De samenwerking van ijsvissen en watervogels

bron filoview pictures in association with youtube

Het begon met het geleidelijk dichtvriezen van de vijver. Terwijl ik me warm hield met het klieven van oud hout, zag ik hoe watervogels dagelijks voor ijsbeer speelden en hoe ze door speelse volharding een klein plasje tot een cirkel van een meter of vier duikplezier maakten. Broederlijk en zusterlijk bijeen soms, een paar reigers, tamme en wilde eenden, kruisingen. Ook de vissen hadden er plezier en nut aan, behalve die gegeten werden waarschijnlijk.

Een les voor de mensheid ook, daar waar haar samenwerking sinds het intreden van de vorst, als uitvoerend collectief  mank liep in Kopenhagen, ondanks de inbreng van honderduizenden die dat collectief al of niet hebben verkozen.  Verandering begint bij een bewuste keuze voor bewustwording, die zich te midden van de winter van ideologische vervlakking, net als 'the icehole' uitbreiden kan...anders haal je als eend de lente niet.

Een waarschuwing ook voor de camerman van dienst, die dacht dat het ijs wel hard genoeg zou zijn om hem te dragen. Als het ijs symbool staat voor de kortzichtigheid en de  onverschilligheid van een deel van de aardbewoners, dan is er nog hoop, want het begon te scheuren tijdens de opnamen...en hij zakte er bijna met klikken en klakken door.

Moge verzoening en bezinning en zonder vrees of masker spreken en handelen in de geest van het goede en echte vooruitgang U van volledig toevriezen bewaren.

octo 24/12/09

 

De commentaren zijn gesloten.