• De columns van Columbus.

  bron youtube: niet dit filmpje rond een bekroonde tekenfilm, maar de documentaire 'le clash des continents' (gisteren op Arte) zou je zeker moeten gezien hebben

  De Columns van Colombus

  Al meer dan 500 jaar geleden begon Christofel met geld bijeenzoeken voor een reis naar Indië, zo dacht hij. Vele brieven gingen er aan vooraf en toen hij met zijn drie schepen en zijn bemanning, die het vasteland liever kwijt dan rijk was, vertrok, hield hij nog een dagboek –‘blog’ bij van de reis, waarvan hij dacht dat ze zes weken zou duren. Het zouden drie maanden worden. Hij moest zijn bemanning voortdurend voorhouden dat er hen geweldige rijkdommen zouden wachten. Hij was er van overtuigd dat de aarde rond moest zijn, een appel was toch ook rond, had hij misschien gedacht toen hij reeds over de ontdekte werelddelen filosofeerde, net als Newton met zijn vallende zwaartekrachtappel.

  De ontbossing van Europa was al danig gevorderd, niet in het minst voor de vele houten schepen waarmee oorlog moest worden gevoerd en steenkool en olie kende men nog niet. Een  enorm percentage van de originele Amerikaanse bevolking bezweek nog eeuwen na Columbus dood aan oorlog, maar vooral aan allerlei geïmporteerde ziekten.                    Het Amerikaanse continent werd bevolkt met paarden, koeien, varkens, schapen, graan,appels,peren…allemaal dieren en planten die ze ginder nog niet hadden. De eerste honderden paarden kwamen aan met een vloot die na de aankomst van Columbus vertrok om zoveel mogelijk buit mee terug te nemen. Zo leerden ze hier ook patatten, tabak, tomaten,pompoenen…enz. kennen. Syfilis naar verluid ook.

  De tijd verstreek en de Indianen vingen de wilde mustangs uit de geweldige kudden paarden en ook hun leven veranderde. Niet alleen het Spanje, Portugal maar ook de Engelsen, Nederlanders…wilden geld verdienen aan de nieuwe gebieden…en ook zij maakten de oversteek met al hun voorraden zaad en dieren. De ontbossing van Amerika kon pas volop beginnen. Slaven uit Afrika werden geïmporteerd om allerlei projecten in het qua origineel bevolkingsaantal uitgedunde continent te bemannen. Later Aziatische mensen ook. Van separatie kwam integratie. Wouden werden grotendeels vervangen door wolkenkrabbers waarvan er op een zonnige elfde september twee door een groepje nieuwe imperialistische terroristen met een ijzeren vogel doorkliefd werden.

  Geschiedenis, een fascinerend iets.  Maar ja, wie heeft er nog aandacht voor ? Is er al  onderzocht hoeveel werknemers er onder de lezers van de grootste krant van Vlaanderen zijn ? Zeer velen waarschijnlijk. Een groot percentage. Waarom ? De dag na de staking voor wat meer respect voor de arbeidende bevolking stond er bij het willekeurig openslagen van de krant links een volledige pagina van een interview met een leider van een werkgeverssyndicaat, en de pagina rechts, één vijfde van de pagina een fotoke van de betoging en een klein artikeltje…en de rest van die pagina was zo een typerend kenschetsend artikel over veiligheid in de straten, als of op elke straathoek een boef met een machinegeweer zou klaarstaan om uw portefeuile af te pakken. Kwestie van de aandacht van het sociaal gebeuren af te leiden. Een mens kan al eens beter naar een goede documentaire kijken of een boek  lezen in plaats van alle duiding en sensatie te slikken. Op zoek naar kwaliteit, niet alleen bij wat je eet, heel gezond ook het voedsel voor de geest dat je in-neemt. Le Clash des continents op Arte gisteren, aan te raden.

  Octo 31/01/10   http://www.youtube.com/watch?v=2wm0EvTk8o4

  (arte : ‘le clash des continents’ doc)

 • Onwaarschijnlijke Voorspellingen,cabarettekst

  bron youtube : Michael Moore e.a.

  Onwaarschijnlijke voorspellingen in cabaretvorm

  Een aantal dingen op deze planeet zijn goed geregeld. In bepaalde delen van de VS en Japan zijn huizen in aardbevingszones zo gebouwd dat ze tegen schokken tussen nul en boven zeven op de schaal van Richter kunnen. In Haïti hebben ze er zo geen kunnen bouwen omdat een nog te groot deel van de mensheid zijn leiders laat begaan. Al komen ze met miljoenen op straat tegen een oorlog…als daar dan geen algemene staking op volgt, doen ‘zij’, de leiders, de zin van diegenen die de grondstoffen en grote fabrieken bezitten. In andere landen doen mensen alles naar de zin van de leiders omdat dat de wil van bepaalde profeten zou zijn…en altijd draait het om geld. 

  Nu zou je kunnen zeggen, vanaf 2011 schaft men het geld af en alle geld moet nog dit jaar uitgegeven worden, huizen verkopen mag vanaf volgende week niet meer en van dan af kan je ze alleen nog ruilen of wegschenken.  Profiteer er van want lonen worden van af oktober dit jaar niet meer uitbetaald…alle werk wordt van dan af vrijwillig gedaan en georganiseerd.

  De prijzen voor voedsel zullen, zoals nu, ook in Haïti niet meer kunnen stijgen, want tot ze ginder hun land weer op orde zullen hebben, gaan ze het van de minder onfortuinlijke boeren in de rijkere gewesten krijgen. Gratis. Simpel toch, produceren en verdelen.

  Aanvankelijk zal er wel protest zijn tegen deze gang van zaken, maar de parlementen overal ter wereld zijn bezet door arbeiders, zelfstandige distributeurs,  boeren en andere kleine en middelgrote ondernemers; de zittende regeringen naar huis gestuurd en vervangen. Dit alles na internationale verkiezingen waarbij in een eerste ronde een algemeen programma werd goedgekeurd ( http://bloggen.be.conscience2008 ) en in een tweede ronde gestemd werd op de kandidaten die op de 15 projectlijsten voorkwamen. 

  Munitie –en wapenfabrieken zullen wereldwijd worden bezet en alleen de politie heeft nog het recht van wapens te dragen. Aandeelhoudersbeurzen afgeschaft en de banken worden ruilcentra waar je jouw kleine Fiat tegen een Opel Corsa kan ruilen, wat ook in de garages of gewoon onder mekaar kan natuurlijk.   Je hebt een nieuwe PC nodig, je bestelt en je vraag gaat rechtstreeks naar het fabriek…je moet daar geen gewoonte van maken, want diegenen die er het langst zonder zitten, komen het eerst aan de beurt. Er zijn genoeg noden die met de huidige productiemiddelen ruimschoots kunnen worden voldaan.       Fabrieken hoeven niet te sluiten. Bovendien, men zal geen nutteloos werk meer willen doen, wat veel minder verplaatsingen vereist en beter is voor het milieu.      

  De consument heeft enkel een probleem met meer te willen kopen als de productie niet volgen kan. Men zal niet meer kunnen klagen over gebrek aan geld, maar over gebrek aan willen werken.  Er kan weer tijd komen om weer je eigen koeken te bakken in plaats van aan de band te gaan staan in een koekjesfabriek. Niet dat die fabrieken zullen moeten sluiten. In cafés zal het plezanter worden, want je betaald, sorry trakteert,  in een groep van zeven niet iedereen, sociaal verplicht een pint terug.  Caféhouders zullen zich niet verplicht voelen van maar die en die soorten bieren mogen in te doen. Kwaliteit van zijn wordt op alle manieren belangrijker dan kwantiteit. Casino’s ?...overbodig net als een reeks andere dingen zoals : (stel zelf maar voor)

  Natuurlijk, allerlei soorten karaktertrekken van de mens kennende, er zal wel schaarste ontstaan in sommige gevallen, wie weet wordt er niet door al of niet terreurgroepen een terugkeer naar de goede oude tijd geëist. Werk aan de winkel dus voor alle fanaten van politiefeuilletons.   

  Al het bovenstaande, gesteld dat, uit frustratie met het feit dat het werklozenleger blijft aangroeien en de  werknemers er bijvoorbeeld niet in slagen van bijvoorbeeld een op (voorlopig) Europese schaal genationaliseerde automobielgroep  voor Opel of meer en meer andere merken af te dwingen en de economische situatie van meer en meer sectoren in de richting van algemeen bankroet evolueert en men wereldwijd voor een meer sociaal-isme kiezen wil. Hopelijk leiden er inderdaad vele wegen naar Rome. (zie de FV-linken) 29/01/10 octo

  meer cabaret, essays,...via http://dichterbijdeziel.skunetblogs.be

   

 • Innervoice (gedichtendag)

  100_2265

  INNERVOICE

  When everything you wanted to write aout life, has been written.

  When everything you wanted to speak about, has been said.

  When you've experienced all about love and hate.

  When you've tried everything to influence the battle for power.

   

  Then you realise you've only touched the mechanisms,

  even dough you added a lot of undiscovered things.

  Then you feel that even only in trying, you changed things,

  while the negative tensions kept on giving life to the positive.

  Then, when absolute calm is restored, you hear your inner voice again.

  What was and is IT (she-he?) always talking about ?

  Then you start wondering, why did it made you feel heavenly,

  why did in some periods, it made you confuse ?

   

  Could it be that matter and mechanisms are one thing

  and the energy that makes that energy travel ...an other ?

  Could it be that matter or mechanisms also can make sick

  and do so because the original real strength must recover ?

  Could it be that real strength is always beiing challenged

  and must descend in to where the changement is due to come from ?

   

  Oh purest voice of sensitivity

  let your part of  wind blow, your part of matter glow,

  your part of the water rise, your part of light inspire,

  so I'll know what to write in a new way;

  because the sky, aswell as other matter, is full of hidden energy

  Oh dearest desteny, show me the narow pad

  between rationality and the inner voices of intuition,

  show me which seeds where to plant

  so I and we can act more then as one

  because thruth otherwise causes to much suffering.

   

  While travelling on the narrow pad

  the contact with the past and future voices of nature

  came back again from beiing lost

  in every period of your life , that you weren't an honnest  child any more.

  When you aren't an honnest child any more, in fact you fall a sleep.

  Falling asleep is not knowing where you really are.                                           

  Sleeping also is necessary, but while you're awake,

  try to have the wisdom of an honnest child.

   octo

  tip   :  http://www.labourstart.org/  wereld van de arbeid in opstand, situatieschetsen in tal van landen

 • Nederland. revolte tegen pensioenleeftijd op 67

  bron youtube : sp(Nederland) campagne tegen verhoging pensioenleeftijdhttp://www.youtube.com/watch?v=ojZ5WGIC-hY

  Hoe verenigd wil dat Europa van ons zijn. Sommige landen (een zestal) willen de penioenleeftijd verhogen tot 2 of 3 jaar. Onze Noordeburen ook en de regering aldaar heeft alvst een machtige bondgenoot, de FNV, de Nederlandse eenheidsvakbond die niet wil luisteren naar haar basis maar boven aan de top gewoon wat scherpe kantjes van het nieuwe systeem wil afvijlen. Ze hebben zich daar al de dure privéverzekeringen voor medische zorgen laten opdringen...nu die verhoging van de pensioenleeftijd nog slikken ? De Nederlandse PVDA zal het achteraf ook wel voelen in de verkiezingsuitslagen. Ze zullen er achteraf weer niet van over kunnen van waar het verlies komen zal. Van linkse partijen verwachten mensen linkse antwoorden.          De Belgische PVDA gaat alvast verder dan de die van Nederland en eist een AB-Inbev-wet tegen afdankingen omwille van nog meer winst en bonussen.

  Meer over de wrijvingen van de Nederlandse vakbondstop met zijn achterban op de LSP-site :

  http://www.socialisme.be/lsp/archief/2010/01/25/nederland.html 

   

   

   

 • Niks op TV? Documentaireäanbod op net :

  STILL0005

  mensen die je in het echte leven ontmoet, hier of in Joegoslavië, een heel andere dimmensie, waar goede documentaires een stuk dichter bij staan dan een te vlug ingeblikte soap bijvoorbeeld

  Documentaires met inhoud en kwaliteit zijn soms meer op het internet te bekijken. Kitch-fictie, daar zijn al te velen aan verslaafd zowel op het net als op tv. Goeie fictie daar moet je achter zoeken. Ik kreeg vandaag de volgende tip binnen, heeft U er ook, laat maar weten. Oordeel en evalueer alvast deze :

  http://topdocumentaryfilms.com/category/art-artists/ 

  met dank aan monsieur MH

  actuatips : onder andere :

  bedenkingen bij het patronale charmeöffensief : zie http://filosofischverzet2.skynetblogs.be

 • Winters Openblogweekend Sociale Poëzie Octo

  100_0707

  88888 bezoekers al (KOM UW PRIJS MAAR AFHALEN)op filosofisch verzet while we ware watching the Michael Moore Movie 'capitalism a love story'op het Martelarenplein in Leuven in Open AIR;

  octo!!! viert met poetry !

  a) gedichten over De wereld van de arbeid

   

  telekommunikatie  1

  Het welke is jouw nummer ? 1

  De echte kunstenaars  2

  intro octo-politico  2

  questions for workers, dear comrades 3

  gelijktijdig  4 

  't gaat soms te ver  7

  al jullie gemarchendeer met pillen  7

  emailreklame  8

  het waanzin    8

  niet ons lot     8

  madness        9

  het sterven van de rupsen  9

  voting  10

  song for the worker 11

  text for the worker  12

  niks meer te koop   13

  opa indiaan   14

  lessons from history  14

  kameraad arabier  15

  meer arbeidenden in aktie  16

  ontmoeting met het Lommels Friedhof  17 

  intermezzo  19

  you call yourself a president ?  20

  while it is so silent here...        20

  disarmement  20

  to the new generation  21

  Middle East Madness    21

  toerisme in het  beloofde land  21

  Detroit's protest against the invasion  22

  Wordt het al een beetje duidelijker ?   22

  Besef  22

  Een strookje land onderaan een Oosters kontinent  22

  Max Havelaar  23

  Politiek  via filosofische invalshoek  23

  Kanä schuilkelder  23

                                                         

  Labour Party versie sociale demokraten GB 2006     23

  Uit jezelf leren werken  24

  Linkse hergroepering ? 24

  Zoutontziltingsfabrieken  24

  Fiktieve vogel  24

  De politiek van d'ouwe tijden  25

  Congo  26

  Burgeroorlog in Mesopothamië  27

  Stel het eens even anders voor  27

  inzet van ons voor hen              28

  Mindcontrol                               28

  Terwijl we onze families verzorgen  28

  Neonazischurft                           28

  Uitgeteld  29

  de stem-voor-mij-rage  29

  Toch minder oorlog op komst ?   30

  Gij die oproept tot geweld  30

  zacht tegen hard  30

  onvervulde wensen  30

  rechtse overlopers, ...sociaal zijn is altijd beter  30

  Belgenlandje  30

  Gemeentehuiskoorts  31

  0110_2006 waves  31

  donkere fruitplukkers  31

  Christophe l.hulp op kleine schaal  32

   

   solutions   http://bloggen.be/conscience2008

   

  de wereld  van de arbeid

  telekommunikatie

  Adam en zijn madam deden het al

  Als ze in de naburige stam iemand wisten wonen

  Klommen ze hoog in de bomen

  Al schuddend met de takken

  Nodigden ze de buren uit om af te zakken

  Wat later ontdekte men het vuur en de rook

  En bestond de kommunikatie uit wat smoke

                                                         

  Toen begonnen ze hun klanken in tekens om te zetten

  Zo lieten ze op een rots in schrift iets achter waar ieder moest op letten

  Aldra ontdekte men nog later het papier

  De grote conkurrent van de huiden en het dier

  En terwijl het paard met berichten ging ronddraven

  Ging de post al gauw van haven tot haven

  Met een soort molenwieken seinde men vanop menig heuvel

  Maar men vond weldra ook een oplossing voor dit euvel

  De draad , eerst boven en dan in de grond

  Was het modernste dat men voor de eerste wereldoorlog uitvond

  De telegraaf en telefoon dan snel geboren

  Dra konden we mekaar eindelijk vanop grote afstand horen

  Natuurlijk konden we het niet laten van ook

  …beeld, geluid en tekst vanop afstand op mekaar los te laten

  en uiteindelijk zijn we weer waar het begon

  jij zapt of zept of biept en ik kom.

   

  Het welke is jouw nummer ?

  Eerst pakte je gewoon je horen op en was het de madam die zich op de centrale bevond…die je dan via het hersteken van koorden doorverbond

  Wist ze het nummer niet meer van buiten

  Moest je daarom nog niet achter je aansluiting fluiten

  Ze zocht het wel voor je op op haar gemak

  Het kaartje zat altijd wel ergens in haar groeiende kaartenbak

  Hoe meer abonnees en nummers over het telefoonnet zwierven

  Hoe vlugger alles meer en meer zonder ’s mensenstussenkomst geschiedde

  Maar hoe gaat het, je schrijft niet alle nummers van wie je kent ook op

  En slechts weinige daarvan blijven zitten in je kop

                                                                                                                   1

  Dus moesten de telefoontelefonisten blijven ter hulp snellen

  …met het antwoord op de vraag om nummers om die en die eens te bellen

  wat men allemaal al niet vraagt ligt tegenwoordig door de moderne stress

  …zwaar op de maag

  Al die transakties moeten maar meer en meer opbrengen

  Zonder dat je er nog veel menselijks kan tussenbrengen

  En als je binnenkort helemaal met een computer klapt

  Is er weinig kans dat ’t em je iets teruggrapt.

  De echte kunstenaars

  Wandel door onze steden en dorpen..

  Wie bouwde alles wat staat en beweegt en in onze winkels ligt ?

  Wie onderhoudt de akkers, de plantages en weiden ?

  Het werkvolk begot.  Zelfstandig of als loonkracht op zich.

  intro octo-politico

  NO JOB.  A LOT OF TIME TO ASK WHY.

  WORKING.  PRODUCING MORE.  THE RHYTHM HIGH.

  TIME IS MONEY. TIME IS  CALCULATED.

  THE WORK YOU'RE DOIING FRUSTRATED.

  CANNOT FIND SOMETHING ELSE RIGHT A WAY.

  THIS IS NOT SUPOSED TO BE THIS WAY.

  COMPETITION IS KILLING SOLIDARITY.

  WHY POVERTY, WHY TO MUCH PROSPERITY ?

  SCHOOLS, PARTIES, PRESS, UNIONS IN VAIN EXPLAIN.

  EACH PASSING DAY ABSURDISM STRIKES AGAIN.

  SOLUTIONS OFFERED TO SAVE EACH GROUP's SKIN.

  HOW CAN A REAL ALTERNATIVE BEGIN ?

  TAKE A CLOSER LOOK AT OUR SOCIETY.

  FIND  OUT WHAT HAPPENED TO HISTORY.

  MONEY, POWER INFLUENCE DAILY LIVES.

  THE PSYCHOLOGY BETWEEN HUSBAND AND WIFE.

  DO NOT NEED ADDICTIONS ANYMORE.

  IT IS TIME TO RESTORE.

  FIND OUT WHICH EMOTIONS BLOCK CONSCIOUSNESS.

  FIND OUT THE CAUSE OF DISTRESS.  

  DEVELOP THE STRONG PART.

  LOVE KNOWLEDGE AND ART.

  BE SOLIDARY WITH THE JUST.

  TO EACH HIS PART OF THE WORK IS A MUST.

  TAKE SOME TIME FOR SILENCE AND NATURE.

  YOU ARE NOT A MINDLESS CREATURE.

  THE TRUE MEANING OF BEIING LOYAL :

  DO NOT LIVE TO WORK AND BUY, DON'T SPOIL.

  THE HIDDEN SYMBOLISM BEHIND LIFE...CUTS YOUR WINGS IF YOU DON'T BECOME ALIVE                                                                                                      2

  QUESTIONS FOR WORKERS, dear comrades

  Why is it we are still being ruled by representatives of bancs ?

  Why you work so hard while so many are without a job ?

  Why is having a job not normal ?

  Why can't you easily find a new job ?

  Why our telecom services, our energy and transport are not free ?

  Why still not one worldcurrency or an administration based on need ?

  Why some of us need the discpline of old ideologies to function ?

  Why not our inner discipline or the one of our colleagues in charge ?

  Why not we but them should be afraid of doiing away with speculation ?

  Why does the same product does not cost as much everywhere ?

  Why is poverty a form of official slavery ?

  Why so few people control so much wealth ?

  Why so few robots comand so many soldiers ?

  Why religions are not as much spiritual then our inner energy ?

  Why imperialism calls war humanitarian aid, free world and democracy ?

  Why do criminals control economy, whether in USA,ex- USSR or Liberia?

  Why do tradeunions follow the games of bigmoney ?

  Why do we not understand that 'foreigners' can be workers to ?

  Why we still make weapons to kill our comrades elsewhere ?

  Why do kings anq queens still exist ?

  Why not use technology and technocracy to build a beautifull world ?

  Why doesn't education teaches more about human sciences ?

  Why do we pay taxes aswell for putting mines as demining them ?

  Why do factories or aerocompanies close when demand is so big ?

  Why are farmers payed to destroy or not produce, while so much hunger ?

  Why so much short of housing ?

  Why our dogs and cats eat more money then some earn ?

  Why their system survives by means of crises, wars and exploitation .

  Why do we keep on collaborating while modern fascism is so strong ?

  Why our media talk in favour of what's gooing on ?

  Why is the right to vote, the right to say yes to the system ?

  Why don't we put forward our own program first ?

  Why don't we defend our own alternative in the enterprises we work ?

  Why don't we invite the jobless to join our reunions ?

  Why don't we develop our  new strategy to put our demands in power ?

   

   

                                                                                                3

  GELIJKTIJDIG

  Jonge gasten achter flipperkast, jonge gasten achter toog,

  een juweel dwars door het vel boven hun oog.

  Spelen hun passieve spel, opgaan in consumptie.

   

  Weer bommen verdommen; domhoudende bommen;

  die de stilte boven Syrie en verder verstommen.

  En dat met Pasen, de kiezers en hun keizers van d'USA en de rest;

  de gebrainwashte gelovigen van elk van de kampen; zien hun illusies

  door hun Kerken en Staten bevochten...doel van het spel...

  de superrijken meer rijk, de armen in krotten.

  Had den Christus voo z'n leven te geven  opgeroepen tot geweld;

  waren er misschien nog veel meer in zijn naam afgemaakt...

  Het was te vroeg voor zijn ideeen, met welke taktieken kan er van zijn

  woorden nog iets komen ?

   

  Ieder z'n eigen pas, z'n eigen emotionele wissewas en ijdelheden.

  Ieder z'n plaats in de overoverdrukke produktie of in het niets

  of onzinnige dingen moeten doen.

  Dat kan toch niet de bedoeling zijn, hoe krijgen we spekulatie klein ?

   

  't Begint al 's morgens; d'ether spuit reklaam,

  d'eters vreten hun antibiotika en hormonen;

  de dochters en zonen gaan in kritiekloze scholen wonen voor de dag.

  Pa en Ma's, zorgen voor het geld; temidden een wereld van gewingeweld en overburokratie...voor wie, voor wie ?

  Omdat 't altijd zo is geweest ?  Wij in de bres voor het gouden beest.

   

  A knipt kaartjes op de dure trein; ondanks de vele politieke woorden over het properder vervoer en het zuur in de lucht, de bosbranden, de warmere aarde of de anti-ozonbucht.

  B zetelt voor de mutualiteit; een schone zaak; maar volstrekt overbodig in een sociaal verdergevorderde maatschappij.  Pas, kaart, vignetjes...

  en meer van die regeltjes en wettjes.

  C werkt voor de promotie en belt de hele dag rond om te verkopen...wat kan men nog meer van 't leven hopen ?  Iemand die iets nodig heeft gaat er toch gewoon om...

  Waaarom al dat geld in die reklaam ?  Waarom ? Zijn wij echt zo dom ?

                                                                                                                   4

  D breekt voor de zoveelste keer dit jaar het wegdek open...weer een ander telecombedrijf moet immers z'n kabels kwijt...en de gas , d'electric, 't water en de teevee zijn allemaal privé; dus coordinatie in 't algemeen belang ...da kan niet zijn...en we moeten toch ook ons asfalt verkopen.

  E is sportman van beroep en verdient poen met hopen...om hem te zien lopen

  willen we allemaal een stukje minder kopen.

  F is aandeelhouder van beroep.  Hij zit met zijn geld gekneld tussen investeren en verteren; als hij niet genoeg kan terugverdienen, sluit hij zaken ; niet dat er niets meer valt te maken; maar omdat z'n geld sneller groeit als hij er in een andere sektor mee knoeit; snoeit of gooit...alleen z'n werkmensen ,vergaat het berooid; als ze reageren worden ze door de top van hun bonden gekooid en geplooid.

  G is general manager en leeft met de bevelen van F op zak.  Hij rekent uit hoever men uitbuiten kan...riskeert meestal geen gevang...want de wetten staan aan de kant van de ' nv Aan ons persoonlijk vermogen raakt men niet, zelfs failliet' en daarenboven zit menig dikke, wettelijk verkozen piet in onze raden van bestuur...zo kumuleren ze nog meer op de duur.  Voor Jan met de pet geldt niet zo'n pret...hij dient te worden 'opgelet' door iedereen tussen de general manager en de ploegbaas...

  met het 'meer verdienen ' als aas.

  H doet in banken en verzekeringen en verdient geld met ieders rekeningen;

  ook via pensioensparen probeert men geld te vergaren.

  Geld is voor hem niet een eenvoudig hulpmiddel om simpel mee te administreren;

  maar een middel om fortuinen mee te laten renderen.

  Heb je een paar miljoen te kort voor een huis ?  Geen probleem, vraag het hem, en twintig jaar later ligt het bedrag dat jij leende in zijn kluis.  Hij heeft geen geduld, want ook via de Staatsschuld vergroot hij zijn gouden bult.

  I,  is journalist, die de waarheid vernist en zich beperkt tot de feiten omdat z'n baas nu eenmaal ook overal met z'n geld zit misschien en buitenvliegen ambetant is bovendien.

  J is boer en mag altijd maar minder met z'n aarde; kan z'n ziekgemaakte vee soms alleen nog veilen aan gesubsidieerde brandhaarden.  Komt hij in opstand, dan ziet hij zeker geen cent; van diegenen die beletten dat we de hongerigen ook een gevuld bord voortzetten.

  K werkt voor de Post; 't is hij die van 's ochtends vroeg door alle weer en krost; voor een karig loon; met verlof waar hij niet moet om vragen; moet ie zich straks nog meer gaan afjagen.

  L is ambtenaar en zit in een papieren doolhof; voor een loontje waar z'n bazen aan de top om giechelen; met reglementen waar hij zeker niet mag aan wiggellen,

                                                                                                                   5

  zit hij dagelijks het leven van de massa tot en met de buitenlandse politiek mee te helpen bepalen en betalen...zonder nog teveel van zichzelf te balen.

  Wie kan daar nu nog aan uit aan die duizenden statuten en schalen ?

  M is kunstenaar, maar daar mag je niet van leven, want wat brengt dat nu op, al die mooie woorden voor de kop ?  Of het laten zingen van kleuren en vormen...

  is dat nu belangrijk voor ze komen...de wormen.

  N is militair en men houdt hem klaar voor als hem moet gaan knokken...

  tegen diegenen die men in 't buitenland ook kon verlokken...of men houdt hem 'inzetbaar', voor als wij weer eens worden de sigaar.

  O is in spiritueel mens, bezield bezig met de mensen en dingen die hem omringen; hij neemt god en kerken en religies voor overgangsfasen naar de ontdekking van het ware innerlijke en vindt zijn kracht in de natuur die alles schiep en schept en ons gelukkig met z'n geest heeft behept.  En...ook al zijn er voor de twee soorten pijnen ,het stoffelijke en het andere bestaan, niet alle twee medicijnen...hij weet van veel het zijne...

  Het klinkt wellicht wat raar; maar dees beroep is zeker geen koopwaar.

  P is bij de polies en doet nuttig werk : de dronken chauffeurs uit verkeer halen, ruziemakers kalmeren enzoverder...chapeau ! Toch zou hij ook tegen ons kunnen worden ingezet...dus opgelet !

  Q das die van U.  Alles ok als 't snor zit, zoniet, grote 'fit'...en langswaar dan 't energieverlies compenseren...zonder teveel miseere ? " Omwille van Uw hard gemoed, boet gij boet gij goed"  Als iedereen zorgt dat hem content is, is er met een ander niks mis; dus kom niet teveel zagen; maar leer je ware gevoelens uitdragen...ook in zware dagen

  R is revolutionair en naast veel uitleggen moet hij met z'n soortgenoten overeenkomen; maar ze bevinden zich in verschillende stromen...die eens toch in de zee uitkomen, ondertussen kunnen ze slechts altijd weer hopen en dromen van aan de macht te komen

  S  is een stukje groen; waarvan de geldzucht vindt 'niks mee vandoen'

  T is telekommunikatie, je kan er enorm veel mee en 't is nog altijd geen recht, maar iets waar men om veel centen om vecht.

  U ben jezelf en wat je ook doet, wees geen muggezifter, want we spelen in een heel onnatuurlijk stuk...om ons gelijk en geluk

  V is de overwining die we alle dagen een stukje kunnen behalen om onze toekomst toch een beetje mee te kunnen bepalen.

  Wee is de keerzijde van het wel...weet je snel

  X is de onbekende medemens die net als wij dezelfde en andere moeilijkheden tegenkomt en die in ons niet mag worden verstomd

                                                                                                                            6

  Y is de vrede en haar vele gezichten; waarnaar we ons met alle middellen moeten leren richten.

  Z is een alternatief samenlevingsmodel; met op alles een abonnement dat direkt van ons pree mag afgaan; de rest zullen we wel voor eten en drinken en wonen afstaan.

   

  't gaat soms te ver

  raken aan de geheimen tussen buiten hemzelf en vanbinnen

  dagelijks tussen onbegrip en commercie beginnen

  de armen der wereld die men ons als minderwaardigen serveert

  de rijken aan wier systemen men de rest van de wereld modeleert

  zonder geld, geen titels en geen macht

  mét geld het lawaai van de bommenwerpers, dat de ziel verkracht

  hun systeem deelt de samenleving in vakjes in

  wij blijven mooi stil zitten, middenin

  de grenzen tussen onze kleine ruimten DUREN

  af en toe mogen we eens door de kieren turen

  maar alles is oh zo wettelijk en geregeld...niets dat ons helse ritme ontregeld

   

  AL JULLIE GEMARCHENDEER MET PILLEN

  HEBBEN JULLIE JE AL WEL EENS AFGEVRAAGD OF MENSEN DAT WEL WILLEN ?

  AL JULLIE VOORSTELLEN OM GEZOND TE BLIJVEN

  OM TOCH MAAR POEN KUNNEN BINNEN TE RIJVEN

  ALS JULLIE ECHT GEZOND WILLEN LEVEN

  MOETEN JULLIE DRINGEND BETER GAAN LEVEN

  AL ERGERDE IK ME VAAK AAN JULLIE GEMAIL …

  VOORTAAN STUUR IK JULLIE DIT GEDICHTJE MISSCHIEN WEER…

  OF OOK WEER NIET…misschien verdienen jullie het nog niet

  NU MOET IK DIT NOG IN HET ENGELS VERTALEN

  ANDERS HAAL IK OP ‘t INTERNET GEEN VOLLE ZALEN

  MAAR ALS JIJ ; TOEVALLIGE PASSANT IN M’n LEVEN DIT AL LEEST

  IS HET VOOR MIJ OOK REEDS MOOI GEWEEST

  TOCH GEK, SOMMIGE DINGEN SCHRIJF JE OP

  ANDEREN BLIJVEN STEKEN OF VERDWIJNEN IN …JE KOP ?

  NOG ANDEREN ZIJN ALLEEN ERVARINGEN VOOR HET LIJF

  …OF HET GOEDE DAT JE DOET IS OOK ZO GEEN ITEM VOOR GESCHRIJF

  WIL IK JE NOG OP EEN ANDERE MANIER DAN MET SCHRIJVEN PLEZIEREN…

  LAAT ONS DAN GEWOON DE DAGELIJKSE REALITEIT VIEREN

  GENIETEN VAN ZOWEL HET BANALE ALS SOCIALE

  VAN HET KILLE EN HET PRILLE ...VAN DE LUIDRUCHTIGE EN DE STILLE

  VAN PILLEN EN ECHT VOORUIT WILLEN...VAN BRAVE MENSEN EN POTENTATEN

  VAN LIEFHEBBEN EN VAN HATEN

                                                                                                                                                                                              7

  EMAILREKLAME

  jullie moesten je schamen

  AL JULLIE ONGEVRAAGD GEZEUR OM ME TE WILLEN VERRIJKEN

  GA ER ERGENS ANDERS MEE ZEIKEN

   

  HET WAANZIN

  het waanzin waart om ons heen, besluipt eenieder

  opvoeding en commercie houden het waanzin in ere;

  media voeden het doden van elk medicijn

  relaties, gevangen gehouden binnen oude geldwetten

  en oude driften, echte grenzen zelden overschrijd

  nationalisme, imperialisme, alle dagen binnengelepeld binnen staten die zogezegd bestrijden wat ze zijn : fascistisch en door lieve-geld-beesten geregeerd

  voor het waanzin is vrijen ...neuken; geen ziel die met z'n sexe een andere ziel penetreerd of ontvangt, maar een kunstobjekt, al of niet op batterijen...

  of een overwerkte driftjanus die van iets af moet

  voor het waanzin is religie geen verbondenheid met het bewustzijn van de elementen waar we vandaan komen en geestrijker terug naar toe moeten, naar de aarde en het licht...maar een geheel van regels die het lijden goedpraten

  voor het waanzin is je te pletter werken, 'stressbestendig' zijn

  voor het waanzin is onderontwikkeling niemands schuld

  voor het waanzin kan er gewoon geen betere maatschappij met openbare diensten voor iedereen komen

  voor het waanzin garandeert alleen het winstbejag arbeidsdiscipline

  voor het waanzin zijn werkeloosheid en oorlog gewoon

  voor het waanzin wordt mouw gevleit op basis van loonverschil 

  voor het waanzin komen er alleen winkels met goederen bij,,

  geen winkels met ideën...het waanzin dat zijn ook wij

   

  NIET ONS LOT

  Gij naamt niet de macht in 1914, neen gij hielp mekaar uit te moorden

  Uw zogezegde vertegenwoordigers collaboranten, goedbetaald,

  keurden de rekeningen voor Uw afslachten parlementair goed.

  De 20er en 30er jaren, gevangen tussen het spel dat fascisme en 'demokratie' met mekaar spelen; weer gefopt.

  Weer mekaar uitgemoord.

  Men vreesde jullie, men gaf een klein deel van jullie voordelen.

                                                                                                                   8

  Welvaart groeide; oorlogen bleven duren;

  Echt reageren bleef beperkt, onschadelijk voor de grootbezitters.

  Geplaagd door absurditeiten, stress, zinloosheid, blijven jullie meedraaien...in het wiel der geldgeschiedenis, hopend op het grote lot

  De betekenis van dat woord 'lot' totaal vergeten

   

   MADNESS

  All around us , stalking everyone

  Education and commerce, honoring it

  Media feed the killing of medicine against it

  Relations being kept within the old economical rules and instincts;

  Not often the old borders are overcome

  For the Madness, making love is reduced to fucking;

  not a soul that penetrates and receives

  another soul with it’s sex .

  For the Madness being spiritual is not about the connection between the elements that created us (earth, light, energy…)and our consciousness now… but all about making more money then your neighbor

  For the Madness, working like robots is being stress free

  For the madness underdevelopment is necessary

  For the madness, no other society with free public services is possible

  For the madness , it alone can guarantee disciplines

  For the madness unemployment and war and poverty are normal

  Madness can buy us, and then we feed it; whatever victories we think we made.

                             

  het sterven van de rupsen

  sociale mensen zijn het zaad van de toekomst

  de aarde is de eicel, de milieuvervuiling de misval

  het militarisme, de verplichte vruchtafdrijving

  imperialisme van enkele staten, een schadelijke insecticide

  de superklasse, kleine benden hyena's

  absurde  levensomstandigheden, de materie voor verandering

  de oude staat, een vergankelijk cocon

  onze organisaties, vlinders...de hunne, roofdieren zonder honger

  onze leiders, veel handen op één buik

  inhoudelijk samenlevingsbeheer, één wereldwijd verbonden welzijnsplan

  waarvoor gekozen vooraleer de te kiezen dirigenten van de projektlijsten onze wereldregering vormen

                                                                                                                   9

  één telekomsysteem, voor iedereen toegankelijke zelfadministratie

  DAN KOMT HET GELUID VAN HET STERVEN VAN DE RUPSEN

  de nieuwe, vrije mensen, van oude en moderne slavernij bevrijd,

  zouden vlinders kunnen zijn, verscheiden en gelijk

  geschapen voor waardevolle vluchten tussen al het schone

  dat kunst, liefde en leven bieden kan

   

  voting

  We vote for the ones with lots of money to spend on their campaigns

  We vote to keep on producing inequality

  We vote for further collaboration in wars and pollution

  We vote to guarantee human rights for the few

  We vote for less culture that touches our soul

  We vote for keep on watching sensation

  We vote for the ones who were in opposition before elections

  We vote for the ones who did not make a difference in last election

  We vote because our alternative isn't organised enough

  We vote because we believe some cheap promises ...

  that die behind their negociation-desks

   

  Wonder if there will come a day that the individual realises his power

  Comes at work and starts to work slower the first day, slower the second,

  slowest the third...starts talking with his fellow-workers about it all.

  Wonder if there will come a day when workers start talking about their lives : 

  Do they get enough holiday ?  Why do they pay to much for everything ?  Wonder when they will realise that a lot of the work they are doiing is not necessary, and a lot is not beeing done.

  Wonder why and when and how organisation will grow.

  By demanding more money and by working less stressed ?

  The money-system will die quicker, but will have to sack us even more.

  Why not beiing one step ahead of this all : and demanding it's abolition ?

  Wonder if we can be disciplined enough to keep on believing in our new dream. Wonder if we get used to work out of solidarity instead of working because out of necessity.  I think in the end we will.

   

   

   

   

                                                                                                                   10

  SONG FOR THE WORKER

  To earn a living as a one man company can be a delight.

  For many 'independants' it has become an enormous fight.

  It started years ago, if you were not a big farmer, you had to go.

  Agroindustry has poisoned a lot of the cattle, it's time to start the battle.

  Let's do away with injecting hormons,antibiotics, giving dead meat to cow

  The sensible and honnest farmers know better how.

  It isn't a question of beiing able to pay more for more quality.

  But a question of honnesty, not believing in insanity.

  Investing in health instead of spilling to much wealth.

   

  To earn a living as a litle enterprise can be very nice.

  Working together in a close team can sometimes be a dream.

  But when competivity gets to tough, workers often get enough.

  Their lttle boses being obliged to attack their former friends

  No longer they can pay the same amount of cents.

   

  To earn a living in Statecapitalism can be a mockery.

  Because to many overpaid bureaucrats at the top can take away your job

  Even while you are at work with no usefull thing to do.

  Or belonging to the part of the collegues with to much to do.

  Your life is really no delight and badly needs a fight.

   

  To earn a living in a half State owned company

  Is not the key for a better destiny.

  Every month more oppression is invented.

  Priviliges divide the discontented.

  The unions of classcollaboration do not give the answers.

  Just as the rest of bourgeois politicians they see us as puppet dansers.

  Prices for pubic services rice; proletarian masses atomise... is big money's only advice.

  Meanwhile all those who think they can stay..

  put on a comedy show to please the bosses in any way.

   

  To earn a living in a big private capitalistic machine, is the biggest hell

  We ought to do away with as well.

  So later on we can tell children : work at ease, work is meant to please

  Don't care about profit-making, the world is ours for the taking

                                                                                                                   11

  Money is only something you can use to exchange

  Handed over in more equal parts it can rearange.

  This speculation-mad world considers humans as economical worth.

  Put the system out of it's misery, where it belongs, with the dirth.

  It's time to realise we pay a terrible price for this 'his masters-disguise'

  Pollution, stress, poverty, wars and famine are things to examine

  And to do away with in time...if not, we're also guilty of the biggest crime

   

  text for the worker

  You give the best of your own,  the invisible, living on your money get you down

  Their money  makes you suffer, they control every second of your life

  They use your mates to punish you when you get weak

  Of course, they are better organised and control all structures

  the newspaper, the art and teevee, the internet and your talk at the pub.

  Their parties got the power, their paliments inspired by their race, their language, their ecology, their religion, their freedom of the strongest.

  Their elections don't talk about exploitation, their unions locked you out,

  or put each of you in an isollated box.  When are you going to attack ?

  Of course, their order reigns and you've got some cash.

  They keep on restructurating and close the factories

  in times with so much hunger

  What you faught for, they'll take back again.  Their new bloody world order marches ; while they spoil a few of us to keep strong themselves.

  While old structures control, your own program, can't be born

  You cannot choose your leaders, you stay isolated...afraid, they cut your wings each day... untill you don't fly no more

  and the next generation steps in their tricks again

  Give us the right to live and work, we will create welfare and income

  If their system cannot give this, we'll take the means for it

  We don't need complicated calculations.  We count and divide.

  Give us free subscriptions for almost everything, and we 'll do all the work;

  our way, equally, without harming nature. 

  Give us time to think and talk and discover who we are,

  we're not jus that political and economical animal,

  we have our human needs as well

  We want to discover other cultures, not bombing them. 

  We want to get close to those  inner energies we discover,

  not follow their rivaling churches.We will make good things happen in time.

                                                                                                                   12

  niks meer te koop

  één dag is er nodig om de wereld te veranderen

  niet meer geloven in een begin, alles eeuwig middenin

  één geheel werd wie we dagelijks zijn en worden

  van atoom tot cel tot onszelf en de anderen en daarna het andere

  wat is kan en moet van vorm veranderen

  laten we god gelijk stellen met het goede

  dat zal de wereld al minder doen bloeden

  in liefde een hele dag aangenaam blijven

  kinderen mogen ons vandaag om onze driehoeken bekijven

  biologische jaloersheid kunnen we toch zo slecht aan

  een verhouding laten we best niet beginnen voor de andere is gedaan

  vandaag iedereen aan 't werk en hoeft alleen wat echt nodig is

  kom je zonder werk te vallen krijg je iets anders dat zal bevallen

  boeren gaan veel extra hulp krijgen, verstedelijkten hun ogen weer blinken

  welk een werkgeluiden gaan er dan vandaag weerklinken

  die van treinen, bussen, trams die we gaan maken om ons te vervoeren

  die van auto's voor wie 't genot van de fiets nog niet kon beroeren

  die van PC's die het leven van vele bomen gaan sparen

  die van wind-en zeemolens die onze elektriek gaan vergaren

  de olie doen we de oliebonzen geleidelijk kado

  dat ze er zich maar in wentelen of zo

  vandaag eens weinig vlees en veel ander lekkers

  maar zoals alles met mate, dan hoeve we geen slechte gewoonten te laten

  vandaag iedereen naar het bedrijf en kantoor en fabriek van zijn keuze

  tijd voor overleg en een babbel wordt onze nieuwe leuze

  een babbel over wat en hoeveel en aan wie we gaan leveren

  over geld en kostprijs gaan we echt niet meer zeveren

  zij die het hadden konden het tot gisteren nog opmaken

  aan hun onroerende bezittingen zullen we niet raken

  alleen waar ze zelf niet kunnen wonen en waar we werken mogen we kraken

  ook de politiek wordt vandaag bijgewerkt

  door internationale programma-verkiezingen versterkt

  door bekwame vakmensen op projektlijsten verkozen bekrachtigd

  dan kunnen we wereldwijd aan 't werk, ééndrachtig

  dan komt er door echte arbeidsverdeling meer vrije tijd

  dan zullen we ons van allerlei soorten verdeeldheid hebben bevrijd

  dan moet alles wat is gebouwd niet meer worden kapotgeschoten

                                                                                                         13

  om de winsten en de strategische posities te vergroten

  dan zijn er geen staten meer die men kan claimen

  slechts gemeenten, provincies, landen en continenten, het ene

  dan vertrekken er enkel nog militairen om dijken en scholen te bouwen

  dan hebben we een politie die we volledig kunnen vertrouwen

  dan heeft het geen zin meer om op percenten te spekuleren

  dan verlaat je je land niet om het te ontvluchten maar om te leren

  dan komt er tijd vrij om te reizen naar mekaars landen

  in plaats van de rijkdom naar het koude noorden te verpanden

  eindelijk krijgen kultuur en innerlijke verdieping een kans

  we leven maar even dit leven en zijn niet gemaakt van kadans

  eindelijk kunnen we de waarheid over onze geschiedenis onderwijzen

  en de echt moedige mensen in plaats van de moordenaars prijzen

  eindelijk zullen journalisten schrijven wat er toe doet

  kunnen schrijvers vertellen over de mens en niet 'het volk' zijn gemoed

  geen verhoudingen op bezit en geld gebaseerd

  al die oorlogen zullen ons dan toch iets hebben geleerd

  alleen zij die hun inzet niet leveren zullen zich vervelen

  zullen het sociaal zijn ook wel willen leren

  het wordt een erezaak in een winkel niet te veel mee te nemen

  we hebben geen keus of we moeten het geld weer als systeem aannemen

  het inhoudsloze ontploft als we geven om mekaar

  autoriteit en hierarchie worden dan een mooi gebaar

  negatieve emoties houden we voortaan voor bekeken

  de tijd van afgunst is verstreken

  het hangt allemaal van U en ons af

  hoeveel we van dit alles kunnen waarmaken voor het graf

  wat zal het zijn, de geldzweep, het gezever en geleuter

  of geld, desnoods als neutraal instrument en geen voortdurend misgepeuter

   

  OPA INDIAAN

  zat vredig een pijpje te roken

  toen de troepen te paard aankwamen

  hij zou net het vuur aanpoken

  toen ze de leden van zijn stam gevangen namen

  het einde van het leven in en met de natuur

  het begin van het leven in hoge betonnen huizen

  grond en vruchten, dieren en andere wezens kregen een prijs

                                                                                                                   14

  ertsen en olie moesten worden ontgonnen

  het leven, voortaan gemeten in geld

  geen eeuwige jachtvelden, geen respekt voor de oude kampvuren

  we werden en worden door luid en stil geweld geveld

  het eeuwige spel van geest en natuur ondergaat de geldkuren

   

  LESSONS FROM HISTORY

  Can lessons from class-struggle become descisive ?

  Or does evil continue to be permissive .

                             

  KAMERAAD ARABIER GEDICHT

  Ik kom uit het kleine Belgenland, eeuwenlang onder de voet gelopen.

  waar men eeuwenlang op vrede is blijven hopen.

  Net als jullie ook beschavers en onderdrukkers zijn geweest;

  dachten wij ook te hebben afgerekend met menig kwade geest.

  Met al diegenen die onze streken met hun hebzucht stenigden;

  hebben we ons toch voor een stuk kunnen verenigen.

  Maar het spook van het imperialisme, hebben we niet onthoofd;

  vandaar dat er maar geen brandhaarden raken gedoofd.

  We bedanken jullie voor jullie bijdrage aan de beschaving;

  ook voor de warme winteravonden met jullie olie als laving.

   

  Ook onze machthebbers proberen ons te verdelen;

  zeurend over kulturele verschillen, op emoties inspelen.

  Met wetenschap hebben we ons hier geestelijk beziggehouden

  In 't onsterfelijk atoom en het goede; was wat we vertouwden.
  Niet alleen jullie hebben het moeilijk met het thema man en vrouw

  : ook wij zoeken onze weg in het land van 'ik hou van jou'.

  Schep moed, laat ons ieder met onze geweldenaars afrekenen;

  laat ons samen, hier en ginder, een ander plan tekenen.

  Een wereld met voor iedereen een nuttig werk, een vast inkomen;

  een programma goedkeuren dan verkiezingen, op projektlijsten opkomen.

  Dan zenden we legers uit om huizen en zo te bouwen;

  herstellen we al werkend het vertrouwen.

  Dan kleden, voeden we ieder, onderwijzen menswaardige dingen,

  produceren, verdelen op gelijke basis ; spekulatie verdringen.

  Dan roeien we al hetgeen het welzijn bedreigd met wortel uit;

                                                                                                                   15

  overwinnen we negatieve emoties, is ook hun sprookje uit.

  Dan komen we zoals toen, in 't Cordoba voor Columbus samen,

  om ons filosoferend in de strijd voor werk te bekwamen.

   

  Die  leiders die afspraakjes met het grote geld maken; 

  zullen onze toorn, onze vastberadenheid en verzet smaken.

  Hou stand nu de maskers der geldvazallen beginnen vallen;

  de klasse die ons het slagveld insturen mag niks meer verknallen.
  Zij worden niet ingehuurd voor een beter buurt ;

  maar opdat de heerschappij van 't grote geld voortduurt.
  Kies jullie eigen leiders;

  het woestijnzand met arbeidersbloed kleuren,

  had nooit mogen gebeuren.

   

  Kameraad Arabier deel II

  strijd op basis van klassebelang,

  weet dat elke fraktie van de bourgeoisie in binnen-of buitenland,

  je uiteindelijk zal weten te nekken,

  weet dat je niet aan terrorisme meedoen moet

   

   

   

   

  in afwachting van de eerste niet-burgerlijke, programma-en projektverkiezingen :

  meer arbeidenden in aktie

  die betogingen tegen oorlogen organiseren

  die massaverzet realiseren

  die sluitingen van spekulatiebonzen stoppen

  die opkomen voor zij die doppen

  die sociale verworvenheden willen behouden

  die op de kracht van de werkenden betrouwden

  die geneeskunde aan sociale tarieven willen verstrekken

  die reizen naar plekken waar men mensen laat verrekken

  die aan fabriekspoorten te vinden zijn

  die strijden tegen wereldwijde boerenpijn

  die de dogma's van de nationalisten niet volgen

  die voor de eenheid van alle kulturen en kleuren zorgen

  die bijna nooit op Tv en in gazetten komen

                                                                                                         16

  die durven blijven van een betere wereld dromen

  die willen zetelen aan een arbeidersloon

  die in vakbonden opvallen door echt dienstbetoon

  die geloven in betaalbare openbare diensten

  die een kans moeten krijgen omwille van verdiensten

  die zich nog verdiepen in de lessen van de geschiedenis

  die de wereld willen behoeden van verdoemenis

  die nooit de ontslagpremies van supermanagers krijgen

  die niet over onrecht en gesjoemel zullen zwijgen

  die fakteur zijn of in 't onderwijs staan

  die aan de band werken of wat er ook moet worden gedaan

  die humanistische en andere waarden in de praktijk omzetten

  die geen schijnheilige belovers zijn, maar werk verzetten

  die van 't internet meer maken dan een game-mania

  die verzekeringen en zo te duur vinden, zo is da

  die mensen niet tegen mekaar opzetten

  die op 't eind van de maand op hun centen moeten letten

  zet de politieke wereld maar eens op z'n kop

  stem voor meer arbeiders in aktie aan de top

  zij die er nu aan zijn stonden nog nooit aan den dop

  zij die alle dagen als macht en oppositie op TV komen

  zullen altijd van goedkoper werken en besparen dromen

   

   

  ontmoeting met het Lommels Friedhof  (van 1988)

  Duizenden malen een betonnen kruis, telkens voor twee,

  of ze nu met de teenkootjes of de schedels tegen mekaar ingekuild zijn.

  Te vroeg van hun vlees ontdane botten.

  Al die dode, uitstralingsloze gelaten, met nog even die grimassen van onbegrip.

  Geraamten door Kruppkogels ontsierd.

  Met granaatscherven, taaier dan de knoken waartussen ze liggen te roesten.

  Op enkele dagen vielen zij, opdat een vernietigend model van overheersing

  en de leiders die dat voortbrengt,

  nog het einde van de eeuw zouden kunnen halen.

  Mannen, vooral 20, 30 en jonger.

  Ook kerels die nog maar net naar het stadium

  van krasse grijsaard aan 't toegroeien waren.

  Allemaal als slachtvee gekrepeerd.  Ieder geraakt,

                                                                                                                   17

  elk van hen gevallen of uiteengespat.

  Sommige bijeengeveegd, wie weet zonder kist tussen d'aarde geschoven.

  Eugeen Wette, Leopold Berger en Heinz Thormann,

  zoek ze er maar eens tussenuit.

  Allemaal op één mei geboren.

  Verraden en bedrogen onder het juk van de klasse die,

  verdoken, aan de touwtjes trekt.

  Slachtoffers zoals er nu in 1988 nog overal ter wereld geofferd worden.

  Primitieve offeranden.  Ritueel en barbaars.

  Door bruine wolven en alle andere oorlogskredieten goedkeurende marionetten mee de dood ingeduwd.

  Ter ere van de daaropvolgende heropbouw,

  na de eerste grote, nieuwe bankcrashenreeks.

  In plaats van werk gaf men hen dromen...

  die na het eerste doodsgevaar, nachtmerries werden.

  Hun geweten pakte men hen af...

  omdat je daarmee na je eerste dode, niet meer leven kan.

  Hun soldij was een soort werkeloosheidsvergoeding uit die tijd.

  Zo 'verGOEDE' men en vergoelijkt men nog immer een aantal andere gruwelijke en

  ...als vanzelfsprekend gepresenteerde dingen...

  't was zogezegd toch allemaal om ONS belang begonnen ?

   

  Ik dacht daar in Lommel aan alle geestelijke en andere geneugten des Levens die, deze onzer voorouders als vijanden voorgestelde werkmensen

  niet hebben kunnen ervaren.

  Door, als domme kruisvaarders hun even armzalige lotgenoten in andere landen, als op iets rood afstormende stieren te lijf te gaan,

   ondergingen en voerden zij de geschiedenis uit...

  in plaats van deze uit handen van de onderscheiden elites te nemen.

  Uiterst rechtse krachten beslisten voor het werkvolk en wilde de absolute vrijheid van 't grootkapitaal, ...meer ruimte...je kan die ruimte in Lommel gaan overturen.  Er zullen er weinigen zijn die hier liggen, die dat moorden met plezier hebben ondergaan...en toch is alles zo gegaan.

  Mensen toch, zij waren niet onze vijanden

  en hadden onze kameraden kunnen zijn. 

  Terug in m'n wagen. Het radionieuws van 'vier'-en.  Een Vlaams SS-er uit het Leuvense had op z'n gemak nog tien naoorlogse jaren voor de CIA gewerkt. 

  Het ging gewoon om één van die hele dikke pieten die Maurice Dewilde de keel is

                                                                                                                   18

  vergeten toeknijpen, vergeef me de figuurlijk bedoelde uitdrukking. 

  Op de zetel naast me lag een voor de gemeenteverkiezingen te typen tekst.

  Kiezen voor wat ?  Kiezen voor 'Mensela' natuurlijk...Mensela, de oud-Latijnse naam voor m'n dorp...

  betekent symbolisch 'de aarde als gemeenschappelijke woonplaats.

   

  Intermezzo

           AL DERTIG JAAR SCHRIJF IK over ALLES WAT MET OORLOG/ ARMOEDE/ WERKELOOSHEID /WERKSTRESS/ RELATIES OF DE ZIN VAN HET LEVEN IN ZIJN BREEDSTE BETEKENIS TE MAKEN HEEFT.  IK GOOT DAT ALLES IN EEN VORM : artikels,…

  POEZIE/ESSAYS/THEATERMONOLOGEN/KORTVERHALEN/PAMFLETTEN/CITATEN overdenkingen, enz...IK OBSERVEERDE DE GESCHIEDENIS VAN DE MENSHEID VANUIT EEN FILOSOFISCHE INGESTELDHEID EN probeerde er alle vormen van  LITERATUUR van te maken.

   

              Ik heb een deel van mijn werk OP HET INTERNET GEZET. Ook OP DIE MANIER kwam ik SOMS IN KONTAKT MET GROEPEN EN INDIVIDUEN DIE OOK IN DERGELIJKE DINGEN GEINTRESSEERD ZIJN.

   

              OP DIE MANIER PROBEER IK VIA DE FILOSOFIE EN DE KUNST ANTWOORDEN AAN TE REIKEN AAN DIEGENEN VOOR WIE IN DE POLITIEK of zelfs in de RELIGIE ONVOLDOENDE ANTWOORDEN VINDEN. Ook diegenen die de klassieke filosofie teveel wiskunde vinden 

               

  Voedsel voor de Geest verstrekken is de dag van vandaag meer dan nodig zou ik zeggen.  Andere gedichten rond filosofie,psychologie, dieren... via de link onderaan of de categorie 'gedichten' op filosofisch verzet

   

                                                                                                                   19

  you call yourself a president ?

  you declared war while no state attacked you

  you use the words 'freedom' and 'liberty'

  but in fact you mean ' domination' over the rest of the world

  you can still smile, oh what a wonder...

  while you see the mess you helped to create

  let me give a reminder to  soldiers and workers

  no nationalist issue is word a struggle for

  no competition between companies is word to go on strike for

  in fact your workers, who build your world are unemployed

  by working for different wages, they already are at war

  they are made to believe your world is theirs

   

  while it is so silent here...

  someone is made to believe he has to let a bom go of

  someone is paid to fight a war where the owners  of economy

  try to get richer from

  it is so silent here... it was so silent in many a village around the globe

  before subsidised and armed madness blew the silence away

  all kinds of egoism govern the world

  they are inside a lot of us

  that's why we follow the rules of the stock market

  that's why we don't simple produce and distribute in a fair way

  unnecessary activities give a false meaning to a lot of lifes

   

  disarmement

  unther the controle of the united nations

  begins with workers occupying their weaponfactories

  begins with a ban on weaponsales worldwide

  if no parlement on earth can achieve this

  it can be achieved by the neighbourhood picketing before the stores

  begins with a worldwide consumerstrike against your governement

  begins with backing a united nations plan on disarmement

  begins with using money for social purposes

  begins with social development

  begins with using global resources for the benefit of every nation

   

   

                                                                                                                   20

  to the new generation

  I say welcome to this life

  They will say we are all socialy equal

  Is it so difficult to invent a society without poverty ?

  We achieved a lot already.

  Resources are used for the happy few.

  To much of speculation with money and stuff is goiing on.

  The main reason for living is not that what you need to keep alive.

  Use some other ways to find answers as well.

  Learn to understand philosophy, history's youngest child.

  A lot of political suffering is based on our negative emotions.

  A lot of trouble is based on not following our hart and spirit

  Money should be a way of exchanging, not the ultimate goal.

   

  Middle East Madness

  While parents try to give their children a good education.

  While workers try to do their job.

  While some try to survive like animals.

  While stockmarkets push economical war over it's  limits.

  While evil is preparing it's domino's of downfall.

  While too many amongst us aren't educated in preparing for a real change.

  While each day new heroes representing  the greedy ones are presented,

  in fact ... idiots of the past.

  It's a good thing she knows when to enter the gate of my heaven...

  to strengthen me.

  Kalhil Gibran doesn't have the same pessimistic view

  on dead then the patriarchs over there

   

  Toerisme in het  beloofde land

  Altijd mooi weer in het oude Palestina.

  Al duizenden jaren wordt er gevochten.

  Nooit was de barbaarsheid groter dan vandaag.

  Moest er vrede zijn, was er geen werkeloosheid meer.

  Toeristen uit koudere landen in 't land en op zonovergoten stranden.

  Rechtstreeks per tgv naar 't midden oosten gespoord.

  Wat belet er dat alles?

  Verschil in religie ?

  Besef dan dat 'god' overal niet niets en niet niemand willen zijn is...

                                                                                                                   21

  zonder deze wet, geen big-bang, geen straling, geen atoom, geen cel,geen mens.

  Streven naar maximumwinst en maximumuitbuiting ...

  naar maximum aan grond en macht en invloed...

  overal heb je wel hebberige mensen...

  leer dat ginder nu toch ook eens.

   

  Detroit's protest against the invasion

  Detroit was against 'détruire', destruction.

  The destruction of Libanon.

  Detroit manifested.

  The news wasn't brought.

  The media in the hands of people unther the influence of money.

  The yankee dollar used it's Israeli fist.

  He who kills his brother should never claim any sense of religion.

  He'll never be a great philosopher in...

  the spiritual evolution behind beiing religious.

   

  Wordt het al een beetje duidelijker ?

  Dat oorlogen niet beginnen met domme aanleidingen.

  Dat ze niet gevoerd worden om het algemeen welzijn, maar om het geld ?

  Dat ze dienen als middel om strategisch voorbereid te zijn ?

  Dat humanitaire hulp geen politiek valabel verlengstuk heeft ?

  Dat de machtige nog niet voor de straat beeft ?

   

  Besef

  Besef.  De wereld is één land.

  Er zou voor iedereengenoeg aan alles kunnen zijn.

  Besef.  Je hebt recht op een inkomen.

  Het hele konkurrentiedenken maakt levens tot een hel.

  Besef.  Jij kan het wiel van de ontmenselijking stoppen.

  Besef.  Als we 't niet doen gaat er nog veel naar de knoppen.

   

  Een strookje land onderaan een Oosters kontinent

  Vietnam...bezetters stonden je strijd voor sociale verbetering naar het leven.

  Ze grepen een klein landje aan, 't had hun niets misdaan.

  Misschien is zo de clash tussen titanen uitgebleven.

  In de harten van mensen uit d'aanvallende staat, werd verzet geboren...

  werd doorzien...het absurde van die strijd.

                                                                                                                   22

  Een hele generatie zou de wereld gaan veranderen.

  Sommigen mislukten in hun wanhoop en werden stadsguerillia.

  nog altijd zoeken we naar manieren om de mens in ons...

  over het systeem te doen zegevieren.

   

  Max Havelaar

  Liep soms met z'n hoofd tegen de muur.

  Maar probeerde, leerde, was rechtuit en doortastend.

  Maakte definities en plannen, doorzag...handelde, werkte uit.

  Niet op gewin uit.

  Had een oog voor het juiste woord.

  Dikwijls bijna vermoord, gedachten gesmoord.

  Goed als je nog iets van zo'n mens nu hoort.

   

  Politiek  via filosofische invalshoek

  Niet-bestaan is onmogelijk.  Alles bestaat.  Niks kan niet bestaan.

  Alles iets onhoudbaar en bijna niks wordt, ontploft het. 

  Big-bang van materie en relaties.

  Bestaan, voortdurende beweging, strijd tegen onzin...inhoudsloosheid.

  Doordat alles iets en niemand niet 'niemand' wil zijn...is er ook veel venijn.

  Teveel willen bezitten, te jhaloers, te ego-centrisch, te vol zelfbeklag,

  teveel angst, te rijk, te arm...en te arm van geest.

  Niet waarom denk of doe ik dit of dat...

  maar 'heb ik al genoeg van dit of dat gehad'...beheersen ons leven.

  Dus sta soms eens even stil bij wat een mens als filosoof nu eigenlijk gewoon wil.

   

  Kanä schuilkelder

  Kan dat nu nog in Kanä ?  Zoveel jaren dat we al beter moesten weten.

  Jaren m'n eigen kas over het waarom van de oorlog in de mens opgevreten.

  Buldozers graven gewoontjes een heel groot graf.

  Wat mediaäandacht en de kous is af.

  De slachtoffers...voor welk een ritueel in dienst van de religie geld...en andere zogenaamde religie.

  Voilà, we geven de moordenaars een trap, daar zie.

   

  Labour Party versie sociale demokraten GB 2006

  Ze hebben hun leider vóór de invasie in Irak niet kunnen afzetten...

  want teveel lakeien heeft een apparaat om zich heen.

                                                                                                                   23

  Ze vertegenwoordigen naar eigen zeggen, de werkende mens.

  Terwijl de aandeelhoudersklasse in feite die klasse regeert.

  In ruil voor een beetje, een beetje meer, veel of teveel comfort...

  sluiten ze zich aan bij de 'legale' mort.

   

  Uit jezelf leren werken

  Niet omdat je gedwongenwordt, maar uit jezelf.

  Vanwege een bijdrage die je aan de medemens leveren wil.

  Niet vanwege geld of wat je door geldwolven wordt verteld.

  Werken aan wat nodig en nuttig en leerzaal en rijp is...

  niet aan waar je in feite niks kunt mee doen.

  Meer en meer zal de wereld zó te werken wél zien zitten.

   

  Linkse hergroepering ?

  Alleen als de kiezer slimmer wordt.

  Hoe ?  Moeilijkt, denkt teveel volgens oud instinkt...

  hier in dit land, al honderden jaren door het geloof in lijden verbrand.

  Verkrampt, zich zelfs nu met comfort onveilig voelend.

  Weet niet dat rechts terug naar dommer en armer wil.

  Gelooft teveel in apotheken en voor alles een pil.

  Niet zozeer in eigen wil !

   

  Zoutontziltingsfabrieken

  We hoeven niet te pikken ...

  al dat gemekker over 'niets aan te doen'.

  Wat wordt er aan 'armoede', 'dorheid' en 'vervuiling'  gedaan ?

  Teveel middellen aan het ekonomisch oorlogsbeest verspild.

  Te weinig energie gestoken in wat jij nu eigenlijk wilt.

  Daarom allen op de bres...de geest van het goede, moet nu uit de fles.

   

  Fiktieve vogel

  Moest er een vogelsoort bestaan, die telkens de mensheid zichzelf verwond,

  begint te fluiten...en stonden we dan met z'n allen buiten...

  d'er zou dagelijks wat afgefloten worden...

  tot we met z'n allen alle enggeestige beslissingen terugfloten...

  en dan die vogelsoort ergens rustig kon gaan paren...

  in afwachting van de volgende zang tot bedaren.

   

                                                                                                                   24

  De politiek van d'ouwe tijden

  Beslist welke mensenlevens worden gewist.

  Welk een schuldgevoelens aan z'n soldaten klagen.

  Wie er over wat op tv mag komen zagen.

  Wat wij dagelijks hebben te dragen.

  Maar dan hier een daar zo'n zucht...

  als van een overtrekkende duivenvlucht...

  die nieuw leven aan de vooruitstrevenden geeft...

  zodat alles weer herleeft.

  Nu 'nee' zeggen

  Tegen de bewapening van de volgende oorlogen.

  Tegen het feit dat mensen daaraan meewerken.

  Tegen de trauma's van de toekomst.

  Vergeet de elkaar aangedane pijn uit 't verleden

  We waren slechts pijn in een spel der zogezegde grote en wijze leiders.

  We waren slechts hun kanonnenvlees.

  Hun manier van leven.

  We werden slechts ingedeeld naar hun grote kleingeestige belangen.

  We dachten dat het ook voor ons zo een noodzakelijk kwaad was...

  zo'n oorlog uit hun lijf gesneden.

  Vredesakkoorden

  Volgen mekaar op.  Na elke patsstelling een nieuwe top.

  In hun kiemen liggen vaak de volgende spanningen.

  Alles in de evolutie van de domino's van eeuwen ingebakken.

  We hoeven niet op die manier verder te gaan.

  Hoe diep en hoe lang kunnen we nog wegzakken ?

  De oorlogskoning

  Er werd verteld...oh...' t is een held.

  Weinigen wisten, oh ja, één met twee gezichten.

  Een beetje meehelpen met de bezetter.

  ' t Gewone volk een verzetsbeweging,

  maar in feite zijn plannen gesmeed verkopen.

  En zelfs na de oorlog op een autoritair systeem hopen.

  Velen zijn erin gelopen.

  Onderzeese verspilling

  Verspilling,niet alleen iets in d lucht of op het land.

  Ook ter zee...kostelijke duikboten bevaren de oceanen,

  overalwaar ze kwamen, ten dienste van de kemphanen,

                                                                                                                   25

  die om mekaars rijkdom vochten.

  Ons nee, ons krijgen ze niet meer mee.

  Ze zijn nochthans nog altijd de baas.

  Ook in de lucht en op het land doen ze nog even dwaas.

  Libanon.  Het bestand

  Twee landen schieten hun noorden en zuidenkapotK

  Niet diegenen die de wapens betaalden, draaien er voor op.

  Niet diegenen met olierijdom, maar diegenen die werken

  ...in afwachting van ouderdom...

  gaan de rotzooi weer eens voor even opruimen.

  Hoe lang nog  te pruimen ?

  D'er is geen lol meer aan petrol.

  De ganse planneet loopt langzaam gloeiend heet.

  Vinden we onszelf zó belangrijk dat we zelf zon willen zijn ?

  Te weinig geld voor nieuwe technieken.

  Wij maar verder verzieken.

  Teveel petrolgeld verdwijnt in enkele zakken.

  Sociale noden lenigen ?  Nee, maximumwinsten bevredigen.

  De landen waar het nu anders wordt gezegd...

  dreigen te worden aan banden gelegd.

  Tsjetsenië

  Ook veel olie...eens onbeschoten...eens met mensen, bondgenoten.

  Dan iedereen tegen mekaar opgezet.

  Om het binnenrijven van dividenten aan het splitsen gezet.

  Hoe de eendracht van de werkende mens herstellen ?

  Hoe nog over de geschiedenis van het werkende volk vertellen ?

  Stoppen met mekaar als klassegenoten te kwellen.

  Hier komt 't eind van 't gedicht

  Over  mensen jong van geest, georganiseerd in politieke groepen.

  Tegen de oude gewoonten van de geschiedenis geërfd.

  Blijf niet als groepen naast mekaar, maak af en toe eens een gebaar...

  in de richting van nieuwe strategieën.

   

  Congo

  Ken mensen van hier met ouders van daar.

  Hun vrede op hun oude, doorgroefde gezicht...

  de vrede van vóór de tijd van onze dictators.

  Hun dorpen met hun eigen evenwicht van toen.

                                                                                                                   26

  Zag hun diepmenselijke uitstraling,

  hun kleine gestalte, hun grote hart.

  Hun jonge levens van na de tijd van de rubbertap.

  Hun blessures van het koloniale bewind.

  Ze hadden het hier bij ons op bezoek overwonnen,

  toonden ons hun nederige triomf.

  Oh Congo, wordt weer zo vredig als dezen.

  Congo's goldrush

  Posten moeten nu worden verdeeld.

  Verkiezingen bijna gepasseerd.

  Wat met jullie aardse schatten ...zeker spotgoedkoop blijven versassen ?

  Ik denk vaak : 'hopelijk loopt het anders'...

  wil mijn beter weten geen gelijk geven...

  inzicht en handelen kunnen ' t positieve doen herleven.

   

  Burgeroorlog in Mesopothamië

  Nee hoor, schrijven ze haast allemaal,

  niks ergs aan de hand,

  de burgerlijke demokratie heeft er de bovenhand.

  Alle dagen honderd doden,

  'oh wat godsdienstige verschillen van gestoorden'.

  Het imperialisme is een smet, waartegen men zich best...

  met menselijke wapens verzet.

  'Situatie onder controle',  dikteert de dollarfanaat nummer één.

  'Onder kontrole'...ze zouden het ginder graag willen horen.

  'Oh nee...'t is nog geen burgeroorlog aldaar'...

  makkelijk geschreven, zij zijn de sigaar.

  Terreurmaniakken

  Geef het toch toe, jullie blazen geen mensen op voor een ideaal...

  iemand boven aan de top...spijst de bankrekeningen van de lagere hierarchiëen.

  Ook jullie famillie is wat na jullie dood beloofd.

  Ook dat van die 72 maagden hebben jullie geloofd.

  Leven jullie echt met zo'n angst...

  dat bloedige taferelen en immens verdriet jullie niet meer kunnen deren ???

  Tijd om jullie echt tot het humanisme te bekeren.

   

  Stel het eens even anders voor

  Jullie zien niet de vooruitgang in Tibet,

                                                                                                                   27

  maar de mogelijke val van een zogezegd bedreigende grootmacht in wording.

  Jullie zien niet de verdiensten van Cuba,

  nog de aanslagen die jullie er organiseerden.

  De eigen terroristen houden jullie een hand boven het hoofd...

  jullie weten dat velen jullie al hebben misgeloofd.

  Jullie zien niet de voordelen van sociale zekerheid...

  maar de konkurrentiekracht en een klasse die moet worden ondermijnd.

  Inzet van ons voor hen

  Een tuinfeest...niet voor de gewone vrienden.

  Voor een school ergens in Afrika.

  Lekker exotisch eten...even onze gewoonten vergeten.

  We worden er beiden betere mensen van.

  Voor zij die geen tuin hebben...

  Oxfam steunt mensen in projekten aan de basis en waar die nood aan hebben.

  Mindcontrol

  In 't school waren kolonialen ooit 'onbaatzuchtige' weldoeners...

  een oorlog was altijd iets van goeden tegen slechten;

  Je was een deserteur als je geen kamp koos.

  Velen waren boos en belanden zomaar in 't verzet...

  dat door één van de oorlogstokers vaak zelf was opgezet.

  Mens opgelet !

  Terwijl we onze families verzorgen

  En vrienden voor onze vrienden proberen te zijn...

  schakelt men ons in...in duistere bedoelingen...

  doen we niet wat we eigenlijk willen doen...

  om de kost te verdienen...

  en gaan we door...met het grijpen van elke kans

  die ons  door 't systeem wordt toegegooid

  schrik om te eindigen als 'berooid'.

  Neonazischurft

  Ze willen heel graag toch oh zo puur en straf en meedogenloos übermensch zijn...

  en zitten vol onverwerkte pijn,

  roepen als verwende, aandacht vragende peuters naar 't verleden...

  vaten vol frustratie en pijnlijk kleinburgerlijk zijn achter grote zwakke namen.

  vaten vol venijn...wie wil er nu nog zo zijn ?

  Hun grote leider doodde meer mensen van hun zo geprezen ras,

  dan ooit tevoren, misbruikte het woord 'socialisme' als nooit tevoren...

  Hoe kunnen ze hem al die doden vergeven...

                                                                                                         28

  ze hebben ons niets, maar dan ook niets te geven...

  lopen achter hun eigen schimmen aan.

  In onze moderne tijden, gebruikt als bliksemafleider voor de kwalen.

  Verbied toch gewoon hun concerten waar ze hun gelijk nog willen halen.

  Uitgeteld

  Hoeveel bloed al nutteloos vergoten ?

  Hoeveel werk al kapot geschoten ?

  Hoeveel onzin al geslikt ?

  Op hoeveel harten al gemikt ?

  Hoeveel levens al verkwist ?

  Hoeveel kans op wijsheid al gemist ?

  Hoeveel wegen niet willen zien ?

  Hoeveel keren al niet een oorlog gezien ?

  Hoeveel sociale strijd al niet verraden ?

  Hoeveel ongeduld in plaats van beraden ?

  Hoeveel keer niet genoeg georganiseerd ?

  Hoeveel keer niet tijdig verweerd ?

  't wordt tijd dat dit alles keert.

  Laat ons weer herbeginnen en in alles...

  terug het mooie aan de mens beminnen.

  Het beste uit een benarde situatie halen...

  erkennen en herkennen van het falen...

  en dan verder onheil afwenden...

  signalen voor gunstige ontwikkelingen sturen.

  Teveel burgerlijk denken en begraven onder te zware emoties...

  zorgt voor moeilijk te overstijgen commoties.

  de stem-voor-mij-rage

  I have a wish.

  That one day, we will cast our vote

  on a program, not on parties.

  A program to end poverty, war and pollution...

  once and for all.

  We have a wish.

  That one day, after the international elections for such a program,

  we will cast our vote

  on project-lists, not party-lists...

  so as to appoint skilled people in their field of responsibility,

  without those games they play right now, bargaining for economical power.

                                                                                                         29

  We ought to have  a wish.

  That one day, we will appoint our presidents of work, housing, economy, managment of society, environment, energy, education...

  ourselves.

  Toch minder oorlog op komst ?

  Want ik zag hoe kinderen onbezorgd in het bos speelden.

  Hoe mensen zich in klinieken inzetten.

  Al zie ik de ekonomische oorlog in de bedrijven niet minderen.

  Zit er een kans in dat alles toch nog geleidelijk goed komt ?

  Waarschijnlijk een paar dagen geen kranten gelezen

  en alleen maar plezier met vrienden gehad.

  Gij die oproept tot geweld

  Ge weet toch ook dat ge uw eigen dood en verdoemenis toesnelt ?

  Kort zal zijn uw euforie.

  Want met ons nooit meer, nie.

  Stop terrorising yourselves...and you will stop terrorising others.

  zacht tegen hard

  In plaats van 'viva' de één of andere louche leider...

  heil het leven, een eerlijk en heerlijk bestaan.

  Weg met al dat nodeloos gekamp...

  dat eindigt in een concentratiekamp...

  met of zonder prikkeldraad.

  onvervulde wensen

  vul zelf in hoe de wereld en jouw deel ervan zou moeten uitzien...

  denk niet in termen van ongeloofelijk rijk zijn, maar gelukkig zijn

  rechtse overlopers, ...sociaal zijn is altijd beter

  Nee, 't zijn niet allen rascisten,

  nee, 't zijn niet allen verzuurden,

  nee, 't is niet alleen om af te geven

  is 'verdommen' niet echt wat ze bindt ???

  Opschuiven naar links, veel beter mee gediend.

  Jullie overreageren naar rechts als regeerders

  de bedrijfstop miljoenen aan ontslagregelingen betalen...

  onder de nationalisten zal dat zich allemaal blijven herhalen...

  met voor jullie als toetje nog minder sociale zekerheid.

  Klassiek links hou es op met jullie zelf en anderen te verrechtsen.

  Belgenlandje

  Maak jezelf niet van-kantje.

                                                                                                                   30

   

  Noord en Zuid samen en hun hoofdstad die van Europa.

  Waarom niet, hé opa's...

  die solidariteit niet als iets binnen landsgrenzen zagen...

  en dan nog heeft men jullie de oorlog kunnen injagen.

  Iedere generatie al door een systeem verraden...

  op zoek naar betere formuleringen en formules...

  samen onderweg...al voor we geboren waren.

  Nooit meer oorlog ?

  Wie weet komt de dag dat dat we overal naar vredige landen reizen kunnen.

  Als zij het ons niet gunnen...zullen wij het onszelf vergunnen.

  Ze zijn nog altijd bezig met ons in extreem-rechts en de rest op te delen.

  Over de ware wortels van het kwaad wordt veelal zedig gezwegen.

  Ik ken nog enkele gemeenten waar 't extreme van rechts nog niet bestaat.

  Durf hun namen niet te noemen...

  zoals je ook de broedplaatsen van zeldzame vogels niet verklapt.

  Gemeentehuiskoorts

  Over fietspaden, riioleringen en diesmeer, hebben we dus iets te zeggen...

  over internationale politiek, over afdankingen en veel meer...

  vraagt men ons niets...de vertegenwoordigers van het grootkapitaal

  zullen dat wel even op een 'hoger nivo' regelen...

  wat is het leven makkelijk, we hebben maar achterna te lopen.

  Dwingende, dringende interantionale afspraken opleggen,

  zelfde werk overal hetzelfde betalen, afbouw van de legers en omschakeling voor andere taken...

  daar zijn we toch niet te dom voor...we hebben er allen mee te maken.

  0110_WAVES

  GENOEG GEZWEGEN NOOIT GENOEG GEZEGD GESCHREVEN GEZONGEN

  NOOIT GENOEG GEOBSERVEERD GEANALYSEERD

  EN ALTERNATIEVEN VOORGESTELD

  WEER TIJD OM DIT ALLES VOORTDUREND IN IETS ANDERS OM TE ZETTEN

  GIJ ALLEN VAN GOEDE WIL...CATCH EACH OTHERS WAVES

  ONBAATZUCHTIG DOORIJVEREN VOOR EEN BETERE WERELD

  ZONDER MOORDTUIGEN EN KREPERENDE OF STRESSERENDE MENSEN...

  ZONDER SCHAAMTELOZE VERRIJKING IN OOST EN WEST IN ZUID EN NOORD

  ZONDER DAT DE WOORDEN 'GOD'

  EN 'SOCIAAL' en 'VRIJHEID' en 'NATIE'  WORDEN MISBRUIKT

  donkere fruitplukkers

  als in de tijd van de katoen in de jonge States

  hebben we ze nu hier vandoen

                                                                                                                   31

  niet meer overgekomen per slavenboot

  vaak op gevaar van eigen leven naar hier geroeid

  werken voor vaak die overdreven huur en het dure leven

  als regen en koude vallen mijmerend over ginder gebleven

  ginder bieden de koude marktwetten uit het noorden hen geen kans

  anders zouden wij hun gasten op vakantie kunnen zijn

   

  Christophe l.hulp op kleine schaal

  twee dikke diploma's in ekonomie en één in journalistiek

  even op bezoek bij moeder theresa

  en daar dan zelf aan de slag

  dan zelf dingen uit te grond gestampt

  reeds zestien jaar dingen in beweging gebracht

  verzorgen en leren lezen en opkomen voor rechten

  altijd om die centen moeten bedelen en vechten

  wereld geef hen toch kansen 

  octo ,ter gelegenheid van een ontmoeting met iemand die zei http://users.skynet.be/octo  niet kunnen open te krijgen en de ontmoeting met een andere dichter

  wereld van de andere kant van de ziel :

  http://dichterbijdeziel.skynetblogs.be

 • Nu 22/1 aan piket Inbev draait men MichaelMoore

   

  bron youtube : 

  AANVANG 19UUR  Leuven, VuurkruisenlaannNEE VERANDERD MARTELARENPLEIN

  Morgen 22/1/10 om 19 uur vertoning van de film van Michael Moore 'Capitalisme a love story'
  trailer :
  http://www.youtube.com/watch?v=IhydyxRjujU

  Van een origineel initiatief gesproken.  Miisschien ook een goed idee voor de ploeg aan de poorten van Opel  : 2600 banen die sneuvelen en hoeveel in de toeleveringsbedrijven. Weldra een film over arbeiders die hun fabrieken terugvragen ?

  LATEST NEWS : ontslagen voorlopig ingetrokken

   bron yoube Pete Seeger , thanks RI

  octo

 • Wangedrag bij sommige toppolitiekers.

  bron youtube en militante TV-ploeg

  Daerden en Dehaene volgende keer weggestemd ?Er valt aan te twijfelen, de onverschilligheid van velen nopens het politieke bedrijf en het stemgedrag in het verleden kennende. Aan beide zijden van de taalgrens.

  Beste kiezer, neem ook in de jaren vóór verkiezingen de tijd om eens achter de schermen te kijken met wat onze politieke verkozenen nog bezig zijn in de rand van hun populariteit als entertainer of redder des vaderlands, en U zal merken dat andere dingen dan het maatschappelijke welzijn van zoveel mogelijk mensen hen drijven. Ze mogen dan nog wel sterk of sympathiek uit de hoek komen of alzo gepresenteerd worden...er schuilt meer achter een vlug gemediatiseerd cabaret-optreden in de kamer of een stilzwijgen in de zaak van Inbev. 

  Doe zo maar rustig voort met het invullen van Uw voorbeeldfunktie op Uw arrogante manier en de mensen die bier brouwen zullen het op een dag wel uitdelen nadat ze het bedrijf van onderuit zullen moeten runnen om nog een dagbezigheid te hebben. De Opel-arbeiders zullen hun als dank wel een autootje maken, nu ze de distributie van de produktie als verzet geblokkeerd hebben. Zijn er nog ergens bedrijven die willen meedoen ? Gewoon met zijn allen produceren en billijk verdelen, dat kan toch zo moeilijk niet zijn. Die dwaze moordende concurrentie en die niet aflatende speculatie om toch maar een paar percent meer winst te hebben, nooit gehoord van 'het delgen van het eigen graf' ? !

  Waar ze mee bezig zijn :

  http://www.socialisme.be/lsp/archief/2010/01/18/dehaene.html 

  http://www.socialisme.be/lsp/archief/2010/01/18/daerden.html 

  filmpje : http://www.youtube.com/watch?v=rWObmJopHvQ 

 • Oproep : stop met uit auto gooien van flesjes !

  IMG_0147

  filoview pictures : en nee, het ligt niet aan het feit dat de vuilnisbakjes vol zouden zijn, zelfs als er bij de bushaltes totaal lege vuilbakjes zijn, slingeren de blikjes her en der rond op sommige plaatsen...en zelfs als ze vol zijn...neem ze mee naar je eigen vuilbak...iemand zin om een facebook-greop aktie op te startten ?


  Even een moraliserende preek houden, mag nog hopelijk.

  Nu het groene landschap het witte heeft vervangen, valt eigenlijk veel beter op hoeveel, vooral drinkverpakkingen door de ramen van auto's worden gegooid. Waarom dergelijk lomp gedrag ? Ben je dan iemand als je dat doet ? Lucht het een bepaalde frustratie op ? Is je auto inderdaad een heilige koe ? Wat zou je er van denken moest iemand een zak afval in jouw auto gooien. In een film gezien ? Cool ? In't dialect zeggen ze bij ons ' Lomp is ook vis, maar de kop deugt niet'...ruim een aantal dingen in die kop maar op dus, even goei vrienden.

  In een aantal landen waar er alleszins in 2006, toen ik er was, geen wetgeving tegen dergelijke zaken was; reed ik eens ergens door het zuidelijke deel van een prachtig land dat men opzettelijk via burgeroorlogen uit mekaar heeft doen barsten...kilometers en kilometers lege flessen langs de kanten van de weg, niet hier en daar één, maar echt erg. Bovendien , één is er één te veel. Heb wat respect voor onze dappere vuilnismannen en de gemeentediensten, voor de wandelaars, wees een voorbeeld voor kinderen enz... .

  Ook dit is 'filosofisch verzet'.

  octo 20/01/10

  gastad.solidariteitsgroep Leuven Inbev

  Beste,  De werknemers van AB Inbev blokkeren nu al elf dagen lang de poorten van hun bedrijf. Ze eisen de intrekking van een afdankingsplan, respect voor het sociaal overleg en werkzekerheid voor het personeel. Vele Leuvenaars zijn solidair met de strijd van deze mensen, temeer daar AB Inbev winst laat optekenen en bijzonder stevige bonussen uitkeert aan directieleden.  Een aantal inwoners van Leuven is daarom gestart met een solidariteitsgroep rond AB Inbev. Naar analogie met de campagne met vensteraffiches tegen de oorlog in Irak van enkele jaren geleden, willen we graag heel Leuven zien volhangen met vensteraffiches met de boodschap: “Wij zijn allemaal Stella! Trek het afdankingsplan in!” Het is een manier om de solidariteit in de stad zichtbaar te maken en de actievoerders een hart onder de riem te steken.  De solidariteitsgroep komt nu donderdag 21 januari 2010 een eerste maal samen in het Wereldcafé Coop om samen na te denken hoe we de verspreiding van deze affiches kunnen aanpakken en hoe we de solidariteit verder kunnen organiseren.  Hopelijk tot donderdag,  Namens de solidariteitsgroep,

  steunactieabinbev@gmail.com - 0495/47.24.28

  WIJ ZIJN ALLEMAAL STELLA!

  Trek het afdankingsplan in!

 • Legers inzetten alleen voor rampen...wanneer ?

  bron youtube en NOS

  Het filmpje van vandaag toont waar een leger zich wel nuttig in kan maken. Legers die helpen bij natuurrampen, bij ontwikkelingsprogramma's. Jammer dat er daarvoor eerst een ramp moet uitbarsten om tot internationale solidariteit te komen. De hulprogramma's komen op gang, maar er was al schrijnende armoede voor de aardbevingen. De TV's staan aan en we zien de beelden, maar weinigen trekken er de politieke en sociale consequenties in de richting van meer aktieve betrokkenheid bij het oplossen van de wereldproblemen uit. Autoriteiten overal geven dan wel het startschot voor de hulpoperaties, maar in besloten kringen vreest men een opstand tegen het oh zo democratische regime van de bondgenoten die het eiland arm houden.

  Een ander voorbeeld van hoe legerhulp zich opstelt :

  bron youtube- al jazeer tv

   

  http://www.youtube.com/watch?v=JAEyyHwYzT0 

  octo 17/01/10

 • Eet U chamignons Mr EU president?Pluk in EU

  100_2090

  filoview pictures : Portugese EU-buur tegenkomen onderweg in ons nieuw 'Vaderland' ergens op weg in de geschiedenis naar de wereld als één natie.

  Een paar dagen terug. De VRT-reportage van de champignonkweker die acht Belgen ontsloeg en er Poolse arbeiders en arbeidsters voor in de plaats aannam. Hele heisa van de wetgeving zit zo in mekaar en de Belgen dit en de Polen dat en de staat betaalt de beloofde subsidies niet aan de chamignonkwekers enz.enz. . Kafka zou er een boek kunnen van maken, niet Kamiel, maar Franz zaliger.

  Waarom mijnheer de president van Europa, geeft U niet als eerste persconferentie binnenkort de aankondiging dat U een voorstel gaat doen om het voortaan verplicht te maken van op Europees grondgebied hetzelfde loon voor hetzelfde werk te betalen... ?

  Meer dan 5 minuten politieke moed is daar niet voor nodig, alleen rustige vastheid. Bovendien neemt U zo de wind uit de zeilen van groepen die de Europese e.a. medemensen tegen mekaar proberen opzetten.

  Of moet er eerst weer een facebook-groep opgestart worden, de straat opgetrokken, gestaakt, melk uitgegoten en weet ik veel wat ?

  U bent al een groot haiku-dichter ("Hey Koe", zou Kamiel Kafka Kamagurka zeggen) , U kan de geschiedenis ingaan als een echt hervormer die er werkelijk toe doet !

  Grijp U kans...zeker in tijden zonder rode duivels in Zuid-Afrika ! Misschien hebt U en wij Belgen maar een paar jaar om echt te scoren op internationaal vlak...U hebt de beurswereld toch al bezocht door daar aan één van die bellen te trekken...en er zijn meer stemmen te winnen bij de gewone man dan bij 0,1 percent van 1% gefortuneerden die alles kapot speculeren en mensen om een paar procenten winst meer op straat zetten !

  Ik zal het uw zus eens vragen, want langs deze weg... we komen die toch regelmatig onder  mensen die  van die toestanden slachtoffer zijn tegen. Hopelijk wint ze de ACV-prijs voor militant van het jaar. U kan het ACV nog tot 20 januari mailen daarvoor.

  octo 15/1/2010

 • Paniekfilmpje staking Inbev in media USA !

  bron youtube-bloomberg:  sorry folks, je kan het filmpje alleen zien als je in google het volgende intikt : ab inbev leuven youtube en dan op het filmpje tikken (omdat Bloomberg meent een patent te hebben op stakende arbeiders in België ?wie weet)

  De zender Bloomberg brengt een reportage over de stakingen bij de bierproducenten in Leuven, Luik en Hoegaarden, ze noemen het in 'Brussels' and around. De beurszender Bloomberg lijkt vooral verbolgen over het feit dat de dapperste der Belgen het aangedurfd zouden hebben om een topmensen van het bedrijf te gijzelen. Met een vleugje goedkope humor-ironie probeert men het voor te stellen als of er in België een nieuw soort misdrijf uitgevonden is 'beernapping' naar het soortgelijke 'kidnapping'. De bedoeling is staken en het beletten dat produkten buiten het bedrijf raken als drukkingsmiddel te laten verbieden. Nergens in de traditionele berichtgeving een verwijzing naar de 73 miljoen dollar die de top dertien van het bedrijf jaarlijks onder mekaar verdeeld en ook niks te horen van de concrete miljardenwinst die het bedrijf maakt. Wél een verwijzing naar het feit dat het managment van plan is de blokkade 'wettelijk' te laten breken, met een opsomming van de bedrijven waar dat al gelukt is.

  De staking beroert ook de Braziliaanse bierarbeiders, ze schreven een solidariteitspamflet en dreigen met akties:

  zie http://filosofischverzet2.skynetblogs.be

   

 • 20 maart10:Opvallend initiatief over partijgrenzen heen

  100_2256

  filoview pictures : kinderen, spontaan en vol goeie wil als ze zijn, bouwen gewoon de iglo waarvan ze droomden...voelen, denken en doen.

  Er zijn nog een pak mensen die iets ten goede willen bewegen in de samenleving, getuige daarvan de vandaag geöpende website van  'de ronde tafel van socialisten' die 1 mei dit jaar al op 20 maart doen vallen en dit over de partijgrenzen heen. Opmerkelijk initiatief waarbij ook een inbreng van de talrijke deelnemers wordt gevraagd. (zie ook de facebook-groep van 'dag van het socialisme' misschien. Inschrijven kan nog, en de Vooruit in Gent gaat veel te klein zijn.

  http://www.dagvanhetsocialisme.be/?page_id=7  klik op de werkgroep van Uw keuze  of verken de hele site om de voorgeschiedenis van die dag en zo op te zoeken.           octo 12/01/10

 • Boeiend nieuw decenium voor pacifisten.

  bron youtube : trailer van de documentaire "The people speak" over de geschiedenis van het Amerikaanse volk door Howard Zinn, binnenkort ook in België op DVD verkrijgbaar. Meer uitleg op http://www.socialisme.be/lsp/archief/2010/01/09/zinn.html PS.de nieuwste documentaire van Michael Moore loopt in 't land. 'Capitalism, a love story'.

  Het vorige decenium werd al meteen gekaapt door de voor vele industriëlen winstgevende oorlogsreactie op een reeks terroristenaanvallen, waar ook al familieleden van zeer gefortuneerde, zogezegde Islamieten achter zaten. Een berg leugens werd gefabriceerd en men trok met een aantal proletaren die een broodwinning in het leger zagen, ten strijde.  Men kon zich dat veroorloven, want buiten enkele betogingen van honderduizenden tegenstanders van een eventuele oorlog, ging er in de VS en GB , naar mijn weten, niet één fabriek plat als protest. Dat komt onder andere, omdat als je werk en inkomen wil hebben, je jezelf gedeisd moet houden. Toppen van bepaalde partijen en vakbonden vonden zoiets als een oorlog tegen houden waarschijnlijk iets niet-' dagdagelijkse strijd om den brode'-achtig en ver van het bed...nee, laat ik het gewoon zeggen zoals het is, 'ze' collaboreerden'...en een deel van 'wij' liet gemakkelijkheidshalve begaan. Waw, een oorlog, rechtstreeks op TV te volgen. Juist een computerspelletje.

  Geschiedenis is een raar iets, gewoonlijk weet men achteraf na een aantal gebeurtenissen, wat er vroeger eigenlijk aan de hand was. Net zoals op individueel vlak, moeten de gemeenschappen als locaal, nationaal...collectief, eerst door een reeks ervaringen voor dat hun plaatselijke 'frank', 'geldeenheid' valt. Als men dan zo ver is, worden die ervaringen door een aantal woordvoerders van tegengestelde belangengroepen, vooral voor verkiezingen zodanig verkeerd uitgelegd dat de kiezers uit rancune of... gewoonlijk kiezen voor diegenen die er de keer tevoren niet voor zorgden dat een aantal wereldproblemen fundamenteel werden aangepakt.

  Ach mensheid. Je kan tot op de dag juist het aantal centimeter sneeuw dat gaat vallen voorspellen. De laatste wetenschappelijke geheimen staan op het punt te worden ontsluierd. Je zou van alles op een ecologische manier genoeg voor iedereen kunnen produceren en iedereen zou kunnen doen waar hij of zij goed in was. Je zou dat zo kunnen regelen zodat iedereen genoeg vrije tijd zou hebben om zich met zinnige zaken bezig te houden...ware daar niet , de speculatie en al die andere  wetten van het geld en de noodzaak om steeds meer winst te maken.     De grootste voorstanders van een totale vrije markt, zijn de hevigste strategen in het in mekaar zetten van monopolies. Als men de krant 'Le Monde' om meer winst te maken in een buurland gaat drukken, dan doet men dat gewoon. Miljarden hectoliters bier maken en miljardenwinsten, waarom zouden we geen enkele honderden arbeiders in Leuven wegsnoeien om onze waarde op de beurs wat omhoog te krijgen . Omwille van de etische waarde dan...is dat niet iets voor mensen die in de sixties blijven hangen zijn, zeggen sommigen nu smalend. Moet er nog zout zijn ? Ja, in deze winter blijkbaar wel...'t schijnt dat het zout schaars is, waw, goed nieuws voor de zouteigenaars en de handel dus.                               Was geld maar papier en zout zout.

  Het beloofd inderdaad een boeiend decenium te worden. Nieuwe ideeën worden via journalisten gelanceerd. Zo lazen sommigen vandaag dat wat de huidige oorlogen in Afghanistan en andere betreft, het pacifisme van de doorsnee progressieve mens en zijn vertegenwoordigers in het parlement, in vraag moet worden gesteld. Oorlog moet soms kunnen, het ordewoord van de nobele heer Obama volgend.(zie artikel 'herschrijf uw Nobele speech Barack). Wat men dan vergeet te zeggen is dat om het even welke oorlog die er ooit geweest is, altijd al is vertrokken van uit imperialistische economische belangen, achter een bepaald zogezegd nationalistisch of religieus of nepideologisch masker, weer vanuit het economisch winstmotief dus, of vanuit de 'bekommernis' om de economische concurrent op strategisch gebied te omsingelen. Daar kan niks goed van komen. Al roept ex-gewetensbezwaarde Walter Pauli in De Morgen al schrijvend nog zo dat in sommige gevallen 'body-bags', (de gesneuvelden), niet langer een bezwaar mogen zijn om niet aan een oorlog deel te nemen als land.  Mensen die het leger niet nodig hebben om een inkomen te hebben, laten zich niet optrommelen om oorlog te gaan voeren. Daarom is een internationaal verbod op de produktie van oorlogswapens nodig...maar men verkoopt toch zo graag niet ?  Daardoor werd vandaag zelfs ,door weer de ene of andere sponors van weer een nieuwe nationalistische afscheidingsbeweging het Togolese-voetbalelftal beschoten.

  Het verzet tegen sommige uiteindelijk, dodelijke logica, zal van onderaf moeten komen, van gelijke productievoorwaarden en ontwikkelingshulp in plaats van oorlog. Als er daarvoor geen ruimte meer is en iedereen iedereen blijft beconcureren en er ook de volgende jaren getalmd wordt met op  een andere manier met geld en winst om te gaan,...zou het kunnen dat er weer een pak ellende bij komt in plaats van dat die afneemt. Een voorbeeld van wat er mogelijk is, wat Palestijnen en Arabieren betreft (je komt die positieve signalen, dat het van onderuit zal moeten gebeuren  ook in andere groeperingen dan de aangehaalde tegen) :

  http://www.socialisme.be/lsp/archief/2010/01/07/israel.html 

  octo 9/01/2010

   

   

   

 • BigBrother trukjes. Internetters verenig U !

  bron youtube : In de reeks 'onbekende helden' Amithaba Sadangi en hoe hij zijn landgenoten aan een beter leven helpt, positieve noot bij dit artikel.

  PS. Het filmpje (8min)gaat over hoe een Indische boer zijn collega's verder helpt, het zal het grote scherm niet halen, wegens minder showgehalte dan onze federale minister van pensioenen in het parlement, daarom vandaag op FVerzet1

  Enorm veel nieuws weer vandaag tussen de radio 's morgens, de krant en de stroom naar onze schermen. Maar, hallo, grote broeder, big brother...we geloven niet zo maar alles wat je via jouw bril meegeven wil. En, wat wil je meegeven eigenlijk ? Enorm veel energie, steek je in het bespelen van de ongezonde nieuwsgierigheid van mensen. Heel het land in de ban van de ene moord na de andere. Als zoiets gebeurdt wordt er 100 maal meer aandacht aan besteed dan aan de werkloosheid, de ontslagen bij Inbev of bij uitbreiding, de problemen van de 2 miljard kleine boeren in de wereld.

  Wil je, gesofistikeerde grote broeder, de publieke bewustwording rond een aantal maatschappelijke thema's misschien stoppen door zo veel mogelijk mensen de indruk te geven dat de wereld toch rot is en dat ze zich hopeloos gaan afvragen 'hoe het zo ver kunnen komen is met deze wereld', maar dan alleen met betrekking tot de door de heersende cultuur gepromote misdaad en niet tot de gewone sociaal-economische zaken des levens.

  Diegenen die niet meer in deze manier van nieuws brengen geloven en de onzin-bombardementen overleefd hebben, weigeren ook nog te geloven in sommige oplossingen die men ons hier in 't Westen (zie vorig artikel)en anderen in de wereld voorschotelt.

  "Het zit mis met het visbestand in de Nijl", zo klagen Egyptische vissers de vervuiling en het gebrek aan waterzuivering  van de Nijl aan. "Nee", zegt de overheid,' er is niet minder vis, maar jullie zijn gewoon met meer vissers".

  "We gaan onze economie er bovenop helpen", zegt BigBrother uit Zimbabwe. Nee, aan luxe-levens verkochte elite in een nieuw regeringspakje, jullie gaan de ganse economie uitverkopen aan de hoogste bieder.

  De ICG, de 'internationale crisis groep',voorspelt sociale onrust in Tadzjikistan, Oezbekistan en Kirgiztan. Duizenden gastarbeiders keren immers terug uit Rusland en Kazachstan, wiens boomende economiën vóór de jongste wereldcrisis het niet zo goed meer doen. Het ICG hoopt dat die nieuwe werklozen niet in de armen lopen van de zogezegd religieuze fundamentalisten...maar vreest vooral waarschijnlijk dat die mensen zich op klassebasis gaan organiseren en voor recht op werk gaan ijveren, buiten de gangbare kanalen die dat soort van verzet willen isoleren om.

  Weer, Grote Big Brother, moeten we voor positiever nieuws en achtergronden nog maar eens naar het internet, waar sommigen zich aan Uw almacht willen ontworstelen. Nog deze tip dus, vóór je morgen weer met het 'Laatste Nieuws' waar buiten best te pruimen streeknieuws en moorden niet veel meer instaat afkomt, of met een journaal voor weinig in de wereld als geheel geïntereseerden en ramptoeristen : lees in http://www.mo.be over hoe China en India milieuvriendelijker willen gaan produceren en lees op http://filosofischverzet2.skynetblogs.be hoe de officiële Chinese socialisten naar de wereldcrisis en de ontwikkeling van hun land kijken.

  octo 8/01/10

   

   

 • Ook werklozen in de familie ?

  IMG_0407

  Ook werklozen in de familie ?

  Werken doe je niet alleen om je rekeningen te kunnen betalen. Tot je eigen voldoening iets met je talenten voor je medemens doen, wordt een groeiend aantal ouderen en jongeren onmogelijk gemaakt.

  ‘Recht op werk’,is niet echt een maatschappelijk onderwerp waarover veel over gesproken of gepubliceerd wordt. “Het individu en het werklozenleger werd rustig gehouden door een afkoopsom”, zal men later in de geschiedenis over onze tijden schrijven. Of nog : “alleen in de rijkste landen bestond een dergelijk afkoopsysteem, de meest verpauperde lagen van de wereldbevolking werden wegens politieke onwil en gebrek aan solidariteit aan hun lot overgelaten”…en “ook in het begin van de 21ste eeuw bleef men voor hetzelfde werk verschillende lonen betalen en waren alle alternatieve initiatieven ondergeschikt aan speculatie en de zoektocht naar steeds groeiende winsten op de wegens de onvoldoende koopkracht krimpende markten”. Terug naar nu :

  Wat we wel zien is dat een aantal politieke commentatoren, in de qua lezersaantallen grote kranten, het in het begin van dit nieuwe decennium opneemt voor al die regeringen die iets willen doen aan de overheidsschuld door drastisch te besparen en ouderen langer doen te werken. Men haalt de oude refreinen weer boven en de paarse federale regeringen wordt meer verweten dan de vorige systeembevestigende garde van J.L.Dehaene, wiens bestuursfunctie bij Interbrew de op handen zijnde 299 ontslagen in België wel niet zal kunnen tegenhouden zeker ? Maar bon, een andere bestuursfunctie van hem, bij Dexia leverde dank zij de druk van actiegroepen toch al op dat Dexia geen geld meer mag lenen aan Israëlische kolonisten die de smalle aan de Palestijnen toegewezen strook blijven belagen.

  Nog een beetje en men gaat diegenen met een spaarboekje, waar nu vanaf een bepaald plafond ook al belastingen op geheven worden, vragen van de werklozen in hun familie te onderhouden.  Niet te geloven eigenlijk, de banken werden met miljarden van ons gered en in ruil geven ze ons een extra lage rente in de buurt van 1percent en met dat goedkope geld dat we ze toeschuiven vragen ze onze kinderen die een huis willen kopen tot 4% en meer voor een eventuele lening.      De tijd van de pachters en de baronnen in een modern kleedje eigenlijk.

  Aan allen die ter wille van het systeem niet mogen werken, overtuig Uw medemensen die te hard moeten werken dat ze in hun intersectoriële eisenpaketten in internationaal overleg, meer personeel vragen…en ondertussen …er zijn nog zoveel interessante dingen te bestuderen, lezen, organiseren…op momenten dat je er ineens tijd voor krijgt…wachtend op antwoord op één van je sollicitaties.  Nog een kleinschalige tip : Waarom nemen mensen die op hopen geld zitten eigenlijk niet iemand aan als ze zelf veel te veel werk hebben ?  Het argument van het verschil tussen bruto-en nettoloonkost gaat niet altijd op.      

  Geld zou een eenvoudig niet-speculatief ruilmiddel kunnen zijn…in plaats van ondermeer een leerschool in het ompolen van bepaalde negatieve emoties als ‘hebzucht’ in positievere proporties. Het blijft wachten op een internationale wetgeving die het recht op werk in alle grondwetten doet opnemen…want ook managers kunnen niet anders dan in de tredmolen van het door Michael Moore in zijn hemd gezette systeem blijven meelopen. Een voorbeeld van een eventueel te nemen initiatief om over dergelijke wetgeving een internationaal referendum over af te dwingen : http://bloggen.be/conscience2008

 • Humanitaire internat.hulp geweldadig gestopt.

  bron youtube : beelden geweldadige raid op internationaal hulpkonvooi.

  Ria Cabus, die al jarenlang aktief is rond de wantoestanden in Palestijns gebied, bericht vanuit het Midden Oosten over de Gaza Freedom March en de humanitaire hulp van 'Viva Palestina' die vanuit Egypte ardhandig tegengehouden werd aan de grens tussen Egypte en Palestinië.

  Bijkomende info : http://www.mo.be/riacabus 

  http://www.youtube.com/watch?v=CVwGnqHwk7U

  octo 6/01/2010

 • Wie onderhoudt Uw vrouwen Jacob ?

  bron youtube : projekt voor kinderen in Kaapstad

  Met al een vierde op het oog, trouwt de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma vandaag met zijn derde vrouw. We gaan de man niet hekelen om zijn voorkeur qua relaties, maar daar moet, afgezien van ondemeer de psychologische opgaven die een leuke monogamie al met zich meebrengt, veel geld mee gemoeid zijn. Het arme deel van de Zuid-Afrikaanse bevolking zal de kosten wel dragen waarschijnlijk. Nog erger is dat het er ,zoals in Zuid-Afrika,in de geschiedenis van de mensheid reeds vaak als volgt aan toe gegaan is : een leider die zich als volks en links voordoet wordt door een deel van de onderdanen aan de macht gebracht vanwege zijn vermeende inzet voor diegenen die het het meest nodig hebben en nadien blijkt alleen een kleine kring rond de potentaat de vruchten van de economische inzet binnen te rijven. Is het op andere plaatsen elders anders ?

  Regeringen hebben de neiging zich te omringen met kringen rond de economisch machtigen en samen met de top van het staatsapparaat, waken ze er in 't algemeen over dat de grondstoffen privéeigendom blijven en de grote ondernemingen kunnen putten uit een leger goedkope werkkrachten. Ook de pers die deze dingen zou moeten aanklagen is in handen van voornoemde groepen terwijl de echte oppositie van de werkende mens komt van niet-kapitaalkrachtige groepen. Ook de vakbondstoppen, die voor de grote onderste lagen van de bevolking zou moeten opkomen, zijn voor een groot stuk verkocht aan de top van de pyramide. Sociale bewegingen van allerlei ideologische kleuren doen voor de schijn of ze wezenlijk van mekaar verschillen en vitten op mekaar, maar komt het er op aan grote sectoren te 'saneren' of privatiseren, dan zetten ze hun mooie principes opzij om zoveel mogelijk van de feestdis mee te kunnen nemen. Eens gepensioneerd worden ze vaak de beste vrienden en lachen op hun reunies met al die leden die ze destijds tegen mekaar hebben kunnen opzette voor enkele punten van een procent, zo hoorde ik onlangs nog vertellen.

  Zo draait de wereld maar door en wij doen mee. Welke kleur kan ons aan een job helpen, aan een verhoging van onze maatschappelijke status ?  Wie is de meest mediagenieke politieker, al verkondigt hij opsplitsing en tweedracht ? Slechts militante groepen en individuen  bekommeren zich nog om de uitverkoop van openbaar bezit. Privatiseringen houden niet zo maar op na een privatisering, voortdurend staan er andere groepen klaar om nog meer geld uit een bepaalde tak van de economie te halen en voortdurend voert men een geleidelijke afbouw van de maatschappelijke zekerheid en de sociale verworvenheden in.  Bovendien moet dat dan nog allemaal geregionaliseerd worden zodat er zoveel mogelijk postjes kunnen worden verdeeld, wat een goede werking vaak hindert; zoals bewezen in het dossier van de vervuiling van de Zenne (zie http://filosofischverzet2.skynetblogs.be in een artikel van bijna Spa-voorzitter Erik De Bruyn).

  Of het nu in Zuid-Afrika is of hier, overal zijn de gewone werkende mensen, op zelfstandige basis of niet, de dupe. Al heeft men een deel onder hen geleerd van onrechtstreeks op de beurs te speculeren en doet men hen de miljardencadeaus aan de bedrijfswereld en de bankwereld slikken; op hun werkplaats heersen dezelfde sociale verhoudingen. De staat houdt de eigendomsverhoudingen in stand, de vakbonden blussen het vuur bij sociale onlust en houden de schijn op dat ze de enorm productieve en stresserende werkomstandigheden binnen de perken houden.

  In de praktijk loopt het wel even anders. Iedere minuut is getimed qua snelheid en productie en iedereen is verplicht om een helse competitie met mekaar aan te gaan onder het oog van een aantal controlemechanismen die steeds meer de proporties van Big Brother aannemen. Men kan het aantal toetsen dat je hebt ingedrukt om iets op te zoeken meten, men kan afluisteren, meeluisteren. Maar bovenal, de meeste mensen mogen maar werken zolang ze goedkoop en flexibel zijn, later probeert men van hen af te raken.  Vaste contracten worden nog steeds meer uitzondering, onzekerheid de veel familierust ondermijnende gedragscode.

  De top van de pyramide kan op beide oren slapen, nooit tevoren waren er zoveel 'brood en spelen' op TV...en ook in 't echt.  Het contrast tussen een sexuologe met een nieuwsmagazine en haar verschijning tussen uitgehongerde kinderen, is groot, maar we kennen onze prioriteiten als we besteden. Gespreksonderwerp van 't moment is momenteel de van de misdaadcultuur afgekeken moord op twee jonge mensen. Daar bovenop nog wat meer werkeloosheid en we zijn weer vertrokken voor een boeiende non-fictie soapreeks. Weinig mensen die er nog zullen naar 'kraaien' eens BigBrother het communicatienet van de top van de pyramide nog wat gesofistikeerder maakt. Een goede raad voor het nieuwe jaar : als er niet alleen menselijk maar ook sociaal ergens iets wringt, dat je niet pikt, maak het bespreekbaar en verenig U.

  octo 5/1/2010

   

   

   

   

   

 • De eerste 2010feiten,niet achteraan hollen aub

  100_2255

  filoview pictures kerstdag : daar binnen waarschijnlijk een herdenking aan de gang van één van de zeldzame 'leiders' die de Romeinse overheersing in die tijd op een andere manier bekeek, men doodde zowel hem als diegenen die de wapens opnamen...en de Romeinen nu 2000 jaar later, ...die zijn genoeg gestraft, die zitten met Berlusconi !

  Los van de emotionele verschuivingen tussen mensen, die allerhande feesten op een eigen manier telkens met zich meebrengen; staan daar weer in de krant of op de belangrijkste venster van de meeste huizen, de TV; een aantal nieuwsfeiten mekaar af te wisselen, als vervolg van de enige echte soap, het werkelijke dagelijkse leven in al zijn facetten.

  Misschien kwamen enkele nieuwsitems al op Uw familiebijeenkomsten ter sprake. Bovenaan het lijstje zal die asteroïde wel staan, die één kans op duizenden de aarde zou kunnen treffen en serieus wat vierkante kilometers woestijn zou kunnen bijmaken. Hoe dit eventueel te vermijden kan naar de toekomst toe misschien de enig overblijvende taak van het ééngemaakte leger van de eengemaakte naties worden.

  Korter bij de werkelijkheid dan, diegenen die hun eigen blijven opblazen voor levenslange steun voor hun nabestaanden en de verborgen imperialistische agenda's van diegenen, waarvan een deel verdwaasden menen dat ze  goed bezig zijn...je zal maar naar een volleybalmatch gaan kijken en één of andere zot met explosieven het plein zien oprijden en tot de tientallen doden en bijna honderd gewonden horen. Ook in Jemen breidt de destijds door VS-rechts gestartte epidemie zich uit tegen de achtergrond en voedingsbodem van verpaupering. Voor ontwikkelingshulp bijna geen geld, voor gigantische kapitalen verslindende oorlogen wel.

  Waar er ook miljarden aan geld verkwist worden, blijkt in de casino's te zijn. Honderduizende mensen lijken aan het gouden kalf verhangen te zijn. Oh Lord Juzekke und herr Mozes, is er eigenlijk iets veranderd ? 'Waar gaan we naar toe ' zouden de oma's en oma's van de sixties zeggen, nu ook een klein deeltje van de oorspronkelijke pleitbezorgers van een beter omgaan met de aarde, de Indianen, er weliswaar in min of meer collectieve eigendom, in sommige van hun reservaten steenrijk van worden. 

  De zottigheid van dit bestaan glijdt verder 2010 in met het bericht dat Tiger Woods zijn personlijk leven de aandelenkoersen van de firma's die hem als reclamepaneel gebruiken; naar beneden zouden hebben doen zakken. Zelfs de CO2-aandelen op de één of andere beurs daarrond, zitten na de zwakke Kopenhagen-top maar op 12euro en ze zouden volgens 'specialisten' tussen de 17euro en de de 35euro moeten zitten om de investeerders in propere technieken aan te zetten om hun best te doen. Zo gaan we er niet komen denk ik.  'Werk' hebben blijft een lachtertje, geen recht als je de verhalen van mensen rond een tafel hoort .  Gelukkig is er geen reccesie meer, althans goed nieuws voor wie nog immer verwoed op de beurs bezig is.

  Ik denk dat ik maar eens naar Michael Moore zijn 'Capitalism, a lovestory ga kijken één van de weken'. Alle middelen zijn goed om de mist achter de feiten doen op te trekken, zodanig dat we niet nodeloos de door de media gelanceerde pistes  moeten achternalopen.

  octo/01/10