de nieuwe presidenten

 Ok dus, vanaf eind januari komt er een nieuwe president bij...en niet van de minste hopelijk. De Congresleden in de VS, hebben de laatste acht jaar geen enkele oorlog kunnen stoppen, één man, en zijn kliekje havikken,die eindelijk eens verdiend afgestraft moeten worden, beslisten over alle bloedvergieten en gaven hun zegen over de poltiek van de beurswereld, 'beurscasino' eigenlijk. Welk soort presidenten heeft de wereld de dag van vandaag nodig ?

Eerst en vooral géén presidenten die denken dat ze een soort koninginbijen zijn. Hun macht moet grondwettelijk beperkt worden. Ze mogen zomaar geen oorlogen kunnen beginnen bijvoorbeeld of op hun eentje over gigantische defensieuitgaven beslissen. Eigenlijk zouden ze in wereldwijde overeenstemming over de uitvoering van een aantal dringende programmapunten moeten waken. Armoede en oorlog moeten de wereld uitgeschopt worden...en dat doe je niet als marionet van de geldhaaien die in ons aller wateren rondzwemmen.

Het jongste voorbeeld, eentje dat je niet voor mogelijk houdt : in de bankwereld gaan er stemmen op om ons een nieuw soort verzekering aan te smeren, namelijk een verzekering die, indien ons spaargeld ook in rook zou dreigen op te gaan, ons verzekerd van een soort gedeeltelijke (?) terugbetaling. 'Men' vindt namelijk dat een staatswaarborg tot 100.000 voor drievierde van dat bedrag onvoldoende dekking geeft. Dus, nadat deze kliek die jarenlang miljardenwinsten opstreek, de aandelenwereld onderuit deed gaan en er met gouden handdrukken en staatssteun voor beloond werd, denken ze zonder scrupules dat we nog niet genoeg hebben opgebracht.

'Men' acht het temidden van deze recessie-fobie ook de moment om mensen tot dwangsommen te veroordelen als ze geen vermindering van loon aanvaarden willen en staken.

Wij hebben presidenten nodig die de tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen, taalgroepen, nationaliteiten, culturen en rassen, proberen verzoenen in plaats van olie op het vuur te gooien. Presidenten die weten dat de aarde nog bijna eeuwig mee moet kunnen, milieubewust dus.

Zelf gaan we nooit zo'n presidenten verkiezen als we zelf geen andere houdingen gaan aannemen. Daarom zullen we moeten leren van geen buitensporige levensstijl na te streven en al de rest daaraan op te offeren. Iedereen wil werken en wonen en dat kan, als je ziet waartoe de mensheid technologisch gezien al in staat is geweest. Daarom, laten we ermee ophouden van mekaar als konkurrenten te beschouwen, maar als andere zielen die hun levensopgaven niet nog ingewikkelder gemaakt willen zien door overjaars politiek geklungel. Als goede mensen willen leven impliceerd dus ook dat we er meer en meer in moeten slagen van al onze soorten afgevaardigden een modern, op de menselijke noden van de hele wereld gericht programma, op te leggen. (zie het artikel 'Een op de toekomst gericht wereldprogramma'). Of je nu bij de vakbondsjongeren van welke kleur dan ook, of bij een milieugroep of een politieke partij, lid bent..., begin ergens maar vergeet niet dat één land op z'n eentje  alle wereldproblemen niet aankan. Zeker niet als de regeerders in die landen dezelfde agenda als die van de grootspekulanten hebben. Tot nog toe was dit de beste garantie voor meer van dezelfde onderontwikkeling , sociale achteruitgang of destruktieve onzin

OP NAAR BETER ! De Arabische landen komen overeen van samen met Israël een soort Europa van na de tweede wereldoorlog op te zetten, met 'grenzen' die alleen nog in administratieve zin bestaan. Ze nemen ook meteen het voorbeeld van sommige Zuid-Amerikaanse landen en nemen maatregelen om de opbrengst van hun grondstoffen voor de ontwikkeling van de armsten onder hun aan te wenden. Reden te meer om sommige mensenvreemde legers daar terug te trekken. China mag Congo ook helpen ontwikkellen zonder dat daar weer miljoenen voor moeten sterven. Al wie meewerkt aan het goedkeuren voor fondsen voor oorlogsstokerijen moet worden vervolgd. Overal introduceert men een universeel systeem van rechtvaardige taxen en sociale zekerheid en gelijk loon voor gelijk werk. Kwestie van geruster te slapen, met minder stress te kunnen werken en te beletten dat 'men' de boel nog meer verziekt. Kwestie van meer tijd vrij te maken om ons af te vragen waar we eigenlijk mee bezig zijn in dit leven van ons. Daar krijgen we betere ideën van, dan diegene die men ons van bovenaf opdringt.       octo

Commentaren

  • Sterke column, Octo.
    Verandering gebeurt traag. Het vraagt telkens weer een generatie in onze mensenwereld om een drastische vernieuwing door te voeren.
    De verkiezing van de eerste zwarte president is alvast een stap in de goede richting.

De commentaren zijn gesloten.