Even opa mailen !

Even Opa en oma  kos2008 241mailen

Alhoewel het eerst binnen een tiental jaren een echte rage gaat worden, zijn er nu al een deel kleinkinderen die hun grootouders veelal per mail van hun kinderwereld op de hoogte houden.  Welk een raad zouden ze krijgen van en vragen aan hun grootoudjes ? De kleine leuke en minder leuke dingen uitwisselen misschien ? Zouden een deel van de grotere kleinkinderen niet ook vragen wat hun preöuders van het vroeger en het nu denken ?  Kinderen zijn vaak diegenen die nog het meeste vragen stellen wellicht ?

 

Moest ik nu kleinzoon zijn ik zou iedereen de oren van zijn kop afvragen. “Zeg opa, gisteren nogal een documentaire gezien zeg over de jaren twintig vorige eeuw.  De economie maakte nooit geziene winsten en het geloof in de beurs kon niet meer stuk.  Maar in 1929 veranderde alles op enkele maanden tijd.”. Mijn opa bijvoorbeeld zou dan natuurlijk antwoorden dat hij toen nog te jong was en

in de jaren dertig in armoede opgroeide om dan tijdens de tweede wereldoorlog de schrik van zijn leven te ondergaan.  Dan zou ik natuurlijk vragen hoe het komt dat die Nazis in hun eigen land aan de macht zijn kunnen komen alhoewel de sociaaldemocraten en de soorten socialisten toch niet veel minder stemmen dan de nazipartij hadden in 1933.  Dat zou waarschijnlijk  té ver gevraagd zijn.

Of misschien zou hij me vertellen over zijn eigen vader die hem nog vertelde over hoe slechts 14 van de 96 sociaaldemocraten in 1914 tégen de oorlogskredieten stemden en hoe het Duitse werkvolk na misleid te zijn geweest eerst na de oorlogsjaren samen met de soldaten een sociale revolutie wilden en dat hun opstand neergeschoten werd.

Zijn vader had hem misschien verteld dat de meeste kleine rechtse groepjes vooral na het uitbreken van de beurscrisis van 1929 in aanhang  groeiden, ook omdat ze het toen zo populaire woord ‘socialisme’ in hun verzamelnaam NSDAP hadden opgenomen. Grootste politieke leugen van de vorige eeuw.

 

“Is het waar dat als er heel veel crisis is Opa, dat dan de concurrentiestrijd tussen de landen zó groot wordt, dat als er geen nieuwe afzetmarkten meer zijn, dat er dan oorlogen komen om nadien hopelijk weer uit zo’n crisis te geraken ?” “Zo is het al geweest jongen, dat zal wel niet meer komen, maar vraag dat maar aan  je vader want je opa is moe vandaag”. “Waarom maken ze niet meer laptoppen in plaats van al die wapens opa, want ik moet altijd wachten tot papa van de computer is “? “Hier in het home is dat ook zo jongen, ieder moet zijn beurt afwachten, wij hadden vroeger geen computers”? “Vroeger was het zeker slechter opa ?” “Ja jongen, maar nu is dat voorbij”.  “Ik zal U zeker maar geloven opa.  Hebben ze daar in het home wel een TV, want zo goed gaat dat toch niet in de wereld” ? “Wij kijken niet veel meer naar ’t nieuws jongen”.

Ik zal je eens enkele geweldig interessante linken doorsturen opa…daaag”.

Octo 16/12/08                   http://filosofischverzet.skynetblogs.be 

De commentaren zijn gesloten.