Verrassende onthullingen in docufilm over crisis

 

Verrassende onthullingen in nieuwe docufilm over crisis

Coming soon einde maand : Boeiende docufilm:'Let's make money' van de Oostenrijker Erwin Wagenhofer ! Drie jaar geleden startte de man aan zijn film, de timing van toen tot nu zat mee. Al de belangrijke financiële, niet-fictieve personages met wie de man sprak, hadden de crisis zien aankomen. Niemand deed er wat aan. “Het was alsof je tegen 200km in een auto door een buurt raast, hoe langer je dat doet, hoe groter de mogelijkheid op een ongeval”zegt de regisseur in een interview. Men wist dat het fout ging lopen en dat de Staten wel voor de schade zouden dokken !!!(bron :interview 'tagesschau' via item Kanaal Z)

 

De hooggediplomeerde mensen die in de grote financiële centra werken, produceren eigenlijk geen geld in de economische betekenis. Ze proberen geld voor de kapitaalkrachtigen laten te werken. En daar zijn onder andere 'hedgefondsen' en uitbuiting mee gemoeid. De werkelijke economie, het produceren van goederen, heeft er nog weinig mee te maken. De film volgt een aantal 'aasgieren' uit de bankwereld en brengt ons hun uitspraken : “de beste tijd om te kopen is als er bloed op de straten is”. Wanghofer toont ook aan dat deze mensen in het verdedigen van een onmenselijk systeem er vaak niet gelukkiger mee worden, vaak kennen ze burn-outs en er is veel druggebruik in de milieus van zij die niets ontzien om 'zaakjes' te doen. Tijdens het draaien van de film viel op dat de mensen die via het systeem in aanraking kwamen met armoede beter gezind waren dan diegenen waar dat het grote geld zat. De filmmaker verwacht dat de reddingspaketten voorlopig aan de kapitaalkrachtigsten ten goede gaan komen...maar dat een nieuwe cyclische crisis op komst is.

 

Wagenhofer stelt zich duidelijke vragen : “is het de enige zin van een samenleving ononderbroken steeds meer 'geld' te moeten produceren om te kunnen blijven 'groeien' ? 'het drama van onze samenleving is dat de slimste koppen uit de maatschappij gebruikt worden in funktie van het vermeerderen van 'geld' en niet om de problemen op te lossen.”

We weten eigenlijk niet wat er gebeurdt met het geld van onze pensieoenfondsen of verzekeringen.

Kernboodschap van de film is ook nog dat banken terug gewoon dienstverlenende instellingen moeten worden die er voor de mensen zijn, niet voor allerhande hocuspocus met geld. Banken moeten ons kunnen vertellen wat ze met ons geld aan etische dingen doen...en wij moeten niet gewoon tevreden zijn met de opbrengst van dat geld, ten koste van het algemeen welzijn. Het niet meer pikken ook dat geld in rook opgaat door al dat geknoei. Weer een reden om rechtvaardiger te taxeren. De vorige film van Wanghofer ging over de levensmiddelenmarkt “We feed the World”.Even googelen en je krijgt soms verschrikkelijk ware resultaten !

 Let's make money :

http://www.youtube.com/watch?v=Iuokg7TFgeU

octo 24/06/2009 almost donderdag

 

 

De commentaren zijn gesloten.