• cacaobonen

  Als je de winstcijfers van de chocoladefabrikanten en verkopers bekijkt en je verneemt dat er in Burkina Faso kinderen worden gekocht tegen 60 euro om bijna gratis op de velden in Ivoorkust gaan te werken, dan vraag je je toch af hoe dat zo maar allemaal kan.  De consumenten is hun chocolade gegund, maar hun geweten zou hen toch moeten aansporen om hier aktief tegen te reageren...in plaats van de zich verrechtsende politieke partijen achterna te hollen.  Een handvol mensen kunnen daardoor volop bezig zijn om het land op te splitsen, niet omdat ze een leeuw mooier vinden dan een haan, maar omdat ze bijkomende postjes voor hun elitaire kaste willen bijmaken, omdat ze de loonkost naar beneden willen, de sociale zekerheid verder willen commercialiseren, de werklozen vlugger kunnen schorsen en zoveel meer dat in het nadeel van de werkende mens is.  Internationale aanpak van de topsjaggellaars in de bedrijven in dit hysterisch communautair klimaat ?

  Had je gedacht !' Eigen buik eerst' zet zich door.

 • 'wij en de toendra"

   

  'wij en de toendra'

  Terwijl wij met velen in de file staan, trekken de nomaden met hun rendieren rond, niet omdat ze in de stad geen huisje met modern comfort hebben, maar daar willen ze nooit lang blijven.

  Sinds de Gorbi-Perestroika hebben ze wel minder roebels en voordelen ,zeggen ze, maar ze zijn al met al tevreden in hun clans met hun thee, hun dieren en zelfs rijst en af en toe lenen ze toch al een sneeuwscooter voor hun verre verplaatsingen. Ze hebben geen gokpaleis met sportcentrum aan verbonden, zoals pas geopend in Macau. Ze nemen geen vuurwapens op tegen een door duistere binnen -en buitenlandse geldkrachten gesponsord leger zoals op de Filipijnen. Ze hebben geen behoefte aan sensationele tv-programma's waarin gehandikapten over bergpassen en woestijnen moeten trekken, ze vluchten na enkele dagen weg van hun tv, kijkcijfers laten hen koud.

  Ze komen bijeen om in groep te bespreken waar er onder de sneeuw nog geen ijs zit, zodat ze hun duizendkoppige kuddes daarnaartoe kunnen leiden. Telkens trekken ze dan met hun kuddes rond en breken hun wigwams af om ze in een mum van tijd weer op te bouwen. Dan zie je hun files, sleden met huis, brandhout, kinderen, familieleden gevolgd door de kuddes.

  Als je ze in een documentaire ziet, zul je merken hoe gastvrij en energiek ze zijn en hoe makkelijk ze onder elkaar afspraken maken. Ik denk niet dat er bij regeringsonderhandelingen binnenskamers ooit camera's gaan toegelaten worden, toch niet in deze fase van menselijke evolutie.

   

 • voedsel

   

  VOEDSEL VOOR DE GEEST

  een kaart van het leven

   

  EEN filosofische SPEURTOCHT NAAR DE ZINnen VAN HET LEVEN

  aan de hand van proza, poëzie, essays, pamfletten, citaten, ...

   

  -hoe de planeet één natie wordt

  -hoe 'filosoferen' zingeving wordt

  -hoe 'graag leven' mogelijk wordt

   

  http://users.skynet.be/octo

 • wereldgenoot

   

  S5000036

  W e r e l d g e n o o t,

  Werkloos ? Tijd om je af te vragen waarom ? Teveel werk, altijd meer op minder tijd presteren ? Je wordt tot een helse konkurrentie met je collega's of andere boeren of ondernemers verplicht ? Je hebt vragen naar het waarom van armoede en oorlogsverspillingen ? Je vindt het maar niks dat de oorlogsmachine via één president, zelfs tegen zijn congres in, puinhopen aanricht ? Of je vraagt je af hoe een partijleider en premier tegen de meerderheid van zijn partijleden in mee ten oorlog kan trekken ?

  Je denkt : 'leven en werken in zo'n wereld...dat kan toch de bedoeling van het leven niet zijn'. ? Je ziet de zin van het werk dat je doet misschien niet zitten…en je vindt zo maar dadelijk niets anders. Je vindt geen partij of vakbond die een allesomvattende

  uitleg of een oplossing heeft...of de tegenkrachten die je ontmoet lijken versnipperd.

  Je vindt dat het onderwijs en de pers je het hoe en waarom van de geschiedenis en het hedendaagse leven niet kunnen verklaren. Ook je sociale en persoonlijke relaties zijn niet gebaat met al die omstandigheden.

  Je bent een aantal uitzendingen, kranten of ongezonde leefgewoonten waarvan je vindt dat ze de mens afstompen beu en je wil daar ,om te beginnen , bij je eigen iets aan doen.

  Je beseft dat een mens niet alleen gemaakt is om te werken en je wil opkomen voor jezelf en anderen ; omdat ook in andere mensen en in andere gezinnen en in andere werkeenheden en in andere landen…dezelfde vragen zich soms nog schrijnender en dringender lijken te stellen. Jij hebt geen drug meer nodig : je weet uit eigen en gedeelde ervaring heel goed dat op zelfmedelijden en ijdelheid gebaseerde emotionele navelstaarderij en opgefokte konsumptiedrang je kritische zin en je eigen innerlijke verdieping in de weg staan.

  Kortom ; je bent je bewust van een aantal zaken die je bewustwording vernauwen…en je realiseert je dat je medestanders nodig hebt om al dat inzicht in vernieuwende groei en daden om te zetten.

   

  de bewuste keuze

  Je wil je best inzetten voor een betere wereld, zonder armoede, oorlog, werkloosheid en allerhande vervuiling. Als die wereld er dan maar niet uitziet zoals de wereld nu.

  Afgejakker op het werk, teveel gebrek aan interesse voor de rest van de wereld, te weinig tijd voor lezen en studeren. Het leven niet meer als zingevend kunnen ervaren.

  Plat imbeciel vermaak, sensatie voor alles. Weinig diepgang en inhoud vinden.

  Shows over hoe men mensen elimineert, zodat het individu overblijft en met de poen gaat lopen...een bestudering van de menselijke psychologie om er geld mee te verdienen...hoera hoera wat amuseren we ons binnen het kader van 't geldimperialisme.

  Valse spanningen opbouwen om ons van klassegenoten of anderstaligen of andersgelovigen te scheiden. Nog meer reklame in onze hoofden jagen om ons nog meer te doen kopen...dat proces mag niet stil vallen of het GELDsysteem valt op zijn gat.

  Je inzetten voor een wereld waar geen gekken om een oorlog vragen omdat een oorlog weer voor werk zou zorgen. Een wereld waar men niet met halve waarheden goochelt,

  het beschermen van de machtsposities indachtig.

  Men misbruikt het rijke filosofische erfgoed achter woorden zoals religie, god, socialisme en zoveel meer... voor de doeleinden van de spekulatie. 't Is allemaal niet de bedoeling dat dit zo blijft. Misschien maken we het in de toekomst nog mee dat we op een dag aan internationale programmaverkiezingen kunnen meedoen : in een eerste ronde stemmen voor een programma en in een tweede ronde pas voor de dirigenten, per projektlijsten in plaats van partijlijsten bijvoorbeeld. We zullen het de koning (ahum) eens voorstellen of we dat in België niet mogen lanceren als de politiek door z'n egoïsme en gulzigheid hier in zijn eigen netten verstrikt raakt.