Met kunst de verloedering te lijf.

100_1554

filoview pictures : tot vooraan in de jaren zeventig, vorige eeuw; slaagde 'men' er in van jonge mensen voor te bereiden op de 'samenleving' door ze met niet-gemengd onderwijs op te zadelen, hen heel de middelbare school geschiedenis te geven over de 'oudheid', op de laatste trimester van het laatste jaar na...waar de laatste 100 jaar vluchtig onderwezen werd en de oorlog in Vietnam, ah die was toch al gedaan !

De tijd van Berthold Brecht lijkt terug te keren. Getuige hiervan een documentaire over de 11de Biënale van Istanbul, waar de kunstwereld met een aantal kritische kunstenaars uitpakt. Ook op facebook duiken meer en meer groepen op die actief met kunst bezig zijn. Het benaderen van het mens-zijn vanuit persoonlijke en collectieve invalshoeken en daar kunst en geen kitsch of snoberij van maken...

...positieve signalen vanuit de wereld van de kunst.

http://www.iksv.org/bienal11/icsayfa_en.asp?cid=6&k1=content&k2=conceptual 

http://www.facebook.com/group.php?gid=24383438766#/group.php?gid=51411137139&ref=mf 

Dus, grijp uw penseel en schilder U ongenoegen over een aantal dingen weg. Geen inspiratie ? Raadpleeg een aantal artikels op deze blog en U bedenkt wel iets in verband met oorlog, armoede, milieu,crisis... . U wil het concreter : geen probleem : de schorsing van madame de rechter T. is opgeheft. De verzekeringen, de sukkelaars, ze gaan weer opslagen...net in de week dat bekendraakt dat in Nederland weer twee financiële instellingen zwaar over de schreef gingen.

Misschien kan men in Brussel de jongerenbenden bewegen om een musical te maken rond wat hen drijft...ze zijn met een 200 leden, maar de pers maakt er weer een nationale ramp van. Diegenen die volharden in de boosheid mogen voortaan in de legerkazerne in Etterbeek gaan afkoelen. De jonge mensen werk geven en al dat enterainmentgeweld verbieden, ware ook een grote stap voorwaarts. Beter dan in het Latijn missen te doen in ieder geval, zoals die andere sekte die deze week het beeldscherm haalde.

Kan kunst de wereld veranderen. Holywood in ieder geval niet. Bollywood in India evenwin. Volgens wat ik gisteren hoorde gaan ze samenwerken...wat ook weer geen sociaal bewogen films zal opleveren en ook geen diepgravender psychologische films. Toch lijkt er ook daar iets te bewegen en willen sommige regiseurs aansluiting bij bepaalde Europese, alternatieve filmmakers.  In een heel pak landen zijn er tendensen in die richting. En...tuurlijk Michael Moore in de VS, die pakt na zijn jongste film zelfs uit met een heus aktieplan waarmee hij de bevolking in de VS wil mobiliseren  : "so you want to know what you can do", "here's the action plan", zegt hij : http://www.michaelmoore.com/words/mikes-letter/michael-moores-action-plan-15-things-every-american-can-do-right-now 

Er is nog hoop, alle dagen een processie van Echternach precies.

octo 23/10/09

Commentaren

  • Bepaalde maatschappelijke reportages van de BBC, Arte, ZDF en Ntional Geographic zijn voor mij meer "kunst" dan de laatste drol van een of andere avantgardist, of het laatste braaksel van Herman Brusselmans.
    Kunst, zeker de elitaire kunst, is verworden tot koopwaar, en aan dezelfde wetten onderhevig als de aandelen op Wall Street.
    Ik heb het lang geleden opgegeven romans te lezen, omdat ik daar weinig interessants vond, veel te veel gericht op het individu. In geschiedenis, sociologie en vooral kwaliteitsvolle tv-documentaires vind ik veel meer mijn ding.
    zijn maar enkele bedenkingen, ik vind het een interesante piste die je nu bewandelt, je afvragen of kunst opijum voor het vol is of emenciperend kan zijn.

De commentaren zijn gesloten.