Oud en Nieuw in Politiek.

100_0589

Het oude en het nieuwe in de politiek

Een oude boom, half vermolmd, breng je niet voor een rechtbank omdat hij niet meer uitschiet en bloeit, of de vogels er geen nesten meer kunnen in maken, je plant een nieuwe of er zal er ergens een nieuwe uitschieten. 2390 bankiers en CEO’s en tien internationale vakbondsleiders, zijn in Davos bijeen om de luchtbellen die ze vorig jaar niet zagen, te verklaren.

 Misschien zijn ze wel voor de laatste keer als oppermachtig clubje bijeen als de economie aan hetzelfde tempo blijft achteruitgaan.  De verworpenen der aarde verenigen zich namelijk ook. In Belém, Brazilië organiseren duizenden die daar een jaar voor sparen een alternatief sociaal forum waar we  in de journaals nog niet veel van zagen.        De openingsmars op de eerste dag moet  schitterend geweest zijn. http://indymedia.be/nl/node/31554     100.000 inschrijvingen en meer dan 5000 organisaties wereldwijd.  Honderden journalisten die op vrijwillige basis en op eigen kosten  vanaf nu dagelijks verslag uitbrengen. http://indymedia.be/nl/tags/wsf2009  .  Vandaag krijgen ze vijf linkse Zuid-Amerikaanse presidenten op  bezoek.

Nieuw is ook het voorstel van de Russische leiding om geen nieuwe raketten op te stellen aan de grenzen met de Baltische Staten, als tegemoetkoming aan de nieuwe VS-politiek inzake opstelling van een deel andere ‘brol’.  Oud zeer is dan weer het over en weer geschiet tussen Zionisten en Hamas en het zal ook van oude politieke onwil getuigen als de VS en Europa verder gaan met Israël de handen boven het hoofd te houden.

Nieuw is het feit dat twee derde van de Fransen achter de betogingen van vandaag aldaar staan, daar hun president het overheidsgeld in de richting van banken en bedrijven laat vloeien en geen oog voor de koopkracht heeft.  Oud is het antwoord van de president, hij begrijpt de penibele situatie van sommigen maar gaat gewoon verder met zijn beleid.

Oud was de het gedurende dertig jaar burgeroorlog voeren in het Ierland van destijds…met meer dan 3000  doden en 40.000 gewonden, oud is ook dat nu er schadevergoedingen voor de slachtoffers gegeven worden, het tot ruzies komt over de verdeling ervan. Nieuw is de reeks nieuwe processen tegen oorlogsmisdadigers in Den Haag.  Nieuw was de poging om enkele republikeinen in de nieuwe democratische regering op te nemen. Oud, dat er vandaag geen enkele republikein met de democraten meestemde voor de crisiskredieten…niet omdat die al of niet gaan helpen, maar omdat de republikeinen het geld zeker en vast richting superrijke dirigeren.  Oud is dat Obama de rijksten in de VS nog een jaar uitstel van ietsje rechtvaardiger belastingen geeft.  Oud is de kliek die in Zimbabwe aan de macht kan blijven en feodale toestanden in de hoorn van Afrika. Oud is weer geen nieuws over het wereld sociaal forum in Brazilië op TV…en er zijn nog wouden aan nieuwe bomen te planten. Plant er ook één daar waar nodig…of je nu ANC-lid bent in Zuid-Afrika of  socialist in Tunesië of postbode in Eeklo.

Octo 29/01/2009

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.