren echter nog beter geweest…een offensieve strategie in plaats van een defensieve is meer en meer nodig…weten we sinds Vietnam en alle oorlogen nadien.

Betogingen worden vooral veel weggedrukt naar een item van weinig belang in de media.  We hebben ons zegje mogen doen en de democratie is weer eens gered.  Vooralsnog zijn er geen rechtstreekse verslagen van betogingen maar alleen verslagen van veldritten zondagsnamiddag.  Mensen mogen niet worden verontrust of aangemoedigd om na te denken over hun wereldbeeld.  Een ander voorbeeld zie je bij bedrijfssluitingen : we hebben toch een goeie ontslagpremie gehad er er mag de volgende jaren rustig verder worden geherstruktureerd.  Wereldwijd dezelfde lonen voor hetzelfde werk eisen hebben we nog nooit gevraagd.  Eerst nu komt vredesaktie vzw in het nieuws met al die torenhoge cijfers over de Belgische wapenhandel met ondermeer Israel.  Maar er is ook vooruitgang te bespeuren.  Vandaag werd bekend dat de staat met zionistische ambities bijna de atoomindustrieïnfrastruktuur van Iran had gebombardeerd als de administratie van de Verenigde Staten een beetje meegewild had.  Hoe aartsdom kan de politiek van de waanzin zijn en worden ?  We zullen ze hun speelgoed moeten afpakken of deze agressieve kinderen ‘breken het hele kot af.’  Internationale ontwapening op de agenda zetten.  Het kan.  Misschien door actief aan het politieke spel deel te nemen en te eisen dat er op partijvergaderingen van de partij van je keuze, duidelijke standpunten ingenomen worden over het wegwerken van oorlogen en armoede.  In vele partijen zijn het een groepje mensen die daarover voornamelijk niet beslissen, want de kleine monstertjes zoals Brussel Halle Vilvoorde die ze koesteren, vergen alle energie.  Zou het teveel gevraagd zijn om verder te kijken dan de neuzen lang zijn…er moet toch wat tijd over blijven om hierover serieus parlementair werk op te starten vermits het grootste deel van de wetteksten toch door advokatenkantoren geschreven wordt.   Loont het dan echt niet de moeite om vanuit onze eerder luxueuse positie het politieke apparaat aan te zetten om onze terechte verontwaardiging over  al die kinderen die nooit kind kunnen zijn in toekomstgerichtte initiatieven om te zetten ?                octo12/01/2009

Het leven als totaalcompositie ,aan de verdeelde kinderen der natuur

Niet -handelen is onmogelijk.  Voor ons is het leven een instandhouden en doorgeven van genen en tegelijk van waarden als tolerantie, eerlijkheid, spiritualiteit, goedheid...en al hun tegenpolen die nog te vaak in het stadium van negatieve emoties gevangen zitten. Hoe handelen om daaruit te raken ?  Vermits ons leven uit een aantal mekaar rakende deeldomeinen bestaat; is de keuze van het handelen zoiets als dagelijks een muziekstuk schrijven en uitvoeren.

Voor iedereen is zo’n muziekstuk uniek; gelijkaardig en verschillend tegelijk...en toch wordt het altijd op het moment NU gelijktijdig opgevoerd. De instrumenten zijn al de verschillende decors in ons leven : wij, werk, familie, vrienden, organisaties, gebouwen, velden,… . Iemand kan zelden  én tegelijk componist, dirigent en instrumentbespeler zijn.  Soms zijn we alleen instrumentbespeler; soms componist; soms dirigent.   Allen samen zijn we in beperkte of meerdere mate componist; maar altijd instrumentbespeler...alleen de krachten die ons dirigeren kunnen we maar heel moeilijk vatten.  Heel de geschiedenis van de mensheid, vanaf het moment dat de stof overwegend stof was;  maar ook al, hetzij primitief, bezield (=met energie beladen); is een poging om vanuit de chaos van ‘klanken’ te komen tot die symfonie die ons leven zijn kan.  De symfonie is al eeuwig in uitvoering; maar haar klanken zijn vaak alleen vanuit gebeurtenissen en stilte verstaanbaar en vertaalbaar binnen ons eigen en naar anderen toe.  

De noten zijn als de wetten van de materie; de materie  die de symfonieën schreef die ons vanuit haar deed ontstaan.  Er was veel ‘intuïtie’  voor nodig om atomen en moleculen zo te doen passen dat ze uiteindelijk tot het ontstaan van ons biologische leven konden leiden...toch werd het niet ‘niets’ willen zijn en het altijd ‘iets’ zijn uiteindelijk ‘ons’ via de reis van straling tot cel enzoverder.  Via planten en dieren liet de natuur, dezelfde kracht als van dewelke ons ‘wij’ gemaakt is, al zien dat ze een groot kunstenaar is.  Om de aap tot mens te kunnen laten worden; een proces dat op een bepaalde manier eigenlijk nog niet voltooid is, was er heel veel lawaai en verwarring nodig; net zoals de wijsheid in onze levens ook niet altijd vanzelf komt.

Wij moeten nu die symfonie schrijven die de wereld zo veranderen kan, dat meer mensen de kans op een echt menselijk bestaan krijgen...niet alleen  in materiële  zin.  Onder zo’n omstandigheden is het makkelijker om aan de eigenlijke ontwikkeling van ons bewustzijn te beginnen.  Ieder zal zijn eigen partituur heel goed moeten leren beheersen... maar zich vooral eerst de notenleer moeten eigen maken : hoe meer mensen kennis en inzicht krijgen in de notenleer van emoties, wetenschappen, geschiedenis...des te mooier zal de uiteindelijke symfonie zijn.

Toen men vroeger de boten nog met slaven bemande, gebruikte men de zweep om die mensen doen te roeien.  Nu wordt onze cadans bepaald door de dreiging met ontslag.  We hebben ons zo neergelegd bij hoe alles in functie van de geldzweep gehanteerd wordt, dat we slaven van het geld geworden zijn en sommigen onder ons zich zelfs spiegelen aan de superdeluxeverlangens van onze topmeesters. Als het resultaat van dat leven om te werken is dat er opeens wegens ‘depressie’ geen huizen meer worden gebouwd omdat niemand geld heeft om er een te betalen, dan gaan we dat vanuit die mentaliteit nog aanvaarden ook…alhoewel we wel de kunde en de middelen hebben om die huizen te bouwen, bij wijze van voorbeeld.

De tijd dat onze voorouders dieren of mensen offerden om naar de gunst der ‘goden’ te dingen; lijkt achter ons te liggen; niets is echter meer waar.  Ons altaar van rijkdom wordt nog altijd gevoed met de ‘slachtoffers’ van oorlog en uitbuiting en honger; die in de meest verpauperde maatschappijen leven.  Niet alleen uit het ‘onderontwikkeld’ gehouden  deel van de wereld halen wij onze ‘offers’.  Ook hier bij ons voelen steeds meer mensen zich minder ‘goed in hun vel’ in deze door het geld geregeerde samenleving.  Het nihilisme groeit, want de burgerij en de godsdiensten en het politieke systeem hebben geen overkoepelende antwoorden op de echte levensvragen.  Leraars kunnen daarom ook op steeds minder respect van hun leerlingen rekenen.  Het aantal zelfmoorden stijgt en pillenhandelaars doen gouden zaken.  Het lichaam geeft vaak signalen van de ziel en wij begrijpen ze  niet en hollen naar de apotheek voor dingen die niks met infekties te maken hebben.

Op gedurfde inzichten in verband met ons zieleleven en op dingen die echt lichamelijk gezond kunnen maken, rust een taboe tussen mensen in relaties die zich vaak elk in hun eigen loopgraaf ingegraven hebben...en niets van de vaak als ‘vijand’ beschouwde partner of andere relaties menen te kunnen leren. 

Onze autowegen zijn overbezet en onze steden verstikken onder die dagelijkse aan-en afvoer. Het openbaar vervoer blijft duur en onvoldoende uitgebouwd en de stedelingen blijven de auto verkiezen.  Wat niet op onze stoepen en in onze bedrijven gebeurd raakt ons te weinig.Veel van het werk dat we doen is overbodig indien de zaken even anders zouden geregeld zijn.  Beeld je eens even in hoe een wereld die in plaats van op de geldzweep ; op onderwijs en cultuur zou gebasseerd zijn; er zou kunnen uitzien.  Voorwaarde is wel dat we emotioneel klaar zouden zijn om die ‘gezelzweep’ niet meer nodig te hebben en dat we ons verstandelijk en organisatorisch op zo’n overgang zouden voorbereiden.  Vermoedelijk is een overgangssysteem waarin geld op een administratieve in plaats van op een speculatieve manier gebruikt wordt; eerst nog nodig. De telecommunicatie de dag van vandaag; biedt mogelijkheden genoeg om dit allemaal te organiseren...en nu het systeem onder wiens dwang dit allemaal ontwikkeld werd weer eens in een recessie komt; wordt het tijd dat wij ons rechtmatig deel van de erfenis opeisen...en ons eigen alternatief vooropstellen. Weg van de stress en het afgejakker en het in stand houden van oorlog en armoede, meer in de richting van er voor te zorgen dat alles in de concertzaal aanwezig is om een prachtige symfonie te spelen.  Op weg naar lekker gezond eten, propere energie, zinvol werk, iedereen een dak boven zijn hoofd en tijd voor een leven lang onderwijs en cultuur zodat we een beetje dichter bij de zin van ons zijn geraken kunnen.      Octo

Waarom is dit nieuws geen topitem ?

Gaza en gasleveringen zijn niet de enige nieuwsitems . De wereld is ontzettend groot en klein tegelijk geworden, tal van onrustwekkende gebeurtenissen krijgen amper aandacht. Dat is sinds ‘mijnheugenis’ altijd al zo geweest want mensen met veel mediamogelijkheden rondom hen, willen voornamelijk vermaakt worden en daar speelt de media dan op in. Welk nieuws misten we zoal ?

In het Nepal van na de omwentelingen die de linkse oppositie aan de macht brachten, boekte men vooruitgang op vlak van gezondheidszorg :http://www.mo.be/index.php?id=63&tx_uwnews_pi2[art_id]=23650&cHash=94e8db2d9a

Volgens recente onthullingen moedigde de legertop moorden op ongewapende burgers aan met medeweten van de CIA.  Waarom is dit geen wereldnieuws ? Change ? Yes we hope !  :http://www.mo.be/index.php?id=63&tx_uwnews_pi2[art_id]=23651&cHash=51596b4652

In Ethiopië verwacht men een nieuwe golf van geweld :http://www.mo.be/index.php?id=63&tx_uwnews_pi2[art_id]=23652&cHash=b30c11caa0

We hebben natuurlijk gehoord dat de Tamiltijgers bijna verslagen zouden zijn, maar niet van de jacht op journalisten in Sri Lanka. :

http://www.socialisme.be/lsp/archief/2009/01/13/srilanka.html

In Assam, India dreigen allerhande tegenstellingen te ontsporen :

http://www.mo.be/index.php?id=63&tx_uwnews_pi2[art_id]=23660&cHash=e0c6a07b66

 

Problemen die inzicht en inspraak belemmeren

Deze keer geen bijdrage over de invloed van de media op het wereldbeeld van mensen, ook niet over de levensduurte voor een groeiend aantal mensen, maar over hun persoonlijke leefwereld.   De politieke wereld weet drommels goed dat misschien wel ongeveer de helft van de mensen zodanig met hun eigen leefwereld bezig is dat deze groep zich qua politieke keuze niet zozeer op inhoud dan wel op de populariteit van enkele gezichten richt.  Hun stemgedrag is eerder gebaseerd op rancune en wisselende proteststemmen dan op een beduidende verandering van het beleid.

Enorm veel ouderen bijvoorbeeld, staan in voor de verzorging van hun partners en kunnen zelf niet al te best meer uit de voeten.  Ze zijn al blij dat ze hier en daar wat hulp van het sociale netwerk krijgen.  Hun geestdrift en de energie om nog wat van de wereld willen te begrijpen maakt langzaam plaats voor een soort apathie in het licht van allerlei kwaaltjes en het naderende levenseinde.  De hoop op beterschap na het leven heeft met de tanende invloed van de religie ook een flinke deuk gekregen.  De belangstelling voor het soort filosofie dat in de vorderingen van de wetenschap gedurende de laatste twee decennia ook een spirituele meerwaarde ontdekte, kan heel klein genoemd worden.  Nochtans zou de levensmotivatie van die groep mensen door een belangstelling in al die dingen een flinke bijdrage aan hun gezondheid kunnen vormen.

De berichtgeving overdonderd hen met negatieve gebeurtenissen zonder een flinke portie aandacht voor de onderliggende problemen.  Als er niet tal van vrijwilligers zoals de mensen uit Ziekenzorg of de verenigingen voor gepensioneerden en anderen bestonden, zouden deze mensen kompleet vereenzamen. Het sociale leven van het grootste deel van de ouderen staat vooral in het teken van de gezelligheid en infoävonden over hoe de wereld politiek in mekaar zit zijn uitzonderingen.  De laag mensen boven de zestig jaar die de mogelijkheden van het internet ten volle benutten is uiterst dun, een situatie die er eerst binnen een tiental jaren anders zou kunnen gaan uitzien.

Ook de relationele problemen van oudere, zowel als jongere mensen, houden hen van de nodige sociale betrokkenheid af.  Te vaak worden die problemen oeverloos herleid tot praktische problemen zoals geldkwesties in plaats van te worden gezien als het resultaat van een deel negatieve emoties waar elkeen op zijn manier in meerdere of mindere mate nog zit.  Zolang dat allemaal onvoldoende wordt begrepen komt men ook niet toe aan het begrijpen van de eigen verhaallijnen in het leven, kwesties waarvan de wortels ook tot in vorige generaties kunnen teruggaan.  Een heel pak Vlamingen heeft zich nog op het persoonlijke, nog op het politieke vlak leren uiten. Een vierhondertal jaar geleden werden onze streken onder de knoet van de strenge Vaticaanse leer gehouden, in tegenstelling tot de Nederlanders die het recht opeisten om te ‘protesteren’ en de bijbel op een kritischer manier te gaan lezen.  Misschien ook daarom dat ze ondertussen politiek gezien veel progressiever reageren.  Ze zijn ook vaak gewoon spontaner.  Een Vlaming die ergens ietwat harde sandwiches of zo krijgt voorgeschoteld, zal die opeten.  De gemiddelde Nederlander zou gewoon protesteren en zeggen ‘dat die broodjes niet te vreten zijn’ bijvoorbeeld en hij zou er andere krijgen.  Ons heeft menvoor een stuk binnen de cultuur van het lijden en afzien en de kritiekloze  gehoorzaamheid grootgebracht.  Ook de invloed van dit soort collectief geheugen  neemt gelukkig met de jaren af.  Wat er als positiefs in de plaats voor kwam is nog de vraag.  Na eeuwen onderdrukking kregen we een zekere welstand en werden we verslaafd aan een aantal bezigheden die de tijd dat we in bewustmakende dingen kunnen steken ernstig hebben aangetast…kijk maar naar de cijfers van de miljoenen soorten computergames die we kochten.  Dat kan toch ook niet de bedoeling van het leven zijn, geëntertaind worden van in de wieg tot aan de …overgang ?  Spijtig dat er niet ergens in de Koran of de Bijbel of waar dan ook staat dat de moeite dat men  doet om op persoonlijk en collectief vlak een betere wereld na te laten in het mogelijke ‘andere leven’ niets dan voordeel opleveren zal.  Als ezels dienen we vaak precies een wortel te worden voorgehouden voordat we bereid zijn bepaalde stappen in de richting van, in dit geval, bewustzijnsverruiming te doen.  Van het leven houden is er een mateloze interesse voor tonen…hoe meer mensen dit beseffen, hoe meer er in progressieve zin situaties  en mensen veranderen kunnen.  Tot besluit, jong of oud, wordt nooit levensmoe.

Octo 14/01/2009

Hillary Clinton ‘s ‘slimme kracht’-aanpak

Op een hoorzitting voor congresleden maakte HC vorige dinsdag 13/01/09 enkele beleidslijnen voor de door haar te volgen buitenlandse politiek duidelijk. Zal de US –agressie afgezwakt worden en zal men zich meer schikken naar de beslissingen van de Verenigde Naties ?  Veel blijft voorlopig nog onduidelijk. Ze kiest dan wel voor de weg van de diplomatie, maar sluit niet uit dat militair geweld soms nodig zou kunnen zijn. Als ze daarmee bedoelt dat de avonturen van Israel verder goedkeuring gaan krijgen, zitten de terroristen wellicht op rozen.

De nieuwe minister van buitenlandse zaken HC, die de politiek van de republiekeinen ooit als een uiterste rechtse samenzwering omschreef, zal heel erg anders moeten regeren als ze uit dat vaarwater wegraken wil.  Ziet dat er naar uit ?  Zal zij haar politiek ook  richten op het verstevigen van de geostrategische posities van de VS, die in geval van wereldconflikten en daarbuiten tenminste over het wapen van de controle van de grondstoffen wil blijven beschikken ? 

Het is meteen al een valse start van de Israëlische aanval op Gaza niet te veroordelen.  Wat Israel doet, kan het niet zonder US-steun, en die steun intrekken ziet men Obama & Co nog niet direct doen, omdat daar in het Congres geen meerderheid voor is…bijlange niet.  Het minste dat men mag hopen is dat de nieuwe VS-ploeg voorwaarden aan die steun gaan verbinden. Geen meerderheid in het Congres hebben, mag daarvoor geen alibi zijn…gedurende bijna acht jaar heeft de vorige president Bush dat congres aan zijn laars gelapt.  Al die officiële tranen en solidariteitsbetuigingen voor de mensen in Gaza gaan geen oplossing voor de problemen in het midden oosten genereren.  Ze hebben nu in de VS eens een president die destijds bijna als enige senator tegen de oorlog in Irak stemde…en ze willen hem al voor de kar van al die oude krokodillen in het congres spannen.  Voorlopig gaf Clinton nog niet teveel van haar visie op haar intenties prijs en eigenlijk is het weer bang afwachten welke wegen men vanaf volgende week gaat bewandelen. Interessant om nu reeds te weten is dat Clinton en Obama het recht van Israel om zich te verdedigen steunen.  Waarschijnlijk hoopt men dat de Gaza oorlog vanaf volgende maand weer geschiedenis is en het oude verhaal van onderhandelingen over een tweestatenoplossing weer bovengesleurd kan worden.  Eerst moet de uitslag van de verkiezingen in Israel nog worden afgewacht. Twee Arabische partijen zouden misschien wel eens niet mogen meedoen van de huidige Israëlische regering.  Heel deze hutsepotdemocratie van enge dienaars van belangengroepen aldaar is nog maar eens een bewijs dat de moderne wereld niet meer vooruitkan op basis van het soort politiek dat op nationalistische gronden steunt.  Achter de schermen dient zo een politiek toch maar de belangen van de bovenste laag van de samenlevingen waarbinnen voortdurend een strijd om economische belangen heerst.  De gewone mens in het midden oosten en elders is er het slachtoffer van.

Benieuwd kijken we ook uit naar de datum waarop het VS-leger zich uit Irak zal hebben teruggetrokken en wat men met de voor Afghanistan aangekondigde troepenverhoging gaat aanvangen.  Tot zover weten we alleen dat er met de drie toplui van Republikeinse signatuur in Irak verder zal worden samengewerkt.  Ook van de diensten van de privélegers in Irak, de VS-‘huurlingen’, zal in tegenstelling tot een eerdere verkiezingsbelofte, verder gebruik worden van gemaakt.

Over het dossier Iran blijft de nieuwe ‘secretary of state’ herhalen dat dit land atoomwapens wil, terrorisme steunt en alle opties tegenover deze staat open blijven.  Met betrekking tot Soedan wil men weer onder de mantel van ‘humanitaire acties’ no-fly zones boven Darfur afdwingen.  Hoe dat afdwingen moet gebeuren blijft nog de vraag, maar het ziet er naar uit dat de strijd om invloed in olierijke naties niet aan de ‘concurrentie’ gaat worden overgelaten.  Alle energiebronnen ter wereld ten goede laten komen aan de totale wereldbevolking zit er nog niet aan te komen…als U al een stille hoop in die richting moest koesteren.   Centrale vraag blijft in hoeverre de nieuwe bewindvoerders met hun nieuwe aanpak niet alleen het imago van de VS in het buitenland willen oppoetsen in plaats van grondiger koerswijzingen door te voeren.  Hetzelfde pad blijven bewandelen zal het terrorisme niet tegenhouden.  De armoede in de oorlogsgebieden uitroeien zal daarentegen de steun voor elke soort van fundamentalisme wegnemen.  Geld blijven verspillen aan militaire avonturen zal zoals in het verleden even nefast blijven als alle in rook opgegane speculatiegeld op de beurzen…inbegrepen de verliezen van de pensioenspaarfondsen.

Octo 15/01/09

Zalig ‘de’ Progressieven

…want zij zullen wel eens uit hun spraakverwarring raken.  Nog voordat er ‘verzet’ onder de vorm van socialisme bestond, waren er al progressieven.  De leiders van de slavenopstanden, de boeren die tegen de adel in opstand kwamen, de burgerij die de adel een paar honderd jaar geleden van de macht begon te verdrijven , het oorlogsverzet als reactie op het moorddadige imperialisme, dat niet langer meer ‘progressief’ is omdat het de wereld in steeds meer miserie lijkt te storten…en er aan ‘vooruitgang’, ‘progressiviteit’ nog zo een gebrek is.

Wat die naamsinterpretatie van de afkorting SPA betreft, kunnen we kort zijn, ‘socialistisch’ betekent dat ten minste een deel van de grote economische sectoren in gemeenschapsbezit zijn. Dus, kom niet af dat men op zijn ziel is getrapt met een naamsverandering, als men zelf gedurende jaren heeft meegewerkt aan de privatisering van de samenleving…of dat ‘progressief’ is…eerder een stap terug als je ziet dat de overheid de gebouwen waarvan ze vroeger eigenaar was, nu peperduur moet huren bijvoorbeeld.  De enigen binnen de SPA die ‘socialist’ zijn, zijn die van SPA Rood die bijvoorbeeld terug het recht op klant te zijn bij een openbare bank eisen.  Op zich zouden die van  SPA Rood niets tegen de titel ‘progressief’ mogen hebben, maar ze hebben dus wel door dat het door het patronaat gebruikte nationalisme langs die weg ook de SPA tot een vehikel van separatisten dreigt te maken.  Die mannen van vlaaams rechts of liberaal rechts  mogen dan wel populair zijn in de media, als het op goedkopere energie voor de gewone man aankomt gaan ze steigeren als electrabel een euro teveel moet betalen.   En noem ze alstublieft geen ‘socialist’ want anders komen ze misschien niet in de hemel…ook bepaald geen progressieve instelling, want wie zegt er niet dat de hemel eens ook wetenschappelijk kan worden verklaard of tenminste op een logische manier omschreven, thema waarover ondergetekende ook al vele filosofische pogingen pleegde, teneinde de ‘alles voor vlaanderen, vlaanderen voor Christus’-mentaliteit een beetje te proberen ontzenuwen.

Jaja, die Christus, de man heeft ons via de interpretatie van zijn woorden en daden niet alleen weldaden gelapt, het weze hem vergeven want het is niet hij die beginnen schrijven is, of het zou dan toch moeten waar zijn dat inspiratie over de dood heen werkt in de vorm van, laat ons het maar even ‘heilige geest’ noemen.  Van op de schoolbanken leerde men ons dat we oneindig goed, oneindig medelijden hebbend, oneindig geduldig en oneindig dit en dat moesten zijn…met als gevolg dat de kinderen die dat echt meenden in veel gevallen  een heel hoop miserie over hun kop trokken als die naastenliefde in ’t algemeen meestal in dezelfde richting verliep.  Het moderne geloof  vertrekt eerder van het standpunt dat je ,als je ongelukkig bent, je daar zelf maar iets moet aan doen zonder te gaan flippen als diegene waarvan jij denkt dat hij of zij de plicht heeft van je gelukkig te maken, het niet meer ziet zitten of je niet meer verdragen kan. Wie zijn wij om mensen bij die keuzes te beoordelen of veroordelen ?  Iedereen moet maar weten en ondervinden op welke manier hij of zij zich verbeteren of verslechteren kan en op welke manier hij of zij naastenliefde in medevoelen of andere gevoelens omzetten kan, zonder in het oude ‘medelijden’ te vervallen. Ook die emotionele evolutie heeft met al of niet progressief zijn te maken.  Alleen aan jezelf denken kan zich zowel vertalen in, steun aan  partijen die tegen meer dan 0,7%  ontwikkelingshulp zijn (en die zichzelf ook heel progressief vinden) ,of  als echte vrienden in nood zijn,ze  met een kluitje in het riet sturen…misschien ben je niet alleen voor hen maar op termijn ook voor je eigen heel progressief bezig als je jezelf niet helemaal op je eigen directe belangen terugplooit.  ‘Eigen volk eerst, eigen ik eerst’, nooit progressief geweest, die gedachte.  Men moet natuurlijk niet heiliger willen zijn dan de paus, als die dat al zou zijn natuurlijk, ik denk dat hij even conservatief is als de Dalai Lama, die  zich overal te  onpas tussen politiekers vertoont en zich ook voor nationalistische karren laat spannen.  Kan een Boedha zich omkeren in zijn graf eigenlijk ? Leuk, weer een uitdagende denkoefening waarvan ik U het vervolg bespaar.              Octo16/01/09

 

 

Sociale Kinderen in aktie Ze verkochten hele degelijke stiften ten voordele van de Damiaanactie en één van de twee legde heel goed uit voor wat het geld ging worden gebruikt.  Een warm gevoel overviel me.  Ze bestaan dus toch, kinderen met interesse voor  wat er in de wereld gebeurt.  Mits aanmoediging van ons volwassenen kunnen we dan toch een generatie lanceren die het internet niet alleen voor entertainment gebruikt.  Ik legde hen uit hoe ze via sommige van m’n links al hun potentiële doelgroepen en de mensen die hen daar wereldwijd begeleiden konden bereiken.De tijd ontbrak hen en mezelf om hen uit te leggen hoe die oorlog in Gaza in mekaar zat en waarom alle regeringen en partijen in het conflict er niet in slaagden om de mensen aldaar degelijk werk en inkomen te verschaffen, maar er integendeel wel in slaagden van bevolkingsgroepen tegen mekaar blijven op te zetten.  Het had ook geen zin om de ‘naamsverandering’ bij de SPA toe te lichten of uit te leggen dat de ‘groenen’ momenteel roder programmapunten hadden dan diegenen die het nog bij de SPA voor het zeggen hadden.  Kinderen hebben die eigenlijk geen 35urenweek de dag van vandaag ?  Misschien zou ik hun jeugdige geestdrift alleen maar ontmoedigen door het over een belasting op de fortuinen van meer dan 1 miljoen euro te hebben…ze zullen met het ouder worden wel zelf hun besluiten trekken uit het reilen en zeilen in de wereld zeker. Ik vergat hun foto te nemen, maar die is toch al gesafed in mijn eigen ‘waves’. ‘Indien gij niet wordt als deze kinderen’, herinner ik me van mijn opvoeding …en inderdaad, ze hebben nog die gewone spontane reflex van op te komen voor iets wat hen onrechtvaardig lijkt. Ze brachten weer wat verfrissende contacten in onze wijk teweeg.  Dat noem ik pas ‘de boer op gaan’, dat waar onze grote politiekers de mond van vol hebben, maar waarmee ze in de praktijk in het algemeen alleen maar bereiken dat de gewone kiezer tijdens hun verkiezingstochten het verschil tussen al die mekaar bekladdende partijen niet meer ziet. Tussen de verkiezingen door mogen we op onze schermen en in onze kranten proberen uitvissen waar nu eigenlijk nog de wezenlijke verschillen tussen al die bekende politieke Vlamingen zitten.  Wat zouden deze kinderen later willen worden, vroeg ik me af.  Maatschappelijk werker misschien ? Mensen proberen helpen uit het doolhof aan sociaal veel te ingewikkelde wetten ?  Hopelijk worden ze later geen werkloze ingenieurs in de alternatieve energiesector, want al beloofd de hele politieke wereld vooruitgang op allerlei vlak, in hoeverre gaat de graaicultuur van de maximumwinsten geen spaken in de wielen van die en andere toekomstdromen steken ? 

Ik gaf hen alvast een link mee   .     octo 17/01/09 http://www.mo.be/index.php?id=49&tx_ttnews[cat]=70&cHash=1b0c03a747

W e r e l d g e n o o t, Werkloos ? Tijd om je af te vragen waarom ? Teveel werk, altijd meer op minder tijd presteren ? Je wordt tot een helse konkurrentie met je collega’s of andere boeren of ondernemers verplicht ? Je hebt vragen naar het waarom van armoede en oorlogsverspillingen ? Je vindt het maar niks dat de oorlogsmachine via één president, zelfs tegen zijn congres in, puinhopen aanricht ? Of je vraagt je af hoe een partijleider en premier tegen de meerderheid van zijn partijleden in mee ten oorlog kan trekken ? Je denkt : ‘leven en werken in zo’n wereld...dat kan toch de bedoeling van het leven niet zijn’. ? Je ziet de zin van het werk dat je doet misschien niet zitten…en je vindt zo maar dadelijk niets anders. Je vindt geen partij of vakbond die een allesomvattende uitleg of een oplossing heeft...of de tegenkrachten die je ontmoet lijken versnipperd. Je vindt dat het onderwijs en de pers je het hoe en waarom van de geschiedenis en het hedendaagse leven niet kunnen verklaren. Ook je sociale en persoonlijke relaties zijn niet gebaat met al die omstandigheden. Je bent een aantal uitzendingen, kranten of ongezonde leefgewoonten waarvan je vindt dat ze de mens afstompen beu en je wil daar ,om te beginnen , bij je eigen iets aan doen. Je beseft dat een mens niet alleen gemaakt is om te werken en je wil opkomen voor jezelf en anderen ; omdat ook in andere mensen en in andere gezinnen en in andere werkeenheden en in andere landen…dezelfde vragen zich soms nog schrijnender en dringender lijken te stellen. Jij hebt geen drug meer nodig : je weet uit eigen en gedeelde ervaring heel goed dat op zelfmedelijden en ijdelheid gebaseerde emotionele navelstaarderij en opgefokte konsumptiedrang je kritische zin en je eigen innerlijke verdieping in de weg staan. Kortom ; je bent je bewust van een aantal zaken die je bewustwording vernauwen…en je realiseert je dat je medestanders nodig hebt om al dat inzicht in vernieuwende groei en daden om te zetten. de bewuste keuze Je wil je best inzetten voor een betere wereld, zonder armoede, oorlog, werkloosheid en allerhande vervuiling. Als die wereld er dan maar niet uitziet zoals de wereld nu. Afgejakker op het werk, teveel gebrek aan interesse voor de rest van de wereld, te weinig tijd voor lezen en studeren. Het leven niet meer als zingevend kunnen ervaren. Plat imbeciel vermaak, sensatie voor alles. Weinig diepgang en inhoud vinden. Shows over hoe men mensen elimineert, zodat het individu overblijft en met de poen gaat lopen...een bestudering van de menselijke psychologie om er geld mee te verdienen...hoera hoera wat amuseren we ons binnen het kader van ‘t geldimperialisme. Valse spanningen opbouwen om ons van klassegenoten of anderstaligen of andersgelovigen te scheiden. Nog meer reklame in onze hoofden jagen om ons nog meer te doen kopen...dat proces mag niet stil vallen of het GELDsysteem valt op zijn gat. Je inzetten voor een wereld waar geen gekken om een oorlog vragen omdat een oorlog weer voor werk zou zorgen. Een wereld waar men niet met halve waarheden goochelt, het beschermen van de machtsposities indachtig. Men misbruikt het rijke filosofische erfgoed achter woorden zoals religie, god, socialisme en zoveel meer... voor de doeleinden van de spekulatie. ‘t Is allemaal niet de bedoeling dat dit zo blijft.

vote for change !

http://www.bloggen.be/conscience2008

Fellow World  occupier Jobless? Time to wonder why ? Too much work, always producing more in less time ? Forced into a cruel competition with co-workers, other farmers or businessmen ? You ask yourself why all that war and poverty ? You wonder why a president or head of state can put the war machine in action against the will of the congress, parliament or the population ?  You wonder why a party leader against the majority of his party members can go to war ?  Maybe you think ‘living and working in such a world, that cannot be the meaning of life ? Maybe you cannot see the sense of the work you are doing…and you  cannot find another job easily ?  You cannot find a political party or trade union that offers you a larger picture of the global situation or solutions …or the ones who real have a valuable opposition seem to be  acting apart from each other ?  you think that the official education system doesn’t focus enough on all those problems and offers no accurate explanation about politics and daily life ?  Your social and personal relations do not benefit from all these circumstances.  You are fed up seeing certain TV programs, reading some kind of newspapers or you want to stop with certain habits that make your life more negative ? You want to do something about  this, starting with yourself.You realize that a human being is not a robot designed to work and you want to come up for yourself and others; because of the fact that the same difficulties arise in other families, with other people in other countries and working units…the same questions seem to touch others in a more awful way, depending on where one lives. You don’t need a drug any more to get away from it all.   You know that being obsessed to much with negative emotions and with wanting to buy too much stuff can attack your objective judgment and criticism, even your inner evolution as the unique soul you are. In short, you are conscious about a number of things that keep you away from developing a broader consciousness and you realize that you need fellow-thinkers to put all that consciousness in a growing number of people and action. You can make a conscious choice.  You do want to get involved in making this a better world without war and poverty and more real happiness, less pollution of all kind .  You want a world with less stress at work and at home, more time for reading about the rest of the world and all kind of thing, more time for cultural things .  We can experience life in a more complete way.  No ordinary idiot entertainment based on sensation with too little inner content. No more shows where there is being taught how to eliminate others in order to see some individual run away with the big money…in order to teach us that such attitudes ought to be our way of life.  No false divisions based on race, nationality, religion or economical power.  No more that terrible amount of publicity on our TV screens.  No more that economical way of life that says ‘buy more or there will be an economical crises’.  No more war because it provides jobs…no should that business down internationally, no more arms production and arms trade.  Only police should be armed.  No more media using a part of the truth mixed with lies.  No more misuse of the values behind words  as socialism, god, religion, philosophy …in order to keep the system of speculating with money and material values in place.  It is not the intention of world history to keep the evil that is being promoted in place. Vote for a change, yes you can vote for a political program yourself before in a second round you can vote for  the ones having to implicate and control it.  You can vote on project lists instead of party lists.  Participate on a worldwide referendum :

Go to  http://www.bloggen.be/conscience2008 philosophical  resistance    octo

 

 

Gastauteurs : Nieuws over antiglobalisten en hun top

http://www.indymedia.be/nl/node/31344

http://www.indymedia.be/nl/node/31330

http://www.indymedia.be/nl/node/31388

…en over Gaza en gas, voor wie nog wat aankan :

http://www.lef-online.be/cgi-bin/csvdb.cgi?db=forum&rec=1231862456&display=record

met dank aan http://www.indymedia.be en

http://www.lef-online.be

Boekentips voor Obama :  http://www.epo.be/uitgeverij/verwacht.php

Opgepast, er was weer een eenheidsgevoel

Mogen we ons na de inhuldiging van Obama weer, zoals na de Olympische Spelen en Kerstmis aan het kapotschieten van mooie woorden verwachten ? Zuid-Ossetië  en Gaza remember.  De verwachtingen van de VS-inwoners en de rest van de wereld zijn misschien hoopvoller vanaf vandaag, de vraag blijft of de wereld weer niet het slachtoffer van de strijd om de slinkende afzetmarkten gaat worden in plaats van afspraken te maken die economische en andere oorlogsvoering overbodig maken.  Enkele boekentips om dit klaarder te maken ?

Jacques R.Pauwels beschrijft in zijn jongste boek over de tweede wereldoorlog hoe vele Amerikanen en anderen destijds sneuvelden door oorlogsmateriaal van Amerikaanse bedrijven, gemaakt door hun filialen in Duitsland.  Corporate America raakte verslaafd aan oorlogsproduktie  om de winsten omhoog te jagen.  This got to stop. Yes, it must.

De goeie ouwe Jaap Kruithof heeft het eerste deel van zijn triologie ‘Over heerschappij en verzet’ af : ‘Het imperialisme’. Ook hij hoopt waarschijnlijk dat de nieuwe regering van zijn arrogantie en eigenzinnigheid afstapt. Hij ziet meer in een planetaire aanpak dan in een Europees of VS…standpunt.

Ludo De Brabander en Georges Spriet nemen in ‘als de NAVO de passie preekt…’een kritische terugblik op de geschiedenis van de NAVO en schetsen in welke mate een nieuwe koude oorlog of andere hypothesen te verwachten vallen.  In ’t Engels vertalen en opsturen naar Washington misschien ?

In ‘Iran een cultuurgeschiedenis’ van Michael Axworthy wordt niet aan oorlogsstokerij gedaan, maar er wordt eens gekeken naar de zeer bijzondere culturele geschiedenis van die streek waar nog geen 2% van de bevolking het vrijdagsgebed bijwoont en 60% van de universiteitsstudenten vrouw is. Terug naar eigen land waar het boek van Erik De Bruyn ‘Rooddruk voor een nieuw socialisme’ uitkomt. ..dat zal nog wel voor de nodige heisa zorgen binnen de SPA, na de jongste discussies rond de termen ‘sociaal-democratie’ , ‘progressieven’ en SPARood-socialisten. Ook het boek van Peter Mertens ‘XXL Stof voor een socialisme zonder blauwe plekken’ zal een breed debat openen.  Tot slot nog even ‘Splitsen, in Wiens Belang’ van Norbert Van Overloop vermelden,net zoals het verbroederende boek voor Vlamingen en Walen van Guido Fonteyn : ‘Over de taalgrens’. Aanranders voor communautaire heethoofden.  Houdt U meer van info rond celebreties en Bekende Vlamingen en buitenlanders, dan is er voor U ook : ‘de celebretysupermarkt’ van Hilde Van den Bulck & Sil Tambuyser…bepalen hun lotgevallen onze etische, sociale en politieke kwesties, goed en kwaad ?

Al deze boeken zijn echte lentetips van 2009 en komen uit bij EPO.

Octo 20/01/2009 De andersglobalisten en hun plannen

Maar eerst een heel mooi  Amerikaans volkslied

http://www.indymedia.be/nl/node/31446

 

http://www.indymedia.be/nl/node/31344

http://www.indymedia.be/nl/node/31330

http://www.indymedia.be/nl/node/31388

 

Slogan van de dag :  ‘geen uitbreiding van de NAVO meer mister president’

Artikel van de dag : dat van Blokbuster over Filip De Man en zijn rascistisch artikel op zijn blog… over Obama

De gevaarlijke, de ideale & de werkelijke wereld In een ideale wereld is de wil van de meerderheid écht van tel.  Het is een wereld zonder legers,oorlog en armoede, veel cultuur, tijd voor jezelf…we zijn toch met genoeg om alle werk met ons machines op korte tijd gedaan te krijgen.  In een gevaarlijke wereld kan één persoon atoomkoppen doen afschieten omdat nog enkele andere personen of andere terroristen dat ook kunnen.  In de werkelijke wereld kan alleen het bontgekleurde, alledaagse verzet van de gewone mens sommige waanzin tegenhouden. Er is natuurlijk nog een vierde wereld, die van onze persoonlijke levenssferen, de knopen met anderen en de tijd die we er insteken of eraan verspillen.  We zijn er ook mede door toedoen van het bestaan en niet-bestaan van die drie eerste werelden zodanig mee bezig dat we geen tijd of goesting hebben om ons met het sociale bezig te houden. Al die al of niet overgeërfde knopen tussen mensen kunnen van ons op de duur zenuwzieke, zure, zeurige,zatte,zotte,zagerige zagemeelkoppen maken in plaats van de verwanten, vrienden, verloofden,vrijers, verplegers, vrolijken en vertrouwensmensen die we zouden kunnen zijn.  We doen mekaar emotioneel soms zoveel aan zonder te beseffen dat die dingen dan weer moeten helen…bij een beenbreuk is dat duidelijk, bij emotionele dingen minder, als ze al uitgesproken worden.  Eigenlijk is die emotionele uitwerking van negatieve emoties tussen mensen wel nodig om wijzer en rustiger te worden, maar men mag niet in kringetjes blijven draaien…zeker niet in een politiek gevaarlijke wereld waar men ons, indien we naar het labiele in plaats van stabiele neigen…zeker in bepaalde rechtse mediazakken steekt.  Hopelijk hebben deze laatste minder en minder effect op de mensen. Ik veronderstel toch dat het ‘intellectueel ‘ rascistisch stukje over Obama  dat ik gisteren via de Blokbusterblog op de blog van een Vlaams Belang parlementslid las niet meer ernstig genomen wordt bijvoorbeeld. Meer en meer zullen mensen wel verplicht zijn om in plaats van te vereenzamen, mekaar op te zoeken in tijden van recessie.  Van een positief effect gesproken.  Ik bedoel hiermee niet zozeer alleen de mens als mens, maar ook bijvoorbeeld de arbeiders van Bekaert die een solidariteitsbetoging met andere door ‘de crisis’ geteisterde sectoren.  In het geval van Bekaert is er allesbehalve crisis, alleen veel winst die nog meer winst moet worden door naar een goedkoper Oosteuropes staat te verhuizen.  Ik dacht toch dat die ook bij Europa waren, waarom dan geen gelijke lonen verplichten ?  Het antwoord ligt niet zoals bij onze zieleroerselen in onze onderbewuste wereld (de vijfde, haha)waarvan we soms al eens iets snappen, maar in het verschil tussen de dagelijkse woorden en daden van de politieke kaste…klasse blijf allert.

De gevaarlijke zever die U financiert

Het zogezegde Vlaams Belang serveerde in haar krant weer een hutsepot van waarheid en gestroomlijnde leugens voor onze brievenbussen.  Tekenend is de figuur van Jean-Pierre Coopman, volgens Casius ClayAli the ‘pussy of Flanders’. Net als in de jaren dertig het naziregime de bekendste bokser Max Schmeling gebruikte in haar propaganda, doet het Vlaams Blok dat over. Tekend voor deze tijd waarin liberale economen meer en meer de nationalisatie van banken bepleiten en de meeste sociaaldemocraten dat niet zien zitten en het VB erover zwijgt. 

Het was nog niet genoeg dat op de blog van F.DeMan,parlementslid VB  het thema rassenvermenging met een scheef oog bekeken werd, nu doen een aantal andere vedetten van het oude VBlok weer hun zegje.  Ook een aantal als de mening van Jan met de Pet opgevoerde mensen zeggen wat U en ik worden verondersteld van te denken.  Alle mogelijke, niet ter sprake komende  alternatieven voor het huidige regeren worden vermeden, de oorzaken voor de huidige malaise wordt niet in beursmiddens of bij de kloof tussen Noord en Zuid qua lonen en inkomens gelegd, nee alles is te herleiden tot ‘de Walen’,het inderdaad soms politieke geklungel en die ketterse buitenlanders.  Als vertegenwoordigers van een bepaald Vlaams patronaat gaan zij ons eens leren hoe Vlaanderen onafhankelijk kan bestaan en dan nog wem met Brussel…zo is het destijds ook, vóór het uiteenvallen ervan ,in Joegoslavië begonnen.  Wij hebben bovendien geen boodschap aan die communautaire haarklieverij die in tal van artikels uitvergroot wordt.  Verder blokeren ‘de Franstaligen’ de inenting van onze Vlaamsche meisjes tegen baarmoederhalskanker  enzomeer.

Ook wij willen een gerecht dat functioneert en dingen die mislopen moeten worden aan de kaak gesteld.  Verwacht in dat krantje ook geen lofbetuigingen voor wat wel goed werkt, de opgepakte of in het oog gehouden terroristen onlangs. Ook wij vinden dat terrorismelectuur niet mag worden verspreid, maar van ons zal je wel een veroordeling van Israël in Gaza horen, in het krantje wordt zoveel mogelijk gezwegen over het mogelijke buitenlands beleid van de fans van Amerikaans extreemrechts.  Het driests wordt men weer als men met allerlei verdraaiingen wil bewijzen dat Europa overspoeld wordt met ‘buitenlanders’, nooit de exacte cijfers voor België bijvoorbeeld.  Een bijgevoegde foto van een appartementsgebouw waarvan een stuk volledig et schotelantennes is bedekt, zodat je geen raam eer kan zien en de illusie van verkankering gewekt wordt, zegt genoeg…dit zijn fascistische methoden !

Van Grot tot Mobilhome

inleiding

Toen de mens zich in primitieve groepen begon te organiseren liep het af en toe goed mis en er was  veel  uitbuiting en moord met de ontwikkeling van het sociale tot op de dag van vandaag gemoeid. 

Het goede dat in de mens geacht wordt te leven, heeft dat allemaal zo niet gewild...wil dat niet,maar het moest en moet zich  een weg door de verschillende persoonlijke en sociale tegenstellingen banen.  Ook de filosofische vragen naar het leven na de dood waren en zijn niet altijd een verenigende factor te noemen. 

Nog altijd ondervinden we er op sommige plaatsen de desastreuse gevolgen van. 

De wetenschap heeft ons ondertussen een ander soort eeuwigheid geleerd. 

De cyclus bigbang-straling-atoom-molekuul-planneet-cel-organisme-mens...,cyclus die een dag misschien in mekaar klapt om weer onder druk uiteen te spatten in verrijkte straling.  Druk.  Het niet niets of niet niemand willen zijn...inhoudsloos bestaat niet, kleiner of gelijk aan nul moet er altijd aan omdat anders het ‘niets’ toch zou kunnen bestaan. 

Na onze dood een soort straling zijn, misschien wisten onze voorouders duizenden jaren terug al dat we een soort licht, straling werden ?  Belangrijker dan die vraag is de ontwikkeling van het goede doorheen de geschiedenis in ons.

Jagen en van driften en kreten woorden maken

Veertigduizend jaar geleden, woonde een oerdeel van mezelf in een grot.

Toen wist ik al dat paddestoelen naar vochtig hout roken.  ‘s Avonds keek ik rondom mij naar het twintigtal leden van onze groep.  Ik was zo sterk als de andere mannen die me soms wantrouwende, uit driftangst geboren blikken toewierpen.  Sterker eigenlijk, want ik dacht meer na over het waarom van het feit dat ik ademde en dacht dan over hoe ik alle dagen aan eten zou geraken.  Dit boezemde wel een zeker ontzag voor mij in, merkte ik.

Ik had ook geen angst voor de dood.  Ik leerde de anderen onze soortgenoten met bloemen te begraven.  Ik leerde ze wat ik diep in mij voelde : het goede.

Hun uitdrukkingen kregen alleen iets zachter als ze én goed gegeten én gepaard hadden.  De vrouwen en kinderen gingen zelden later dan een halve zonneboog met ons mee op jacht.  Om beurt bleven er telkens een paar mannen in de buurt van onze gezamenlijke vrouwen en kroost.  Daar ik mijn pijlen niet zo scherp kon maken en m’n strikken en valkuilen vaker leeg bleven dan die van de andere jagers, bleef ik al eens meer in de buurt van de grot dan de anderen.  Terwijl de vrouwen en de jongeren de voorraad aan vruchten en water en brandhout op peil hielden, zat ik vaak ergens op een hoger punt op de uitkijk.  Soms gebeurde het dat leden van andere groepen ons gebied doorkruisten.  Terwijl ik dan het vuur op de berg aanmaakte om de anderen van de komst van een mogelijke vijand te verwittigen, probeerde ik vooral kalm te blijven.  Ik was wel een soort kampioen in het maken van vuur, maar in veel situaties vroeg ik me af of ik de volgende morgen onze god, de zon nog zou zien opkomen.

Mijn ervaring met andere groepen had me geleerd van me niet zomaar agressief op te stellen.  Als er een groepje vreemdelingen naderde, stond ik daar dus niet zomaar met een knots of een speer wat dreigend te doen.

Via gebaren en sommige woorden die leden van andere groepen telkens tot mijn verbazing ook gemeenschappelijk hadden, nodigde ik de ‘indringers’ uit tot het nuttigen van een maaltijd.  Ik onderhield hen dan over het overdreven grote aantal van onze groep, waarbij mijn handen meer dan vijf maal de lucht ingingen om onze getalsterkte duidelijk te maken.  Het feit dat mijn vuur brandde en het feit dat mijn ‘goedgevoede’ ik meer woorden leek te kennen dan zijzelf gebruikten ; weerhield hen er in de meeste gevallen van om in de weken daarna een gemene aanval op onze grot te plannen. 

In het beste geval hadden we na een tijd mekaars namen begrepen en kwam er dan een soort uitwisseling en ruil tussen onze en andere groepen tot stand. 

In het slechtste geval zouden we ze moeten verjagen hebben.  

Tot ‘moorden’...die nog tot lang daarna ‘gewroken’ moesten worden kwam het ook...en daar kon zelfs al dat ‘Goede’ en wijze in mij niet tegen op.  De natuurwetten en hun ‘instinkten’ moesten nog worden getemd.

Onze groep had echter geleerd dat het min of meer vreedzaam naast mekaar bestaan van groepen mogelijk kon zijn.  Zo hadden we een hele goede verstandhouding met de groep van achter de Puntberg, omdat ze via mij geleerd hadden van een soort konijnen in gevangenschap te kweken.  Vaak zat ik op de Puntberg te ‘filosoferen’ over allerlei dingen.  Zou ik bijvoorbeeld niet van die knollen met die witte bloemen achter de bos in de grot kunnen planten; dan zou ik niet altijd zo veel tijd in dat jagen en trekken moeten steken.   We hadden onder andere door het eten van die knollen toch eens een lange periode zonder vlees overleefd.  Er was toen zelfs veel minder spanning tussen de groepsleden geweest. 

Bij spanningen over sexpartners galmden de scheldwoorden en kreten de grot door :  ‘stomme vuurmaker’ of ‘slechte pijlenmaker’ of ‘leer toch spreken idioot’ ...en moesten de andere mannen of vrouwen  de vechters vaak scheiden en moest er eerst gegeten en gerust en gepaard worden voor de rust terug in de grot terugkeren kon. Zo leefden wij en gingen wij ten gronde en stonden via onze kinderen verspreid, weer op...en bevolkten de hele aarde.  Onze levens kwamen langs andere levens, in één genetisch geheel verbonden nieuwe levens weer tot uiting.  Onze zielen zouden zich eindeloos langs de na ons levenden verder vertalen.  Er was nog geen letter over geschiedenis geschreven, en toch lag het begin en het voortdurende vervolg al van toen voor een stuk altijd in onze genen vast. 

Altijd kregen we de keuze het Goede te laten primeren.  We faalden dikwijls. 

Die verdomd hardnekkige negatieve emoties en diegenen die nooit genoeg hadden onder ons toch !!!

Bent U klaar voor de rest van de reis van dat oerdeel van ons naar het nu van vandaag ?  wordt vervolgd                                     octo

 

Huizen bouwen en leren boeren en schrijven (van Grot tot Mobilhome)

We leerden huizen en boten bouwen en temden de dieren en planten gewassen die we voor het leven in dorpen nodig hadden.  Van het leven in het bijna gemeenschappelijk bezit van gronden, evolueerden we naar een eigen huis voor elk gezin dat een bepaald stuk grond bewerkte.  Des te meer beter je daarin was, hoe meer kans je had om het in het dorp voor het zeggen te hebben en hoe meer vrouwen je onderhouden kon.  Van samenlevingsvormen waar de ongelijkheid vooral door de natuur werd bepaald, gingen we toch meer en meer over naar gemeenschappen waar eerst ‘gesproken’ en daarna ‘geschreven’ wetten hun intrede deden.  De theorie van het goede dat zichtbaar werd, kon zo tegelijk een abstract en een concreet iets in de praktijk worden.  Zo’n zesduizend jaar geleden experimenteerden we er in het Midden Oosten en het Nijlgebied voor het eerst mee. 

We leerden glas en metalen bewerken en vonden het pottebakkerswiel uit; stichten onze eerste stad Jericho in -6000 en Oeroek een ‘kleine’ 2400 jaar later.  We leerden in dienst van anderen te werken en stichten ‘uiteindelijk’ een ‘Staat’ in Egypte.  Wat je had en wat je doet bepaalde van toen en vroeger al welke rangorde je in het geheel had.

Bepaalde gebieden uit het Midden Oosten kenden al een bloeiende beschaving met alle tegenwoordige verschijnselen van dien : uitbuiting van armeren door rijken en corruptie als levensstijl.  Koningen en hun familie kwamen vaak aan de macht door bloedige afrekeningen die het resultaat van ingewikkelde intriges waren.Welk een mooie poëzie er ook aan de eerste hoven geschreven werd. 

Het veelgodendom maakte plaats voor de monogod die alles geschapen had...en heel die evolutie ging ook meer en meer gepaard met het tot stand komen van een ‘veelgebodendom’.  Een ander oerdeel van onszelf, moet toen al geweten hebben wat we al circa 35000 zonder al die woorden en toestanden wisten dat alles gewoon evolueerde in de richting van meer besef dat wij in feite één zijn met de natuur en dat al die goden maar personificaties van de verschillende angsten waren, door de heersers gebruikt om te kunnen blijven heersen.  Net zoals de man in ‘t algemeen weinig aandacht had voor de noden van de vrouw, zo fnuikten de heersers ook de belangen van al diegenen wiens belangen andere waren dan het bouwen van piramiden en het voortdurende moorden om meer grondgebied aan de Staat toe te kunnen voegen.  Ons heimwee naar het groepen -en stammenverband van vóór  de tijd dat adellijken en militairen en geestelijken ons dagelijks leven gingen beheersen, nam toe, maar de realiteit zoog ons mee de tunnel der onderdrukking in.  Voorbij was de tijd dat hetgeen we nodig hadden om van te leven eenvoudigweg verdeeld konden worden.  Nieuwe manieren van produceren hadden ons noodgedwongen van sociale organisatie afhankelijk gemaakt.  Die organisatie was in de handen van de machtigen, doch ook toen al boden wij, de onderste lagen van de piramide weerwerk om toch te proberen de leidende top tot andere gedachten te brengen of te vervangen.

Ook in het oude Egypte staakten arbeiders al tegen het feit dat corrupte topambtenaren hun loon niet uitbetaalden.  Ook toen hadden ze al vrije dagen en dronken bier na hun werkperioden van acht dagen en meer.  Ook toen al maakte men zware wapens van brons en later van ijzer dat veel lichter was, maar te zeldzaam en dus te duur om er ook ploegen van te maken.  Vandaar dat het toen ook al tegen de honger van het volk ingezet werd.  Ten gronde is er eigenlijk dus niet veel veranderd, al leest ons huidige bewuste ‘we’ vandaag in de krant dat men van plan is miljoenen dollars in nieuwe legeruniformen te gaan steken.  Uniformen voor ‘soldaat-robocoppen’, constructies die kunnen verkleuren en verharden en die bij verwonding de positie van de soldaat via zijn gesofistikeerde helm kunnen meedelen.   Het uniform zou zelfs de eerste geneeskundige zorgen kunnen toedienen.  Allemaal even onzinnig als vrouwen die hun door de media en hun partners misbruikte ijdelheid door laten misbruiken om het vet van hun billen in hun boezems laten spuiten om dikkere borsten te hebben.  Gaat dat alles weer opbrengen terwijl een miljard mensen honger hebben.

Het door de Feniciërs door toedoen van handelaren ontwikkelde alfabet was een stuk eenvoudiger dan bijvoorbeeld het Egyptische, waar de tekens geen klanken maar begrippen uitbeelden; waardoor slechts een kleine hoeveelheid priesters toegang tot de taal hadden in Egypte.  De eerste grote bibliotheek in Nineve in -635, bevatte 250.OOO kleitabletten.  De weg naar digitale chips, was nog lang.  Prachtig toch.  In die tijd zeilden we voor de eerste keer via de Rode Zee rond Afrika en muntte men al geld in de Griekse steden.  Sommige heersers gaven arme boeren grond, omdat ze hun heerschappij niet alleen via dictatuur in stand konden houden. 

De filosofen van toen  begonnen zich af te vragen hoe de aarde er uit zag, welke vorm ze had...en ze begonnen toen al het fenomeen van de ‘goddellijke tussenkomst’ in twijfel te trekken.  Omstreeks dezelfde periode schonk den Boedah in het verre Oosten de mensen een systeem van acht levenshoudingen om wijs te worden en aan de door de heersers en hun onderdanen zelf geschapen kommer van het aardse leven te ontsnappen.  De mens was ook druk bezig met de relatie tussen leven en dood proberen te ontrafelen. 

De verschillen in mening hieromtrent, zouden samen met de economische en militaire tegenstellingen nog vaak tot bloedvergieten lijden.  Was de ziel sterfelijk ?  Ook Zoroa wist een antwoord te formuleren.  Een ziel was onsterfelijk en moest na drie dagen voor drie rechters verschijnen, die moesten uitvissen of iemand goede motieven, goede woorden en goede daden in zijn leven gebruikt had.  Confucius was een stuk praktischer.  Machthebbers zouden rechtvaardigheid, rechtschapenheid, loyaliteit, tolerantie en medemenselijkheid moeten cultiveren en cultuur zou het fundament van een nieuwe gouden eeuw moeten worden.  Het hierarchisch humanisme van Confucius had als tegenpool de ideeën van Lao Zi, die in die tijd één van de eerste theoretische anarchisten was.  Hij vond dat hoe minder er geregeerd werd, hoe beter een land geregeerd werd...dat vonden de militairen en de adel ginderachter maar niks natuurlijk.  Om zich tegen die groepen te verzetten, was Lao Zi misschien beter bij Confucius in de leer gegaan...in plaats van mekaars concurrenten te willen zijn.  Maar ja, voor alles is een tijd...alhoewel qua symboliek alles zich in andere tijdvakken weer op een andere manier vertaalt : de tegenstelling tussen een Marx en een Bakoenin bijvoorbeeld is daar misschien zoveel eeuwen later een mooi voorbeeld van.

In India begon men ook door te hebben dat alle materie een soort met ons verwante ziel moest hebben...tot in het extreme zelfs...typen die schrik hadden om een mier dood te trappen enz... .  Er waren zelfs despoten die na bloedige veroveringen, zich na contact met religies of filosofen aldaar ‘bekeerden’ en voor gratis nutsvoorzieningen voor hun onderdanen zorgden.  Doch deze uitzonderingen werden later dan weer onder de voet gelopen door andere legers van diegenen die nog geen cursus anti-bloeddorstigheid gevolgd hadden.   ‘Humanisme’, interesseerde de leidende groepen niet, ze hadden andere belangen te verdedigen.  In veel gevallen werden ze door de ‘officiële’ religieuzen  geweldig goed geholpen in hun oorlogen en onderdrukking op het thuisfront, waar WIJ zwoegen moesten om hen te onderhouden. Naarmate men in Griekenland, korter bij het jaar 400 kwam, waren er meer politiekers die de ‘gewone’ Athener meer bij de politiek wilden betrekken.  Waar hebben we dat nog gehoord ?  Er bestonden al instellingen als de volksvergadering en de volksrechtbank, maar dezen hadden eerder een controlerende funktie.  Het echte beleid werd door de meer bemiddelde Atheners gemaakt.  Ze vormden steeds wissellende coalities, waarbij familie -en vriendschapsbanden een belangrijke rol speelden.

Socrates verzette zich tegen de ‘sofisten’ die de toekomstige politiekers een opleiding gaven in het leren ‘verkopen’ van tegenstrijdige standpunten aan het publiek.  Hij wilde de waarheid leren bovenbrengen in plaats van te verhullen.  Hij wilde zijn leerlingen de betrekkelijkheid van hun kennis en algemeen geaccepteerde waarden aantonen om langs die weg te komen tot wat goed en rechtvaardig was.   Omdat hij zich eigenlijk tegen de democratie zoals ze in de praktijk gebruikt werd verzette; veroordeelde men hem tot de gifbeker.   Zijn eerste bekendste leerling na hem, Plato, was zelfs van mening dat een stad beter kan geregeerd worden; door mensen die kennis hebben van wat waar, goed en rechtvaardig is.  Aristoteles; weer een praktischer iemand,  maakte een inventarisatie van alle mogelijke bekende staatsvormen en hield zich nog met tal van andere interesses bezig : literatuur, biologie, logica, meterologie…  Toch knap al die voor ons al met die dingen bezig waren omdat wij er mee bezig zouden kunnen zijn. De geschiedenis ging verder.  Rond 214 VC zette het Chinese deel van onze in Afrika vertrokken stamboom onze muur en vond den Archimedes de pomp uit.

Als  Romeinen kwamen wij op de proppen met goden die voor een aantal begrippen als trouw, eer en hoop enz…stonden…zo rond de tijd dat we in Afrika  ook al aan ijzerbewerking begonnen te doen.  In China hadden we al staatsmonopolies voor sommige producten en nationaliseerden we al grond en zoals overal waren er typen die een verslag van de geschiedenis van hun streek publiceerden.De term ‘proletariërs’ komt een eerste maal in de Romeinse geschiedenis voor.  We woonden toen in armoedige kamertjes waarvoor we woekerprijzen betaalden aan eigenaars die in monumentale panden woonden.  Vaak lieten deze eigenaars brand stichten in hun huizen om zo met de grond te kunnen speculeren.Terwijl de bestaande grote rijken en kleine staatjes mekaar vaak naar het leven staan komt  het jaar 1  in zicht.  Iedereen kent de lotgevallen van de timmermanszoon van Nazareth; ‘den Jezus’, die het aandurfde van het establishment uit te dagen en hiervoor de prijs betaalde.  Eerst na Christus z’n dood begon de geest van wat hij had achter gelaten goed te werken, wat aan de zendelingendrift van zijn volgelingen te zien was. 

Er zou eeuwen later nog geweldig gevochten worden omtrent de vraag of die geest of Jozef of iemand anders zijn biologische vader was.  Waarschijnlijk is dit misverstand vertrokken bij een uitspraak van Jozef of (en) Maria die zich lieten ontvallen dat ‘ dat toch gene van ons kan zijn’.  JC was iemand die niet alleen het individuele maar ook het universele welzijn propageerde; net zoals in een nog verder Oosten bepaalde Indiërs de leer van Boedha uitbreiden van individuele naar universele verlossing.  Nu zouden we dat kunnen aanvullen met het uitgangspunt dat we allen van dezelfde cellen afkomstig zijn.

Eén van de voorlopers van Mercator, Ptolemaeus; bracht de toenmalige wereld voor ’t eerst in kaart; want zo’n mannen moesten er ook zijn.  De Romeinen die Constantinopel als hun nieuwe hoofdstad namen, begonnen nattigheid te voelen want voor het eerst moesten ze de Germanen terugdrijven terwijl men in China een reeks rijken zich zag verenigen om nadien weer uit mekaar te vallen.  De Visigoten versloegen het Romeinse leger dan toch en zelfs enkele tijden later spannen de Romeinen en de Germanen samen om de Hunnen eens van hun onoverwinnelijkheidswaan af te helpen.  Nog een tijd later werd Augustulus Romulus de laatste West-Romeinse keizer en waren we weer bij  waar het begonnen was.  Versnippering. Eendracht. Bloei. Verval.  Hierbij ‘soory’ voor al diegenen onder de voorvaderen die met deze slachtingen niks te maken hadden, voor het gebruik van de termen Romeinen enz…  .  Er zijn immers ook Amerikanen die niets met wat in Vietnam gebeurd is te maken hadden.  Het wiel van de geschiedenis draaide voort.  Clovis den Frank overwint de Visigoten; amaai da waren stoten.  Hij ging zich laten dopen als de Alamannen zouden gaan lopen.Sinds de eerste christelijke Romeinse keizers moesten de filosofische scholen toe..Wetenschappellijk redeneren werd taboe. 

Terwijl het Oosters en Westers Romeins Rijk werd herenigd, bevolkten de Koreanen van het land van de ‘kalmte van de morgen’ Japan.   Sinds de Romeinen uit Engeland vertrokken ontstond er tussen de verschillende staatjes zo’n rivaliteit dat al dat krijgsgedoe soms hongersnoden tot gevolg had. En nu per jaar enkele markante dingen, over elk feit kan je een hele encyclopedie op zich schrijven, als de feiten je nieuwsgierig maken zoek er zelf dan maar informatie over...en probeer te ontdekken welke algemene ontwikkelingslijnen er achter de feiten zitten.

Octo (‘Van Grot tot Mobilhome’2)

HAGELANDLAND en de rest van de wereld

Het Hageland, een geostreek van de regio Vlaanderen, die samen met nog twee andere regio’s de staat België vormt.  Een viertal steden en een negentiental grote landelijke gemeente vallen onder de Hagelandse noemer. Vanuit het oosten doorbeukt autobaanbeton de aarde en de welvende borsten van het landschapslichaam.  Een enorm metaalmonster van lawaai, verkracht er iedere ochtend het gloren van weleer in de richting van Brussel, hoofdstad de werkzuchtige Belgen.  .

Het landschapslichaam koestert een helerlei reeks inplantingen van gegroepeerde huizen in allerlei stijlen.  Bouwsels, gemaakt door wekershanden, gezellig tegen mekaar leunend of kreunend in sommige stadsdelen.  Boerderijen en met groen omgeven woningen in het open landschap.  Gehuurd of op twintig jaar en meer afbetaald aan een dikverdienende bank, hij woont er vanuit de lucht bekeken, veelal naar wens, de Hagelandmens.  Vanuit de lucht bekeken hoor je wel zijn woorden niet en zie je niet wat het licht achter zijn ogen betekent.

Hagelanders spreken in ieder dorp een eigen variatie op één  van hun vier grote dialekten, al namen vooral de jongere generaties de uniforme Nederlandse taal op een paar decennia over.  De Vlamingen voegden er een zuidelijke warmte aan toe.

Sinds bijna altijd al was deze streek het slagveld waar de grote naties van Europa hun bezettingsdriften hadden gekoeld.  Misschien was Brussel nu als hoofdstad van de Eurolanders wel een soort morele troostprijs daarvoor.  De Eurolanders vochten militair niet meer tegen mekaar, hun politieke leiders hadden de naoorlogse , potentiëel revolutionaire gevaren wel begrepen.  Daarom hadden ze hun werkvolkeren met allerlei sociale zekerheden hun eigen maatschappijomvorming doen vergeten.

De leiders van het bovenste deel van het noordelijke Amerikakontinent, de ‘USers’ daarentegen, ontpopten zich in de twee eerste jaren van het derde milenium, nog altijd als de grootste militaire strategen.  Hoe weinig belang ze aan inhoudelijke verkiezingen hechten bleek nog laconiek toen bleek dat ze bij de presidentsverkiezingen nog altijd met ponskaarten werkten.  Alhoewel de leidende klassen der Eurolanders hun eigen imperialistische agenda hadden; hield het oude continent zijn nazaten in de ‘US-wereld’ nog even tegen om weer direkt bloederig de Irakezen gaan te bestoken.  Het begin van het derde milenium werd zichtbaar niet waar de gewone mens op gehoopt had. 

De Latino’s van het zuidelijke Amerika-continent bleven voordat ze de linkerkant van het Venuzuela van Chavez uitgingen,met grootkapitaalsteun vervolgd en vermoord of onderdrukt worden. De Afroos van het kontinent waar de mensheid zijn wortels heeft, worden geteisterd door de lakeien van hun voornamelijk Westerse en Arabische leermeesters, die mekaar en de inwoners veel militaire en andere rottigheid aandoen.  Zullen de winsten en infrastructuurwerken uit China soelaas brengen ?Al een halve eeuw en langer beloofde het rijkere deel van de wereld hulp...die alleen kwam als die uitbuiting en afhankelijkheid verzekerd bleef. De leidende klassen van de Arabieren probeerden via het demagogisch gebruik van de religie ook zijn armen om de tuin te leiden, net zoals dat in de oude Westerse wereld eeuwenlang het geval was geweest.  De Chinezen deden het met water in hun would-be  rode wijn te doen materiëel beter dan de Indiërs wier leiders nog aan een aantal oude kwalen leden : kastevorming en nationale en religieuze tegenstellingen. Ook dat zal veranderen als de recessie geen roet in ’t eten gooit.

De enige echte ‘pseudonatie’ , de ‘Verenigde Naties’, is daarom nog teveel een speelbal van al die gewichtige Staten en blokken die met alle middellen om de verovering van zoveel mogelijk vrije markt vochten.

Totnutoe werd het wereldbeeld van de mens beheerst door zijn methode om economisch te overleven.  De mens, ook de Hagelandmens, diende zich te onderwerpen aan het slaaf, lijfeigene of boer aan het gezag van de adel en hun staat.  De onafhankelijke boeren vervoegden meer en meer het leger loonslaven van banken, fabrieken en handelsmastodonten.   Zelfs een deel van de hele grote zelfstandige boeren zijn in feite echt loonslaven van de banken geworden.

De filosofie moest wachten op de ontwikkeling van de wetenschappen alvorens zij de religie een gepast antwoord op een deel van de levensvragen bieden kon.  Ondanks de door vrijzinnigen en religieuzen algemeen aanvaarde morele spelregel dat men zijn naaste niet mag schaden; bleef een belangrijk deel van de zin van het leven, namelijk datgene met betrekking tot de dood en het eeuwig leven, voor politieke verdeeldheid onder de werkende bevolking zorgen.  Het aantal priesters kan je in ’t Hageland op 1 hand tellen.

Afgezien van wat psychologische spekulaties en onbewijsbare hypothesen blijft het ervaren van de uiteindelijke zin van het ‘eeuwigheidsvraagstuk’ gelukkig een persoonlijke levensbeschouwelijke opdracht, een soms pijnlijke zoektocht waarvan men de betekenis ervan slechts soms op heldere, vaak niet beschrijfbare manier ‘innerlijk’ ervaren kan.  Iemand die ook daar zijn hele leven lang via het dagelijkse leven en het woord en de pen mee bezig was, schreef er vanuit het Belgische Hageland over.              

Octo

Wereld Economisch versus Wereld Sociaal Forum

Nog voordat Opel om hulp vraagt, schrijven de premiers van dit land gezamenlijke bedelbrieven waarin ze centen en garanties beloven als General Motors toch maar in ’t landje blijft. Het doet toch een beetje denken aan de lijfeigenen van destijds die toch zo blij waren als ze op de grond van ’t kasteel mochten werken.  Met baronnen kon je nog persoonlijk onderhandelen, de 19de eeuwse fabriekseigenaars, je kende ze.  Maar wie zijn de grote aandeelhouders van de economische giganten ? De onzichtbare handen achter al die economisch slechte tijdingen, een deeltje daarvan, het Wereld Economisch Forum,is in Davos weer samen op een luxueus samenzijn aan 10.000euro de man.  Ze hadden weer nieuws voor de media, samengevat,’ de recessie zal de wereld nog armer maken’.  Maar wees gerust, ‘men werkt al reeds aan plannen voor de periode na de recessie’, laat men ons weten.  Hoe men van plan is om uit die recessie te raken, daar is het kapitaalkrachtige clubje speculanten zo duidelijk niet over.  Het lijkt er sterk op dat men in het dooodlopende  straatje van protectionistische maatregelen en eindeloze ondersteuning van banken en bepaalde economische sectoren aan het terecht komen is.  Indien mijn buur schoenmaker is en de bedragen die ik hem regelmatig heb toegestopt om zijn zaak te redden, benaderen op een dag de waarde van zijn zaak…dan mag ik de eigendom daarvan toch wel claimen dacht ik ?  Er zijn zelfs ooit grote bedrijven voor een symbolische frank overgenomen.  Al diegenen die uitsluitend van hun aandelen leven, zijn juridisch wel zo afgeschermd dat hun persoonlijke eigendom en hun spaarcenten veilig buiten de waarde van hun fabrieken geparkeerd staan; voor als ze moesten failliet gaan.   Tot nog toe spelen speelt de Staat de reddende Engel, zonder ervoor met kansen op opbrengsten te mogen innen te worden beloond.  De gemeenschap en haar staat blijven bereid om de verliezen te socialiseren en de winsten te privatiseren, tot in het absurde toe : in het kader van de heilige concurrentiepositie zweren wij desnoods tot 70 te werken of drie dagen betaald door de A.A.(anonieme aandeelhouders in dit geval) en twee dagen door de dop. Wie zei er ook weer dat de neoliberale aanpak van de jaren tachtig op zijn retour zou zijn omwille van de ineenstorting van het financiële systeem…de zakken van hun strategen werden nog nooit zo gevuld.   In Davos zal men niet afspreken van de loonnormen wereldwijd te standardiseren en de speculatie in de bankwereld –en beurswereld te verbieden.  .Gelukkig loopt momenteel in Brazilië het Wereld Economisch forum dat wel eens meer zendtijd en leestijd zou mogen krijgen.  Sommige linken zijn er op mijn skynetblog al druk mee bezig , merk ik. octo28/01/09

 

 

 

 

Het oude en het nieuwe in de politiek Een oude boom, half vermolmd, breng je niet voor een rechtbank omdat hij niet meer uitschiet en bloeit, of de vogels er geen nesten meer kunnen in maken, je plant een nieuwe of er zal er ergens een nieuwe uitschieten. 2390 bankiers en CEO’s en tien internationale vakbondsleiders, zijn in Davos bijeen om de luchtbellen die ze vorig jaar niet zagen, te verklaren. Misschien zijn ze wel voor de laatste keer als oppermachtig clubje bijeen als de economie aan hetzelfde tempo blijft achteruitgaan.  De verworpenen der aarde verenigen zich namelijk ook. In Belém, Brazilië organiseren duizenden die daar een jaar voor sparen een alternatief sociaal forum waar we  in de journaals nog niet veel van zagen.      

De openingsmars op de eerste dag moet  schitterend geweest zijn. http://indymedia.be/nl/node/31554     100.000 inschrijvingen en meer dan 5000 organisaties wereldwijd.  Honderden journalisten die op vrijwillige basis en op eigen kosten  vanaf nu dagelijks verslag uitbrengen. http://indymedia.be/nl/tags/wsf2009  .  Vandaag krijgen ze vijf linkse Zuid-Amerikaanse presidenten op  bezoek.

Nieuw is ook het voorstel van de Russische leiding om geen nieuwe raketten op te stellen aan de grenzen met de Baltische Staten, als tegemoetkoming aan de nieuwe VS-politiek inzake opstelling van een deel andere ‘brol’.  Oud zeer is dan weer het over en weer geschiet tussen Zionisten en Hamas en het zal ook van oude politieke onwil getuigen als de VS en Europa verder gaan met Israël de handen boven het hoofd te houden. Nieuw is het feit dat twee derde van de Fransen achter de betogingen van vandaag aldaar staan, daar hun president het overheidsgeld in de richting van banken en bedrijven laat vloeien en geen oog voor de koopkracht heeft.  Oud is het antwoord van de president, hij begrijpt de penibele situatie van sommigen maar gaat gewoon verder met zijn beleid. Oud was de het gedurende dertig jaar burgeroorlog voeren in het Ierland van destijds…met meer dan 3000  doden en 40.000 gewonden, oud is ook dat nu er schadevergoedingen voor de slachtoffers gegeven worden, het tot ruzies komt over de verdeling ervan. Nieuw is de reeks nieuwe processen tegen oorlogsmisdadigers in Den Haag. 

Nieuw was de poging om enkele republikeinen in de nieuwe democratische regering op te nemen. Oud, dat er vandaag geen enkele republikein met de democraten meestemde voor de crisiskredieten…niet omdat die al of niet gaan helpen, maar omdat de republikeinen het geld zeker en vast richting superrijke dirigeren.  Oud is dat Obama de rijksten in de VS nog een jaar uitstel van ietsje rechtvaardiger belastingen geeft.  Oud is de kliek die in Zimbabwe aan de macht kan blijven en feodale toestanden in de hoorn van Afrika. Oud is weer geen nieuws over het wereld sociaal forum in Brazilië op TV…en er zijn nog wouden aan nieuwe bomen te planten. Plant er ook één daar waar nodig…of je nu ANC-lid bent in Zuid-Afrika of  socialist in Tunesië of postbode in Eeklo.

Octo 29/01/2009

                         

Bewondering en Afkeer

Bewondering voor alle snoeiers die met dit vriesweer in de fruitboomgaarden staan.  Al schijnt soms de zon, de koude nattigheid kruipt in eenieders lijf. Van de appel en de peer die U koopt, zien de boeren bijlange niet de helft…en dan krijgt U hem als twijg geplant, in draad gezet, opgebonden, bemest, ontspint ,ontluist, gemaaid, geplokken, gesorteerd, bewaard,vervoerd.  Afkeer voor de pro-Israëlische agressie show in Davos. Als De vos predikt, kippen pas op uw eieren.

Bewondering voor John Lennon die het beste in hem aan ons gaf en iemand hem zijn graf.  Voor allen die zich kunnen blijven inbeelden dat zich inzetten voor een betere wereld loont.  Bewondering voor allen die al eens ervaren dat ‘gelukkig zijn’ dank U ook Raymond Groenewoud ; meer te maken heeft met aanvoelen dan met rekenen. ‘Imagine all the people living life in…’berekende stukjes’ in plaats van in ‘peace’.  Er zullen altijd nog wel mensen worden vermoord omdat wat ze zeggen te waar en te mooi is om door een een grote meerderheid in daden te worden omgezet.  Afkeer voor die minder dan minderheid die de oorlogsslachtingen organiseert…van het maken van de kogel tot het doorboren van ergens een hoofdje in Irak. Bewondering voor de weermannen die ons ons ook ook gemoed een beetje voorspellen, voor de mensen die dagelijks het internet technisch en operationeel onderhouden, zodat eenieder zijn weet en zeg eens kan doen en opdoet. Voor al die openbare diensten die het toch maar doen.  Voor de frituurkraam en de winkelier, voor de leeuwenmoed om in fabrieken te werken. Voor de garagisten, de chauffeurs, de mannen van de bouw en verbouw.  Bewondering voor verzorgenden thuis en medische mensen elders. Voor kantoormensen enzomeer. Afkeer voor diegenen die om een percentje meer winst duizenden afdanken.

Bewondering voor mensen die sociale banden smeden, doen sporten, toneel spelen, films draaien onder ons, muzikanten laten spelen, mensen waardig begraven,…de lijst tussen geboorte en dood is lang.  Voor de mensen in het onderwijs die de nieuwe generatie telkens weer zien zitten.  Bewondering voor de krachten der natuur boven onze hoofden, naast ons en tot in de vuurmassa onder onze voeten.  Voor kunst zowel als voor de boom met zijn wortels in de grond en zijn spiegelbeeld in het water en de wind die dat beeld met rimpelingen kamt.  Afkeer voor geveinsde godsdienstgekken die scholen voor meisjes opblazen, voor alle feiten die voor de propaganda van de waanzin worden gebruikt.                                                                        Octo 30/01/2009                                                           

Er zijn geen foto’s van.

Alleen beelden en herinneringen in onze hoofden.

Waarden waaraan we hechten.

Omdat alles een zin en een bedoeling had en heeft.

Omdat alles altijd is zoals het op een bepaald moment kan zijn.

Ongeveer 1943.  Een slanke zwartharige jongeman rijdt per zware fiets met petrollamp doorheen veldwegen van zijn dorp naar het dorp van zijn blonde lief een fietsuur verder.Zijn dorp zou een jaar later omsingeld worden door meestal collaborateurs en nazifascisten die een dorp van weduwen zouden achterlaten.  Een verdwaald stukje van een soort bom zou haar raken. Hij had met zijn broers ook bij Cockerill in Seraing geen werk gevonden, maar wilde naar Kongo emigreren met zijn, na de werkuren op het landbouwersbedrijf van zijn vader behaalde diploma in exotische landbouw.  Zij had hem overal ter wereld willen volgen. Toch kozen ze na een zestal jaar verkering voor het fruitkweken en het verhandelen van hun produkten en die van andere boeren.  De uit Engeland overgewaaide laagstamplantages vervingen de hoogstam, de veestapel van hun ouders maakte meer plaats voor handel.  De kar met paard naar de markt in Leuven;( wie kan het zich nu nog inbeelden), werd op een dag vervangen door een automobiel waar nog een stuk hout in het chasis verwerkt was.  Dan kochten ze samen met hun broer en schoonbroer  een Magiruskamion waarmee ze een plaats op de binnenlandse markten van Mechelen veroverden.  Begin jaren zestig was het dan tijd voor de handel met het land dat door de mensen van voor hun generatie nog ‘Pruisen’ genoemd werd. Die’ Pruisissche’ mensen hun grote politiekers hadden een deel van hun volk al tweemaal op de rest van Europa afgestuurd, maar ons pa en ma en compagnie bewezen dat het beter is met fruit naar ergens te gaan dan met wapens.

We weten het nog goed.  Ons ma vanaf juni alle dagen om vijf uur op om de meer dan honderd famillies boeren en mensen die na en voor hun werk iets wilden bijverdienen te ontvangen; hun aardbeienleveringen volgens categorieen in boekjes met carbon te noteren. Sommige leveringen met extra punten ‘sterretjes’, andere daarom niet minderwaardig.  De oogst stopte niet voor oktober door was en het leveren ging de hele winter door toen zijzelf en andere fruitkwekers hun frigo’s begonnen bouwen.

Eén kamion per dag bleek in de piekmaanden niet meer genoeg om alles naar binnen -en buitenland verscheept te krijgen.  De aardbeien waren nog niet af of de rode bessen kwamen er al aan.  Stekelbessen en kersen kondigden dan het hoogtepunt van de zomer aan.  Dan staken de eerste vroege appelsoorten hun kop steeds duidelijker op, de James Grieve, Stark, de Tydeman en dan de pruimen en de Cox Orange ; de zure Jac le Bel , de Golden; de Boscop en de Winterbanan en de tien soorten peren en de annekdotes over de oude stencilmachine voor de etiketten, waarover ik het wel een andere keer zal hebben.  Kortom, iedereen was altijd bezig, iets dat ook onze pa in zijn latere leven zo moeilijk afgeleerd kreeg; omdat , als hij niet op de baan of de veiling of thuis tussen de kisten of papieren zat; hij ook nog op allerlei mogelijke manieren tussen de bomen en zelfs tussen de ‘koei en de schapen’ van de oudjes in Stok te vinden was.  We moesten wel keihard leren werken, anders had hij het misschien niet overleefd.  Naarmate het bedrijf groeide nam hij een aantal mensen in dienst.  Mensen waar ik ooit al  eens iets over geschreven heb ; Frans en Tuur mijnwerkers die blij waren boven de grond te kunnen werken, Hagelandse plattelandsvrouwen als Clemence en Sieke en anderen, of de jongste van ‘Louis van Sisses.’ Jarenlang waren zij als famillie aan huis en de middagmaaltijden waren dan altijd een vrolijke bedoening.  Eerst maakte ons grootmoe ‘Lin’ nog het eten, toen ze vier jaar ziek was deed ons ma dat er ook nog maar weer bij.  Het was niet alleen een bedrijf waarvan de bedrijfleiders moesten zorgen driemaal per week op de binnenlandse groothandelsmarkt te staan met eigen en geleverd of op veilingen gekocht fruit; er moesten niet alleen een aantal eigen plantages worden onderhouden en in het hoogseizoen tot zesmaal per dag naar het buitenland gereden...ook de oudere generatie van de famillie werd de laatste jaren van hun leven waardig naar hun aardse einde begeleid.   Ons ma heeft zoals wij wel ver alle stielen gedaan.  Had ze zoals  haar oudste kleindochter met de auto leren leren rijden, dan hadden we het haar  misschien wel niet kwalijk genomen dat we ze nooit meer hadden weergezien.  Maar ja, iedereen moet zijn eigen uitdagingen aannemen …en iedereen maakt voor zijn eigen op tijd de balans ervan op.

‘Waar is de tijd naartoe’ zegt men zo dikwijls, is hij niet gewoon samengebald in dit materiele en genetische heden ?  De houten onderleggers voor de honderden aardbeienkistenstapels die dagelijks met steekkarren tot bij de kamions werden gebracht en dan met de hand geladen werden.  Ik was nog jong en stak meer keren drie en vier dan twee kisten tegelijk omhoog. ‘’Ge gaat uw ‘was’ breken’’; zeiden Tuur en Frans van Schunnebroek me altijd.   Later reden we met de karren de nu tot invalidenlift omgebouwde laadbrug omhoog tot op laadbakhoogte. In Mechelen trokken we tussen de rook van de diesels om vier uur  ’s morgens al karren met twintig kisten peren van twintig kilo naar de kamions van Lemaire uit Bastogne en Hostin uit Virton en ‘diehe anti-takscontroleurs’ gezinde roodblozende dikke Marcel uit Arlon of gewoon  de Frans van Boortmeerbeek.   In Keulen bij Birkenheimer, in  Dusseldorf bij Wittenberg, in Duisburg bij frau Hoffman, in Koblenz tot in ergens een Daffabriek toen de kamion in pan viel, overal kwamen we dezelfde mensen als hier tegen…ze zeggen en doen het gewoon op een andere manier, maar het gaat om hetzelfde.  Over het enige echte theater dat het werkelijke leven is.

Ondertussen en tegelijk werden er boomgaarden gesnoeid en gerooid; snoeihout bijeengekeerd en met een soort vorkmachine zonder naam uit de rijen gestoten en opgestookt. Na de winters wanneer het nieuwe leven op de takken weer uitbrak; moest er weer gemaaid en gesproeid worden want de klant wilde ‘mooi’ fruit zonder ‘plekken’ en maakte een onderscheid tussen dik en klein fruit.  Het was eerst in de tijd van onze jongste zus en haar man dat onze pa met Onze-Lieve-Heersbeestjes en zo begon te experimenteren; dik tegen de goesting van de chemieindustrie en onder toezicht van een juffrouw vh ministerie van tuinbouw geloof ik, maar daarvoor zal ik weer eens op ons ma haar langetermijngeheugen voor mensen en families moeten beroep doen.

Zijn broer en neef, ontlastte onze pa meer en meer als camioneur en de introduktie van clark en paletten maakte handlangers zoals ondermeer  ik of mijn neven die meereisden om alles met de hand te laden en te lossen meer en meer overbodig. Merkwaardig was wel, dat alhoewel er in de frigo’s niet meer zo met de hand moest gestapeld worden, het aantal werkuren wegens de voortdurende schaalvergroting niet daalde.  Machines om zes kisten appellen driemaal op zes andere kisten te zetten werden vervangen door de clark; waar zelf al een apart hoofdstuk over te schrijven valt; kamions werden groter, traktoren verouderd of versleten…zoals onzen eerste die we nog moesten ingangpompen.  We mogen echt dankbaar zijn, denk ik soms dat we in een tijd tussen het oude en nieuwe zijn opgebracht…omdat je alles verschillende facetten van het leven dan misschien beter naar waarde kunt schatten. Maar misschien is deze tijd dan ook weer een overgang .

Al van in de tijd dat m’n oudste zus nog naar school ging en de mensen zondagsvoormiddag’s aanschoven om het geld voor  hun fruit af te halen; sprong zij in de boekhouding bij...tot en met het behalen van een avondschooldiplom A1. Ook haar man sprong haar zo nodig bij. Waren wij allemaal kontent dat wij met al die paperassen niet moesten bezig zijn. Naarmate de groothandelsdistributie meer en meer door de grootwarenhuizen zelf opgeslorpt werd en de ketens zelf hun fruit op de veilingen kochten en men in Duitsland meer eigen fruit ging telen verschoven ook de verhoudingen op de markten.

Kinderen trouwden en bouwden toen door allerlei ekonomische  en subjektieve omstandigheden  meer dan nu en gingen hun eigen weg, met of zonder mekaar doorheen het zich wijzigende landschap van de wereld met z’n oude en nieuwe opvattingen . Het is nu weer aan de  zes kleinkinderen om uit de ervaringen van de vorige generaties de te leren en hun eigen weg te gaan.Ondermeer de samenhorigheid van de jarige bejaarden mag hier model voor staan. Laat ons met al onze moderniteit het hoofdstuk dat aan de kleinkinderen voorafging nooit vergeten…dat kan zelfs niet denk ik, want we zullen er de rest van onze levens nog op tal van manieren aan terugdenken.    Geen wet, geen afscheid, geen afstand, geen dood kan ons scheiden.  Laat de machine de mens maar voor een stuk vervangen, hem als mens vervangen kan ‘het’, de ‘machine’, toch niet.  Laat ons het werk dat we doen, niet alleen doen voor het geld, maar omdat we het graag doen...zoals alle personen waarover ik sprak , en anderen...het graag deden.

 Laat ons de mensen die we graag hebben in al hun onvolmaaktheid waarderen...want alleen in het dagelijkse leven als geheel; tesamen zijn we volmaakt. Of je nu bomasoep maakt of als oude wijze man, ondanks je lichamelijke beperkingen het zachte in jezelf nog kunt uitstralen.  Of je fruit kweekt of de jongeren laat sporten of alle soorten jobs aankan of auto’s herstelt of programma’s schrijft.  Of je mensen gezond wil leren eten  of het half land van koelte of warmte voorziet en in je vrije tijd bouwt .  Of je nu  studeert en je ouders en mensen in een kliniek of een school helpt. Laat ons niet oordelen over anderen, maar ons verwonderen over anderen en de wegen die zij bewandelen.  Zijn we niet allen moedige nakomelingen,   schepselen van de eeuwige kracht van het goede...die we op allerlei verschillende manieren proberen doorgeven tegen al het negatieve in.   Wij zijn een puzzel van iedereen die doorheen generaties heen tijdloos door werd gegeven.  Zelfs wijzelf weten niet altijd waarom. Na jaren van generaties die zwarte sneeuw hebben gezien, zouden we het nu beter kunnen hebben en toch wordt die opgebouwde welvaart bedreigd en zitten er zoveel mensen met stress, alé dat schrijven ze toch, misschien is het eerder een innerlijke leegte in veel gevallen.       octo                                                 internettips van de dag : (via MO) :

over de toestand in Afghanistan in detail door Gie Goris ism het fonds Pascale Decroos : chapeau voor dit artikel : http://www.mo.be/index.php?id=348&tx_uwnews_pi2[art_id]=23800&cHash=fb106b44b9  

over de elke verbeelding tartende verhoudingen tussen de Bruto Nationale Produkten en de schulden van banken en Staten en welke rollen beide partijen spelen om uit de krisis te raken, de verhouding tussen de steun van de overheden en de hoeveelheden geld...en het ‘munten’-alternatief van Bernard Lietaer... . Achteraf dacht ik waarom geen ene wereldmunt en overheden die geld uitlenen aan zeer lage intresten, in plaats van nog alternatieve munten bij te maken... maar dom is die man niet, helemaal niet :  met dank aan MO

http://www.mo.be/index.php?id=348&tx_uwnews_pi2[art_id]=23825&cHash=7fd6ee90b2               

 

OCTO

 

Leven liefhebben, grootste kunst

Loving live is the greatest art. Living together also. Het moderne geloof, wat is het ? Een enorm bewustmakend gevoelen zal je deel worden telkens je via studie en ervaring ontdekt en beleeft welke band, jezelf en de collektiviteit rond je, met de geschiedenis van het ontstaan en die van het zijn en die van het worden deelt.

Scheiding tussen verleden (ontstaan), heden (zijn) en toekomst (worden) , heeft echter geen zin. In het heden zit immers zowel
’wat was’ en ‘wie was’, als het alternatief vervat. Dát leren zien is leren met andere ogen kijken of...dimmensionaal leren begrijpen.
Het gaat er in ‘t leven om van te leren hoe je met je verstand en je andere antennes kunt leren aanvoelen wie wat en WAT wat eigenlijk betekent. Hoe passen wij daar NU echter individueel in...in dat kollektieve verhaal dat zich op deels identieke, deels verschillende manier in ons vertaald ? Hoe beweegt en werkt en herwerkt onze, onder bepaalde omstandigheden zo soms zo negatief beinvloedbare en soms zo konservatieve geest ? Welke invloed heeft dat op onze individuele en kollektieve besluitvorming ?

Onder welke voorwaarden zijn wij bereid ons echt voor iets kollektiefs of voor individuele relaties in te zetten ?

                                           
Hoe zwaar weegt het bewustzijn van vergankelijkheid op ons ? Waarom ervaren sommigen het bestaan als zinloos :
omdat zij de link met de wetenschappelijke en intuitieve kennis daarrond niet willen of kunnen opnemen...of gewoon omdat biologische, ekonomische en andere kulturele verschijnselen nog teveel op ons psychologisch gedragspatroon drukken ?
Korter gezegd : hij of zij die de vrijheid van denken en de liefde niet ontwikkellen kan...piekert teveel.


Over energieen als ‘geluk’ en ‘vrijheid’
Je kan maar echt gelukkig zijn als je geen pijn en negatieve emoties als onvermijdelijk leraar meer nodig hebt.


Wees je ervan bewust dat je deel uitmaakt van 1 grote energie die in grotere en kleinere delen tussen wezens en
objekten onderling beweegt. Alles wat je denkt en zegt is een mengeling van energie en verlaat je gedeeltelijk onder de vorm van weer een andere kompositie dan die mengeling die op een of andere manier door je aura drong...jij en niemand anders moet dit proces leren sturen. Jouw persoonlijke geluk hangt samen met de graad en verscheidenheid aan soorten van bewustzijn in jouw omgeving.

Liefde is een energie die iedereen die ervoor open staat dwingt van steeds nieuwe dingen over haar te leren...indien je je
kan leegmaken van al de oude ballast, overstroomt ze je met voelbare gelukzaligheid. Laat niemand zomaar over je beslissen. Net als jij is de samenleving voortdurend in evolutie, zelfs als de oude strukturen
lijken vast te zitten. Het leven vergelijk je best met 1 geest die zijn liefde op zeer verschillende, soms schijnbaar shokerende manieren probeert duidelijk te maken. Op zoveel mogelijk manieren als er kombinaties tussen het aantal wezens en objekten mogelijk zijn.
Iedereen vindt er altijd wel een bondige samenvatting in zijn omgeving van. Er is niet alleen ‘goed ‘ of ‘slecht’ , alleen verschillende stadiums in evolutie naar meer en meer bewustzijn.
De meest aangewezen manier om relaties te verdiepen is de onbevangen konversatie tussen mensen die onbevangen in mekaars ogen durven kijken en leren te luisteren en spontaan te reageren.

octo

 

La Tunésie : Uw buur de andere cultuur

Je hoeft niet altijd weg om de cultuur van je buur beter aan te voelen, maar toch. Op het internet een beetje volgen wanneer er voordelige boekingen te maken zijn en voor je het weet verruil je het ijzig vochtige onzer contreien voor Tunesië bijvoorbeeld. Je leest een vijftigtal bladzijden over de geschiedenis van het land, zodanig dat je een beeld krijgt van de verschillende bevolkingsgroepen en streken en wat ze achter de rug hebben, zodanig dat je invoelingsvermogen  vergroot. Alleen de stilte, het licht, de zeelucht, de warmte en architectuur van ginder kan ook al voldoende zijn om de batterijen weer op te laden.

Met wat geluk vlieg je over de Zwitserse bergtoppen in de zon over Sardinië richting het eiland Djerba.  Vandaar uit neem je dan een bus over een oude Romeinse wal  richting Zarzis, poort naar Berberdorpen in het zuiden.             De toeristische zone aldaar heeft enkele hotels aan zee die je via een oprit van een hondertal meter kan bereiken, wat als voordeel opleverd dat je je in een oase van stilte bevindt.  In de winter zijn deze hotels goedkoop en onderbezet, wat eigenlijk een verkwisting is die je gerust op het conto van ofwel het economischsysteem of de onwil of onwetendheid van potentiële klanten schrijven mag.

Een wandeling buiten de zware hotelpoorten en je bent in een andere wereld dan die van de hotels die eigenlijk prachtige Arabische kloosters zijn.  Je kan er een praatje slaan in het Frans, met een jongeman die jonge kamelen verkoopt, naast zijn pickup met een viertal exemplaren van een maand of zeven oud.  Vraagprijs zo een vijfhonderd euro zonder afdingen, maar ik doe het die beesten niet aan om bij ons op een koude winterse weide rond te lopen.  Wegens te weinig cliënteel neemt men in de winkels de tijd om het,na het spel van afdingen dat zijn eigen trukken lijkt te hebben ; ook over andere dingen te hebben.  De schoondochter en de kleinkinderen in Frankrijk, de zoon die wel van die vrouw gescheiden is, maar toch nog graag op vakantie komt met de kleinzoon, de eigen Tunesische zoon die in Frankrijk leren drinken heeft en waarvan men hoopt dat hij dat gaat kunnen laten enz… .  Of over het feit dat man en vrouw na de vijftig meer rijper zouden zijn om vanuit andere invalshoeken dan de passionele met mekaar om te gaan en dat zoiets voor jongeren ook wel best handig in hun relaties zou kunnen zijn.  Van een kruidenier met honderden soorten geneeskundige kruiden en een klerenverkoper zou je zoiets bij ons niet zo gauw verwachten.  Bij de ceramiekverkoper krijg je een kettinkje tegen hun boze oog cadeau. 

Mede dank zij de vorige leider Bourguiba zaliger, die ik al een paar keer door werkmensen hoorde bestoefen, gaan hier de meisjes en jongens naar school en lopen de vrouwen en mannen er in alle mogelijke kleerdrachten en kleuren rond.  De zee van tijd is hier ook dieper en zij die niet werken of weet ik veel, dammen er voor de alchoholloze caféetjes, al zal dat geen dammen zijn en zal ik eens moeten vragen wat dan wel.  Hoog op het hotelmuurtje zaten de kinderen van de buren die een wintersbloempje aanreikten en later hoorde ik  dat er dan een dinar werd verwacht,(o,60cent) maar aan de pot honing die ik had gekocht zullen ze wellicht meer hebben.  Allemaal beelden die een leven meegaan zonder dat je er foto’s van neemt ook. 

Heel tevreden ook over de plaatselijke medewerkster van Neckermann en haar boeiende uitleg over het plaatselijke leven en de mogelijkheden om een aantal Berberdorpen te bezoeken…Tunesië lijkt wel degelijk open te staan voor haar internationale klanten en ze brengt hen bij mekaar.  Tijdens het infogesprek vielen  dan ook wijze filosofische woorden : wie wantrouwig en angstig met mensen omgaat zal een stuk minder levensblijheid te beurt vallen.   De manier van leven en aanvoelen van anderen niet met vooroordelen maar met begrip tegemoet treden en zelf je spontane assertieve zelve durven zijn, leidt tot inzichten en opent deuren. 

Octo 5/02 /2009

 

 

Kleurrijke samenleving, tragere klok

De computer van het établissement waar ik verblijf laat niet toe van foto’s door te zenden, dus U heeft ze nog tegoed. In mijn hoofd is al heel wat ‘gesafed’ op twee dagen.  Een wandeling naar het centrum van Zarsis Tunesië, is je onderdompelen in het begin van Afrika.  Zonovergoten, nog draagelijke winterse 18 graden temperatuur.  Onderweg een festijn van licht, het blauw tot purper op de vensterkozijnen, de Arabische franjes, het wit van de huizen en de niet altijd gebetonneerde stegen naar de zee.

De talrijke ambachtelijke zaakjes zoals de schrijnwerkerijen waarvan de lucht zalig aandoet.   Iedereen met een kennis van automechanica lijkt hier wel zijn eigen kleine garage te hebben.  Ook de smid heeft werk genoeg en een blik in het atelier van de man die al lassend Tv’s repareert leert je dat hier niks zomaar weggesmeten kan worden en dat hier ook nog met de vorige generaties van Tv’s gekeken wordt. Kinderen met lieve ogen kijken de zeldzame Westerling verwonderd aan tijdens het touwtje springen en vrouwen in allerlei kleding durven het soms wel aan van minder verhullend voor de dag te komen.  Zijn ze dat wel dan stralen ze een ongeziene variatie van kleuren uit.  De stoffen in de textielzaken zijn echte kunstwerken en wachten op hen die zich ook nog met de prachtige siersmeedkunst van eigen bodem tooien. Het grootste deel van de verkopers is niet opdringerig en wordt niet rancuneus als je hun diensten afwijst.  De markten zijn een palet van kleuren van kruiden, fruit, groenten en kleding, de gebruiksvoorwerpen goedkoper dan in de zaken met Westerse stijl.  Hier en daar is er een moedige jongeman die een Westerse pub probeert te runnen.  De café is er ook een café met zoveel soorten koffie als het aantal bieren in onze cafees.  Een theehuis is dan ook een theehuis.  ‘t Is vrijdag en een grote menigte mannen stroomt uit één van de talrijke moskees langs de vrouwen die vaak met nog tassen op hun hoofd van de markt terugkeren.  Anderen kunnen zich één van de kleine Fiat taxis permeteren.  Af en toe rijden er boeren met kleine houten karretjes door de markt of versleten pickups volgestouwd met groenten met geuren zoals wanneer je ze ruikt als je ze uit de grond trekt.  Geen super-de-luxe welvaart, maar veelal tevreden mensen altijd wel ergens op hun gemak mee bezig.  De strijd om het bestaan maakt hen niet grimmig, maar makkelijk hebben ze het niet. Allah zei dank worden ze niet door een buitenlands leger bezet en niet door het fundamentalisme geterroriseerd, hun benzine is goedkoop en hun ouderen lijken genoeg te hebben aan de zon en een stoel en het sociale contact buiten, wetende dat er ook nog de kinderen zijn.  Hun zonen bouwen vaak naast het ouderlijke huis en de dochters moeten na de bruidschat de deur uit en zijn toch welkom zonder te worden verstoten als de relatie niet bleek mee te vallen.  Een pak zonen zochten hun geluk bij ons en lieten de vrouwen hier in de meerderheid. Een veelheid van variëteiten uit de buik van het donkere continent ontstaan ofreren allen de hun eigen mimieken alsof het een muzikale ode, voor oog en hart bedoeld, betrof.  Je kan dit niet zomaar met woorden of beelden overbrengen, het er onbevooroordeeld voor openstaan en de sfeer ondergaan is de raastige klok van thuis even stilzetten.  Dat er blijvende vrede mag komen voor alle Arabieren die hier in dit land ook de synagoges gedogen.  Ik fluit weer de negende van Beethoven en laat mijn ziel genietend de hoop ervan belijden. De minaretten storen me minder dan ik thuis had verwacht, al is ‘godsdienst’ vooral iets dat mannen goed lijkt uit te komen, ze zijn er misschien wel meer de uitvinders van.  In gedachten zal ik U, oh misschien onderkoelde lezers wat goede warme golven proberen doorsturen, vanuit een prachtig evenwicht temidden de palmbomen die men aan het snoeien is. 

Octo 6/02/09

NIEuWE VERBODEN

Het is voortaan verboden van nog door ‘t raam te kijken

Blijven zitten aan Uw stand, werken voor jezelf en de rijken.

Voortaan verboden van mekaar te groeten.

Allemaal tijd die we aan competiviteit inboeten.

Voortaan verboden van te protesteren tegen ongemakken.

Blijven vullen die grote aandeelhouderszakken

Voortaan verboden van buiten teveel luchtjes te scheppen

Naar jullie werk zullen jullie je reppen

Voortaan verboden van te pauzeren,

Het kapitaal zullen jullie immers altijd eren

Voortaan verboden van te lachen

De aandelen moesten eens crachen

Voortaan verboden van te babbelen

Willen jullie soms dat de concurrentie aan ons winsten knabbelen ?

Voortaan verboden van te verzwakken

Want de beurs is al aan ‘t zakken

Voortaan niet verboden van te doden

De concurrentie moet immers dringend onder de zoden

Voortaan in dril naar buro en travo

Zo hoort het zowiewinstwilmaken zowiezo

Voortaan nog maar wat minder op ‘t gemak

Aan plantrekkers heeft de grote geldwereld lak

Voortaan niet om opslag komen zagen

Zo zal je in ‘t leven niet slagen

Voortaan niet militeren,

van zoiets krijgen we de kleren

Voortaan wat minder klantgeduldig

Voel je daarin wat minder schuldig

Voortaan ook geen persoonlijke gesprekken

Die gaan onze rekeningen niet spekken

Voortaan dus alles verder waarmee we jullie nekken...zo blijft ieder ter plekke

 

Callcenter blues

Can’t you get a second faster...obey bigbrother and  your master.

You ow  your owner profit...don’t you ever dare forget it

Hey operator use this abreviation for the glory of company and nation

Do not clear all, but go with the arrow back,

 it saves a second that won’t come back

Your clients shouldn’t talk as much...keep on looking on your watch

Don’t care that this plan was made up by’ them’o,5%of the population,

the name of the game is collaboration

If the client is to old, you should  be  bold

Because they take a lot of your time, for capitalism this is the biggest crime

You should be happy that you still have a job..

.your superior can put you on the dop(dole)

The old system could give you a plan with all the streets;

but this progres was to slow indeed.

Keep on working against the clock,

 untill the voicecomputer sends you to the ‘dop’

Do not socialise with clients or do not use extra original words

conversation these days,asking more questions to help the clients,

is only for the nurds.Aldough so many unemployed, keep on slaving…behaving of course… for the wrong cause ?     octo

Filosoferen over geld, beter dan ergeren

De hoofdwaarden van geld

Hoofdwaarde van geld is dat het de verhouding tussen onze luiheid en die van de anderen probeert te reguleren.  Je hebt institutionele luiheid wanneer je tot the happy few behoort wiens geld voor hen werkt.  Je hebt de luiheid van diegenen die het moe zijn om dagelijks acht uur aan de band te staan en die schelden op de nog te bewijzen luiheid van de werklozen bijvoorbeeld.   Geld zou overbodig zijn als iedereen vrijwillig zou doen wat er moet gedaan worden. Voordeel van zo een systeem is dat er niets overbodig zou gemaakt worden en dat we minder geneigd zullen zijn van maar te kopen om te kopen, want des te harder moeten we werken.            Bijkomend voordeel, de dreiging van een economische crisis bij een niet gestadige groei van de poduktie, zou komen te vervallen.  Ouderen zouden de rest van hun fortuin niet meer moeten uitgeven en de jongeren die de privébanken tot dure leningen verplichten, zouden hun middelvinger opsteken naar een systeem dat jaren miljarden verdiende op ons kap en nu toch pleite gaat.  Hoelang we de zweep van het gebruik van het geld nog nodig zullen hebben, hangt af, ofwel van de ineeenstorting van het speculatiesysteem dat we nu kennen én van onze bekwaamheid om vrijwillig onze bijdrage aan produktie en diensten te doen.  In een eerste fase kunnen we geld alleen op een administratieve manier gebruiken, in een tweede fase, die we wel altijd als utopisch voor ons zullen uitschuiven, het geld afschaffen of het vervangen door een systeem zoals dat al meer en meer in Zuid-Korea wordt gebruikt.  Via een chip op de je gsm doe je er meer en meer al je betalingen.  Daar moet natuurlijk nog altijd een bepaalde hoeveelheid opgemeten volume werk tegenover staan, of je hebt geen tegoed-digits.  Toch kunnen we ons een overgangssysteem voorstellen waarbij bijvoorbeeld op wereldschaal tien miljoen mensen in een eengemaakt telecombedrijf werken en alle andere dan personeelskosten tesamen geteld worden, waardoor een uniforme berekening van een soort basisabonnement voor iedereen mogelijk wordt…het kan eventueeel van ieders salaris afgehouden worden , wat weer werk uitspaart.Milieuspecialisten zouden bestanden met de nog aanwezige grondstoffen kunnen opmaken en een verantwoorde aanwending en verdeling ervan kunnen vooropzetten.  Nu is er een soort gekkenrace van waarde in grondstoffen bezig, een lucratieve bezigheid waarmee de delvers hun graf vroegtijdig graven en enkele aandeelhouders zich schandalig mee verijken.

 

Een andere hoofdwaarde van het geld is de rol die het speelt in de verdeling van de produktie.  Zouden wij onze aankopen kunnen matigen zonder een geldsysteem, zodat er een faire verdeling plaats kan hebben ?  De lotgevallen van de evolutie van het geld blijven wel boeiend nu meer en meer banken na faillissement rechtstreeks moeten genationaliseerd worden zoals in Engeland en Duitsland recentelijk.  Eindelijk een kans voor jonge mensen bijvoorbeeld om goedkoop te kunnen lenen.  De ouderen onder ons hebben geleefd met jaarsverslagen van banken die miljarden winst maakten.   Wat is er gebeurd met het geld dat eenieder die na de oorlog een huis zette, maandelang met goede winsten voor de banken afbetaalde ? In rook opgegaan op de beurs ?  Goed dat filosoferen gezonder is dan ons ergeren. 

Heil ‘de economische oorlog’ ?!

Het woord ‘economie’ komt van het Griekse ‘huis’&’bestuur’.  De wereld van de grote patroons en bankiers zien het woord momenteel als de kunst van zoveel mogelijk lasten op de staatshuishoudkunde te leggen en zo weinig mogelijk winsten af te staan én tegelijkertijd de arbeidsvoorwaarden aan hun oorlogen om afzetmarkten aan te passen.  Met die trukendoos en met innoveringen alleen, gaan we er niet komen, maar leg dat maar eens uit aan mensen die miljoenen euro’s aan één schilderij kunnen geven.

De verkoopzaal voor de veiling van de erfenis van Yves Saint Laurent zit afgeladen vol, niet met mensen die enkele huizen bezitten die ze trouwens beter van de hand zouden doen om de prijzen te laten zakken , maar met de échte mentors achter het geknoei met virtueel geld op de beurs.  Na één dag was er al voor 206 miljoen euro verkocht.  Was ik een vrouw, ik zou maar stoppen om het snobisme via de merkencultus nog langer te financieren.  Velen hebben fortuin gemaakt omdat ‘wij’ de levensstijl van de uperclass wilden naäpen.  Een kleine groep in de maatschappij belet dat enorme hoeveelheden kapitalen aan gewone noodzakelijke goederen besteed worden of wendt deze bedragen aan om hoge huren te vragen, geld dat ook bijna niet in de wereld van de klassieke aankopen terechtkomt.  De financiële elite doet andere, onzinnige dingen met geld dan wij en ze denkt dat het nog maar eens mogelijk gaat zijn om met speculeren op virtueeel geld oneindige winsten te kunnen gaan maken eens de overheid de ‘economie’ weer wat op orde gaat krijgen door er smakken virtueel geld tegen aan te gooien.

 

Wij worden verondersteld van geduld te oefenen tot de crisis over gaat en ondertussen worden we opgeroepen tot een economische oorlog ‘om de toekomstige welvaart van onze kinderen veilig te stellen’, voegt men er dan bij.  Dat zijn zo van die trukken die leiden naar minder koopkracht in een niet zo verre toekomst met nog minder koopkracht en nog meer overproduktie…die in deze crisis niet zullen worden opgelost zoals in de voorbijgaande decennia, namelijk op het aangaan van steeds meer en meer schuld.  Moeten wij ons met schuldgevoelens gaan opzadelen, we werken hard en hopen ‘s avonds dat hetgeen we presteerden wel voldoende gecompenseerd werd door de omzet van de baas.  Maar omdat die baas voldoende omzet zou kunnen maken, moet er aan de afzetmarkten van de andere bazen gezeten worden…en daar moet om gevochten worden door iedere Staat vóór de kar van zijn patronaat te spannen.  Sorry wonderboys achter de coulissen, dat hebben we al genoeg gehad, het leidt tot echte oorlogen. 

Gelijke produktievoorwaarden en loonvoorwaarden wereldwijd, daar is het de hoogste tijd voor.  Halt aan speculatie met virtueel geld. We hebben genoeg van die kritiek dat we te lui of te onproduktief zouden zijn, of dat de klanten te lang zouden moeten wachten in de callcenters…neem maar wat mensen aan als je dan toch miljardenwinsten maakt.  En overheid…de waarde van de banken blijft maar dalen, voor de helft van ‘ons’ geld dat je er al in stak, waart U er nu al eigenaar van…en dan zou je dat ‘financiële’ ‘huis’ pas goed kunnen besturen in de huidige omstandigheden.

Gisterenavond was er een prachtige documentaire van David Attenbourgh op Canvas, over de weg van straling naar atoom en cel en zo naar ons.  Een ongeloofelijke, eeuwenoude intelligentie heeft zich via de totaalevolutie van het alles in onze genen gestopt.  Waarom ? Om economische oorlog te voeren of om samen te werken ?  Om honderden dodende metalen pijltjes met weerhaken in bommen te stoppen en nieuwe wapens uit te testen in Gaza ?  Om ons te pletter te werken tot de dag dat we merken dat ons pensioensparen maar de helft meer waard is ?  Om armoede te bestrijden of de middeleeuwen in Pakistan en elders laten op te rukken ?  Om onze eigen vernietiging voor te bereiden ?  Het hoeft allemaal niet tot doemdenken te leiden. De filosofie van het onbeperkt winsten maken op de beurswereld  en de moordende concurrentie, zijn immers ten dode opgeschreven ; ‘the survival of the fittest van Darwin is door de mensen achter genoemd wanbeleid, verkeerd geïnterpreteerd…want het was in de eerste plaats de ‘samenwerking’ die typisch menselijk bleek en  ons reeds tot in 2009 bracht.

 

 Jan Decleir in Slumdog 2 !!

Er werden voetafdrukken van een voorvader van ons teruggevonden ; 1,5miljoen jaar oud.  Als de wereld ooit nog wordt zoals hij zou kunnen zijn, zal men tegen dan een deel van de cultuur uit deze periode in de geschiedenis karakteriseren als tegen het asociale en idiote af.  Natuurlijk gaan er tegen dan wel mensen van die verhaallijn genieten, en geniet gerust nu al. 

In het licht van de armoede in India is het een hype op de kap van de ondervoedsten der aarde.  Als de winsten van de film zullen zijn opgestreken zal men ginder nog altijd naar eten zoeken op de vuilnisbelten als er niets aan de mentaliteit van ons, hen en de door het volk verkozenen veranderd.  Daarom mijn voorstel aan Danny Boyle de filmmaker om een vervolg te maken. 

De winnaar van die Indische quiz… op het model van onze ‘alles voor mij en niks voor een ander’ ideologie ;(ideologie aanvankelijk gelanceerd in haute finance kringen)…krijgt een geweldig idee en beslist het geld voor een goed doel te gebruiken.  Met zijn deelname aan de wedstrijd veroverde hij immers het hart van zijn geliefde, zo dacht hij, maar nu blijkt dat het haar ondanks al die romantiek voornamelijk om het geld te doen was.  Ontnuchterd besluit hij eerst van zijn geld zo maar uit te delen, maar daar komt ie op terug nadat hij een aantal militanten van een internationaal geörganiseerde sociale organisatie leert kennen.  Onze slumkameraad krijgt een inzicht in heel het politieke circus in India en ontdekt het waarom van armoede en uitbuiting.  Zijn droom over geluk projekteert hij nu op het optillen van de mensen in armoede door op zijn beurt informatievergaderingen te organiseren.  Daar de mensen hem kennen van de film, slaat zijn boodschap aan, want zo zijn wij mensen. 

De organisatie rond een verbetering van de plaatselijke levensomstandigheden groeit, de argwaan van de gevestigde partijen stijgt en er ontstaan complotten om de leiding ervan en meer bepaald ‘the millionaire’ uit de weg te ruimen.   Aanvankelijk wil men hem omkopen, maar dat lukt niet, integendeel onze held is zo rad van het geld wel aan te nemen én voor zijn organisatie te gebruiken.  Schrik voor zijn veiligheid heeft hij niet, want hij heeft ondertussen een heel legertje dat hem beschermt. 

Zijn organisatie begint er bij hem op aan te dringen van deel te nemen aan de verkiezingen, maar dat wijst hij voorlopig af, in de wetenschap dat er op de miljoenen armen in India ondermeer omwille van het kastesysteem, nog altijd neergekeken wordt ; het ‘wij zijn toch beter dan die effect’.  Hij gaat voor een volledige gelijkberechtiging en voor werk voor eenieder die dat wil en wil zijn ideaal niet via verkiezingen laten verwateren in het wereldje van de compromissen van de door de zakenwereld beheerste Indische politiek.  De mensen van de slumdogworld organiseren werkonderbrekingen en gaan Mahatma Ghandi achterna door een reeks geweldloze marsen door India te organiseren MAAR itt tot Ghandi; tevens op te roepen dat er meer en meer mensen zouden mobiliseren voor een gigantische algemene staking, die in het licht van de inmiddels nog desastreuzer wereldeconomie, noopt tot het socialiseren van grote sectoren van de Indische en wereldeconomie.  Zonder dat de organisatie van de slumers aan een regering deelneemt, bewerkstelligen zij dat op de duur meer en meer progressieve mensen de oude lobbys in de wetgeving verdringen.  Onder druk van de algemene staking tenslotte, valt er zonder de steun voor die mensen en de nieuwe beweging die zich nu ook in de politiek engageert geen enkele politieke beslissing meer te nemen.  In een referendum keurt de Indische bevolking een sociaal geïnspireerd programma goed en bij de verkiezingen winnen de nieuwkomers in de Congrespartij, maar vooral de Slumbeweging neemt het voortouw en ziet er op toe dat de verkozenen de doelstellingen van het referendumprogramma volgen.  Eerste prioriteit, het afstellen van de produktie op de binnenlandse noden.

De film kent daardoor ook een reeks buitenlandse connecties want bijvoorbeeld Sidmar in Zelzate staakt tegen de Indische CEO van Mital, omdat hij ZIJN door de recessie ook naar het failliet toe drijvend staalimperium wil verlappen…de Belgische arbeiders onder leiding van Jan Decleir, nemen de zoveelste aflevering in die soap niet meer en bezetten hun bedrijf en smeden banden met de Indische werkersorganisaties.  

De film eindigt met de eerste vrijpartij van het hoofdpersonage met zijn medestrijdster, als alle stormen wat zijn gaan liggen en er uitzicht op een betere situatie komt.  Hij neemt ontslag uit de organisatie en begint samen met Jan Decleir een frituur in een dorpje in het oh zo grote Indië, waar er toch plaats voor iedereen blijkt te zijn.  De slumers verlaten de grootsteden meer en meer en zoeken hun heil in dorpsgemeenschappen en kleinere steden.  In de epiloog zien we nog wat beelden van onderhandelingen met Pakistan en andere landen die gezamenlijk besluiten van hun atoomwapens te vernietigen, ook de Israëlische regering, waaruit de oude bommenwerpers ook verdwenen zijn, volgt hun voorbeeld.  Geschrokken door de economische vooruitgang van India en onder druk van de gebieden die zij controleren, zien we ook enkele Talibans die promotie maken voor het onderwijs voor meisjes en de godsdienstvrijheid.  Waw, dat zou nogal eens een film zijn…nu nog in ‘t Engels vertalen en naar Danny  Boyle opsturen.

Octo27/02/2009

 

 

Octo

 

Er zijn tussen dit artikel en de volgende een pak artikels door accident de mist in gegaan, ze zijn wel afgedrukt in deel 3 fverzet, maar ik zal ze wel als bestand recupererenHet zogezegde gezond verstand en Uw trein

In de krant De Morgen, krant met al jaren gelukkig een stijgende verkoop t.o.v. andere titels, (maar...)krijgt Mister Boegbeeld van de LDD een vrije tribune om het beleid van de gelukkig nog een stuk nationale en openbare spoorwegen af te breken. De snoodaard. Hij haalt een pak beleidsfouten en cijfers aan om dan maar de privatisering van het spoor naar voor te schuiven. Terwijl men daar in tal van andere Europese landen die die stap al hebben gezet, wil op terugkomen. Alle Zwitsers bijvoorbeeld, zij trots op hun nationale, openbare spoorwegen en daar durft men niet aan dat statuut en het statuut van de werknemers raken.  Een te gepolitiseerd managment is natuurlijk een handicap in het efficient beheren van het openbaar transport...maar geen onoverkomelijk euvel.

Er valt voor te vrezen dat dergelijke argumenten door de rechterzijde gebruikt worden, niet alleen om geld te slaan uit openbare investeringen, maar ook om onder andere het goederentransport via de weg te bevoordeligen. En dan maar bakkeleien over de CO2 uitstoot ! Lobby er maar lustig op los langs alle kanten, zoals sommige leden van de partij van Obama die vandaag hopelijk niet tegen zijn plannen voor de deelname van de overheid aan de ziekteverzekering stemmen...omdat hun verkiezingscampagnes gedeeltelijk door de privéverzekeringen worden betaald  en die dan ook naar omlaag moeten met hun prijzen !octo 7/11/09

filoview pictures : bijna drie dikke turfen,alleen de eigen bijdragen van FV1 al, en...dan zullen we ofwel stoppen ofwel doorgaan, of iets tussendoor of iets anders ?

Het 'populairste blogslijstje'  in de  categorie Politiek nodigt niet echt uit om gaan tussen te staan. Een zevental blogs van VB-ers, waaronder ene wel zeer uiterst rechtse die zich links voordoet, een truk die het VB ook uitprobeert in het dossier Opel trouwens, een paar nationalisten, een drietal VLD mensen en een CDV-man. Ik herinner me een artikel van Humo van toen dat blad er achter kwam dat er een georchestreerde beweging van heel rechts gezinden achter hun brievenbusreacties zat. Zouden dergelijke onderlinge, gestuurde afspraken op het internet ook mogelijk zijn ? Misschien moeten filosofisch verzet 2 en anderen maar naar de categorie 'Politiek' verhuizen ? Of is er echt een pak volk dat kickt op eerder opruiende opmerkingen t.o.v. de anderskleurige mens ?

Het populaire lijstje :

http://blogs.skynet.be/index.html?l1=communication&l2=blogs&l3=directory&l4=detail&category=22&new_lang=nl

Het Anti-fascistisch front AFF, redt de eer met grote voorsprong, dat moet 'pikken' bij sommigen.  

http://aff.skynetblogs.be/ 

gastlink vandaag : 

http://www.filosofie.be/links/  voor wie naar een filosofisch café of zo zoekt(zie de links aldaar). Heb nog niet kunnen uitzoeken of er daar ook aan breder sociaal engagement gedaan wordt of dat er alleen ene gedronken wordt ,of of dat uitsluitend academische activiteiten zijn   octo

artikel van de dag over General Motors en de Amerikaanse economie :

http://hqz591.skynetblogs.be/ 

 

Hoofddoekenverbod onder de loep

ken je de woorden van de song :  'how many roads must a man walk...the answer my friend, is blowing in the wind'...dat is pas filosofisch of religieus zo'n statement, enorm veel meer dan de intimidatie over hoofddoeken tussen wel en niet-dragers enz... .

De ervaringen met het instellen van dergelijke verboden, hebben er tot nog toe altijd toe geleid dat er een oplopende polarisatie (tegenstelling) ontstaat tussen mensen, rond een thema dat eigenlijk tot de persoonlijke sfeer behoort. Als je zoekt naar het waarom van zingeving, kom je onvermijdelijk bij de symbolisch interpreteerbare logica van de wetenschap terecht, maar als je in verband met zingeving de vraag ‘waarvoor’ stelt, willen mensen dat nu eenmaal op een psychologische of godsdienstige manier invullen, zich ergens mee ‘vereenzelvigen’, eerder dan zich voor nieuwe ervaringen en gedachten open te stellen en tot eigen, onafhankelijker inzichten te komen.

Vanuit filosofisch standpunt, tracht een mens, de ene al meer dan de andere, al deze verschillende benaderingen te duiden, te verbinden, ‘relier’ in ’t Frans, van daar het ontstaan van het woord ‘religion’, waaraan de meesten alleen de notie ‘God’ of Allah enz. willen koppelen, wat gezien hun achtergronden en evolutie hun goed recht is, zolang ze de spirituele vrijheid van anderen niet willen aan banden leggen via de politiek of zo. http://www.socialisme.be/lsp/archief/2008/03/16/religie.htmlGewoonlijk dienen persoonlijke levenshoudingen de belangen van hen die er belang bij hebben dat diegenen die in het staatsapparaat of de multinationale bedrijfswereld fortuinen binnenrijven aan de macht kunnen blijven.  Ze weten ook wel dat ‘verdeel en heers’ op alle mogelijke manieren  hen baat. Mensen achter volgende link, zetten dat voor U eens allemaal overzichtelijk op een rijtje, hoe het met de verschillende godsdiensten de dag van vandaag internationaal is gesteld en alle mogelijke achtergronden ervan. 

Beetje klassieke muziek tijdens het lezen : http://internetradio.vrt.be/radiospeler/v2_prod/wmp.html?qsbrand=32

http://www.socialisme.be/lsp/archief/2008/03/16/religie.html

http://filosofischverzet.skynetblogs.be   over de symbolisch interpreteerbare logica van tussen wetenschappen en ‘zijn’  (categorie filosofie klikken) reacties per mail

octo

http://internetradio.vrt.be/radiospeler/v2_prod/wmp.html?qsbrand=32  lezen met klassiek muziek

via radio Clara continuo internet

Hoogdagen Hysterische Heisa !

Gisteren hoorde ik de trainer van de nationale speler zich schuldig voelen aan het resultaat van een voetbalmatch tussen 22 mensen. Een speler zei zelfs dat alle 11 Belgische spelers zich schuldig moesten voelen ! Wat heeft dat nog met sport te maken ? In essentie is er weinig verschil tussen twee ploegen uit provinciale die tegen mekaar spelen en een interland...sportief bekeken. Ego zou eens moeten een veel bescheidener rol in de media spelen.

 

't Zelfde met al die heisa rond de hoofddoeken en terreurdreiging waarvan men beter geen politiek spelletje van zou maken (zie recent artikel 'bredere kijk op hoofddoekenverbod'). Men is die hoofdekselmanie via de media tot belachelijke proporties aan het opblazen. Blijf weg aan die scholen met de camera's, rapporteer er niet meer over. Je hoeft niet geleerd te zijn zoals de mensen van de raad van State, die dat wel zullen oplossen om te snappen dat heel het gebeuren van verbieden wat je op je hoofd zet ongrondwettelijk is. Waarom mediatiseert men via de TV een actie van de politie aan een Mechelse school na een terreurdreiging op het internet ? Dat is juist wat die daders of mogelijke daders willen : TVmediaäandacht voor hun persoontje. Het mediawereldje draait meer om kijk -en leescijfers dan om inhoud...vandaar de aandacht op het sensationele. (Waarom ook 300 man inzetten kan men zich afvragen trouwens).Kan dit niet gewoon in de vorm van een simpel krantenbericht gebrach worden ? Als een ex voorzitter van een parlement 500.000 euro afscheidspremie krijgt, staat ineens de politieke en de mediawereld weer op zijn kop, terwijl dit toch business as usual is. (de som wordt,over enkele jaren gespreid uitbetaald, schrijft men al sussend zonder verontwaardiging te laten blijken of standpunten in te nemen of de kiezers van die man of partij aan te porren van richting te veranderen).

 

Nog meer hysterie : De nieuwsverslagen met beelden over US-betogers tegen de alles behalve radicaal linkse hervormingsplannen voor een meer toegankelijker en goedkoper gezondheidsbeleid in de VS, 'sociale zekerheid', kan men dat nog niet noemen. In de VS, in tegenstelling tot Europa, ik weet niet of het U al opgevallen is, moeten geen honderduizenden gaan betogen om iets te veranderd te krijgen of druk uit te oefenen. Een privélegertje van een paar honderd man wordt samen met de pers en enkele affiches opgetrommeld om Obama het woord 'socialist' naar zijn hoofd te slingeren omdat hij door de overheid ook goedkopere sociale verzekeringen wil laten aanbieden.De privélegertjes, zo is bewezen, worden vaak betaald door verzekeringsmaatschappijen en andere multinationals...maar het ergste is dat ze vaak niet eens worden betaald en dat men gewoon misbruik maakt van met blinde haat tegen alles wat Staat en sociaal-istisch is 'gezegende'

freaks die dan nog vaak beweren godsdienstig of zo te zijn.

 

Ook weer eng-'geestig', zijn die verkiezingen die altijd vervalst zouden zijn en alle heisa daarrond, afhankelijk van welke geheime dienst van welk land liever zou hebben dat er aan de macht komt. Intriest is ook het feit dat men eigenlijk wacht op de eerst Belgische dode soldaat in Afghanistan voor dat er hier dagenlang aandacht aan het waarom van die oorlog zal besteed worden.

 

'Tante'-justice en haar vriendenpolitiek is al een beetje oud nieuws. Het is gewoon wachten op de volgende kick om over iets te berichten zonder dat men een standpunt inneemt of al dan niet maatregelen neemt en...als het wat sensationeel is dat is al genoeg om er dan eindeloos over kunnen te palaveren en verontwaardigd te zijn. Stemgedrag veranderen ? Nee maar, we willen teveel allen de beste hobbykok zijn en 'genieten' van het leven zonder veel bij de essentie ervan of bij solidariteit , stil te staan. Zoek maar eens op de skynetblogs op aantallen bezoekers en je zal merken dat we vooral begaan zijn met het dagdagelijkse, en zo hoort het ook, maar er is meer.

Tot slot, nog een juweeltje. Hoe naïef moet je zijn om je kind naar een nazistische crèche te sturen?

Dit valt niet op te lossen via een dagenlange hetze op kind en gezin...waar iedereen zijn werk al jaren goed probeert te doen en nu via een deel van de pers aan de schandpaal gesteld wordt !Octo 10/09/09 vervolg op geklasseerd historisch monument http://filosofischverzet.skynetblogs.be

 

 

Opel zal niet leveren in Bhutan.

De renault-Vilvoorde soap is ‘on the road again’.

Om te weten hoe één en ander in mekaar zit,even naar een vorige FVZ-post surfen misschien. Zou het niet beter zijn indien er één automobielgroep was die internationaal aan sociale prijzen en aan een langzamer tempo in groep auto’s zou fabriceren(bij voorkeur op waterstof draaiend en bij voorkeur minder via bandwerk). Onderhandelen om in 't zak gestoken te worden, heeft dat eigenlijk nog zin, hoeveel macht hebben regeringen nog en de Europese commissie bijvoorbeeld...ten dienste van bepaalde kapitalen die moeten opbrengen ? Dwingende maatregelen opleggen, wanneer gaan ze dat doen, als het volk in opstand komt en het spelletje van de afvloeiregelingen beu is ?http://www.socialisme.be/lsp/archief/2009/09/11/opel.html wordt als radicaal voorstel in de klassieke pers voorgesteld, maar is het niet, als de zaken erger worden moet men binnen een ander kader gaan denken :

http://bloggen.be/conscience2008

achtergrond opeldossier :

http://filosofischverzet.skynetblogs.be/post/7191183/andere-kijk-op-het-opeldossier

Als U de soap tussen regering en vakbonden en bedrijf wil volgen de volgende dagen, via de links naar spa-rood,pvda,lsp enz... :

http://www.lef-online.be/cgi-bin/csvdb.cgi?db=links 

In Bhutan werkt men met een Bruto Nationaal Geluk-barometer en niet zozeer met een BNProdukt-barometer. WIl men de mensen daar iets wijsmaken of hoe zit dat daar ?http://mo.be/index.php?id=63&tx_uwnews_pi2[art_id]=26088&cHash=8527a5205e

octo's daily philosophical review

Melk, vroeger en nu. Aktiemiddelen ?

 de herfst doet zijn intrede, van nu tot in de winter, een toneelopvoering van kleuren en vergankelijkheid, het fruit wordt geplukt en bewaard en gesorteerd door de tuinbouwers en de landbouwers...velen zijn door wanhoop gedreven... zouden ze niet beter de grootwarenhuizen baricaderen...vragen velen zich af ?

Vroeger moest je een koe houden of naar de boeren op de stadsmarkt. Nu zijn we voornamelijk aangewezen op wat de grote marktspelers van de distributie, na een unfaire prijs voor de boeren aan ons als onkostenmarge en winst aanrekenen. Kan de overheid niet dwingend optreden en er op toezien dat zowel boeren als consumenten een redelijke verkoop-en aankoopprijs krijgen. Of hoever reiken de lange armen van de grootwarenhuizen en melkerijen.  

In hoeverre wil de Boerenbond haar leden verdedigen ? Honger in de wereld en niet maar zoveel mogen produceren als men wil…hoe kan dat ?

Nieuw is dat de arbeidersbeweging zich weer voor de boeren interesseert

 http://www.socialisme.be/lsp/archief/2009/09/14/boeren.html   het structurele waarom van de’ overproduktie?crisis’

in de landbouw

http://www.socialisme.be/lsp/archief/2009/09/14/melk.html verslag van de staking in Wallonië

octo 15/09/2009

 

Brits fascist spreekt binnenkort in Antwerpse univzaal

http://www.youtube.com/watch?v=Qj5C3bWXC_w

 

bron youtube : In Groot Brittanië worden fascistische parlementsleden en hun aanhang met eieren bekogeld en van straat gejaagd, door wat de sinds enkele jaren in maatpak gestoken 'heren' in al hun fascistische youtube-filmpjes 'links tuig' noemen.

Een notoir Holocaustontkenner met een verleden waarvan je haren ten berge zullen rijzen als je het in onderstaande link leest, komt op uitnodiging van de Nationalistische Studentenvereniging in Antwerpen in een zaal van de univ spreken in oktober. De man is ondertussen één van de twee verkozen Britse Britisch National Party europarlementsleden. Het filmje getuigt van een grote aktiebereidheid om bijeenkomsten van lieden met openlijk uitgesproken sympathieën voor Mein Kamf van de straat te houden.

Had in het begin van de vorige grote economische crisis in de beginjaren dertig niet zo een slecht idee geweest. Net zo min als met de melkprijzen grijpt de overheid in België in om nazistische concerten te verbieden. Ik zou zeggen, laat mijnheer de fascist maar zijn gif spuien in de NSV-oren, en ga niet naar Antwerpen om jezelf de kop te laten inslaan...maar bestook diegenen die je verkozen hebt met verontwaardigde mails. Moest er natuurlijk die dag toevallig in Antwerpen een betoging zijn van de Opel-mensen op zeven oktober...die zijn sterk genoeg om daar even langs te gaan en op niet geweldadige wijze hun gedacht eens even te gaan zeggen.

Achtergronden van de BNP spreker :

http://www.socialisme.be/actieflinks/index.php?option=com_content&view=article&id=258:nsv-nodigt-kopstuk-british-nationalist-party-uit&catid=39:anti-racisme-en-anti-fascisme&Itemid=64 

octo 18/09/09        

GESCHIEDENIS VAN DE BEWUSTWORDING

Niets is 'echter 'dan het beleven van het leven zelf, hoe echt kunst ook is.

We zitten met ons allen in een echte roman die al eeuwig bezig is.

Personages wekken andere personages tot leven en verdwijnen weer.

Sinds duizenden jaren proberen we al dat bezig zijn in tekens om te zetten.

Hoe meer je er van snapt, hoe moeilijker het in woorden om te zetten is. Het goede dat een mens doet leeft tijdens en na z’n leven door.

Het kwade ook.  Positief en negatief vullen mekaar aan in interakties.

De zin ervan, een allesomvattend , machtig iets.

Je kan pas observeren en reageren vanuit een evenwicht.

Wetenschappen kunnen ons een logische uitleg over het leven geven.

Een getraind observeerder ervaart meer dan alleen de logika der dingen. 

Objektieve wetenschappen hebben alleen oog voor hun vak.

Filosofie, psychologie en geschiedenis moeten de overige logika éénmaken.

Einstein bundelde wat al was bereikt en onthulde een nieuw uitgangspunt.

Tijd, ruimte en materie werden relatiever dan we dachten.

Godsdiensten probeerden het met ons te doen geloven in goden.

De zelfkennis en de waarheid omtrent het geheel waren nog veraf.

Marxisten probeerden de wetmatigheden van de geschiedenis te vatten.

Door kerken en machthebbers bestreden, onthulden zij een heel stuk 'zin'.

De subjektieve faktoren hadden ook zij niet onder kontrole.

Freudianen toonden voor een stuk de rol van soorten van bewustzijn aan.

Toch konden zij geen allesomvattende zin zien in dit leven van ons.

Wij allen zouden veel meer 'zinzoekers' kunnen zijn.

Een zin die het leven en de dood overschrijdt.

We zitten echter teveel gevangen in allerlei soorten gewoonten en 'pijn'.

KLAAR VOOR OKTOBER FACEBOOKVRIENDEN ?

Toen een echt sociaal militant mij wees op de voordelen van Facebook, dacht ik, ach nee; heb niet veel zin om het virtuele 'hoe gaat het met je' en 'wat denk je' mee te doen. Gaandeweg echter, na mijn registratie, begonnen meer en meer vooral sociaal actieve mensen mijn blog te lezen en kreeg ik 'vriendenverzoeken' en verzocht ik al eens een zoek geraakte connectie om de club te versterken. Heel die interactie leidde tot boeiende uitwisselingen en tips enz... . Inmiddels enkele maanden later zit ik al met een 100-tal facebook-kenissen...waarvan ik er een beperkt aantal in levende lijven ken. Buiten facebook om had ik nog maar 1 verheugende ontmoeting met een voordien virtueel lezer.  De niet virtuele sfeer haalt het nog altijd op de anonimiteit, maar Facebook, nuttig gebruikt hoeft niet alleen een zoveelste computerspelletjesplaats te zijn, getuige het aantal verzoeken om lidmaatschap van groepen, uitnodigingen voor vergaderingen, acties allerhande en nieuwsverspreiding eigenlijk. Een mens moet over genoeg energie en selectief vermogen en tijd beschikken om het allemaal te volgen. Wat je niet mag doen is 'fan' van iemand worden, want dan dat geeft via een slechte Engels-Nederlands vertaling als resultaat dat je als 'aanhanger' van iemand omschreven staat...en dat is nu een beetje te veel van het goede als je te kritisch in het leven staat. Al bij al, als je er goed mee omspringt kom je bij een pak mensen met het sociale hart op de juiste plaats terrecht. Zou Big Brother ook op FaceBook zitten ? Zal hem even intikken.

Een overzicht van recente uitnodigingen en dergelijke:

 http://www.facebook.com/home.php?#/inbox/?ref=mb

http://filosofischverzet2.skynetblogs.be aanvulling op deze blog met  vandaag en gisteren de geschiedenis van China en de link van de dag, van het jaar, enfin één waar hard aan gewerkt is, 'het zinkend schip'

foto-quiz-vraag : Filosofisch Verzet gaat de commerciële toer op met een heuse internetquiz...Wie is de man op deze foto ? U kan de mailknop gebruiken om te antwoorden. Nee het is niet iemand van die groep die een nvaBourgeois niet Vlaams genoeg vindt klinken. U kan formidabele prijzen winnen : - een kanorondvaart/-uren leesplezier/-een boswandeling /een socialer treintariefticket enzo verder.(Arno in zijne jongen tijd en kortgeknipt)

vrt onder sloef van rechts-liberale partijen ?

Dagen op voorhand wordt er gemeld dat er in Duitsland verkiezingen zijn die voor een grote verschuiving gaan zorgen, met Merkel als gedoodverfde winnaar. Ochtendjournaal op de radio. Nergens wordt vermeld dat de groenen en Die Linke in Duitsland meer dan een kwart van de stemmen binnenhaalden. Ook 's avonds op het TV nieuws kwamen alleen de CDU en de Liberalen en het verlies van de SP aan bod.

In veel andere landen denk je dan dat er een staatsgreep heeft plaatsgevonden, zo niet in het Vlaanderen met zijn overdosis aan liberale en nationalistische partijen. Dat de media de vedetten en de thema's bepaalt, wisten we al langer. Partijen die in hun programma ietwat ingaan tegen de winsthonger van multinationals worden steevast 'extrreem-links' genoemd en komen niet of zeer weinig aan bod. Gaat men als groen binnenkort in eigen land 13% van de stemmen haalt ook bewust zwijgen indien ze de fortuinen der beurstenoren ernstiger taxeren gaat ? Is het voor de 'Bourgeois' onder de politiekers onvlaams van het grootpatronaat te bekritiseren ? De Vlaamse boeren zijn er in elk geval rijp voor,want ze weten ondertussen wel wie de melkprijs bepaalt. Dit voorval van het verzwijgen van belangrijke electorale verschuivingen, is tekend, niet alleen voor Italië waar Berlusconi bepaalt wat journalisten zeggen en schrijven of ze gaan de laan uit.

De tegenstanders van Big Brother in dit land,zijn benieuwd of we na de Franse verkiezingen mogen weten hoeveel  % de Ecolo's, en de ééngemaakte partij links van de PS in Frankrijk (Parti anti-capitaliste) gaan scoren. Hun laatste score van beiden rond de 10%, vond ik ook op het internet en in sommige kranten. We weigeren te geloven dat we een land van zeurende, rechtse nationalistische laarzen likkende, kritiekloze bangerikken zijn. Men weze gewaarschuwd. De partijen die dank zij Terzake en De slimste mens dik uit de verf kwamen zijn tevreden dat men de middelen voor de Belbus eventueel zou terugschroeven(LDD en dat van in de oppositie) en van die afrit Vlaanderen om Opel te redden, horen we ook niet veel meer.

Decennia lang hebben we tot vervelens toe gehoord dat de BRT, de BRTN...een 'rood' bastion zou zijn...meestall worden zijn ex-bazen keiharde managers in de privé achteraf. Wat zou dat worden met VBlok controleurs met vetorecht op de journalistieke berichtgeving ? In Italië is men eigenlijk al zo ver en scheppen de miljardairs alle dagen dik hun soep uit. Frère Jacques, frère Jaak, slaapt gij nog...?  J'accuse le VRT de manipulation des espérits.

octo 30/09/09

 

Macht cumuleert i.p.v.delegeert

TECTEO, een overheidsbedrijf, de grootste intercommunale in het Luikse; aangepakt, door ondermeer, zogezegd socialistische functionarissen. De PS burgemeester van Ans is er tevens directeur-generaal en andere politiekers zitten mee in de leiding van het bedrijf. Volgens een audit moeten er 229 van de 1000 werknemers weg. Omdat je ambtenaren moeilijk kan ontslaan is men van plan om een privéfiliaal op te richten. Omdat het conflict verhard, zijn samenscholingen (door de burgemeester-directeur nota bene) er verboden.

Het al lang aanslepend conflict krijgt weinig mediaäandacht…misschien omdat de ‘ons kent ons’-methoden aan de top, hier duidelijk aangeklaagd worden. De PTB gemeenteraadsleden in Herstal hebben tegen de gang van zaken bij TECTEO een motie ingediend. De eis dat een door de werknemers verkozen directeur aantreed om de ontslagen , de privatisering en afbraak van sociale verworvenheden tegen te houden, staat er nog niet bij.

Ook de bankwereld schrikt niet terug voor wat meer oplichterij. De Gemeentelijke Holding die 14% van Dexia bezit, probeert 500 miljoen euro bij de gemeenten te gaan bedelen…met 13% dividend als lokmiddel…alleen uit te keren als er winst gemaakt wordt, niet gegarandeerd, het blijft speculatie. Dan moet je weten dat de meest betrouwbare investeringen momenteel 6% opbrengen. Hoeveel krijgt U al weer op uw spaarboek ? Vreemd is ook dat al die geredde banken momenteel hun ‘overheidsbetutteling’, noemen ze dat binnenskamers, willen uitkopen om terug hun gangen te kunnen gaan, wat ze in feite in voldoende mate weer doen, wegens het bijna totale‘vrije markt-spel’ dat hun gegeven wordt. De banken, op enkele maanden weer gezond…ik geloof niet vlug in een complot…maar dit ruikt er toch weer naar men dunkt. Had men van al die failliete banken een openbare bank gemaakt, zuiver op de graat, daar hadden mensen meer vertrouwen in kunnen hebben.  Maar ja, de kroonjuwelen van de Staat worden al decennia afgebouwd ten dienste van ‘ons kent ons’ maar weer.  Wie weet hoeveel politiekers cumuleren hun mandaat met dat van toezichthouder op de banken momenteel ? Die mannen scheppen hun soep goed uit en als ’t fout loopt kloppen ze meer geld uit de platste zakken…die binnenkort wel eens tien euro meer voor een tankbeurt diesel zullen moeten betalen. Daar gaat de economie van opbloeien heren…ge zult dan toch nog een dag verplicht worden van geld bij te drukken, zoals dat al elders is gebeurd.

Een gekender voorbeeld van ‘macht cumuleert’ is dat van onze op de spits gedreven federalisering met misschien wel het hoogste aantal ministers ter wereld. Daar delegeert de macht wel, maar naar het absurde toe. Binnenkort trekken we weer met zijn allen de straat op voor meer werk en tegen de besparingen. Een gekend fenomeen dat meestal in verspreide slagorde gebeurd. De postbodes zonder de melkboeren, de metallo’s zonder de onderwijzers, Opel zonder Volkswagen, de zieken zonder de controledokters van de mutualiteiten, de witte woede zonder de rest. Benieuwd welke vooraf ingerekend half percentje de mensen weer zullen worden toegeworpen.                         Octo 2/10/09

Voorkoombaar Leed

In Afghanistan werd een meisje gedood door een pak pamfletten dat uit een Brits vliegtuig geworpen was en niet zoals gewoonlijk in de lucht openging. Decennialange, door grootmachten gesteunde imperialistische politiek, brachten de Taliban-dictators vóór de laatste van talrijke invallen van buitenlandse legers aan de macht.  Decennia's werden verloren om dit onderontwikkeld land er zonder militaire tussenkomst, bovenop te helpen. De koude oorlog gold als voorwendsel. Nog altijd is er iedere keer een exkuus, een alibi,...de massavernietigingswapens in Irak en als het 'hen' goed uitkomt in Iran, het 'gele' gevaar, 'humanitaire hulp' voor oorlogssituaties die 'men' zelf helpen in de steigers zetten heeft...en niet alleen via de wapenproduktie en wapenhandel. Economische, politieke, militaire invloed, daar ging het om. Beurswaarden, omzetcijfers, ongebreidelde winsten, de tijdelijke motor van vooruitgang omwille van de verkeerde motieven; de triggers van elke oorlog.

Mensen die niet onder waardige omstandigheden leven, onderwijs genieten en bovenal een job hebben en een deftig onderkomen; zijn beter in staat om te voorkomen dat ze door dictators geregeerd worden. Omdat hen dat vanwege het aloude politieke spel nooit werd gegund, hebben velen die kans nu nog altijd niet. Alleen partijen die het imperialistisch geef-en neemspel willen meespelen en waarvan de tenoren lippendienst aan het imperialisme bewezen hebben, worden als 'partners' gezien. Niet de linkse partijen in Pakistan of India...met China kan men om redenen van machtsverhouding niet anders meer. China, zelf een land dat jaren geplunderd werd, 'men' vreest zijn 'invloed' in de ontwikkelingslanden. Zal China zijn macht op een positieve manier gebruiken bij het uit de armoede tillen van een aantal Afrikaanse landen bijvoorbeeld en in eigen land de welvaart van de achtergebleven delen van de bevolking ook nog weg kunnen werken ? Of zal het doen zoals de Wereldbank en zijn bigbanking bazen en zich inschakelen in de structuren die een bepaald deel van de wereld eigenlijk blijvend in de armoede houden ?

Voorkoombaar leed. Tijd om het roer om te gooien, als dat al mogelijk is gezien de chaos en ellende die al werden veroorzaakt door verkeerde beslissingen. Actie-reactie, een cyclus die alleen maar te stoppen is wanneer voldoende mensen beslissen dat het welletjes geweest is. Er zou melk en ander drinken en eten genoeg kunnen zijn. Bouwmaterialen ...en werkkrachten voldoende om de wereld tot een prachtplaneet te maken. We staan op het punt van basissen op de maan te maken en beneden heersen voor een stuk nog feodale toestanden. We zijn voor een stuk geen slaven meer van grootgrondbezitters, adelijken, enz...maar waarom verbinden wij ons lot als een soort lijfeigenen aan het reilen en zeilen van de voor ons vaak anonieme lieden die aan de touwtjes van de financiële besluitvorming en prijsafspraken trekken ?

We snappen in meerderheid niet veel van al de heisa rond bruto nationale produkten, inflatie, depressie...we willen het vanwege de complexiteit zelfs niet meer snappen. En laat dat nu net de bedoeling der regeerders zijn zie ! Binnenkort tot 67 jaar werken...komt ook de bankiers en hun pensioensparen goed uit, net als de privéverzekeraars in de gezondheidszorg, want dan sterven we misschien eerder...maar ja, alles voor het land, zo wordt ons verteld...nee, niet voor het land, voor de elite die onze levens telegeleid ! Al zijn we niet meer mobiliseerbaar om de rest van Europa zoals in 1914 en 1940 gaan af te slachten...we worden wel op andere manieren om de tuin geleid en we doen er diegenen in de armere landen helemaal geen plezier mee. In feite zitten ze met zijn allen te wachten tot wij geen 'butler' meer willen zijn...waarschijnlijk omdat we onze rekeningen en leningen niet meer kunnen betalen...want vanuit menselijke, solidaire gevoelens 'ontwaken', dat zal er nog wel niet inzitten zeker, gehersenspoeld als we met tevelen zijn.

Innige deelneming aan de ouders van het meisje dat men van naderend onheil wou verwittigen. Ik wil vloeken, maar ik kies voor een moment stilte ! Ook voor de slachtoffers van natuurrampen. Cultuurrampen veroorzaken wel nog altijd meer slachtoffers. En de heiligverklaring van Pater Damiaan ? Als die mens moest weten dat 1 gevechtsvliegtuig qua kostprijs gelijkstaat met een bedrag voldoende om alle overblijvende melaatsen te genezen... hij zou ook vloeken.03/10/09

 Mogelijkheden genoeg,verandering ten goede :

Neen, dit is niet alleen een land waar  huiseigenaars hun leningen aan de banken dubbel terug betalen en de huren veel te hoog zijn en de melk te goedkoop voor de tussenhandel. We hebben ook journalisten die over sommige van hun items meetings organiseren en daarvan dan weer verslagen. Dat is inderdaad inhoud en een vorm van democratie op zijn best.

Wanneer je even de moeite neemt om de korte inhoud van de artikels in de link hieronder, door te nemen verneem je naast het schijnbaar uitzichtloze soms ook welke vormen van verzet actief zijn, wereldwijd.

http://www.mo.be/ Hoe kunnen die vormen van oppositie tegen de oppermacht van nefaste manieren van regeren, ééngemaakt worden ? Zijn we niet teveel bezig met onze kleine oorlogjes tegen mekaar en met onszelf om aan de grote een eind te kunnen maken en het pad van echte vooruitgang en samenwerking verder op te gaan...vóór dat een aantal dingen escaleren ?

Meer diversiteit aan mogelijkheden om anders met het actuele nieuws om te gaan, vandaag ondermeer via de link op http://filosofischverzet2.skynetblogs.be waar bijvoorbeeld Michael Moore omschrijft wat hij onder 'geloof' verstaat wanneer hij het over Jezus in 2009 heeft.

octo 06/10/09

 

Steeds weerkerende politieke evoluties

Vaak is het met de geschiedenis van bevolkingslagen zo dat iets qua levensomstandigheden onhoudbaar werd, voordat er verzet tegenover ontstond. De slaven, de pachters, de boeren, de ambachtslui, de arbeiders, de legers, de kantoormensen, zelfs de eerste kapitalisten de burgerij-elite die het destijds tegen de invloed van de adel opnam...altijd kwamen ze in opstand en vaak werden ze aanvankelijk afgeslacht, voordat ze begrepen wat er fout was aan hun taktieken. Eens de lessen geleerd, probeerden ze het anders en dat lukte al wel eens met de nodige vooruitgang voor gevolg.

Dé meest kenmerkende factor in die evoluties en revoluties, was, dat van zodra de rebelerenden mee deel van de macht gingen uitmaken, hun rangen aangroeiden en een deel van diegenen die voortaan meer dan het gemiddelde deel van de koek kregen, zich gewoon meer en meer ging vereenzelvigen met de oorspronkelijke levensstijl van de aanvankelijke tegenstanders.

Mooi voorbeeld hiervan is de Duitse sociaaldemocratie van voor 1914. Van zodra ze de macht deelden, en dikbetaalde mandaten kregen, zongen ze de politieke refreinen van allerlei soorten conservatieven mee. Het werd zo erg dat er bij een stemming over de keizerlijke oorlog van 1914 slechts 14 van de 96 parlementsleden van de SPD tegen de oorlogskredieten stemden...waaronder Roza Luxemburg en Karl Liebknecht, een paar bekender namen van wat later de derde internationale zou worden. U kent ze misschien niet, want waarschijnlijk zitten ze niet in de leerstof van het lesuur geschiedenis, althans in mijn tijd niet.

De huidige linkse mensen die zich links van de blauwroze sociaaldemocratie situeren, vertegenwoordigen een hoge mate aan bewustzijn van een klein deel van de bevolking dat meer dan gemiddeld kritisch is voor het wereldgebeuren de dag van vandaag. Alleen in België vertegenwoordigen ze electoraal gezien niet de 10,15 en 20% die ze elders in Europa halen...niet alleen omdat ze doodgezwegen worden. Onder druk van omstandigheden, zoals de recente crisis noteerden we in de Vlaamse sociaaldemocratie wel het feit dat de linkervleugel met 34% van de stemmen wel bijna de voorzitter van de Spa leverde een jaartje terug. Voor elke soort van organisatie geldt dat hoe meer leden ze krijgen en hoe meer beheersmandaten...des te groter de invloed van het individuele streven 'om sociaal hoger op' te raken, zal zijn. Afgevaardigden en bestuursfuncties niet meer dan een gemiddeld loon geven, zou hier een afdoend antwoord moeten op zijn, om carrièrisme en uitwassen à la Dehaene bijvoorbeeld tegen te gaan. Alle traditionele partijen die aan de macht deelnamen zijn in hetzelfde bedje ziek en de rechtse partijen die staan te springen om als nieuwelingen aan de macht deel te nemen, bestaan uit de grootst mogelijk denkbare aspirant-zakenvullers.

Het lijken allemaal onbelangrijke zaken, maar ze kunnen in bepaalde escalerende economische en politieke situaties, zoals in 1914 bijvoorbeeld waanzinnig barbaarse gevolgen hebben...en doen ze dat nu niet nog in bepaalde delen van de wereld ? 'Nooit meer oorlog', de leuze na iedere afslachting, niet alleen een gevolg van objectieve economische en politieke factoren en de organisatorische omkadering van de oppositie, maar ook van de immer tegenwoordige verschijnsvormen van allerhande soorten hebzucht die het algemeen belang overschaduwen door uiteindelijk te colaboreren met de gewone gang van machtszaken, the business as usewell.

Alhoewel de Franse grondwet in referendums voorziet, zal het officiële Frankrijk van Sarkozy er geen organiseren voor wat betreft de privatisering van de post. Een zestigtal syndicale en politieke organisaties en verenigingen deden dat wel, met hun mogelijkheden toch vaak tot in de kleinste gemeentes: ,miljoen waren tegen, 31.700 waren voor privatisering.

De initiatiefnemers eisen nu een officiëel referendum van de Franse Staat. Ook voor zaken als gezondheidszorg, telecom, werkgelegenheid, gaz de France, de vernietiging van ambtenarenjobs, het onderwijs...gaan meer en meer stemmen op om echte inspraak te organiseren. (Bron : L'Humanité-Solidair)

Is dit het begin van een beweging die mensen ,die zich willen verzetten tegen van boven opgelegde dictaten (melkboeren,zinkarbeiders,witte woede...) leert van een nieuw actiemiddel te gebruiken ? Zou men uiteindelijk die dingen best niet op internationaal vlak met de moderne communicatiemiddelen kunnen organiseren...en met een totaalprogramma aan eisen. 'Tegoei' in ene keer, bij wijze van spreken ? Filosofisch Verzet heeft zo al een referendumpage, waar je je mening daarover kwijtkan...en zal ze de Fransen zeker doormailen. http://bloggen.be/conscience2008

octo 08/10/2009

 

Van de kleine man naar de grote mannen

Mensen zijn vaak bangelijk. Wegens schrik van een boete van Sabam durven ze op hun maandelijkse gepensioneerden kaartnamiddag geen muziek meer draaien in een zaaltje van de gemeente nog wel. Winkeliers ook al soms in hun winkel, 3000euro boete als de radio aanstaat, weet je wel. Dat moet toch allemaal anders te regelen zijn. De wetgevers hebben het tijdsbeeld tegen, nu er via internet bijvoorbeeld al zoveel gratis te verkrijgen is. De meeste artiesten bovendien zouden al tevreden zijn met een minimumloon, de geldhaaien natuurlijk niet.

Burgerverzet tegen een aantal bedenkelijke dingen die ons opgedrongen worden begint beneden in 't klein. Een vrouw die op een busplaats voor blanken gaat zitten in de USA van Martin Luther King destijds. Een werklozencomité met een originele aktie. Die dingen gebeuren nog wel, maar er wordt niet over bericht. Kranten zoeken nieuws in de schandaalsfeer en daarmee is iedereen weer een paar weken zoet. Daar nog wat diefstallen, natuurrampen en moorden en verkeersongelukken bij en de rest van de sociale wereld bestaat nog nauwelijks in de journaals, behalve bij grote conflikten waarbij de spreekbuizen der stervensbegeleiding van boeren-en andere vakbonden aan het woord komen om iedereen te laten verstrikt geraken in de onderhandelingstaaltjes van de 'moeilijke' dossiers, terwijl de alternatieven van basismensen als utopisch worden afgedaan, ook als ze er in geslaagd zijn van grensoverschrijdende solidariteit op straat en plannen op tafel te brengen. Niemand vraagt of we straks de oorlogsstoker Tony Blair als eerste Europese president willen en iedereen is tegen miljardenbonussen, toch wordt daar nauwelijks iets aan gedaan. Regeringspartijen verliezen verkiezingen en er komen andere voor in de plaats, met al even veel besparingen in zicht. De molen die men voor ons heeft gebouwd, is  niet door ons ontworpen. Wij zitten er op en de molen draait en draait velen onder ons bijwijlen onnozel...hij stopt alleen bij verkiezingen...en dan kiezen we voor dezelfde molenfabrieken...voor cumulards en dergelijke.octo 10/10/09

Jongste Michael Moore, niet te missen Waarom ikzelf hem ga zien, kan ik aan de hand van enkele gedachtengangen na een avondje ten voordele van Oxfam, vertellen. Waarom U hem gaat zien, misschien omdat U  na de filmbespreking in de link beneden zo geschokeerd bent dat Uw nieuwssgierigheid niet meer te houden is. U kan ook direct naar de link schuiven, ga zitten want je gaat op je gat vallen over de nieuwste manieren dat de financiële wereld momenteel aan zijn fortuinen komt.

Gisteren was er een muzikale Fairtrade-nacht in Leuven, met een zangeres en muzikanten en dansers en zo, die samen met het publiek voor een speciale multiculturele sfeer zorgden. Eigenlijk zeer aan te raden voor cultuurliefhebbers zowel als voor zichzelf 'fundamentalistische moslims' noemende mannen. Gelukkig zijn de buikdanseressen in Tunesië en andere Noord-Afrikaanse landen nog niet verboden. Het publiek, bestaande uit zachtaardige mensen kreeg tijdens de pauze ook de mogelijkheid om een debat rond fairtrade bij te wonen.

Hoe dwing je eigenlijk eerlijke prijzen af voor boeren of arbeiders in 't algemeen, waar ook ter wereld; te midden een wereld die via de klassieke politieke neoliberale richtlijnen, de supergrote bedrijven toelaat dat hun aandeelhouders zich schaamteloos verrijken op kap van een echte vooruitgang voor iedereen ? Indien het sociale bewustzijn en de fairtrade hier voor een stuk toe bijdraagt, het weze aan te moedigen. Indien het door het meer aktief deelnemen aan de parlementaire democratie uiteindelijk voor mekaar komt, goed zo...na een internationaal refurendum over een politiek programma, des te beter. Zonder sociale aktie...quasi ondenkbaar. Waarom ?

Het kabouter-plob gehalte van een bepaald soort berichtgeving eigenlijk, werkt de over het algemeen lage betrokkenheid voor politieke interesse echter niet in de hand, wat onze parlementaire democratie verarmt. Bovendien lijken net een deel van de bewustere mensen die een tegengewicht zouden kunnen vormen door allerlei factoren niet assertief, niet weerbaar genoeg. Ze blijven de logica maar aanvaarden dat ieder land en ieder bedrijf tegen andere 'concurrenten' in maar moet zien van de goedkoopst producerende te blijven...en hebben het te veel over hier en daar een percentje koolstof minder of meer of een paar dollar opslag voor diegenen die er maar een paar verdienen. Dit terwijl niet alleen de beslissingsmacht, maar ook het mastodontenaandeel van de geldmassa in de handen van nog niet een honderdste deel van de wereldbevolking zit, beste mooie medemensen.

Concreet. De 34 miljard euro van de twee grootste aandeelhouders (privépersonen) van Aldi, kan dat voor sociaaldemocraten, groenen en de rest van de linkerzijde...daar zou eens duidelijk standpunt moeten worden over ingenomen worden. Nieuwe militaire recruten gaan aanwerven in scholen, voor nog meer uitzichtloze missies...kan dat ? enz... . Voor degelijk feiten-en cijfermateriaal, maar  vooral om kennis te maken met  MENSEN die concreet met totaal absurde  situaties geconfronteerd worden, moet U binnen een paar maanden  echt de jongste film van Michael Moore gaan zien "capitalism, a love story" .

http://www.socialisme.be/lsp/archief/2009/10/10/moore.html Over de alternatieven van de bespreker van de filmdocumentaire, moet U zichzelf maar een mening vormen. Alle mogelijk verzet tegen waanzinnige, onhoudbare toestanden...daar zijn al verschillende groepen en individuen mee bezig, in de kiem is er organisatorisch reeds een heel stuk weg afgelegd. Pas indien het totaal de verkeerde weg uitgaat voor nog meer mensen die nog relatief goed af zijn, zal er wel meer en meer ten gronde en ten goede veranderen zeker ? Want zelf via internet stemmen voor een programma voor een logischer wereld, zoals op de eerste van de Filosofisch Verzet-linken wordt voorgesteld, dat is nog te idealistisch, te utopisch en voorlopig nog niet haalbaar zeker ?

Met dank voor gisterenavond aan Ghalia Benali & Friends. De wereld zou misschien beter af zijn als muzikanten hem mochten regeren.

octo 10/10/09

 

Een andere beleidsverklaring,politieke fiktie

Onze 'democratie' van de oude Grieken, we moeten het er voorlopig maar mee zien te doen, alhoewel logica en menswaardig inzicht en handelen er voorlopig voortdurend in de minderheid is. Een ander ,moderner systeem van samenlevingsbeheer waar we het programma zouden kunnen kiezen en daarna de projectverantwoordelijken, de ministers, zeg maar; zou nooit geziene vooruitgang op alle mogelijke gebieden inluiden. Vandaag komt onze premier met een beleid.

Veronderstel eens even dat de premier morgen met een totaal andere beleidsverklaring zou komen : "Waarde landgenoten, jullie hebben inderdaad gelijk. Niet jullie moeten de crisis betalen. Het zijn de banken waaraan jullie al generaties lang jullie huis dubbel en dik aan terugbetalen, die we ter verantwoording zullen roepen. We zullen ze dwingen van goedkope sociale leningen te verstrekken, of ze nationaliseren."

"Geld hale bij onderwijs en in de sociale sector, zou compleet amoreel zijn. Een andere vorm van speculatie dan : een deel van het  geld dat door de verwerking van de landbouwprodukten en de tussenhandel  van de boeren gestolen wordt, zal van die sectoren naar ondermeer een hogere prijs voor de melk van de boeren gaan. Ook voor de huurders zullen we een verplichte verlaging van de huren opleggen. Verder zal de federale regering de wapenfabrieken tot werkplaatsen voor sociaal nuttiger produkten omvormen. Ondernemingen die terwille van steeds maar hoger winstvoeten werknemers ontslaan of naar lageloonlanden verhuizen, zullen extra worden getaxeerd, niet alleen in eigen land, maar via Europa en de Verenigde Naties ook in het land van herlokalisatie, waaraan via een internationale VN-motie zal gevraagd worden van de daar uitbetaalde lonen naar ons niveau op te trekken.  België zal er bij de Verenigde Natie op aandringen van een voor de wereldpolitiek bindend wereldreferendum over ondermeer een universele sociale zekerheid, goedkope leningen en een internationaal rechtvaardig taxatiesysteem op te zetten."

"Eenmaal al deze richtlijnen in de praktijk omgezet, zal de koopkracht toenemen en de wereldeconomie werkrachten te kort komen en zullen de slachtoffers van oorlogen voortaan echt door wat er van de legers overblijft beschemd worden tegen diegenen die hen blijven met bommen belagen. Mensen zullen niet meer hun leven wagen om in onze koudere oorden te komen werken. Op termijn wordt dan de wereld een oord waar je, naar elk land, zonder gevaar om opgeblazen te worden op reis kan."

"Om van dat vervelend nationalisme af te zijn, zal België met zijn ervaring op dat gebied, voorstellen van nog slechts enkele federatieve landen over te houden : Noord-en Zuid Amerika, Afrika, Europa, Azië, Australië. Elke afscheidingsbeweging binnen deze eenheden, zal vanwege de geleidelijke invoering van een eenheidsmunt en dezelfde produktievoorwaarden zinloos worden, eenmaal de voordelen daarvan door de overgrote meerderheid van de wereldbewoners zal worden gesmaakt. Voor de grote economische sectoren zoals de energie, de banken, de automobielnijverheid, de grondstoffen, het openbaar transport, de telecommunicatie, de post e.a. zullen openbare monopolies worden opgericht. Om te tonen dat het de Belgen menens is, zullen we er in eigen land maar aan beginnen, indien we op internationaal vlak met onze voorstellen geïsoleerd zouden blijken te staan. Ik heb trouwens daarnet nog onze kandidaat Europees president Verhofstad opgebeld en die heeft me beloofd deze voorstellen op het hoogste internationaal niveau op tafel te leggen. Nee, dit keer gaan we niet in Uw zakken zitten. " octo 12/10/09 

voorbeeld wereldreferndum http://bloggen.be/conscience2008  Laat me U nog deze octiaanse overdenking meegeven, nu het hierbuiten meer en meer in de richting van Allerzielen gaat :

Is there an energy with a comparable

consciousness as ours,

 which did not need to follow

the same evolutionary road ?

Het antwoord vindt U ondermeer voor een stuk onder de categorie 'filosofie' van mijn blog. U heeft ongetwijfeld Uw eigen antwoorden..;mijn mailbutton staat paraat !

Octo

 

Artikel zonder naam

Heeft de mensheid nog niet genoeg om zeep geholpen ? Vóór ik geboren werd, werd er op vernuftige wijze gemoord door Staten, maar men noemde het oorlog.  Heel mijn leven lang, altijd geconfronteerd geweest met meer van hetzelfde op nog driester manieren. Ondertussen geleerd en begrepen , doorheen de geschiedenis van politiek en filosofie, erover gestudeerd en erover geschreven.

De subjectieve wetenschappen , de praktijk er bij gehaald, de actualiteit geduid en gerelativeerd en voorzien van linken naar anderen met dezelfde opdrachten en andere perspectieven, invalshoeken.  Een blog als parlement, als oppositie. De huidige middelen, nee, ze worden niet optimaal aangewend om het tij te keren.

De menselijke domheid, voor een deel een spiegel van de wereld die rond de prijs van het goud draait. Goud, gewoon een metaal waarin  the upperclass gelooft...uit angst om zoveel.  Miljarden wezens hebben zich ettelijke eeuwen laten vangen aan de bevelen om van  wouden gevechtsschepen te maken. Nu zijn er maar enkelingen meer nodig om landen tot puinhopen te bombarderen en nog altijd kunnen gewone wijze mensen geen bevelen geven die dit alles stoppen.

Hoe stop je deze domino's ?

Zolang er meer en meer moet geproduceerd worden om de winsten van een piepkleine minderheid veilig te stellen en alles om beurs-waarden draait-----

Zolang het kritische denken niet aangemoedigd wordt en we blijven geloven in het 'er niets kunnen aan doen' en te velen verzinken in het adoreren van koningshuizen, pauzen en prietjespraat---

Zolang we blijven geloven dat we tot 67 moeten werken om uit een systeemcrisis te geraken---Zolang we geloven dat belastingen aan grote poenscheppers opgelegd, ons niet doorgerekend worden---

Zolang zoveel... blijft regeren ondermaats presteren.octo 13/10/09

Mensen nemen pillen om ziek naar het werk te kunnen of benemen zich het leven omdat er teveel van hen wordt gevraagd of omdat dat ze geen voeling meer hebben bij de 'zinnen van het leven'. Of jongeren zitten aan de coke omdat het leven zo doelloos lijkt,gevangen in eigentijdse commerciële beelden over 'zijn', in uitzichtloosheid qua toestanden in de wereld, gebrek aan menselijke perspektieven, verwendheid...en noem maar op.

Filosofisch Verzet pauzeert even :de 'winkel' blijft open, betalen hoeft niet, indien het geld een dag geen waarde meer moest hebben kunnen we ons mits de nodige discipline toch nog uit de slag trekken...haha !

elke remedie begint met :

de twaalf geboden

ontwikkel het sterkere in jezelf

tracht naar objektieve kennis

overwin je negatieve emoties

wees solidair met rechtvaardigen

doe jouw deel van het werk

neem de tijd voor stilte en natuur

geld was een middel, geen doel

ontdek de ware betekenissen van houden van

leef niet alleen om te werken

overmatige konsumptie vervuilt jezelf

ontdek de symboliek van de zin van het leven

kunst brengt je dichter bij de kern van het leven :

zin van onzin scheiden

octo

extra extra, read all about it :

Hoe gevaarlijk is de situatie in Pakistan ? op http://filosofischverzet2.skynetblogs.be

Minder deprimerend nieuws

filoviewpictures (bijenkorvenfoto) laat ons allen duimen voor de bewoners van deze flatgebouwen, hun toekomst hangt samen met die van ons. Duizenden verbanden zijn van mekaar afhankelijk, maar één falen in de voedselketen is belangrijker dan de aanvankelijke euforie na de eerste overwinning van de rode duivels vorige week. Bovendien, honing is heel gezond, alsook propolis, waarvoor de bijen ook tekenen dacht ik.

Berichten over de wereldgekte, niet simpel. De lezer    moet het dan ook nog zien te verwerken en er niet aan onder door gaan. Het blad  MO slaagt er in om bij bijna ieder artikel ook positieve noten te plaatsen. Iemand met weinig tijd krijgt op de hoofdpagina een bondig overzicht van de actueelste artikels.  Dank zij hun netwerk aan ngo-werkers wereldwijd, hebben ze vaak informatie uit eerste hand. Je steekt vooral veel op over de praktische levens van mensen wereldwijd of je verneemt dat de dochter van dé oorlogsstoker en dé man die het meeste aan de oorlog verdient (de ex vice-president van de US) in een vereniging zit die de oerconservatieve leer van de meest rechtste Republikeinen weer wil gaan promoten. Als men neonazi-propaganda verbiedt, mag men wat deze ultrarechtse Republikeinse 'mensen' verkondigen ookwel aan het lijstje toevoegen. Informatie over wat en over diegenen die deze wereld naar de haaien dreigen helpen, blijft nodig. Die soort info gaat verder dan de familie van de oude koningin en haar schoondochter en de schoondochter van de Nederlandse koningin, allemaal met familielinken naar fascisten.

http://www.MO.be  

Hier laat ik het bij voor vandaag, tijd om MO aan het woord te laten, of U komt tijd te kort. In 't geval U uw gading niet vindt in de honderden standpunten en filosofische perspektieven en observaties of verdereikende alternatieven  van FVz of anderen...op http://filosofischverzet2.skynetblogs.be vandaag artikels van linkse militanten die meer en meer met uiterst-rechtse knokploegen geconfronteerd worden.  Fraai vooruitzicht voor de maatschappij in die gevallen waar het om zogezegd 'deftig-rechts' studenten gaat die ooit eens advocaat of parlementair kunnen worden. Ook in andere landen luid de alarmklok. octo

Filmpje veraad VB-kopstukken

bron youtube : filmpje begint met een discussie op straat over het programma van het Vlaams Blok (2/11/1988)...vier dagen later (6/11/1988) spreekt o.a. F.Dewinter een hele andere taal bij de verstoring van de rust op het Lommels Soldatenkerkhof. Onder de talrijke aanwezigen heel velen die met de gestrekte arm naar de zonnige hemel aan het wijzen waren waarschijnlijk.

Gisteren in de 'Koppen'-uitzending over rechtser dan extreem-rechtse groepen, op hun zoveelste bijeenkomst in België, waren we getuigen, niet alleen van de minachting en haat tegen vreemdelingen, maar ook van het gigantische misbruik van het woord 'socialisme' en de fascistische vorm van  nationalisme.

De NSDAP van Hitler kon alleen maar groeien dank zij het electorale sukses van zowel de Duitse SPD als de KPD en andere socialistisch geïnspireerde partijen na een revolutie in het Duitsland van na de eerste wereldoorlog, waar de arbeiders voorgoed met de 'oorlog' en zij die hem veroorzaken wilden afrekenen. De term 'socialisme' was populair en daarom gebruikte de Hitler-adepten hem in hun partijnaam 'nationaal-socialistische-arbeiderspartei'NSDAP. Tot welk een barbarij dit leidde...weten nog te weiningen men dunkt.

'Socialisme' staat voor internationale verbroedering op basis van arbeid en solidariteit...niet het 'solidarisme' dat de uiterst-rechtsen prediken (een laisser-faire voor het grootpatronaat in feite).

Nog altijd brullen deze zelfverklaarde fascisten eveneens misbruikte woorden als 'kameraden' en 'anti-kapitalisme' om een soort misplaatste opwinding in de hoofden van sommigen te krijgen...ze overgieten het met een sausje 'verkrachte blanke meisjes', 'de vreemden krijgen de jobs en sociale woningen' en enkele walgelijke muziekgroepen die geen halve, maar 1/20 waarheden in hun teksten gebruiken om misschien wel op te roepen tot moord                                       ...en zo hebben ze  onze jeugd en ook de andere generaties , die al niet veel over geschiedenis meer weten, weer geen plezier gedaan. De dag nadien groeten ze waarschijnlijk alleen nog leden van het zogezegde "uberras" in de winkel. Politiek mag niet vanuit 'opwinding' of de 'buik' vertrekken.

Deze uitzending van 'Koppen' mocht er wezen...maar waarom, zo kunnen we ons afvragen krijgen groeperingen die op journalistiek vlak,inhoudelijk sterke dingen brengen en niets met geweld te maken hebben, géén mediaäandacht ? Over de alternatieven die zich daaruit zouden kunnen ontwikkelen, daar mogen mensen blijkbaar niet mee bezig zijn...ze moeten in hun instinctieve denken gehouden worden, lijkt het wel. Zoals extreem-rechts in de US er over jammert dat de progressieve krachten aldaar honderden organisaties hebben om te voorkomen dat de US nog meer oorlogen organiseert, zo jammerde extreem-rechts in Europa gisteren dat ze een van de media uitgesloten minderheid zijn. Hun kopstukken weten wel beter. Ze hopen echt op nog meer chaos bovendien om weer Mussolini en Hitler en anderen te gaan kopiëren. Ze hebben niet door dat de kaarten nu wel anders liggen, alhoewel het fascisme zonder ons verzet zich weer instaleren kan. Het heeft zich trouwens op tal van plaatsen in meer of mindere mate of onder andere vormen al gevestigd. 

Voor een goed begrip van dat veelgebruikte woord 'fascisme'...niet elk regime dat op het begrip  'éénpartijstaat' steunt, is 'fascistisch'...indien de Duitse revolutie na Wereldoorlog 1 gelukt was, dan hadden bijvoordbeeld de Raden van Arbeiders, boeren en soldaten de macht gehad en dan had het fascisme niet via de 'democratie' aan de macht kunnen komen...waarmee ik niet wil zeggen dat het Radenisme van destijds dan een idealere formule zou zijn. Andere omstandigheden, andere noodwendigheden. Wat indien de overheid de volgende ronde van bankfaillisementen de banken niet meer kan redden ? De ciris die daar weer zou kunnen uit voorkomen, zal die weer naar het populairder worden van het fascisme leiden ? No paseran !

We zullen het voorlopig met onze tegenstrijdige democratie moeten doen. Wel spijtig dat we niet wakker worden in een wereld waar je tot een 'project' in plaats van tot een 'partij' behoort...en dat je dan als kandidaat voor je project kan opkomen en zelf het programma daarvan kan goed of afkeuren (op voorhand, voordat men de dirigenten ervan verkiest). http://bloggen.be/conscience2008 Dat zou pas anti-fascisme zijn !

octo 16/10/09  

Journaals beluisteren…zonder klank

bron youtube : Michael Moore over socialisme.            Als zelfs exVLD senator professor Paul Degrauwe achterover valt van de begroting waarin duidelijk is dat de banken het met de overheid op een akoordje gooien over het geld te halen bij de gewone spaarder en niet bij de ingewikkelder en risicovoller beleggingen en hiermee de deur openzetten voor nieuwe bankfaillissementen, dan weet U wel waar dat het huidig samenlevingsbeheer fout zit.

Zet je de klank van je tvtoestel eens af en bekijk alleen de beelden die op je af komen zonder commentaar. Al die gezichten van mensen waar bommen ontploffen, gaan veel beter tot je doordringen. Op de duur ga je een andere taal aanleren, de taal van mens tot mens. Je zult merken dat slachtoffers van natuurrampen het over andere dingen hebben dan de mensen die onder de voortdurende dreiging van aanslagen moeten leven. Mensen met honger benaderen het nulpunt van dit naakte aardse bestaan.

Gisteren zette ik de klank even af voor enkele honderden van de ongeveer 9000 kinderen die in de Filipijnen voor kleine criminaliteit gevangen zitten tussen volwassenen en waarvan enkelen niet alleen thuis maar ook door sommige gevangenen op allerlei manieren misbruikt werden, worden...zullen worden. De klank afzetten baatte niet, want er waren nog ondertitels. Kinderen uit de slops die gaan stelen omdat hun moeder geen geld heeft en er op de vuilnisbelt niets 'lekkers' meer te rapen valt...zijn geen bandieten. "Ik steel alleen van de rijken en diegenen met een snob-gezicht", vertelde een jongen van een jaar of acht voor de camera van Al Jazeera, Engelse versie. Steunen wij vanuit het rijke Westen die regering ginder ? Een man die al jaren het onrecht aldaar bestreed en zijn leven niet meer veilig was, zocht asiel in Nederland, ver weg van de paramilitairen die hem naar het leven stonden. Alhoewel hij aan het hoofd van een socialistische organisatie stond, werd hij (Sison)door de Nederlandse regering jarenlang op de terroristenlijst geplaatst...na jaren procedure is dit ondertussen geregeld.

Ogen zonder klank erbij, ze bekijken je indringend. We hebben niet alleen supermarkten nodig. Politieke, sociale, filosofische, culturele vorming...om alle rechtstreekse en onrechtstreekse medeplichtigen aan dergelijke toestanden aan te klagen en van hun beslissingsmacht te onzetten.  Met een deel van onze belastings-'aanslag' worden tal van verschillende soorten aanslagen op de mensheid gepleegd als wij dergelijke regimes omwille van economische belangen steunen ! 

Zet dus de klank al eens af, wordt even stil en denk 'dat kan toch zo niet verder' , studeer, organiseer,stem, handel. Sommigen doen het al, google maar eens 'stop the killings-filipijnen' of ga naar één van de linken op mijn blogs. Dank U. ssssssttttt !

octo 17/10/09

Twin Towers, bankencrisis…en het volgende ?

filoview pictures : vlinder op beton...na vijf minuutjes wachten, opende ie z'n vleugels, herfstafscheid van het seizoen 2009..."zo te sterven op het water met je vleugels van papier (BdG)", eitjes gelegd en weer weg tot volgende lente

Sommige gebeurtenissen, meer dan andere, zijn een soort 'trigger' die een aantal andere ontwikkelingen in gang zetten die verstrekkender gevolgen hebben. In Iran vielen nu ook al tientallen doden bij een bomaanslag op de 'revolutionaire' garde, waarbij tal van hoge officieren van Iran's tweede leger omkwamen. De Iraanse overheid lanceert berichten over buitenlandse betrokkenheid bij die aanslag, met het doel etnische conflicten tussen soenieten en anderen uit te lokken. Zoals altijd zal de echte toedracht eerst veel later dan de feiten aan het licht komen...wat er ook van zij, een zoveelste escalatie in een Arabisch land erbij, dat kan heel gevaarlijk worden en nog meer terrorisme kweken.

Aan het merendeel van de militiaire aanvallen op de oorlogstonelen van na de tweede wereldoorlog ging vaak intense spionage en infiltratiebedrijfigheid vooraf. Vaak lieten aangevallen landen zich tot provocatie verleiden om de binnenlandse spanningen onder controle te krijgen. Ook aan psychologische oorlogsvoering besteed men al honderd jaar enorme budgetten. Moesten we op de hoogte zijn van alle duisterse plannetjes die worden gesmeerd...we zouden nogal versteld staan. Dan heb ik niet over een hoop onzinnige complottheoriën die op internet circuleren om verwarring te stichten en de aandacht van de werkelijke machinaties achter de schermen af te leiden.

Het hedendaagse terrorisme wordt meestal door staten geörganiseerd. De geflipte Hollywoodcowboy Reagan, stond al toe dat stammenleiders de laatste lekenregering van Afganistan konden omverwerpen en stak nog meer geld toe toen de USSR dat regime ter hulp kwam. Sinds toen is alles van kwaad naar absolute barbarij aan het evolueren. Al Qaeda, vroeger een vriend, nu een vijand, de Taliban evenzeer,ondanks weinig steun van de bevolking in Pakistan, blijven ze een bijna niet uit te roeien bedreiging.

Nu er barsten komen in de alliantie van de Westerse bezetters, stelt China voor dat de VN veiligheidsraad het van de Nato overneemt en dat alle overblijvende strijdende partijen via een internationale vredesmissie ontwapent worden. Via de officiële mediakanalen hoorden we hier nog niets van, want wegtrekken uit Afghanistan zou teveel investeringen te niet doen...of heeft men de berekeningen rond het maken van meer minst door goedkopere olietransporten  bijvoorbeeld al opgegeven en neemt men gewoon al strategische posities in tegen dat het grootkapitaal geen andere uitweg meer ziet dan de wereld weer in een veralgemeende oorlog te storten. 'Zij' staan achter de tekentafels van de militaire stafs overal, en 'wij' , als we de mails moesten zien die 'zij' mekaar achter onze rug sturen... . Om een concreet voorbeeld te geven, een pak jaren terug kwam men het nieuws van een 'neutronenbom' die alleen mensen zou doden en gebouwen overeind zou laten staan. Staan die al ergens opgesteld dat iemand weet ? Mag de gemiddelde wereldburger dat weten ? Zijn wij onderdelen van mekaar beconcurerende termietennesten of samenlevingen met een hart, op weg naar een 1natie-wereld ? Als we niet kritisch leren kiezen, riskeren we een dag meegesleurd te worden in een stroom van overdonderende gebeurtenissen die eigenlijk voor een groot stuk voorafgaandelijk in mekaar gestoken zijn, maar waar we dan geen zicht meer op hebben.  Als we ons dan weer door de begrippen 'volk' en 'vaderland' laten misleiden in plaats van alleen op te komen op basis van onze sociale rechten...zullen we weer aan het kortste eind trekken. Een socialistische revolutie in Israel, Palestinië, Irak, Pakistan, Afghanistan, India,... en al die reactionairen van de macht, dat zou pas nieuws zijn...de rest is hopeloos in de modder blijven steken en er dieper in geraken.octo 19/10/09

Wordt banker,gastbijdrage

 Foto eend in water filoview comment : Zij hoeft geen spiegel,geen eten te kopen, geen badkamer, geen zoveel meer...niks van dat alles heeft ze en toch ziet ze er veelal guitig uit. Als ze de bomen onderste boven wil zien dansen, dan hoeft ze zelfs niet op haar kop te gaan staan.

Het ligt er dik op, telkens er voor een bepaald probleem oplossingen moeten worden gevonden, mag een ernstiger deel van de winsten van de concerns niet aangeraakt worden. Melkboeren in nood, geen probleem als ze blijven staken geven we ze Europese Steun, moeten de overheden van in 't begin al gepland hebben. De tussenhandel komt er weer gratis van af. Ook voor de banken heeft men oplossingen op maat :

gastbijdrage : Masereelfonds : 

Een kort maar sprekend fragment uit een interview met vooraanstaande Vlaamse economisten (De Tijd, zaterdag 10 oktober, p. 31):

De Grauwe: "Ik wil bankier worden! Ik krijg van de ECB miljarden euro's tegen een rente van 1 procent en ik beleg die in staatsobligaties met een opbrengst van 4 procent. En je hoeft niets te doen! Je kunt slapen!"

Van Overveldt: "Misschien zit daar wel een bewuste strategie in om de banken er weer bovenop te helpen."

De Grauwe: "Misschien moeten we ondertussen gewoon een clubje oprichten en bankier worden."

Maar er is goed nieuws voor wie geïnteresseerd is in economie en met verbijstering het nieuws erover volgt. We bieden een vormingspakket "Economie is geen natuurwet" aan. Wie interesse heeft in één of meerdere onderdelen van dit pakket kan terecht op ons nationaal secretariaat, 02 502 38 80 of brussel@masereelfonds.be.  (bijdrage gevraagd)

 

Een blog voor filosofen die van de filosofie liefst geen wiskunde maken. Vanaf heden regelmatig een reeks  eigentijdse essays  :

http://dichterbijdeziel.skynetblogs.be/#

 

het leven is een eindeloze test (theatermonoloog)

Ik ben een zwaluw en dans jullie luchtruim vol vreugde.  Ik ZWAai voortdurend, al LUwend op en neer...al sinds we vliegen kunnen.  We voorkomen voor een stuk dat jullie oogsten door insekten kaalgevreten worden.  We hebben een podium in de lucht waarin we ons en jullie verblijden kunnen telkens jullie zo wanhopig of zo stil worden dat jullie blik ten hemel gaat. Bedankt omdat we bij jullie te gast mogen zijn, op jullie boerderijen en aan alles wat jullie maakten om jullie gebouwen droog te houden.

Toegegeven, daar kennen wij ook wat van.  Jullie elektriciteitsdraden zijn ook niet mis om wat op te rusten.  Al duizenden jaren hebben we jullie gevolgd in jullie zoektocht naar het waarom van alles...in al waarin jullie geloofden.

            Een voortdurend zoeken naar mogelijkheden...eindeloze testen.  Wij komen beiden van dezelfde bronnen...een oerenergie die zocht zich uit te drukken...een oerenergie, verscholen in het eindige kleine temidden het oneindige grote.  Vorming van sterrenstelsels en planeten.  Vorming van cellen.  Versmelten van cellen met gedeeltelijk andere inhoud.  Scheppen van organismen, daarna planten en organen en alle door de natuur bezielde wandelende en vliegende wezens.  Daarna de mens, de stammen, de koninkrijken, de republieken en ooit één wereld zonder grenzen.

Eerst moet het bewustzijn van de mens zich van de geldspekulatie en de negatieve emoties ontdoen.  Groeien naar een nieuwe multipolitieke-multikulturele organisatievorm toe.  Een hierarchie die minder op het misbruik van bezit gebaseerd is, dringt zich op. 

Het verval van dat geldspekulatiesysteem zal de nodige stimulansen aan de bewustzijnsverhoging geven.  Intussen blijven jullie voor een flink stuk ingedommeld, gevangenen van levensgewoonten, gebonden aan de strijd om het ekonomische overleven van het oude systeem en het emotioneel onrijp reageren.  Jullie worden tegengehouden om zowel sociaal als persoonlijk te groeien. 

Jullie moeten allerlei filosofische inzichten doorgeven zowel als rijp worden om de verwarring die de geslachtsdrift voor jullie met zich meebrengt op te lossen.  

Ook jullie lichamelijke sterfelijkheid mogen jullie niet langer meer als iets onbegrijpelijks en angstaanjagends ervaren.  Met theorie alleen begrijpen jullie dit alles niet, jullie moeten alles ervaren, de ene wat meer dan de andere...zodat jullie er achteraf op terugkijken kunnen...en begrijpen wat echte vrijheid is.

            Ik zal jullie geschiedenis totnogtoe proberen samen vatten.

Niets is 'echter 'dan het beleven van het leven zelf, hoe echt kunst ook is.

We zitten met ons allen in een echte roman die al eeuwig bezig is.

Personages wekken andere personages tot leven en verdwijnen weer.

Sinds duizenden jaren proberen we al dat bezig zijn in tekens om te zetten.

Hoe meer je er van snapt, hoe moeilijker het in woorden om te zetten is. 

Het goede dat een mens doet leeft tijdens en na z’n leven door.

Het kwade ook.  Positief en negatief vullen mekaar aan in interakties.

De zin ervan, een allesomvattend , machtig iets.

Je kan pas observeren en reageren vanuit een onverschillig evenwicht.

Wetenschappen kunnen ons een logische uitleg over het leven geven.

Een getraind observeerder ervaart meer dan alleen de logika der dingen. 

Objektieve wetenschappen hebben alleen oog voor hun vak.

Filosofie, psychologie en geschiedenis moeten de overige logika éénmaken.

Einstein bundelde wat al was bereikt en onthulde een nieuw uitgangspunt.

Tijd, ruimte en materie werden relatiever dan we dachten.

Godsdiensten probeerden het met ons te doen geloven in goden.

De zelfkennis en de waarheid omtrent het geheel waren nog veraf.

Marxisten probeerden de wetmatigheden van de geschiedenis te vatten.

Door kerken en machthebbers bestreden, onthulden zij een heel stuk 'zin'.

De subjektieve faktoren hadden ook zij niet onder kontrole.

Freudianen toonden voor een stuk de rol van soorten van bewustzijn aan.

Toch konden zij geen allesomvattende zin zien in dit leven van ons.

Wij allen zouden veel meer 'zinzoekers' kunnen zijn.

Een zin die het leven en de dood overschrijdt.

We zitten echter teveel gevangen in allerlei soorten gewoonten en 'pijn'.

 Wij zwaluwen hebben jullie zoeken niet zo nodig.  Wij zijn al allemaal wie we bedoeld waren uiteindelijk te worden.  Jullie nog niet allemaal.  Laat ons hopen.

Wij hebben onze testen achter de rug en voelen zuiver intuïtief aan wat we dag na dag doen, namelijk, genieten van dat stuk van die uiting van de oorspronkelijke energie die wij geworden zijn.  Verstandelijk zijn we ook nog wel bezig met bouwen en insekten pakken...maar dat is bijkomstig.  In veel gevallen is jullie werken hoofdzaak geworden, niet het beleven van wie jullie zijn en welke jullie rol is.

            Jullie dromen stromen niet meer, jullie zijn vast komen zitten, onderdrukt en daarom slapen sommigen van jullie eigenlijk als ze wakker zijn...ze leven een toevallig door omstandigheden bepaalt leven waar ze in sommige omstandigheden wel degelijk uit moeten.  Dat soms lang blijven vastzitten is de noodzakelijke weg om los te komen uit een bepaalde situatie.  Leer jullie dromen lief te hebben en te respekteren...ze zijn de poort naar een hemel waarin voor sommigen alles duidelijk wordt.

            Jullie zouden beter in zinnig werk investeren en alternatieve afspraken maken. 

Als iemand van werk wil veranderen zou hij dat gewoon aan iemand anders  kunnen doorgeven en zelf met iemand anders wissellen...hetzelfde principe zou je voor woningen kunnen gebruiken.  Jullie denken nog altijd in termen van biologische overleving...in jullie ekonomisch stelsel is dit duidelijk terug te vinden.

            "Is er een stof die de hele  evolutie niet heeft nodig gehad om tot een met jullie menselijk bewustzijn vergelijkbaar besef te komen" ?  Bestaan 'goedheid', 'moed', 'rechtvaardigheid', 'waarheid','vrijheid','gelijkheid'...al voordat jullie bestaan ?

Sommigen filosofen dachten van wel, anderen van niet...en dat al sinds 600jaar voor Christus en langer terug.  Jullie zijn niet toevallig in de wereld terechtgekomen...jullie hebben er om gevraagd door wie en door wat er aan jullie voorafging.  Jullie zijn wie en wat er aan jullie is voorafgegaan.  Als jullie dit niet kunnen aanvoelen, kunnen jullie dit nog niet 'begrijpen'.  We zullen het even proberen duidelijker te maken.

            Jullie moeten ophouden van jullie een aantal zinloze vragen te blijven stellen.

'Kan iets dat geen objekt is wel bestaan' of 'kunnen we wel iets te weten komen', zijn zo'n zinloze vragen.  Jullie hebben geleidelijk aan geleerd dat jullie gedachten niet altijd die van autoriteiten of godsdiensten moeten volgen...godsdiensten zijn trouwens ook een vorm van filosofie, net zoals het 'geloof' in iets een soort filosofie is.

In hoeverre komt hetgeen waar jullie van overtuigd zijn eigenlijk overeen met de werkelijkheid ?  Wat had het voor zin dat jullie geloofden dat de zon rond de aarde draaide ?  Wij waren natuurlijk als zwaluwen beter geplaatst om het tegenovergestelde aan te voelen.  Toen we nog een beetje zoals de nazaten van de dino's haast met de aarde vergroeid waren en nog niet konden vliegen...dachten we ook dat we het centrum van het heelal waren...onze evolutie bracht ons gelukkig in een richting die ons meer bescheidenheid bijbracht.  

            Jullie aanbaden de natuurelementen, wat wij op onze manier ook doen en jullie bedachten allerhande toffe en beestachtige rituelen om jullie angsten en vreugde te uiten.   Jullie werden gedomineerd door de hierarchie die de natuur jullie oplegde...om een suksesvolle jacht te hebben of een goede oogst, was de hulp van god de zon en godin de regen enz...nodig.  Dat siert jullie.  Vanaf het moment dat jullie meer produceerden dan jullie konden opeten of gebruiken, gingen jullie produkten en diensten ruilen.  Nog later wisselden jullie het bezit van metalen of papieren geld uit om aan goederen of diensten te geraken.  Voor jullie het goed en wel beseften was jullie leven afhankelijk van hen die zich in dit door jullie uitgevonden 'geldspel' het meest bedreven toonden.  Zo'n mensen werden na de zon en de maan en de elementen en na de biologisch sterksten uit de groep en na de tovenaars en genezers de nieuwe leiders.  Voortaan waren jullie verplicht voor hen te werken.  Eerst als slaaf, dan als pachter en dan als arbeider of bediende.  Met wat geluk konden sommigen onder jullie ook boer worden of iets zelfstandigs gaan doen...wat soms nog erg genoeg was.  Ook jullie evolueerden en groepeerden jullie lotgenoten...toch hebben de Spekulatisten onder jullie de boel nog altijd flink in handen.

            Jullie kennis en kunnen vermeerderde in de loop van jullie geschiedenis, weliswaar met perioden van vooruitgang en achteruitgang.  Jullie begrip van het wezenlijke van het leven bleef echter voor een minderheid vatbaar.  De biologie speelde jullie soms parten, vaak was 'als ik of wij maar eten op de plank hebben' belangrijker dan het welzijn van de groep...en moest het wezen dat 'solidariteit' noemt wachten op betere momenten en andere gebeurtenissen om nog iets aan z'n ontwikkeling kunnen te doen.   De filosofie van het overleven was voorlopig heer en meester. 

http://dichterbijdeziel.skynetblogs.be vervolg

octo

Filosofischverzet 1 2010

Vele diepe momenten van rust gewenst

Innerlijke rust bij momenten van observatie.

Oog voor het detail, de overvliegende vogels.

Invoeling in wat ruimte is.

En tijdloosheid.

Te vinden, niet alleen aan zee of in hoge wouden.

Ook van op uw appartement.

En in met aandacht luisteren.

Van uit kalmte spreken.

Rust in het gemoedelijke omgaan met mekaar.

Innerlijke vrede als voorwaarde voor de betere analyse.

Luisteren naar je ziel.

Lezen over haar reis sinds de jongste bigbang.

Genieten van cultuur die dat allemaal vertaalde, vertaalt

Ook kinderen het verschil met onnodige drukte leren.

De media door een filter kunnen halen.

Kritisch deelnemen aan wegen naar een betere wereld.

Waar de zorg voor mekaar centraal staat.

Van familie tot staat. Van de boer tot de bankier.

Alles wat je ziet, door werkershanden gemaakt,verdeeld.

Weten wat soms belangrijker is, dat wat je koopt...

of dat wat je vanuit onbaatzuchtigheid in stilte hoopt.

octo 31/12/09  beste deceniumwensen por todo

http://www.youtube.com/watch?v=IpwFZRaEgSs

 

Jaaroverzicht :  verandering of omwenteling

Met x,y miljard zouden we nu zijn. Allen mensen met reële of overdreven verwachtingen. We kennen er daar wel een aantal van.  We herkennen dingen van hen in anderen die we niet kennen, als we reizen. We zien ze op TV, hun blije kanten, hun ellende.  Vooral de ellende wordt getoond, niet zozeer wat mensen daarnaast presteren om er uit te raken. Vooral over de glitter wordt gelezen. Soms komen mensen in groep bijeen of in massa’s op de straat om voor hun rechten op te komen, zonder overkoepelend plan. Ze eisen, eisten verandering, omwenteling kwam om de hoek kijken toen het geldsysteem kraakte, maar alles bleef bij het oude. Meer nog, het gaat zelfs beter nu, we krijgen te horen dat de VS uit de recessie is, maar wel 5% meer werklozen telt. Dan hebben wij Belgen nog geluk gehad, ook uit de recessie, maar met slechts een 50.000 werklozen meer ! Wiens maatstaven zijn dit ? De Staat, wij, betalen de rekening, maar de winstverwachtingen, die zullen wel wat positiever zijn, nu er concurrenten failliet zijn gegaan en ex-werknemers door de Staat onderhouden worden, als de miljardenwinsten wat zakken.

Er werd wel enorm veel over banken en ecologie gepraat en noodgedwongen maakten we een begin met een overschakeling naar andere energievormen, terwijl we die al hadden kunnen hebben, indien de onmacht en onwil van de economische en politieke tenoren niet zo groot was geweest. Velen gaan het niet willen horen, maar de wereld heeft meer planeconomie nodig.  De coördinatie in het geheel is zoek.  Het gevecht om economische afzetmarkten, de strijd om het goedkoopst te produceren; om het grootste deel van de koek voor de elite te reserveren, het goedkoopst te kunnen verkopen, het gaat gewoon lekker door…met in zijn zog corruptie, oorlog, opkomend nationalisme, opgefokte cultuurtegenstellingen, armoede, honger, verspilling…. .   Het is belachelijk en absurd dat mede Europeanen elders minder verdienen voor hetzelfde werk, de politieke wereld houdt dit omwille van de verrijking van enkele groepen kunstmatig in stand.  Bovendien moeten we verdeeld en als gevolg overheerst blijven, want anders kan de multinational of een ander  politieke vorm van bewind niet meer dreigen.  “In Nederland, Duitsland…moet men to 67 jaar werken…dus.””  In onze fabriek in Polen worden onze producten goedkoper gemaakt…enz “, klinkt het dan.  ‘Ze’ wezen gewaarschuwd volgend jaar, de kruik gaat immers maar te water, tot ze barst.

In het meest onderdrukte deel van de wereld is die toestand reeds lang bereikt en er waren enkele pogingen om af te rekenen met feodale en hyperkapitalistische toestanden, maar juist daar waar de oorlog door de strijd om grondstoffen het hevigst was, werden alle pogingen tot verandering te niet gedaan door kunstmatig in mekaar geknutselde burgeroorlogen. Zolang men de grondstoffen maar kan transporteren en militair strategische posities kan behouden of innemen, is er niks aan de hand voor de bewindvoerders, oppositieleiders en zogenaamd religieuze leiders in hun veilige kantoren.

De gewone mens moet in het nieuwe jaar vermijden van zich niet vóór één of andere van die burgerlijke karren te spannen en gewoon over de grenzen heen opkomen voor een degelijk inkomen voor iedereen.  Met de oude wijn in nieuwe zakken, zoals in Iran nu wordt geprobeerd, gaat dat niet lukken.  De landbouwproblemen moeten op wereldvlak moeten worden aangepakt. Boeren hier willen in de grond van hun hart niet overleven als hun  producten dankzij subsidies andere boeren in de arme wereld uit de markt prijzen.  De wereld heeft niet alleen een Verenigd Europa, maar ook een Verenigde Wereld nodig.  Ook automobielarbeiders moeten wereldwijd de controle over hun vakbonden op wereldgebied opeisen en overnemen als je ziet wat hun leidingen maar durven eisen…omdat ze het eigendomsrecht van sommige bijna failliete concerns niet in vraag durven stellen.  Als overheid en CEO’s niet kunnen beslissen van milieuvriendelijker wagens en meer openbaar vervoer te maken, dan kan de wereld van de arbeid dit stoppen. Er was nooit oorlog in Irak geweest indien men in de VS een maand of langer tegen de politiek van  keizer Bush II  en zijn ploeg willen staken had.  Natuurlijk, het is ook zo ,dat wat je veroorzaakt als een boomerang terug komt. Keizer Reagan steunde jaren al wat paramilitair was, inbegrepen de vaders van de huidige Taliban en erger, over heel de wereld.  ‘We’ mogen ‘ze’, niet zo maar laten doen. Zoveel is zeker, ook voor het volgend decenium, waarvan ik hoop dat U het ook nog mag beleven. Speciale strijdbare groeten voor de mensen in Oost Congo en andere oorlogsgebieden, het komt er niet op aan ‘de vijand’ te verslaan, maar alle legeraanvoerders te boycotten en de dagelijkse strijd van de gewone mens voor een beter leven te vervoegen. Beter op het veld te werken dan in een mijn als bijna-slaaf achter de goedkoopste grondstoffen ter wereld te graven.

We zullen het niet te moeilijk maken, de strijd om ‘geld’ en de schaduwzijden van de menselijke aard maken veel kapot. Het gebruik van de factor ‘geld’ kan je veranderen, reglementeren…de menselijke aard in sommige al of niet machtigen der aarde, staat dit wel in de weg.

Een complete eisenlijst voor het nieuwe jaar, vindt U op http://bloggen.be/consciense2008

Octo 30/12/09

Eerste nieuwsfeiten van 2010 niet achternahollen aub

filoview pictures kerstdag : daar binnen waarschijnlijk een herdenking aan de gang van één van de zeldzame 'leiders' die de Romeinse overheersing in die tijd op een andere manier bekeek, men doodde zowel hem als diegenen die de wapens opnamen...en de Romeinen nu 2000 jaar later, ...die zijn genoeg gestraft, die zitten met Berlusconi !

Los van de emotionele verschuivingen tussen mensen, die allerhande feesten op een eigen manier telkens met zich meebrengen; staan daar weer in de krant of op de belangrijkste venster van de meeste huizen, de TV; een aantal nieuwsfeiten mekaar af te wisselen, als vervolg van de enige echte soap, het werkelijke dagelijkse leven in al zijn facetten.

Misschien kwamen enkele nieuwsitems al op Uw familiebijeenkomsten ter sprake. Bovenaan het lijstje zal die asteroïde wel staan, die één kans op duizenden de aarde zou kunnen treffen en serieus wat vierkante kilometers woestijn zou kunnen bijmaken. Hoe dit eventueel te vermijden kan naar de toekomst toe misschien de enig overblijvende taak van het ééngemaakte leger van de eengemaakte naties worden.

Korter bij de werkelijkheid dan, diegenen die hun eigen blijven opblazen voor levenslange steun voor hun nabestaanden en de verborgen imperialistische agenda's van diegenen, waarvan een deel verdwaasden menen dat ze  goed bezig zijn...je zal maar naar een volleybalmatch gaan kijken en één of andere zot met explosieven het plein zien oprijden en tot de tientallen doden en bijna honderd gewonden horen. Ook in Jemen breidt de destijds door VS-rechts gestartte epidemie zich uit tegen de achtergrond en voedingsbodem van verpaupering. Voor ontwikkelingshulp bijna geen geld, voor gigantische kapitalen verslindende oorlogen wel.

Waar er ook miljarden aan geld verkwist worden, blijkt in de casino's te zijn. Honderduizende mensen lijken aan het gouden kalf verhangen te zijn. Oh Lord Juzekke und herr Mozes, is er eigenlijk iets veranderd ? 'Waar gaan we naar toe ' zouden de oma's en oma's van de sixties zeggen, nu ook een klein deeltje van de oorspronkelijke pleitbezorgers van een beter omgaan met de aarde, de Indianen, er weliswaar in min of meer collectieve eigendom, in sommige van hun reservaten steenrijk van worden. 

De zottigheid van dit bestaan glijdt verder 2010 in met het bericht dat Tiger Woods zijn personlijk leven de aandelenkoersen van de firma's die hem als reclamepaneel gebruiken; naar beneden zouden hebben doen zakken. Zelfs de CO2-aandelen op de één of andere beurs daarrond, zitten na de zwakke Kopenhagen-top maar op 12euro en ze zouden volgens 'specialisten' tussen de 17euro en de de 35euro moeten zitten om de investeerders in propere technieken aan te zetten om hun best te doen. Zo gaan we er niet komen denk ik.  'Werk' hebben blijft een lachtertje, geen recht als je de verhalen van mensen rond een tafel hoort .  Gelukkig is er geen reccesie meer, althans goed nieuws voor wie nog immer verwoed op de beurs bezig is. Ik denk dat ik maar eens naar Michael Moore zijn 'Capitalism, a lovestory ga kijken één van de weken'. Alle middelen zijn goed om de mist achter de feiten doen op te trekken, zodanig dat we niet nodeloos de door de media gelanceerde pistes  moeten achternalopen.

Ook werklozen en spaarders in de familie ?

Werken doe je niet alleen om je rekeningen te kunnen betalen. Tot je eigen voldoening iets met je talenten voor je medemens doen, wordt een groeiend aantal ouderen en jongeren onmogelijk gemaakt.

‘Recht op werk’,is niet echt een maatschappelijk onderwerp waarover veel over gesproken of gepubliceerd wordt. “Het individu en het werklozenleger werd rustig gehouden door een afkoopsom”, zal men later in de geschiedenis over onze tijden schrijven. Of nog : “alleen in de rijkste landen bestond een dergelijk afkoopsysteem, de meest verpauperde lagen van de wereldbevolking werden wegens politieke onwil en gebrek aan solidariteit aan hun lot overgelaten”…en “ook in het begin van de 21ste eeuw bleef men voor hetzelfde werk verschillende lonen betalen en waren alle alternatieve initiatieven ondergeschikt aan speculatie en de zoektocht naar steeds groeiende winsten op de wegens de onvoldoende koopkracht krimpende markten”. Terug naar nu :

Wat we wel zien is dat een aantal politieke commentatoren, in de qua lezersaantallen grote kranten, het in het begin van dit nieuwe decennium opneemt voor al die regeringen die iets willen doen aan de overheidsschuld door drastisch te besparen en ouderen langer doen te werken. Men haalt de oude refreinen weer boven en de paarse federale regeringen wordt meer verweten dan de vorige systeembevestigende garde van J.L.Dehaene, wiens bestuursfunctie bij Interbrew de op handen zijnde 299 ontslagen in België wel niet zal kunnen tegenhouden zeker ? Maar bon, een andere bestuursfunctie van hem, bij Dexia leverde dank zij de druk van actiegroepen toch al op dat Dexia geen geld meer mag lenen aan Israëlische kolonisten die de smalle aan de Palestijnen toegewezen strook blijven belagen.

Nog een beetje en men gaat diegenen met een spaarboekje, waar nu vanaf een bepaald plafond ook al belastingen op geheven worden, vragen van de werklozen in hun familie te onderhouden.  Niet te geloven eigenlijk, de banken werden met miljarden van ons gered en in ruil geven ze ons een extra lage rente in de buurt van 1percent en met dat goedkope geld dat we ze toeschuiven vragen ze onze kinderen die een huis willen kopen tot 4% en meer voor een eventuele lening.      De tijd van de pachters en de baronnen in een modern kleedje eigenlijk.

Aan allen die ter wille van het systeem niet mogen werken, overtuig Uw medemensen die te hard moeten werken dat ze in hun intersectoriële eisenpaketten in internationaal overleg, meer personeel vragen…en ondertussen …er zijn nog zoveel interessante dingen te bestuderen, lezen, organiseren…op momenten dat je er ineens tijd voor krijgt…wachtend op antwoord op één van je sollicitaties.  Nog een kleinschalige tip : Waarom nemen mensen die op hopen geld zitten eigenlijk niet iemand aan als ze zelf veel te veel werk hebben ?  Het argument van het verschil tussen bruto-en nettoloonkost gaat niet altijd op.     

Geld zou een eenvoudig niet-speculatief ruilmiddel kunnen zijn…in plaats van ondermeer een leerschool in het ompolen van bepaalde negatieve emoties als ‘hebzucht’ in positievere proporties. Het blijft wachten op een internationale wetgeving die het recht op werk in alle grondwetten doet opnemen…want ook managers kunnen niet anders dan in de tredmolen van het door Michael Moore in zijn hemd gezette systeem blijven meelopen. Een voorbeeld van een eventueel te nemen initiatief om over dergelijke wetgeving een internationaal referendum over af te dwingen : http://bloggen.be/conscience2008

Boeiend nieuw decenium voor Pacifisten

Het vorige decenium werd al meteen gekaapt door de voor vele industriëlen winstgevende oorlogsreactie op een reeks terroristenaanvallen, waar ook al familieleden van zeer gefortuneerde, zogezegde Islamieten achter zaten. Een berg leugens werd gefabriceerd en men trok met een aantal proletaren die een broodwinning in het leger zagen, ten strijde.  Men kon zich dat veroorloven, want buiten enkele betogingen van honderduizenden tegenstanders van een eventuele oorlog, ging er in de VS en GB , naar mijn weten, niet één fabriek plat als protest. Dat komt onder andere, omdat als je werk en inkomen wil hebben, je jezelf gedeisd moet houden. Toppen van bepaalde partijen en vakbonden vonden zoiets als een oorlog tegen houden waarschijnlijk iets niet-' dagdagelijkse strijd om den brode'-achtig en ver van het bed...nee, laat ik het gewoon zeggen zoals het is, 'ze' collaboreerden'...en een deel van 'wij' liet gemakkelijkheidshalve begaan. Waw, een oorlog, rechtstreeks op TV te volgen. Juist een computerspelletje.

Geschiedenis is een raar iets, gewoonlijk weet men achteraf na een aantal gebeurtenissen, wat er vroeger eigenlijk aan de hand was. Net zoals op individueel vlak, moeten de gemeenschappen als locaal, nationaal...collectief, eerst door een reeks ervaringen voor dat hun plaatselijke 'frank', 'geldeenheid' valt. Als men dan zo ver is, worden die ervaringen door een aantal woordvoerders van tegengestelde belangengroepen, vooral voor verkiezingen zodanig verkeerd uitgelegd dat de kiezers uit rancune of... gewoonlijk kiezen voor diegenen die er de keer tevoren niet voor zorgden dat een aantal wereldproblemen fundamenteel werden aangepakt.

Ach mensheid. Je kan tot op de dag juist het aantal centimeter sneeuw dat gaat vallen voorspellen. De laatste wetenschappelijke geheimen staan op het punt te worden ontsluierd. Je zou van alles op een ecologische manier genoeg voor iedereen kunnen produceren en iedereen zou kunnen doen waar hij of zij goed in was. Je zou dat zo kunnen regelen zodat iedereen genoeg vrije tijd zou hebben om zich met zinnige zaken bezig te houden...ware daar niet , de speculatie en al die andere  wetten van het geld en de noodzaak om steeds meer winst te maken.     De grootste voorstanders van een totale vrije markt, zijn de hevigste strategen in het in mekaar zetten van monopolies. Als men de krant 'Le Monde' om meer winst te maken in een buurland gaat drukken, dan doet men dat gewoon. Miljarden hectoliters bier maken en miljardenwinsten, waarom zouden we geen enkele honderden arbeiders in Leuven wegsnoeien om onze waarde op de beurs wat omhoog te krijgen . Omwille van de etische waarde dan...is dat niet iets voor mensen die in de sixties blijven hangen zijn, zeggen sommigen nu smalend. Moet er nog zout zijn ? Ja, in deze winter blijkbaar wel...'t schijnt dat het zout schaars is, waw, goed nieuws voor de zouteigenaars en de handel dus.  Was geld maar papier en zout zout.

Het beloofd inderdaad een boeiend decenium te worden. Nieuwe ideeën worden via journalisten gelanceerd. Zo lazen sommigen vandaag dat wat de huidige oorlogen in Afghanistan en andere betreft, het pacifisme van de doorsnee progressieve mens en zijn vertegenwoordigers in het parlement, in vraag moet worden gesteld. Oorlog moet soms kunnen, het ordewoord van de nobele heer Obama volgend.(zie artikel 'herschrijf uw Nobele speech Barack). Wat men dan vergeet te zeggen is dat om het even welke oorlog die er ooit geweest is, altijd al is vertrokken van uit imperialistische economische belangen, achter een bepaald zogezegd nationalistisch of religieus of nepideologisch masker, weer vanuit het economisch winstmotief dus, of vanuit de 'bekommernis' om de economische concurrent op strategisch gebied te omsingelen. Daar kan niks goed van komen. Al roept ex-gewetensbezwaarde Walter Pauli in De Morgen al schrijvend nog zo dat in sommige gevallen 'body-bags', (de gesneuvelden), niet langer een bezwaar mogen zijn om niet aan een oorlog deel te nemen als land.  Mensen die het leger niet nodig hebben om een inkomen te hebben, laten zich niet optrommelen om oorlog te gaan voeren. Daarom is een internationaal verbod op de produktie van oorlogswapens nodig...maar men verkoopt toch zo graag niet ?  Daardoor werd vandaag zelfs ,door weer de ene of andere sponors van weer een nieuwe nationalistische afscheidingsbeweging het Togolese-voetbalelftal beschoten.

Het verzet tegen sommige uiteindelijk, dodelijke logica, zal van onderaf moeten komen, van gelijke productievoorwaarden en ontwikkelingshulp in plaats van oorlog. Als er daarvoor geen ruimte meer is en iedereen iedereen blijft beconcureren en er ook de volgende jaren getalmd wordt met op  een andere manier met geld en winst om te gaan,...zou het kunnen dat er weer een pak ellende bij komt in plaats van dat die afneemt. Een voorbeeld van wat er mogelijk is, wat Palestijnen en Arabieren betreft (je komt die positieve signalen, dat het van onderuit zal moeten gebeuren  ook in andere groeperingen dan de aangehaalde tegen) :

http://www.socialisme.be/lsp/archief/2010/01/07/israel.html 

octo 9/01/2010 filoview pictures : zag onlangs  een lijst met oude beroepen, die niet meer bestaan...hoe meer automatisatie, hoe meer 'koek' er onder de aandeelhouders te verdelen valt...en de rest wordt door Big Brother gewoon in leven gehouden dan, alhoewel die ook al eens concentratiekampen inricht.  Automatisatie van sommige dingen ok, mits er vrije tijd en verdeling van werk en inkomen aan te pas komt...en dat kan alleen onder andere voorwaarden dan die van de zogezegde vrije markt van nu (eissen, zie link nummer drie 'Vote...), maar lees gerust verder over :

Er zijn nog een pak mensen die iets ten goede willen bewegen in de samenleving, getuige daarvan de vandaag geöpende website van  'de ronde tafel van socialisten' die 1 mei dit jaar al op 20 maart doen vallen en dit over de partijgrenzen heen. Opmerkelijk initiatief waarbij ook een inbreng van de talrijke deelnemers wordt gevraagd. (zie ook de facebook-groep van 'dag van het socialisme' misschien. Inschrijven kan nog, en de Vooruit in Gent gaat veel te klein zijn.

http://www.dagvanhetsocialisme.be/?page_id=7  klik op de werkgroep van Uw keuze  of verken de hele site om de voorgeschiedenis van die dag en zo op te zoeken.           octo 12/01/10

 

 

 

Eet U champignons Mr EU-president ?Plukvoorwaarden in EU gelijkstellen !

iloview pictures : Portugese EU-buur tegenkomen onderweg in ons nieuw 'Vaderland' ergens op weg in de geschiedenis naar de wereld als één natie.

Een paar dagen terug. De VRT-reportage van de champignonkweker die acht Belgen ontsloeg en er Poolse arbeiders en arbeidsters voor in de plaats aannam. Hele heisa van de wetgeving zit zo in mekaar en de Belgen dit en de Polen dat en de staat betaalt de beloofde subsidies niet aan de chamignonkwekers enz.enz. . Kafka zou er een boek kunnen van maken, niet Kamiel, maar Franz zaliger.

Waarom mijnheer de president van Europa, geeft U niet als eerste persconferentie binnenkort de aankondiging dat U een voorstel gaat doen om het voortaan verplicht te maken van op Europees grondgebied hetzelfde loon voor hetzelfde werk te betalen... ?

Meer dan 5 minuten politieke moed is daar niet voor nodig, alleen rustige vastheid. Bovendien neemt U zo de wind uit de zeilen van groepen die de Europese e.a. medemensen tegen mekaar proberen opzetten.

Of moet er eerst weer een facebook-groep opgestart worden, de straat opgetrokken, gestaakt, melk uitgegoten en weet ik veel wat ?

U bent al een groot haiku-dichter ("Hey Koe", zou Kamiel Kafka Kamagurka zeggen) , U kan de geschiedenis ingaan als een echt hervormer die er werkelijk toe doet !

Grijp U kans...zeker in tijden zonder rode duivels in Zuid-Afrika ! Misschien hebt U en wij Belgen maar een paar jaar om echt te scoren op internationaal vlak...U hebt de beurswereld toch al bezocht door daar aan één van die bellen te trekken...en er zijn meer stemmen te winnen bij de gewone man dan bij 0,1 percent van 1% gefortuneerden die alles kapot speculeren en mensen om een paar procenten winst meer op straat zetten !

Ik zal het uw zus eens vragen, want langs deze weg... we komen die toch regelmatig onder  mensen die  van die toestanden slachtoffer zijn tegen. Hopelijk wint ze de ACV-prijs voor militant van het jaar. U kan het ACV nog tot 20 januari mailen daarvoor.

octo 15/1/2010

LEGERS INZETTEN, alleen voor rampen (twee filmpjes)

Het filmpje van vandaag toont waar een leger zich wel nuttig in kan maken. Legers die helpen bij natuurrampen, bij ontwikkelingsprogramma's. Jammer dat er daarvoor eerst een ramp moet uitbarsten om tot internationale solidariteit te komen. De hulprogramma's komen op gang, maar er was al schrijnende armoede voor de aardbevingen. De TV's staan aan en we zien de beelden, maar weinigen trekken er de politieke en sociale consequenties in de richting van meer aktieve betrokkenheid bij het oplossen van de wereldproblemen uit. Autoriteiten overal geven dan wel het startschot voor de hulpoperaties, maar in besloten kringen vreest men een opstand tegen het oh zo democratische regime van de bondgenoten die het eiland arm houden.

Een ander voorbeeld van hoe legerhulp zich opstelt :

oproep : stop met het uit de auto gooien van blikjes !

filoview pictures : en nee, het ligt niet aan het feit dat de vuilnisbakjes vol zouden zijn, zelfs als er bij de bushaltes totaal lege vuilbakjes zijn, slingeren de blikjes her en der rond op sommige plaatsen...en zelfs als ze vol zijn...neem ze mee naar je eigen vuilbak...iemand zin om een facebook-greop aktie op te startten ? (foto : blikjes op de grond)


Even een moraliserende preek houden, mag nog hopelijk.

Nu het groene landschap het witte heeft vervangen, valt eigenlijk veel beter op hoeveel, vooral drinkverpakkingen door de ramen van auto's worden gegooid. Waarom dergelijk lomp gedrag ? Ben je dan iemand als je dat doet ? Lucht het een bepaalde frustratie op ? Is je auto inderdaad een heilige koe ? Wat zou je er van denken moest iemand een zak afval in jouw auto gooien. In een film gezien ? Cool ? In't dialect zeggen ze bij ons ' Lomp is ook vis, maar de kop deugt niet'...ruim een aantal dingen in die kop maar op dus, even goei vrienden.

In een aantal landen waar er alleszins in 2006, toen ik er was, geen wetgeving tegen dergelijke zaken was; reed ik eens ergens door het zuidelijke deel van een prachtig land dat men opzettelijk via burgeroorlogen uit mekaar heeft doen barsten...kilometers en kilometers lege flessen langs de kanten van de weg, niet hier en daar één, maar echt erg. Bovendien , één is er één te veel. Heb wat respect voor onze dappere vuilnismannen en de gemeentediensten, voor de wandelaars, wees een voorbeeld voor kinderen enz... .Ook dit is 'filosofisch verzet'. octo 20/01/10    

De commentaren zijn gesloten.