• multicultuur

  Als je de kans hebt, ga dan maar eens genieten van de vele buitenlandes folk-en andere groepen die een stukje van hun eigenheid hier voor ons te berde brengen, haal de wereld in huis en neem de wereld in cd-vorm en goede herinneringen mee naar huis.  Prachtig reizen ter plaatse.

 • relativeren 'belgische' problemen

  Terwijl de Vlaamse rechtse leidende kasten steun zoeken om de Vlamingen makkelijker te kunnen van de dop af te gooien, flexibeler te maken en ze net als de franstalige rechterkant nog meer ministerposten en dergelijke in dit piepkleine land willen scheppen...worden in Congo op sommige plaatsen kinderen, mannen en vrouwen het slachtoffer van aanvallen van gewapende bendes die bepaalde streken tot de hel op aarde maken.  Die schoften en bestiale typen die mensen in hun rustige dorpen de kop komen inslagen of hen voor de rest van hun leven met trauma's opzadeld...hadden allang moeten ontwapend worden...in Irak is er enorm, enorm veel geld verspild voor niks.  Ik zag op Arte een jongen van een jaar of tien met één oog wenen...niet zozer om z'n oog, maar omdat hij nooit meer naar z'n dorp en z'n school durft terug te gaan...en toch sturen ze die mensen terug.  En hier ?Wij laten onze leidenden rustig verder zeveren om twee keer niks...ik hoorde vandaag een gewone zelfstandige werkmens zeggen dat ze hun loon moesten halveren, dat er dan vlug een regering zou zijn.  Ne gewone mens smijten ze op de dop als hij niet 'voldoet'.

  Sommige mensen hebben een puur biologische visie op '  grondgebied', net alsof sommige vlaamse politici 'getrouwd' zijn met de Brusselse randgemeenten...'blijf van me wuf af'.

 • rand-burgemeester-kwestie en vlaams blok

  Wie regeert dit Belgenland ? Zijn de partijen die achter het niet benoemen van burgemeesters staan, bijhuizen van het Vlaams Blok geworden ?

  In die gemeenten stemt drievierden vd mensen en meer op franstalige lijsten en ze mogen nog geen gemeenteraad in het Frans houden en geraken niet aan een burgemeester.  Hopelijk denken onze franstalige landgenoten binnenkort niet allemaal dat we een soort taalfascisten zijn.
  Hoe denken Groen en de Spa daar eigenlijk over ?

   

 • priester françois

  Hem gedenken stopt niet bij deze week vh heengaan van deze man met z'n eigen hoogstpersoonlijke stijl in vele dingen.  We zullen nog terugdenken aan hoe hij de dingen taalvaardig, naar believe uitte.  Gewichtige, gewone, humoristische dingen : "zet het raam maar open, dat het geurtje kan buitenwaaien", klonk het dan voor de refter in lachen uitbarstte.  In een strenge bui dierf er daarentegen bijna niemand nog veroeren. We kwamen  hem later nog graaf tegen, deze, ook zoekende mens. Ikzelf met m'n pogingen 'geloof' eigentijds te vertalen, breder dan godsdienst, wetenschap, filosofie en psychologie.  Of met m'n pogingen de geschiedenis van het drama van ons oorlogsdorp in het licht van de zin en onzin van de vroegere en huidige wereldgeschiedenis te houden.  Mogen wij allen samen, die hem hebben gekend, verder bouwen aan een wereld zoals hij die zeker ook graag had gezien toen hij twaalf jaar voor de tweede wereldoorlog geboren werd. Ieder op z'n eigen manier...zoveel mogelijk samen, in tolerantie.

  Octo, de dag dat ik alle omgewaaide bloemstukken op het oorlogskerkhof *rechtzette(*lees ook Rhode Kermis onder History op Octo's poetry page), wijl het bebloemde grote novemberkerkhof hem verwachte.  Er klonken geweerschoten, eerst dacht ik dat het om een soort saluutschoten waren, maar het waren jagers, zo bleek uit het hondengeblaf op de achtergrond. En 'sanderendaags, na de begrafenisweek, de dag nadien, was het wapenstilstand.  Mooie link voor wie in een eengemaakt verzet tegen alle oorlogen, die uit het verleden en nu blijft geloven. So does 'filosofisch verzet'.

  Toendertijd in de tweede wereldoorlog jaagde men hier ook op mensen.Filosofisch Verzet wil bijdragen tot het stoppen van diezelfde waanzin, maar dan de dag van vandaag.

  Vanuit zijn geloof, lazen we het volgende op zijn afscheidskaartje :

  Jezus'droom proberen te vervullen, dag na dag

  attent en met een luisterend oor mensen nabij zijn

  op de wegen van vreugde en verdriet

  zien hetgeen onzichtbaar is

  woorden uitspreken die Gods nabijheid doen vermoeden

  enthousiasme uitstralen

  stil worden om het mysterie

  geloof uiten in rituelen

  trouw aan traditie, als ze scheppend is

  met geduld en eerbied voor diegenen die twijfelen en zoeken

  met begrip genoeg om veel te kunnen vergeven

  vasthouden aan wat goed is

  bemoedigen in ontmoediging

  komen tot de kern

  aanzetten tot mee zorg dragen voor

  kiezen voor het nieuwe, als het opbouwend is

  actief doorwerken en initiatief bevorderen

  oog hebben voor wat ontluikend en groeiend is

  vertrouwen in de toekomst

  gemotiveerd verder doen...

  Fr.Cr.

 • the twelve commandments

  1  take time for silence and nature

  2  overcome negative emotions

  3  long first for objective knowledge

  4 develop the stronger part in yourself

  5 discover the real meaning of 'faith'

  6 develop the solidarity with just and honnest people

  7 to much consumption spoils yourself

  8 discover the symbolism in life

  9 do your part of the work

  10 money was a means, not a goal

  11 do not live to have more and more wealth

  12art and philosohy and daily life bring one closer to the meaning of life :

  making sense of the part of non-sense in life