Internetles in tussen de regels lezen.

DSCN0344

Internetles in leren tussen de regels lezen

Vandaag zette ik een aantal bijkomende linken op mijn blog…voor tegen dat onze kranten moesten failliet gaan, ze danken nu al mensen af, want de heilige koe van de Beurs heeft honger en daar moet alles voor wijken.  Net zoals bij kranten moet je tussen die links al eens tussen de regels kunnen lezen. Bij sommige artikels en acties moet je al meer in vraag stellen dan bij andere. Hier volgt een voorbeeld van een artikel waar ik honderd vragen bij heb, van een overigens interessante site nochtans. Ik moet het wel kopiëren, want anders kan je zelf niet dezelfde oefening maken als ik. Wat hier beschreven wordt  kan toch niet gezond zijn en net dat moeten we weer geloven en waarom ? Kom op tegen Kanker zeggen ze dan…kom op tegen onzin eerder.  Is dit geschreven door een goedgelovig goedmenend iemand die wil dat iedereen te eten heeft of kwam dit alles tot stand via een Monsanto-achtige genetisch gemanipuleerde bussinesfreak ?   Hou ook voor ogen dat het gebrek aan voedsel op deze wereld niet aan de planten verweten moet worden.

PS. Het is de eerste keer dat ik een tekst van iemand anders (behalve advertenties en gastauteurs voor bepaalde initiatieven) op deze blog zet.  Blaas even uit, ik was er niet goed van dat dit allemaal niet geweten was en dat dit kan…en dan nog goedgekeurd(VN) en goedgepraat (auteur?) wordt :

MILIEU: VN breken een lans voor nucleaire landbouw

Sanjay Suri

LONDEN, 3 december 2008 (IPS) - Wetenschappers achten de tijd rijp voor meer kerntechnologie in de landbouw. Wereldwijd worden reeds honderden miljoenen hectaren ingezaaid met plantensoorten die via bestraling betere eigenschappen kregen. De FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, gelooft dat een nog ruimere toepassing de honger in de wereld kan helpen terugdringen.

“Meer dan 3.000 plantenvariëteiten op de markt werden door bestraling gewijzigd en meer dan honderd landen maken gebruik van deze technologie”, zegt Pierre Lagoda. Hij staat aan het hoofd van de Afdeling Teelt en Genetica, een samenwerking tussen de FAO en het Internationaal Atoomagentschap (IAEA). “De gewassen worden in de industrie gebruikt, ze maken deel uit van onze dagelijkse voeding en genereren miljarden dollars aan extra inkomen voor landbouwers.”

Het gaat om een techniek waarbij zaden met x- en gammastralen worden behandeld. De gewassen die zo ontstaan, zijn beter gewapend tegen ongunstige omstandigheden en klimaatverandering. “De natuur past zich ook zelf aan aan de veranderde omstandigheden, maar daar gaat veel tijd over. Deze technologie versnelt dat proces drastisch, zodat we er meteen de vruchten van plukken”, aldus Lagoda.

“In vergelijking met elke andere denkbare techniek is deze aanpak goedkoop, efficiënt en milieuvriendelijk”, zegt Jagoda. Toch blijft het een angstaanjagende gedachte door nucleaire straling gewijzigd voedsel op tafel te krijgen. Maar volgens Lagoda kan de wereld op twee oren slapen. “Door bestraling kan je geen wijzingen aanbrengen die de natuur zelf niet zou kunnen doorvoeren.  Bovendien blijft er geen restant van de bestraling achter in de plant”.

Ontwikkelingslanden

Volgens het IAEA kan de technologie landen helpen hun voedselveiligheid te vergroten en het hongerprobleem helpen aanpakken. Ze levert variëteiten op met een hoger rendement, die bovendien aangepast zijn aan barre klimaatomstandigheden en resistent zijn tegen bepaalde ziekten en insectenplagen. IAEA-directeur Mohamed El Baradei pleit ervoor wereldwijd meer middelen ter beschikking te stellen voor de ontwikkeling en het gebruik van kerntechnologie in de landbouw.

In Japan becijferde het Instituut voor Nucleaire Teelt dat door bestraling gewijzigde gewassen tussen 1959 en 2001 maar liefst 62 miljard dollar opbrachten, voor een investering van 69 miljoen dollar. In Pakistan zorgde de techniek voor een viermaal hogere katoenproductie in 10 jaar tijd. Ook de VS en China maken gretig gebruik van de technologie. Maar volgens wetenschappers blijft de techniek onvoldoende verspreid.

 

De commentaren zijn gesloten.