Beton.Goud.Schulden.Holywood.Wij.Toekomst

Dacht dat het regende, maar het waren de keitjes in de betonmolen op de werf over m’n deur. Jonge mensen die kunnen en durven bouwen.  Op het nieuws heeft men het over het ‘geloof’ in de stijgende goudprijs, over overheden die de schulden van banken blijven opkopen(was de miserie niet begonnen met het opkopen van schulden?) en over filmsterren die bereid zijn van minder voor astronomische cijfers te gaan werken. Wat kunnen we bnog allemaal verwachten ?

De echte kunstenaars

Wandel door onze steden en dorpen..

Wie bouwde wat staat en beweegt en in onze winkels ligt ?

Wie onderhoudt de akkers, de plantages en weiden ?

Het werkvolk begot.  Zelfstandig of als loonkracht op zich.

Waanzinnig toch dat heel die aktiviteit in theorie in het gedrang kan komen door het al of niet geloven in goud en aandelen, door het het schulden aangaan en schulden opkopen, door de waarborg van de staat of het gebrek daaraan.

De mediatrein der onheilstijding …of is het juist ‘goed’ nieuws (?)dendert verder m’n oren in.  Meer en meer bedrijven hebben het moeilijk met het verkrijgen van leningen.  De Nederlandse overheid zal zich dus voor specifieke bedrijven  garant zetten als ze een lening aangaan (tot het budget van 1 miljard euro opgesoupeerd zal zijn wel te verstaan). 

India en Pakistan gaan weer een poging doen om handel te drijven doorheen de betwiste Kasjmir-regio, goede intenties die hopelijk ditmaal niet door extremistische bommen worden verstoord…wie betaalt zo’n groepen, welke ekonomisch zich bedreigd voelenden, hebben daar baat bij… of zijn het dan toch alleen maar de ideologische, zogezegde ‘godsdienst’-fanaten of een soort nationalisten ? Altijd schuilen de ekonomische belangen wel ergens achter om ’t volk te foppen. Ook Al Qaeda heeft niks met ‘geloof’ te maken en wil de ekonomie in handen krijgen en heeft hopelijk plannen zonder geweld, niet voor export bestemd,  in petto om de macht te grijpen in die plaatsen waar de oorlogen van Bush een puinhoop gaan achterlaten, nu binnenkort geen regering ter wereld financieel nog militaire avonturen gaat aankunnen…of gaan zo’n ongeloofelijke misdaden tegen de mensheid weer eens de enige uitweg uit de ekonomische krisis zijn ?  Vernietigen wat werd opgebouwd, dan kunnen we terug geld verdienen met de wederopbouw ? Zover mag het niet komen, of we gaan er ditmaal allemaal aan.  De laatste mens, een holbewoner terug, zal dan kunnen schrijven “we wisten het en toch lieten we het weer gebeuren”. Kan dit niet, zegt U ? Misschien wordt het Al Qaeda-spook weer uit de kast gehaald.

Voor de betonmolen begon te draaien, dacht ik aan m’n artikel van gisteren . Toen ik wakker werd, besefte ik nog maar eens dat al diegenen die met de ekonomie en politiek op een meer ernstige dan populistische manier bezig zijn, eigenlijk wel alternatieven genoeg hebben…in tegenstelling bijvoorbeeld tot wat nieuwsbeelden ons willen doen geloven.  Een SPA-voorzitster dat zegt dat ze geen rode Dedekker nodig hebben en hierbij reklame voor de populisten maakt en haar eigen SPA-trouwe interne oppositie monddood probeert te maken. Filosofisch gezien kan ik alleen besluiten dat als de wereld nog tot tegen 2011onder het huidig mondiaal politiek –ekonomisch gesternte verder moet, dat ,indien de sociaaldemoktratie de  nog opgesplitste populisten en nationalisten laat betijen deze dan  toch eens aan de macht zullen komen.  In het tegengestelde scenario neemt SPArood het roer in de SPA over en krijgt links van links ook een podium in het parlement om zoveel mogelijk andere klokken te laten horen. Alles hangt er alleen maar van af hoeveel wij, maar vooral hoeveel de spekulanten alleen maar in goud in plaats van in werkkrachten, onszelf dus, blijven geloven. En of we gezond blijven eten en lezen  en nadenken en reageren natuurlijk.  Ook wij zijn, of kunnen of zouden kunnen een parlement zijn, niet te vergeten…ook al zijn we geen lid van de opgesomde groeperingen hierboven. De geschiedenis zou wel eens totaal onverwachtte wendingen kunnen nemen.

octo

 

 

De commentaren zijn gesloten.