Tips voor neoliberale economen

voorafgaand aan het artikel van vandaag aaankondiging van  internetgeboorte : verwelkom een heel poëtische ziel met haar blog-intreden via een bezoek op :   

http://sarahmichaux.blogspot.com

100_0526

tips voor neoliberale economen
Neem op tijd afstand van het neo-liberalisme. Hebben wij door onze ‘koopangst’ de crisis veroorzaakt ? Een bijdrage over de vraag of er een verschil is tussen onderconsumptie, een liberale term (niet genoeg (kunnen)kopen) en overproductie (een linkse term). Overproductie in de zin van dat er niet genoeg geld is om terug te kopen wat we hebben geproduceerd. Een bijdrage over waarom de aanpak van Keynes( staatsinterventionisme) een kans kreeg na de oorlog.

Kan de overproductie opgelost worden als de Staat ,al geld pompend in de economie, die overproductie opkoopt ?

Trouwens dat geld wordt momenteel vooral gebruikt om banken en bedrijven te redden en riskeert dus weer op de beurs in rook op te gaan. Een openbare bank met rigide regels zou een hoop klanten kunnen hebben de dag van vandaag.  Partijen die winsten van multinationals rechtvaaardig willen belasten, waar zitten ze, waar blijven hun kiezers ? Zou het geld als het naar onze koopkracht vloeit wel het overproduktieprobleem kunnen oplossen ...of is er structureel nog meer aan de hand ?

Wat met de contradicties dat de mensheid momenteel een productiecapaciteit heeft als nooit tevoren in de geschiedenis en er toch fabrieken moeten sluiten terwijl niet eens aan de vraag op wereldgebied kan worden voldaan…omwille van die economische term ‘overproductie’ dan nog, niet omwille van de technische productiecapaciteit ? Welke zijn buiten oorlogsvoering de alternatieven om de winstvoeten te herstellen ? 

Hoe zal de geschiedenis oordelen over al die dingen waar we nu als mensheid echt beschaamd zouden moeten om zijn…vanwege ons onvermogen om ons voldoende te interesseren om te begrijpen wat er aan de hand is…om te beginnen.  De veroorzakers van oorlogen en economische rotzooi wordt  heel weinig  in de weg gelegd.  Dat alles maakt het zicht van de wereldwijde slachtoffers des te ondraagelijker…voor sommigen althans, we kunnen ook doen of onze neus bloed.      octo6/1/9

http://www.socialisme.be/lsp/archief/2009/01/03/keynes.html

100_0548

Commentaren

 • Yo Octo,
  Via deze weg beste wensen en hopelijk ben je al hersteld. Koud aan de vijver? Uiteraard ook hier blijdschap over de geboorte van Sarah's blog.
  Tot één dezer.

 • Een heel boeiende blog die van jou. Eens een andere kijk dan de krant die ik elke dag lees. Er zit ergens een contradictie in heel dag kapitalisme. Ofwel vernietigt het zich, ofwel maakt het zich sterker door dit alles. Het zal dat laatste wel zijn jammer genoeg.

 • Ik verlang ernaar deze foto te zien in de lente, met prachtige witte lente-knoppen in de bomen rond de vijver. Zou de natuur beginnen mee-trillen op de koude, zoals die van ons meestal harteloos en onrechtvaardig robotisch functioneren. Onrechtvaardigheid troef dezer dagen, maar we moeten ook appreciëren dat meer en meer situaties in het daglicht gesteld worden door vlijtige vrijwillige auteurs die elke dag heel boos worden om wat onbewust speelt, en terug vechten met de pen...

  Doen! Doen! Doen!

 • Idd, een te volgen blog die Sarah Michaux, De Rosse Godin.

 • Idd een te volgen blog, deze Sarah Michaux, De Rosse Godin.

 • het imperialisme de gewone mens weer kan verarmen en verder ontmenselijken qua kultuur en denken, zal het ons weer nog meer oorlogen kunnen injagen...op tijd de nodige 'zetjes' geven en weerbaar blijven om het af te remmen of in een nieuwe vorm van samenleven om te zetten
  http://www.bloggen.be/conscience2008

De commentaren zijn gesloten.