Israëlische kiezers niet goed bezig.

Coucher de soleil

Na een verkiezingscampagne waarin een mogelijke bedreiging van Iran opgeklopt werd tot het gehalte van de 'weapons of mass destruction'van Bush junior, zijn de kiezers van de Israelische staat een serieus stuk naar rechts opgeschoven.  Wat betekent dat er nog meer militair onheil in de streek te verwachten valt.

De pacifisten halen nog drie op een 120 zetels, want bijna iedereen heeft zich laten meeslepen door de propagandamachine rond de Gazaöorlog.  De kermisattracties-rakettjes van Hamas maakten drie doden, de bommen van het Israelische leger 1330 en een stad in puin, geen plein met ergens een gat in.  Al het geld voor die oorlog had gebruikt kunnen worden om van de Gazastrook een handelspartner te maken in plaats van eeuwige vijanden. 

Alle grote partijen, tot en met de zogezegde arbeiderspartij zijn in hetzelfde agressieve bedje ziek en vertegenwoordigen een kliek, die net als Hamas de economie in handen heeft en die liever nog decennia oorlog voert dan grond af te staan.  Dit kan allemaal gebeuren omdat de arbeidersbeweging in Israel door al dat angstaanjagen achter de nationalistische slogans aanloopt en niet samen met de Palestijenen stijd voor economische en sociale eisen in plaats van het belachelijke nationalisme en het dwepen met godsdienst.

Bovendien is de extreem rechts partij van een zekere Lieberman, een oud nachtclubeigenaar in Moldavië de derde partij geworden. De man probeert het een miljoen Arabieren die vredig in Israel wonen te isoleren door hen een akte van trouw te laten ondertekenen...er zijn al burgeroorlogen voor minder begonnen van zodra men maatregelen tegen een minderheid trof (zie o.a.Libanon).  IN Djerba, Tunesië leven Arabieren, zwarten, Berbers, joden vredig te samen...omdat er daar geen oorlogsstokers aan de macht zijn.

Hoogtijd dus dat het Westen Israël sankties gaat opleggen in plaats van Iran uit te dagen. Rusland en China vormen in dit diplomatiek touwgetrek een tegengewicht, maar alles draait weer rond afzetmarkten en militiare posities en invloed.

octo

De commentaren zijn gesloten.