vele problemen hangen samen

Vele problemen hangen samen

Als er om tal van redenen geen interesse genoeg  is voor wat er in de wereld scheef loopt, komen er problemen bij.  Zonder interesse verkoopt men je leugens en halve waarheden voor de absolute waarheid.  Als er geen communikatie genoeg is tussen mensen, groeit de verdeeldheid en niet de eendracht.  Als er geen respekt is voor het werk van buschaufeurs, politiemensen, onderwijskrachten…worden ze soms de kop van jut uit frustratie. Op 24 uur tijd werden er 2,4 miljoen exemplaren van een zoveelste versie van een war-game verkocht, men gaat er in ellenlange rijen voor aanschuiven.

Interesse voor de échte wargames in Afghanistan en Congo ?  In ’t beste geval mag je hopen dat toch een deel mensen weten welke ekonomische belangen en politieke spelers voor de ellende van gewone mensen zorgen.  Nog beter zou het zijn als daaruit dan toch betrokkenheid groeide.  Uit betrokkenheid zou samenhorigheid, organisatie en standpunten kunnen groeien.  Bouw die wapenindustrie overal om en biedt ontwikkelingshulp aan onder strikte voorwaarden.  Geef mensen een degelijke opleiding en zet ze in hun land aan ’t werk.  Bewerkstellig dat leiders de opbrengst van hun grondstoffen gebruiken voor de ontwikkeling van hun landen.  Zorg er zodoende uiteindelijk voor dat boerenpopulaties niet meer van hun gronden verdreven worden en geef de landlozen grond.

De financiële crisis en het recessiesfeertje dan.  Weer een reeks schakels van oorzaak en gevolg.  Consumenten kopen minder.  Producenten kopen minder gondstoffen aan en ontslaan mensen. Mensen die nog een job hebben vrezen voor hun job en beginnen ook minder te spenderen.  Werklozen hebben minder om uit te geven.  Investeerders vrezen dat de waarde van de aandelen gaan kelderen en zijn terughoudender. Aandelen crashen.  Spekulanten verzieken de boel totaal.  Overheden grijpen in met belastingsgeld. Welk toekomstbeeld ? De remedie wordt een drug, een bodem zonder vat.  Welke inspraak krijgen de overheden voor hun geld ? Ook de schuldenbergen van die overheid worden groter.  Na de aandeelhouder, begint ook de spaarder te piekeren.  Zelfs bekende liberale ekonomen beginnen in te zien dat banken best in gemeenschapsbezit worden gebracht.  Misschien kunnen we dan eerst goedkoper lenen.   Rechtvaardige belastingen op internationale basis afgesproken en een universele sociale zekerheid die de werknemers niet tegen mekaar meer uitsluit, zou het geld in de echte ekonomie laten terechtkomen, niet in de spekulatieëkonomie waar het geld op de beurs in rook opgaat.

Waarom het met dit alles zo gaat ? Rechtvaardigheid werkt misschien als een soort boomerang.  Kijk uit voor wat er nog zit aan te komen als het lot en de toekomst van de wereld je interesseert.

octo

De commentaren zijn gesloten.